Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Klipp från media
Länk till information från myndigheter och organisationer
Har bott halva sitt liv i Halmstad - nu ska Chancelvie, 22, utvisas till Kongo
Hon kom med sin pappa och syster till Sverige för elva år sedan. Sedan dess har hon tappat hemspråket, tagit studenten och fått fast jobb i Halmstad. Nu står hon inför att ensam utvisas till Demokratiska republiken Kongo - ett land som, enligt hennes advokat, ännu inte accepterat henne som medborgare.
- Vad jag tror kommer hända är att jag blir fängslad, säger Chancelvie Lelo.
I klippet berättar 22-åriga Chancelvie Lelo om sin situation och hur hon ser på framtiden - inifrån förvaret.
När de lämnade Kongo år 2011 trodde Chancelvie Lelo att familjen skulle på semester. Men i stället sökte de asyl i Sverige, då pappan uppgav att myndigheterna i hemlandet utsatte honom för trakasserier på grund av att han stöttade en regimkritiker.
Redan 2012 fick familjen avslag på asylansökan, något pappan inte ska ha berättat för sina döttrar. Men familjen höll sig undan svenska myndigheter tills ärendet preskriberades 2016. De ansökte på nytt men sedan försvinner pappan.
Chancelvie Lelo berättar att de anmälde honom försvunnen, men hon vet fortfarande inte var han befinner sig eller om han lever.
Ville få en egen prövning
Då pappan var försvunnen ansökte Chancelvie Lelo om att få en ny, egen, prövning om uppehållstillstånd. Eftersom att asylärendet gällde dem som familj. Det nekades av Migrationsverket. I samma veva fick hon också veta att familjen skulle utvisats för många år sedan.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
SvT Halland 22-05-31: Migrationsverket om varför Chancelvie utvisas (Extern länk)
Utvisningen verkställd - Chancelvie, 22, är förd till Kongo
Efter fyra månader i förvar satte svenska myndigheter Chancelvie Lelo, 22, på ett plan tidigt på tisdagsmorgonen. Nu börjar en osäker framtid i Kongo. Ett land hon lämnade med familjen som elvaåring och nu återvänder till ensam.
- Hon ringde till mig men jag kom för sent, säger Eva Nordqvist tidigare gymnasielärare för Chancelvie som körde till Landvetter tidigt i morse.
Starta klippet för att se Eva Nordqvist, lärare och vän, berätta om varför hon tog sig till Landvetter och hur hon ser på myndigheters agerande.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
SvT Halland 22-06-03: Fallet Chancelvie: Förlorat bagaget och har tio dollar på fickan (Extern länk)
Statsministerns städerska utvisad - arbetsgivaren utreds fortfarande
Den städerska som frihetsberövades vid statsminister Magdalena Anderssons hem i december har nu utvisats. Innan det godtog hon ett strafföreläggande för att ha vistats olovligt i Sverige. Utredningen kring att hon kan ha arbetat utan tillstånd fortsätter mot arbetsgivaren.
I fredags utvisades kvinnan som uppmärksammades stort sedan det blev känt att hon frihetsberövats utanför statsminister Magdalena Anderssons hem efter att ett larm utlösts. Kvinnan som är i 25-årsåldern och kommer från Nicaragua vistades illegalt i Sverige. Innan hon utvisades godtog hon ett strafföreläggande för brott mot utlänningslagen. Påföljden blev 50 dagsböter a 50 kronor, alltså 2500 kronor.
- Gällande hennes olovliga vistelse så var det bevisat att hon vistats i landet olovligen och hon godtog strafföreläggandet, säger kammaråklagare Robert Damberg.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Tydliga brister i återvändarverksamheten
Statskontoret ser efter en granskning stora möjligheter att effektivisera statens insatser för att se till att personer som inte har rätt att vistas i Sverige lämnar landet. Både de berörda myndigheterna och regeringen behöver enligt rapporten bli effektivare.
Statskontoret har analyserat Migrationsverkets, Polisens och Kriminalvårdens arbete med att få personer som inte längre har rätt att vistas i Sverige att återvända till sitt hemland. Enligt rapporten kan statens återvändarverksamhet bli effektivare inom ramen för den nuvarande ansvars- och uppgiftsfördelningen.
Granskningen visar att Migrationsverket och Polisen sammantaget har ungefär 50 000 öppna återvändandeärenden som gäller individer som vistas i Sverige utan tillstånd. Återvändandearbetet är organiserat så att Migrationsverket ansvarar för självmant återvändande och Polisen för återvändande som kräver tvång. Migrationsverket ansvarar även för förvar där personer som ska återvända i vissa fall kan placeras av Migrationsverket och Polisen. Kriminalvården ansvarar för att bistå de andra två myndigheterna med transporter av personer som ska lämna Sverige.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Statskontoret januari 2022: Myndigheternas arbete med personer som ska återvända till sitt hemland - Hämta rapporten (Extern länk)
Överfullt hos Migrationsverket - polisen kan inte utföra utvisningar
Brist på förvarsplatser hos Migrationsverket och pandemin gör det svårt att utvisa folk ur landet.
Bara fyra av de nio byggarbetare som greps i razzian mot illegal byggarbetskraft på Idre fjäll i veckan kunde föras till förvar.
"Vi kan inte göra jobbet lika effektivt som om det hade funnits fler förvarsplatser", säger Ulrica Granberg, chef för gränspolissektionen i region Bergslagen.
Hela inslaget (Extern länk)
Hur kunde en 81-årig kvinna utvisas ensam?
Virgin Istibian sattes på ett chartrat plan till Armenien - ett land hon saknar anknytning till. Kvar i Sverige finns barn och barnbarn.
Den svenska utlänningslagen säger att man vid synnerligen ömmande fall ska få stanna i Sverige. Om den inte gäller ensamma 81-åriga kvinnor, när gäller den då? skriver Nuri Kino.
En förmiddag i Trollhättan, tidigt i december bankade tre civila poliser på Virgin Istibans dörr, och gick sedan in med egen nyckel. Virgins son Vahe, som var i lägenheten beordrades visa att han har rätt att vistas i Sverige. Vahe svarade att han är svensk medborgare, att han varit i landet i över trettio år. De bad honom tolka, för att hans 81-åriga mamma skulle förstå att hon måste följa med till polisstationen. Han följde efter med egen bil, men nekades att träffa henne. Efter några timmars förhör transporterades hon till förvaret i Kållered. Därifrån ringde hon sin son, omtumlad och rädd.
Hon blev kvar i Kållered i sju dagar. Sedan flyttades hon till förvaret i Stockholm. Där blev hon i fyra dagar.
Familjen lurades
Man lurade familjen och sade att planet skulle gå den 16 december. Klockan fyra på morgonen den 14 december tvingade man henne på det. De kunde inte lämnade de saker mamma behövde. Planet hade chartrats enbart för henne. Med på det var tre tjänstemän/poliser. De tog henne till Tyskland, för vidare transport till Armenien.
Vahe undrar varför utlänningslagen inte gäller hans 81-åriga mamma: "Den svenska utlänningslagen säger att man vid synnerligen ömmande fall ska få stanna i Sverige, om den inte gäller ensamma 81-åriga kvinnor, när gäller den då?"
Smugglades till Sverige
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Polisen utvisade man - trots att utvisningsbeslutet preskriberats
Flera myndigheter kritiseras nu av JO efter att en man först förvarstagits och sedan utvisats - trots att beslutet om utvisning preskriberats.
Polisen och Migrationsverket får allvarlig kritik för att ha beslutat om verkställighetsförvar och Migrationsverket för att ha verkställt beslutet.
Även Migrationsdomstolen kritiseras för sitt agerande i ärendet.
Migrationsverket beslutade i juli 2015 att avslå en somalisk mans ansökan om asyl och utvisa honom till Somalia.
Beslutet vann laga kraft den 7 augusti 2015.
Ett beslut om utvisning preskriberas efter fyra år, vilket innebär att det aktuella beslutet var giltigt till och med den 7 augusti 2019.
Först den 8 augusti 2019 beslutade Polismyndigheten att ta mannen i så kallat verkställighetsförvar. Som skäl angavs att det fanns ett beslut om utvisning som vunnit laga kraft samt att det var fråga om att förbereda eller genomföra verkställigheten och att mannen tidigare hade avvikit och att han i samtal hade uppgett att han inte hade för avsikt att lämna landet.
Polismyndighetens förvarsbeslut verkställdes samma dag som det fattades genom att mannen placerades i en av Migrationsverkets förvarsanläggningar.
Överklagande avslogs
Mannen överklagade förvarsbeslutet till Migrationsdomstolen som omedelbart avslog överklagandet och dagen därpå verkställdes utvisningsbeslutet genom att mannen eskorterades till Somalia.
Först när mannen överklagade migrationsdomstolens dom uppmärksammade Migrationsöverdomstolen i september 2019 att mannens utvisningsbeslut upphört att gälla och att det inte funnits förutsättningar att ta honom i förvar.
Målet skrevs dock av eftersom mannen inte längre var förvarstagen.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Läs JO:s sammanfattning och hämta yttrandet (Extern länk)
Kriminalvårdens miss: Flög fel person till Irak
Först när Kriminalvårdens chartrade flygplan hade landat i Iraks huvudstad Bagdad den 23 juni i år upptäcktes det att man hade transporterat fel person, skriver Dagens Nyheter.
Enligt Kriminalvården är det flera olika saker som har gått fel dels har Migrationsverket lämnat ut fel person och dels har Kriminalvårdens personal inte gjort en tillräcklig grundlig ID-koll när personen hämtades.
Händelsen har polisanmälts som misstänkt tjänstefel och en förundersökning har inletts.
Hela inslaget (Extern länk)
Vimmerbyfamiljen som ska utvisas ger upp sin kamp
Den Vimmerbyfamilj som ska utvisas, efter att ha bott i Sverige i 15 år, ger upp. Ett av barnen greps av fyra poliser på Vimmerby gymnasium i måndags, och föräldrarna har nu meddelat gränspolisen att övriga familjemedlemmar är beredda att avvisas tillsammans med honom.
I går berättade familjens svenske "farfar", Lennart Nilsson, för vår tidning att såvitt han förstod hade familjen bestämt sig för att "inte lämna sonen ensam med det här och tagit kontakt med gränspolisen".
I dag bekräftar han för oss att det stämmer. Familjen ger nu upp och är villiga att låta sig avvisas tillsammans med sonen.
- Man vill förstås inte att pojken ska skickas i väg till Kosovo själv - ett land som inte fanns när de flydde för 15 år sedan. Han har ingen relation dit, har inte varit på plasten sedan han var tre år och kan inte språket.
- Övriga familjemedlemmar är beredda att åka med, trots den enorma frustration och skräck man känner. En förälder överger inte sitt barn. Det här påminner om en gisslansituation, säger Lennart Nilsson.
Serbien ett alternativ
Den 18-årige sonen sitter just nu i förvar i Växjö. Inom "några dagar" kommer resten av familjen att hämtas i Vimmerby, där de nu befinner sig på Korskyrkan, och sedan ska de lämna landet, berättar Lennart Nilsson.
- Gränspolisen ringer mig när resan är ordnad. Vi har bett dem att vänta till efter helgen, så vi alla kan säga farväl på ett riktigt sätt.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Simon Henriksson i Dagens Vimmerby 21-11-01: Vi har valt det här - klumpen i magen kommer när det är försent (Extern länk)
Betty lämnade en våldsam relation - nu har hon utvisats
Betty fick välja mellan ett liv med en våldsam man och utvisning.
DN är med när hon lämnar landet med sina tre barn, alla födda i Sverige. Hon har fått flera erbjudanden om att gömma sig men tackat nej.
- Jag är tom nu. Jag vill bara att det ska vara över, säger hon.
Den fyraåriga flickan vaknade redan klockan fem på morgonen hemma hos Mona Edqvist, som blivit som en bonusmormor för henne.
- Åka flygplan, säger flickan om och om igen uppspelt.
Hennes livs första flygresa ligger framför henne. Det är också första gången hon lämnar Sverige och hon har ännu inte förstått att det inte är tillfälligt.
- Jag har inte orkat berätta för barnen. Min son frågade mig när vi kommer att åka hem igen. Jag sa bara att vi kommer stanna väldigt länge. Han är nio år, han har nog förstått vad som händer, säger kvinnan som vi kallar för Betty.
DN har följt familjen sedan förra hösten. Första gången vi träffades i september förra året var Betty placerad i en av Migrationsverkets lägenheter i ett litet samhälle i Västsverige.
Hon var gravid i åttonde månaden, ensam med två små barn och mådde mycket dåligt. Hon hade polisanmält sin sambo för misshandel en sommarnatt några månader tidigare. Eftersom hon hade ansökt om uppehållstillstånd på grund av anknytning till honom försvann därmed hennes möjligheter att stanna i Sverige.
Kort efter att den yngste sonen föddes i oktober kom utvisningsbeslutet. Det pågår inget krig i hennes hemland i Afrika, resonerade Migrationsverket, och hon uppfyller inte kraven för asyl.
(...)
Läs mer (Extern länk)
Afghanistan slutar ta emot utvisade migranter
Afghanistans regering har slutat ta emot medborgare som blivit utvisade från Sverige och övriga Europa, skriver den i ett pressmeddelande.
Moderaterna uppmanar nu regeringen att frysa biståndet till landet.
- Vi moderater har länge drivit linjen att man bör dra in biståndet till länder som vägrar ta emot sina egna medborgare, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för M.
Afghanistans beslut gäller under de närmaste tre månaderna och motiveras med terrorvåldet från talibanerna och att en tredje våg av coronapandemin härjar i landet.
Under lördagen släppte Afghanistans departement för flyktingar och återvändande, MoRR, ett pressmeddelande där det framkommer att landet slutat ta emot medborgare som är tvångsdeporterade från EU och andra europiska länder.
Departementet hänvisar till social oro
"Det eskalerande våldet från terroristgruppen talibanerna och spridningen av en tredje våg av covid-19 har orsakat stor ekonomisk och social oro och lett till många utmaningar för folket", skriver myndigheten.
Situationen i landet har lett till att departementet känner oro för återvändandet av afghanska migranter, skriver de, och berättar att de uttryckt dessa invändningar till värdländerna och internationella organ.
Stoppet gäller under de kommande tre månaderna
Nu har alltså landets regering, efter samråd med departement för flyktingar och återvändande, utrikesdepartementet och departementet för nationell säkerhet, slutat ta emot sina medborgare som utvisas från Sverige och andra europeiska länder under de närmaste tre månaderna.
"Den afghanska regeringen har officiellt uppmanat värdländerna att sluta med deporteringarna från 8 juli och framåt", skriver departementet i pressmeddelandet.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Sveriges Radio Ekot 21-07-12: Partier kräver stopp för utvisningar till Afghanistan (Extern länk)
Alla utvisningar till Afghanistan stoppas
Migrationsverket stoppar alla utvisningar till Afghanistan med anledning av det försämrade säkerhetsläget i landet.
- Beslutet gäller med omedelbar verkan och gäller tillsvidare, säger Carl Bexelius, rättschef på Migrationsverket.
Det redan svåra säkerhetsläget i Afghanistan har snabbt förändrats under de senaste månaderna. Samtidigt är informationen om den pågående situationen i landet svårbedömd, då den snabbt förändras och händelseutvecklingen sker över en stor del av landet.
Det uppger Migrationsverket, som med anledning av situationen har beslutat att stoppa alla utvisningar till Afghanistan.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Morgan Johansson (S) om utvisningsstoppet: "Följer utvecklingen noga"
I dagsläget berörs cirka 7 000 personer i Sverige av Migrationsverkets beslut att stoppa alla utvisningar till Afghanistan.
- Jag undrar vad regeringen har för plan för att hantera alla som inte kommer att kunna utvisas. Både personer som har dömts för brott och personer som har fått nej på sin asylansökan. Våra förvar är redan överfulla och risken är att många som inte borde vara på fri fot kommer att bli det, säger Maria Malmer Stenergard (M).
Johansson: Svårbedömd påverkan på asylmottagningen
Migrationsminister Morgan Johansson (S) påpekar i en skriftlig kommentar att Migrationsverket gör sin bedömning efter en analys av olika informationskällor, och att läget i Afghanistan försämrats avsevärt den senaste tiden.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Oklarheter gällande stoppade utvisningar till Afghanistan
Efter att talibanerna tagit över stora delar av Afghanistan, och att säkerheten därmed inte kan garanteras, har Migrationsverket beslutat att tillfälligt stoppa utvisningar till landet. Men vad beslutet betyder i förlängningen står inte klart.
- Det är såklart glädjande att de akut stoppat att verkställa utvisningsbesluten. FARR har krävt i många år att tvångsutvisningar till Afghanistan inte ska ske över huvud taget, säger Sanna Vestin vice ordförande i Flyktinggruppernas Riksråd (FARR).
Men afghaner i Sverige kan ändå inte känna sig trygga menar hon.
Situationen i Afghanistan har under den senaste tiden blivit allt mer alarmerande. Talibanerna invaderar allt fler distrikt och har tagit kontroll över stora delar av landet. För bara ett par dagar sedan ska talibanerna ha erövrat en av de viktigaste gränsövergångarna i landet, Spin Boldak, enligt egna uppgifter - som även pakistanska säkerhetskällor bekräftar, enligt AFP.
Spin Boldak som ligger i södra Afghanistan och gränsar mot den pakistanska provinsen Baluchistan, där talibanledare har haft sin bas i decennier och det område där heroin smugglas ut över världen från Afghanistan.
Allt detta sker samtidigt som USA:s militär är i full gång med att lämna landet.
Vädjat till Sverige
Det upptrappade våldet har lett till att Afghanistan vädjat till Sverige och andra europeiska länder att inte skicka tillbaka afghanska medborgare.
- Det här har upprepats flera gånga tidigare under olika perioder, att ansvariga i Afghanistan har bett västländer att stoppa utvisningar när det varit svårt att ta ansvar för de som skickas tillbaka. Att det sker åtminstone nu när det sker så illa ut i Afghanistan är såklart bra, säger Sanna Vestin.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Min tilltro till svensk rättssäkerhet fått sig en rejäl törn
I dag, 3 juni, har jag besökt Migrationsverket i Kramfors tillsammans med en utvisad familj. Besöket var ett så kallat återvändarsamtal, vilket innebär att man går igenom de praktiska detaljerna inför återresan. Det som gör det här ärendet så tragiskt är att denna familj är född och uppväxt i Iran och har således inte någon förankring i Afghanistan, dit de är utvisade. Ingen släkt, inga vänner, ingen bostad, inget skyddsnät som kan ge förutsättningar för ett drägligt liv, det som väntar familjen är - ingenting.
Vid ankomsten får de bo på hotell de första två veckorna, sedan får de klara sig själva. Afghanistan står åter på randen till ett inbördeskrig sedan USA beslutat att dra tillbaka sina trupper, och i nyhetsrapporteringarna kan vi höra hur talibanerna vinner terräng. Svenska UD avråder från resor till landet, men Migrationsverket gör bedömningen att läget inte är lika allvarligt i alla regioner. Vissa europeiska länder har också stoppat alla utvisningar.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.