fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Skäl för och emot uppehållstillstånd, enskilda fall

Vistelsetid och anknytning till Sverige

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 211122:

Mitt i Nacka/Värmdö 21-11-04:

Sverigefödda Milan och Sheila utvisas till Irak till sidans topp

Milan, 7, och Sheila, 9, som är födda i Sverige ska utvisas till Irak - ett land de aldrig har besökt. I helgen demonstrerade hundratals klasskompisar och föräldrar i Nacka mot beslutet. Och över 6 000 personer har skrivit på en namninsamling.

Det ringer på dörren. Sheila öppnar för sin kompis, tar på sig ytterkläder och går ut. Milan försvinner in på sitt rum.

Det är fredagseftermiddag i bostadsrättslägenheten i Tollare, i Nacka. Pappa Mehvan Mohammad har jobbat natt, mamma Jihan Mustafa har inte hunnit hem från jobbet som barnskötare.

- Vi mår dåligt. Ibland vill barnen inte prata, ibland kan jag inte sova på nätterna. Min son kommer hem från skolan och ställer konstiga frågor: "Hur många procent svensk är jag?" Hans kompisar undrar varför han finns på Google, säger Mehvan Mohammad.

6 000 på protestlista

Hundratals människor samlades i söndags på Noblaskolans skolgård i Tollare för att manifestera sitt motstånd mot utvisningen av eleverna Milan och Sheila och deras föräldrar Mehvan Mohammad och Jihan Mustafa. Samtidigt har över 6 000 personer skrivit på en namninsamling för att stoppa beslutet.

- Vi är väldigt tacksamma över att vi har fått så fint stöd av grannar, kollegor, bekanta föräldrar till våra barns kompisar. Vi hade inte klarat det utan allt stöd, säger pappa Mehvan Mohammad.

Han flydde från kriget i sitt hemland Irak och kom till Sverige 2001 som 19-åring.

- Mer än halva mitt liv har jag bott i Sverige. Jag flydde från krig och där är fortfarande krig.

Under tiden har uppehållstillstånd, asylansökningar och utvisningsbeslut avlöst varandra.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211104:

Aftonbladet debatt 21-10-26:

Nyckfull rättsstat när hela familjen utvisas till sidans topp

Domstolen måste våga och orka se människorna bakom besluten

Juridik är så olika konstformer. För lagstiftaren: att skriva texter som får folk att bete sig hyggligare. För åklagaren: att få dem i salen att begripa vad hon säger. För försvararen: att slippa ljuga på ett sätt som är straffbart.

För domaren: att väkta, ovanifrån, men också att kisa ordentligt från bänken och se de där medmänniskorna. Inte alltid det enklaste; för somliga riktigt svårt. Domaren Per Eskilsson tycks dessvärre höra till skaran med känslomässigt nedsatt synförmåga.

DN rapporterade nyligen om en familj som enligt Migrationsdomstolen i Stockholm - Eskilssons domstol - ska utvisas. Fadern har bott, arbetat och beskattats i Sverige i två årtionden. Han har gift sig och fått två barn. Familjen Mohammad har till och med klarat det svåraste och svenskaste vi har: att köpa en bostadsrätt.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211018:

Dagens Nyheter 21-10-14:

Utvisas efter 20 år med jobb och skola i Sverige till sidans topp

De har fast jobb, bor i bostadsrätt och de svenskfödda barnen - 7 och 9 år - går i skolan.

- Vi har levt öppet hela tiden, vi har kämpat och skaffat oss ett liv, säger Mehvan som kom till Sverige från Irak för 20 år sedan.

Nu ska de utvisas. "Bisarrt", menar deras juridiska ombud.

Hemma hos familjen Mohammad i Saltsjö-Boo har tiden stannat. Den 28 september kom utlänningslagen ikapp dem när Migrationsdomstolen beslutade att Mehvan, 40, ska ut ur Sverige. Han har varit här i 20 år och har svenskt personnummer sedan 2006. Han jobbar, betalar skatt, har gjort bostadskarriär och bildat familj.

Hans fru Jihan, 35, kom till Sverige 2011. Då hade Mehvan arbetstillstånd och Jihan fick tillstånd att resa in i Sverige som medsökande. Sedan dess har hon utbildat sig till barnskötare, sedan två år har hon fast jobb på en förskola i Nacka och parets svenskfödda barn - Sheila, 9 och Milan, 7, går i skolan.

Men varken den långa vistelsetiden i Sverige eller det faktum att barnen är födda här ger dem enligt Migrationsdomstolen rätt att stanna, vare sig enligt utlänningslagen eller Barnkonventionen.

Två av domstolens ledamöter var dock skiljaktiga - så beslutet att familjen ska utvisas fattades med minsta möjliga marginal.

Familjens juridiska ombud advokat Karin Gyllenring kommer i dagarna att begära prövningstillstånd hos Migrationsöverdomstolen.

- I somras trädde den nya utlänningslagens paragraf om särskilt och synnerligen ömmande omständigheter i kraft. Om varken den eller Barnkonventionen är tillämplig när det gäller den här familjen, då vet jag inte vad vi ska ha de lagarna till, säger hon.

Får de inte prövningstillstånd ser hon en möjlighet att driva fallet vidare till Europadomstolen för mänskliga rättigheter:

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Sveriges Radio P4 21-10-13: Milan, 7, och Sheila, 9, föddes i Sverige - nu utvisas de till Irak (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211006:

Aftonbladet 21-09-26:

Familjen ska utvisas efter 15 år: "Drömmer mardrömmar" till sidans topp

Eliza Berisha, 14, och hennes lillasyster Enisa, 12, har levt hela sina liv i Sverige.

Nu lever de gömda från myndigheterna.

Efter 15 år ska deras familj utvisas till Kosovo - där de två flickorna aldrig varit.

- Det känns konstigt, vi har ju inte gjort någonting fel, säger Enisa Berisha.

Sedan snart två veckor lever familjen Berisha inte längre i Vimmerby, där barnen gått i skolan, pappa Halil jobbar i äldreomsorgen och där de är med i den lokala frikyrkan. Efter ett utvisningsbeslut från Migrationsverket lever de gömda någonstans i Västsverige.

De har fått hjälp med en tillfällig bostad utanför en tätort där de sover på madrasser på golvet.

- Jag saknar Vimmerby, att gå i skolan och att vara med mina kompisar. De gjorde mina dagar och fick mig att skratta, säger 12-åriga Enisa Berisha.

Enligt Migrationsverkets beslut får familjen inte stanna i Sverige. De ska återvända till Kosovo, efter 15 år.

Egentligen är det bara mamma Shpresa, pappa Halil och storebror Alkind, 18, som skulle återvända. Eliza och Enisa har aldrig satt sin fot i landet.

"Vet ingenting om Kosovo"

De föddes ett och tre år efter att familjen kom hit.

- Vi pratar svenska och går i skolan här, jag vet ingenting om Kosovo. Jag drömmer mardrömmar om att gränspolisen kommer och tar oss till en plats vi aldrig varit på, säger Eliza.

Shpresa och Halil Berisha flydde från Kosovo 2006 med den då tre år gamla Alkind efter en händelse som Shpresa ännu inte kommit över. En dag när hon var på väg till sitt jobb på en utländsk hjälporganisation dök tre maskerade män upp.

- De utsatte mig för ett grovt övergrepp så min bebis i magen dog.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

ETC 21-09-30:

Sofia är född och uppvuxen i Sverige - nu ska hon utvisas till sidans topp

Sofia är elva år och bor tillsammans med sin mamma och sina två yngre syskon i en större stad i Sverige. Som för de flesta i hennes ålder är vännerna bland det viktigaste, hon gillar att spela fotboll och att baka. Men en sak är annorlunda. Hon ska utvisas till Uzbekistan.

Adele, Sofias mamma, kom till Sverige för 13 år sedan tillsammans med sin dåvarande man, Sofias och syskonens pappa. De sökte asyl, men fick avslag. Det blev allt mer konflikter i relation?en, Adele kände att pappan begränsade henne och Sofia och de bråkade allt mer. En dag kom han inte hem.

- Jag fick höra av hans vänner att han återvänt till Uzbekistan, säger Adele.

Adele har fortsatt ansöka om asyl av politiska skäl och för att hon fruktar förföljelse från myndigheterna i landet om hon återvänder, men efter separation?en med barnens pappa har ett nytt hot uppstått.

- Han säger att han ska ta barn?en ifall jag återvänder. Jag har inte familj där, ingen försörjning, inget stöd. Jag kan inte stoppa honom. Jag är rädd att han ska gifta bort min dotter, säger Adele.

Hon är också orolig för vad förändringen skulle innebära för dottern.

- Hon skulle få leva ett annat liv, i en kultur som är okänd för henne. Hon skulle inte få spela fotboll eller leka med pojkar, hon skulle få vara hemma och ta hand om familjen. Hon skulle inte förstå den kultur han skulle tvinga på henne, säger Adele.

Lever på 4?500 kronor

De senaste fyra åren har varit tuffa. Familjen får ersättning från Migrationsverket på knappt 4?500 kronor, det är allt de har att leva på.

- I fyra år har jag fått be om hjälp, jag har lånat pengar, bott hos vänner och gått till kyrkan.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210904:

SvT Gävleborg 21-08-18:

Flera hundra Vallstabor samlades i protest mot utvisning till sidans topp

Familjen Simsek har bott i Vallsta utanför Bollnäs i sex och ett halvt år. Nu förväntas de lämna landet på fredag efter ett utvisningsbesked. Enligt familjens juridiska ombud har familjen hamnat i kläm på grund av ett stelbent regelverk.

Vallsta har 265 invånare. På bara två timmar samlades runt 240 personer till en ljusmanifestation, enligt arrangörens egen beräkning. Vissa är tårögda, många uttrycker en stark kärlek till familjen. Särskilt till pappan Faruk Simsek, som jobbar på den lokala matvarubutiken.

- Vallsta är så bra. De har hjälpt oss och står bakom oss - vi är jättetacksamma, säger dottern Kubra Simsek. Hon översätter för sin pappa som står sammanbiten bredvid.

Turerna med Migrationsverket

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

SvT Gävleborg 21-08-18: Starka känslor i Vallsta: "De tillför så mycket till vår lilla by" (Extern länk)

Sveriges Radio Gävleborg 21-09-01: Utvisningshotade Simseks fall tas upp i Europadomstolen (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Väst 21-09-03:

Xeme, 12 år, utvisas ­ "Migrationsverket tar ifrån mig mina drömmar" till sidans topp

Hasan Khudoyan och hans familj, tre barn och en gravid hustru, har fått besked om att familjen ska utvisas till Armenien efter drygt 11 år i Sverige.

Just nu pågår det en namninsamling bland Billingsforsborna, för att få familjen att stanna.

"Migrationsverket tar ifrån mig mina drömmar om jag skickas till Armenien" säger äldsta dottern Xeme som är 12 år.

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Väst 21-09-03: Migrationsverket: Familjen Khadoyan kommer inte skadas i hemlandet (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210520:

Sundsvalls Tidning insändare 21-05-04

Låt föräldrarna stanna - fel att utvisa efter 18 år i Sverige till sidans topp

Med anledning av artikeln "Familj splittras efter 18 år i Sundsvall - barnen har uppehållstillstånd medan föräldrarna ska utvisas" i ST 27/4.

Hur kan man utvisa personer som varit i Sverige 18 år? Kvinnan har arbetat inom äldreomsorgen i 13 år, mannen har tagit svenskt körkort på bil och truck. Tydligen har bägge haft jobb.

Kvinnan har betalat a-kassa i 13 år. Jag tycker att kvinnan i detta fall bör få a-kassa och bostadsbidrag.

Asylreglerna bör ändras. Om man varit i Sverige mer än tio år bör man få stanna. Man bör se och behandla och ta ställning till olika fall. Ge dessa människor ett jobb, låt dem stanna!

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 21-05-08:

Hoppet om att få stanna i Sverige ute för familjen Kalac till sidans topp

På sju år har systrarna Kalac lärt sig svenska, utbildat sig och skaffat arbeten inom vård och omsorg. Nu är deras sista hopp om att få stanna i Sverige är ute. Migrationsöverdomstolen meddelar inte prövningstillstånd, och familjen måste återvända till Serbien.

- Jag tror inte jag orkar mer, säger äldsta systern Amela.

SVT har tidigare rapporterat om systrarna Kalac i Grästorp som fått avslag från Migrationsdomstolen på sin ansökan om upphållstillstånd. Detta efter sju år i Sverige under vilka systrarna lärt sig ett nytt språk och sedan skaffat jobb. De har kommit att bli några av alla dem inom vård om omsorg som kämpar för att Sverige ska ta sig igenom coronapandemin.

I ett mejl till SVT skrev Migrationsverket att de "följer de lagar och regler som finns".

Orolig för mamma

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

SvT Nyheter 21-04-13: Migrationsverket om varför systrarna Kalac utvisas: "Når inte upp till kraven om anpassning" (Extern länk)

Sveriges Radio 21-05-10: Dinos kompisar vill stoppa utvisningen (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210504:

Dagens Vimmerby 21-05- 01:

Nu inleder den utvisningshotade Vimmerbyfamiljen en hungerstrejk till sidans topp

Den utvisningshotade Vimmerbyfamiljen Berisha inleder på måndag en hungerstrejk. Det berättar familjens "farfar" Lennart Nilsson.

- De stannar hellre och dör här, säger han.

I flera artiklar har vi rapporterat om den utvisningshotade familjen Berisha i Vimmerby.

Halil och Spresha Berisha träffades i Kosovo i början av 2000-talet och kom till Sverige för 15 år sedan. Två av deras tre barn är födda i Sverige. Familjen har ansökt om asyl flera gånger om, men Migrationsverket har gett avslag. Myndigheten anser inte att det finns skyddskäl.

I början av mars kom beskedet att familjen fått avslag av Kammarrätten på sin resningsansökan. Ett av de sista hoppen för att familjen skulle få stanna i Sverige försvann därmed, men de som kämpar för familjen har inte gett upp hoppet.

Han uppskattar det inte alltid själv, men Lennart Nilsson har blivit ansiktet utåt för Vimmerbyfamiljen Berishas kamp för att få stanna i Sverige.

Nu tar familjen till vad de ser som en sista utväg. På måndag börjar de hungerstrejka.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210416:

Newsner 21-04-12:

Systrarna utvisas och tvingas lämna sina vårdarbeten - efter 7 år i Sverige till sidans topp

Efter sju år i Sverige fick Amela Kalac, 24, hennes tre syskon och deras sjuka mamma beskedet att de skulle utvisas till Serbien. Nu måste de säga farväl till sina vårdjobb och flytta till ett land där de inte är trygga eller känner sig hemma, berättar Amela för Newsner.

- Det blir fruktansvärt svårt att börja ett liv där man känner att man inte tillhör eller är trygg. Min lillebror har ingen anknytning till Serbien överhuvudtaget, säger Amela till Newsner.

Systrarna Kalac jobbar inom inom vården i Grästorps kommun och på sjukhuset i Lidköping. Sedan pandemins utbrott har de känt sig extra viktiga på sina jobb, då de dagligen har hjälpt äldre och sjuka.

Tanken på att lämna allt får det att knyta sig i magen på Amela, som kallat Sverige sitt hem i sju år, men Migrationsverket finner ingen anledning för familjen att stanna i Sverige.

Får inte stanna i Sverige

Familjen Kalac består av syskonen Amela, Arnela, Ilda och Dino, och deras psykiskt sjuka mamma. Alla kom till Sverige för sju år sedan, tillsammans med barnens pappa, som senare hastigt gick bort i lungcancer.

Familjen flydde från Serbien på grund av förföljelse och privata skäl. Några i familjen har bland annat fallit offer för våld och övergrepp, som gjorde det ohållbart att stanna.

Deras nya hem blev Grästorp, i Västergötland, där barnen började i skola.

Sju år senare ser Amela, 24, och hennes familj Sverige som sitt enda hem. Amela har gått naturvetenskaplig linje på gymnasiet, och efter det fick hon jobb inom äldreomsorgen i Grästorps kommun.

Hennes syster Arnela, 23, arbetar som undersköterska i Lidköping. Den tredje systern tar studenten i vår, och lillebror Dino går i åttonde klass.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

SvT Väst 21-04- 13: Migrationsverket om varför systrarna utvisas: "Når inte upp till kraven om anpassning" (Extern länk)

SvT Väst 21-04-13: Systrarna Kalac kämpar i den svenska pandemivården - nu utvisas de till Serbien (Extern länk)

SvT Väst 21-04-13: Cheferna tar strid för systrarna Kalac i Grästorp: "Förlust för Sverige att utvisa dem" (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210226:

Vimmerby Tidning 21-02-08:

Migrationsverkets svar om utvisningshotade familjen: "Räcker inte" till sidans topp

Tidigare har Dagens Vimmerby skrivit om familjen Berishas stiuation om att vara utvisningshotade efter 15 år i Sverige. Nu svarar Migrationsverket på Dagens Vimmerbys frågor gällande familjen Berishas utvisningsbeslut.

Tidigare har Dagens Vimmerby skrivit om vimmerbyfamiljen Berisha som varit i Sverige i 15 år. Två av deras tre barn är födda här och pappan i familjen har chans till ett vikariat på ett av Vimmerbys äldreboende. Mamman i familjen utsattes för grova övergrepp i sitt hemland och är därmed rädd för att återvända.

Nu svarar Migrationsverket på varför man har tagit beslut om att utvisa familjen efter så lång tid i Sverige. Anledningarna är flera enligt Robert Haeks, presskommunikatör, och menar att det inte förelåg någon hotbild mot barnen då de sökte asyl 2008.

- I Migrationsverkets beslut (2008), som familjen senare överklagade och som prövades av domstol, framgår att vi inte ansåg att det fanns ett hot riktat mot barnen. Av beslutet framgår det även att det är upp till de rättsvårdande myndigheterna i hemlandet att säkerställa skydd mot brottsliga gärningar utförda av enskilda personer, svarar han i ett mejl.

Alla prövningar sker individuellt och när familjen sökte asyl igen 2011 hade de konverterat till kristendomen. Den handläggare som prövade fallet var muslim och familjen har en känsla att det påverkade beslutet negativt. Enligt Robert Haeks registrerar inte Migrationsverket religion, etnicitet, politisk uppfattning eller sexuell läggning hos de handläggare som arbetar där.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210208:

Dagens Vimmerby 21-02-02:

Vimmerbyfamilj ska utvisas efter 15 år i Sverige - vädjar till statsministern till sidans topp

I mitten av januari meddelade Migrationsverket familjen Berisha att de ska utvisas efter att de bott i Sverige i 15 år. Nu vädjar barnens svenske farfar i ett brev till statsministern.

I mitten på januari fick familjen Berisha i Vimmerby ett brev från Migrationsverket som meddelade att de ska utvisas från Sverige, vilket Vimmerby Tidning var först att uppmärksamma.

Familjen har bott här i 15 år men på grund av flera omständigheter har de inte fått uppehållstillstånd. Lennart Nilsson i Vimmerby har varit god vän till familjen under alla år och barnen kallar honom farfar.

- Det är förfärligt och det råder ett kaos hos familjen just nu, säger han.

Traumatiska upplevelser

Familjens historia tar sin början redan när Halil och Spresha blev kära i varandra då de fortfarande levde i Kosovo i forna Jugoslavien. Mot deras föräldrars vilja bildade de familj och fick ett barn. Spänningen inom familjen växte och när Spresha arbetade som ambulanssjuksköterska i en organisation som var stödd av EU gav gerillan henne traumatiska upplevelser. Det gjorde att den nybildade lilla familjen fick fly.

- 2006 kom de till Sverige och fick så småningom bo i Göteborg på en flyktingförläggning. Inte förrän 2008 tog Migrationsverket i ärendet och utvisade dem utan att ta några som helst hänsyn till Spreshas upplevelser med gerillan eller föräldrarnas hat över familjebildningen, säger Lennart Nilsson.

Gömde sig i en bil

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 201207:

Sveriges Radio Örebro 20-11-24:

Erfan och hans familj ska utvisas - efter tio år i Sverige till sidans topp

Erfan, hans syster och mamma har bott i Hällefors i tio år och ska enligt beslut utvisas till Iran.

Erfan säger att han är öppen ateist och rädd för döden om han skulle komma till Iran. Situationen har snabbt väckt stort engagemang i Hällefors.

''Fantastiskt att så många engagerar sig'', säger Erfan.

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Örebro 20-11-24: Rektorn: ''Har Sverige råd att utvisa sådana här personer?'' (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Västernorrland 20-12-02:

Familj i Sundsvall ska utvisas efter 17 år till sidans topp

Det medelålders paret kom till Sundsvall 2003 och efter några år fick deras två barn permanent uppehållstillstånd, men inte föräldrarna.

Nu ska paret som säger att de är etniska ryssar utvisas, eftersom de inte kunnat visa att de kommer vare sig från Ryssland eller Kirgizistan.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Västernorrland 20-12-02: Migrationsverket: "Ingen grund för uppehållstillstånd" (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.