Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Klipp från media
Länk till information från myndigheter och organisationer
AKQA lyfter fram HBTQ-flyktingar: "Det som borde vara en självklarhet är livsfara"
När "Nour" sökte asyl i Sverige berättade han att hans sexuella läggning var förenat med livsfara i hemlandet. Men han fick avslag, eftersom han haft för få sexpartners. Tillsammans med West Pride gör AKQA en kampanj för att uppmärksamma absurditeten - och hjälpa HBTQ-flyktingar att få stanna kvar. "Vi hoppas att det kanske inspirerar fler byråer att engagera sig", säger David Wedebrant, AKQA.
En del av de flyktingar som söker asyl i Sverige gör det på grund av sin sexuella läggning eller sin könsidentitet. I vissa länder är avvikelse från heteronormen det samma som en dödsdom, och därför kommer många flyktingar in i Sverige efter att ha dolt sin identitet hela livet. Men för att beviljas asyl måste man bevisa skyddsbehov, alltså bevisa sin sexuella läggning eller könsidentitet. Tidningen QX har bland annat pratat med 40-åriga Abel, som flytt från Nigeria efter att hans pojkvän mördats. Han är bara en av många som berättat för Migrationsverket om hotet de ställs inför i hemlandet på grund av sin läggning, men som ändå hotas av utvisning från Sverige.
Tillsammans med West Pride har AKQA skapat en kampanj för att uppmärksamma detta. Arbetet har gjorts pro bono och kommer synas brett både digitalt, i traditionella medier, OOH, i debattartiklar och intervjuer. Dessutom kommer man lämna över namninsamlingar till ministrar, och på webben kan man ta del av sex ambassadörers berättelser om varför de tvingats fly sina hemland.
- Där jag kommer ifrån är homosexualitet ett brott. Eftersom det är ett islamiskt land kan man helt enkelt inte vara gay. Men när Migrationsverket tittar på mig vill de att jag ska åka tillbaka ändå. Det spelar ingen roll att jag känner mig hotad. (...) Jag vill vara en människa. Jag vill inte leva i ett samhälle som inte tolererar vem jag är. Jag vill hitta någon som älskar mig, jag vill leva med den personen och skapa en familj. Det här är vad jag drömmer om, berättar "Nour", en av de sex flyktingar som kampanjen kretsar kring.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.