fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Skäl för och emot uppehållstillstånd, enskilda fall

Vistelsetid och anknytning till Sverige

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 220607:

SvT Halland 22-05-30:

Har bott halva sitt liv i Halmstad - nu ska Chancelvie, 22, utvisas till Kongo till sidans topp

Hon kom med sin pappa och syster till Sverige för elva år sedan. Sedan dess har hon tappat hemspråket, tagit studenten och fått fast jobb i Halmstad. Nu står hon inför att ensam utvisas till Demokratiska republiken Kongo - ett land som, enligt hennes advokat, ännu inte accepterat henne som medborgare.

- Vad jag tror kommer hända är att jag blir fängslad, säger Chancelvie Lelo.

I klippet berättar 22-åriga Chancelvie Lelo om sin situation och hur hon ser på framtiden - inifrån förvaret.

När de lämnade Kongo år 2011 trodde Chancelvie Lelo att familjen skulle på semester. Men i stället sökte de asyl i Sverige, då pappan uppgav att myndigheterna i hemlandet utsatte honom för trakasserier på grund av att han stöttade en regimkritiker.

Redan 2012 fick familjen avslag på asylansökan, något pappan inte ska ha berättat för sina döttrar. Men familjen höll sig undan svenska myndigheter tills ärendet preskriberades 2016. De ansökte på nytt men sedan försvinner pappan.

Chancelvie Lelo berättar att de anmälde honom försvunnen, men hon vet fortfarande inte var han befinner sig eller om han lever.

Ville få en egen prövning

Då pappan var försvunnen ansökte Chancelvie Lelo om att få en ny, egen, prövning om uppehållstillstånd. Eftersom att asylärendet gällde dem som familj. Det nekades av Migrationsverket. I samma veva fick hon också veta att familjen skulle utvisats för många år sedan.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

SvT Halland 22-05-31: Migrationsverket om varför Chancelvie utvisas (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Halland 22-05-31:

Utvisningen verkställd - Chancelvie, 22, är förd till Kongo till sidans topp

Efter fyra månader i förvar satte svenska myndigheter Chancelvie Lelo, 22, på ett plan tidigt på tisdagsmorgonen. Nu börjar en osäker framtid i Kongo. Ett land hon lämnade med familjen som elvaåring och nu återvänder till ensam.

- Hon ringde till mig men jag kom för sent, säger Eva Nordqvist tidigare gymnasielärare för Chancelvie som körde till Landvetter tidigt i morse.

Starta klippet för att se Eva Nordqvist, lärare och vän, berätta om varför hon tog sig till Landvetter och hur hon ser på myndigheters agerande.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Skaraborg 22-05-31:

Har bott i Sverige i hela sitt liv - ska utvisas till Ryssland till sidans topp

Tolvåriga Vera är född och har bott hela sitt liv i Sverige och Skaraborg.

Trots det ska hon och hennes familj utvisas till Ryssland - ett land hon aldrig varit i.

"Bara för att mina föräldrar kommer därifrån betyder det inte att jag måste gå dit, jag är född här, jag vill inte gå någon annanstans", säger hon.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211122:

Mitt i Nacka/Värmdö 21-11-04:

Sverigefödda Milan och Sheila utvisas till Irak till sidans topp

Milan, 7, och Sheila, 9, som är födda i Sverige ska utvisas till Irak - ett land de aldrig har besökt. I helgen demonstrerade hundratals klasskompisar och föräldrar i Nacka mot beslutet. Och över 6 000 personer har skrivit på en namninsamling.

Det ringer på dörren. Sheila öppnar för sin kompis, tar på sig ytterkläder och går ut. Milan försvinner in på sitt rum.

Det är fredagseftermiddag i bostadsrättslägenheten i Tollare, i Nacka. Pappa Mehvan Mohammad har jobbat natt, mamma Jihan Mustafa har inte hunnit hem från jobbet som barnskötare.

- Vi mår dåligt. Ibland vill barnen inte prata, ibland kan jag inte sova på nätterna. Min son kommer hem från skolan och ställer konstiga frågor: "Hur många procent svensk är jag?" Hans kompisar undrar varför han finns på Google, säger Mehvan Mohammad.

6 000 på protestlista

Hundratals människor samlades i söndags på Noblaskolans skolgård i Tollare för att manifestera sitt motstånd mot utvisningen av eleverna Milan och Sheila och deras föräldrar Mehvan Mohammad och Jihan Mustafa. Samtidigt har över 6 000 personer skrivit på en namninsamling för att stoppa beslutet.

- Vi är väldigt tacksamma över att vi har fått så fint stöd av grannar, kollegor, bekanta föräldrar till våra barns kompisar. Vi hade inte klarat det utan allt stöd, säger pappa Mehvan Mohammad.

Han flydde från kriget i sitt hemland Irak och kom till Sverige 2001 som 19-åring.

- Mer än halva mitt liv har jag bott i Sverige. Jag flydde från krig och där är fortfarande krig.

Under tiden har uppehållstillstånd, asylansökningar och utvisningsbeslut avlöst varandra.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211104:

Aftonbladet debatt 21-10-26:

Nyckfull rättsstat när hela familjen utvisas till sidans topp

Domstolen måste våga och orka se människorna bakom besluten

Juridik är så olika konstformer. För lagstiftaren: att skriva texter som får folk att bete sig hyggligare. För åklagaren: att få dem i salen att begripa vad hon säger. För försvararen: att slippa ljuga på ett sätt som är straffbart.

För domaren: att väkta, ovanifrån, men också att kisa ordentligt från bänken och se de där medmänniskorna. Inte alltid det enklaste; för somliga riktigt svårt. Domaren Per Eskilsson tycks dessvärre höra till skaran med känslomässigt nedsatt synförmåga.

DN rapporterade nyligen om en familj som enligt Migrationsdomstolen i Stockholm - Eskilssons domstol - ska utvisas. Fadern har bott, arbetat och beskattats i Sverige i två årtionden. Han har gift sig och fått två barn. Familjen Mohammad har till och med klarat det svåraste och svenskaste vi har: att köpa en bostadsrätt.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211018:

Dagens Nyheter 21-10-14:

Utvisas efter 20 år med jobb och skola i Sverige till sidans topp

De har fast jobb, bor i bostadsrätt och de svenskfödda barnen - 7 och 9 år - går i skolan.

- Vi har levt öppet hela tiden, vi har kämpat och skaffat oss ett liv, säger Mehvan som kom till Sverige från Irak för 20 år sedan.

Nu ska de utvisas. "Bisarrt", menar deras juridiska ombud.

Hemma hos familjen Mohammad i Saltsjö-Boo har tiden stannat. Den 28 september kom utlänningslagen ikapp dem när Migrationsdomstolen beslutade att Mehvan, 40, ska ut ur Sverige. Han har varit här i 20 år och har svenskt personnummer sedan 2006. Han jobbar, betalar skatt, har gjort bostadskarriär och bildat familj.

Hans fru Jihan, 35, kom till Sverige 2011. Då hade Mehvan arbetstillstånd och Jihan fick tillstånd att resa in i Sverige som medsökande. Sedan dess har hon utbildat sig till barnskötare, sedan två år har hon fast jobb på en förskola i Nacka och parets svenskfödda barn - Sheila, 9 och Milan, 7, går i skolan.

Men varken den långa vistelsetiden i Sverige eller det faktum att barnen är födda här ger dem enligt Migrationsdomstolen rätt att stanna, vare sig enligt utlänningslagen eller Barnkonventionen.

Två av domstolens ledamöter var dock skiljaktiga - så beslutet att familjen ska utvisas fattades med minsta möjliga marginal.

Familjens juridiska ombud advokat Karin Gyllenring kommer i dagarna att begära prövningstillstånd hos Migrationsöverdomstolen.

- I somras trädde den nya utlänningslagens paragraf om särskilt och synnerligen ömmande omständigheter i kraft. Om varken den eller Barnkonventionen är tillämplig när det gäller den här familjen, då vet jag inte vad vi ska ha de lagarna till, säger hon.

Får de inte prövningstillstånd ser hon en möjlighet att driva fallet vidare till Europadomstolen för mänskliga rättigheter:

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Sveriges Radio P4 21-10-13: Milan, 7, och Sheila, 9, föddes i Sverige - nu utvisas de till Irak (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211006:

Aftonbladet 21-09-26:

Familjen ska utvisas efter 15 år: "Drömmer mardrömmar" till sidans topp

Eliza Berisha, 14, och hennes lillasyster Enisa, 12, har levt hela sina liv i Sverige.

Nu lever de gömda från myndigheterna.

Efter 15 år ska deras familj utvisas till Kosovo - där de två flickorna aldrig varit.

- Det känns konstigt, vi har ju inte gjort någonting fel, säger Enisa Berisha.

Sedan snart två veckor lever familjen Berisha inte längre i Vimmerby, där barnen gått i skolan, pappa Halil jobbar i äldreomsorgen och där de är med i den lokala frikyrkan. Efter ett utvisningsbeslut från Migrationsverket lever de gömda någonstans i Västsverige.

De har fått hjälp med en tillfällig bostad utanför en tätort där de sover på madrasser på golvet.

- Jag saknar Vimmerby, att gå i skolan och att vara med mina kompisar. De gjorde mina dagar och fick mig att skratta, säger 12-åriga Enisa Berisha.

Enligt Migrationsverkets beslut får familjen inte stanna i Sverige. De ska återvända till Kosovo, efter 15 år.

Egentligen är det bara mamma Shpresa, pappa Halil och storebror Alkind, 18, som skulle återvända. Eliza och Enisa har aldrig satt sin fot i landet.

"Vet ingenting om Kosovo"

De föddes ett och tre år efter att familjen kom hit.

- Vi pratar svenska och går i skolan här, jag vet ingenting om Kosovo. Jag drömmer mardrömmar om att gränspolisen kommer och tar oss till en plats vi aldrig varit på, säger Eliza.

Shpresa och Halil Berisha flydde från Kosovo 2006 med den då tre år gamla Alkind efter en händelse som Shpresa ännu inte kommit över. En dag när hon var på väg till sitt jobb på en utländsk hjälporganisation dök tre maskerade män upp.

- De utsatte mig för ett grovt övergrepp så min bebis i magen dog.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

ETC 21-09-30:

Sofia är född och uppvuxen i Sverige - nu ska hon utvisas till sidans topp

Sofia är elva år och bor tillsammans med sin mamma och sina två yngre syskon i en större stad i Sverige. Som för de flesta i hennes ålder är vännerna bland det viktigaste, hon gillar att spela fotboll och att baka. Men en sak är annorlunda. Hon ska utvisas till Uzbekistan.

Adele, Sofias mamma, kom till Sverige för 13 år sedan tillsammans med sin dåvarande man, Sofias och syskonens pappa. De sökte asyl, men fick avslag. Det blev allt mer konflikter i relation?en, Adele kände att pappan begränsade henne och Sofia och de bråkade allt mer. En dag kom han inte hem.

- Jag fick höra av hans vänner att han återvänt till Uzbekistan, säger Adele.

Adele har fortsatt ansöka om asyl av politiska skäl och för att hon fruktar förföljelse från myndigheterna i landet om hon återvänder, men efter separation?en med barnens pappa har ett nytt hot uppstått.

- Han säger att han ska ta barn?en ifall jag återvänder. Jag har inte familj där, ingen försörjning, inget stöd. Jag kan inte stoppa honom. Jag är rädd att han ska gifta bort min dotter, säger Adele.

Hon är också orolig för vad förändringen skulle innebära för dottern.

- Hon skulle få leva ett annat liv, i en kultur som är okänd för henne. Hon skulle inte få spela fotboll eller leka med pojkar, hon skulle få vara hemma och ta hand om familjen. Hon skulle inte förstå den kultur han skulle tvinga på henne, säger Adele.

Lever på 4?500 kronor

De senaste fyra åren har varit tuffa. Familjen får ersättning från Migrationsverket på knappt 4?500 kronor, det är allt de har att leva på.

- I fyra år har jag fått be om hjälp, jag har lånat pengar, bott hos vänner och gått till kyrkan.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210904:

SvT Gävleborg 21-08-18:

Flera hundra Vallstabor samlades i protest mot utvisning till sidans topp

Familjen Simsek har bott i Vallsta utanför Bollnäs i sex och ett halvt år. Nu förväntas de lämna landet på fredag efter ett utvisningsbesked. Enligt familjens juridiska ombud har familjen hamnat i kläm på grund av ett stelbent regelverk.

Vallsta har 265 invånare. På bara två timmar samlades runt 240 personer till en ljusmanifestation, enligt arrangörens egen beräkning. Vissa är tårögda, många uttrycker en stark kärlek till familjen. Särskilt till pappan Faruk Simsek, som jobbar på den lokala matvarubutiken.

- Vallsta är så bra. De har hjälpt oss och står bakom oss - vi är jättetacksamma, säger dottern Kubra Simsek. Hon översätter för sin pappa som står sammanbiten bredvid.

Turerna med Migrationsverket

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

SvT Gävleborg 21-08-18: Starka känslor i Vallsta: "De tillför så mycket till vår lilla by" (Extern länk)

Sveriges Radio Gävleborg 21-09-01: Utvisningshotade Simseks fall tas upp i Europadomstolen (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Väst 21-09-03:

Xeme, 12 år, utvisas ­ "Migrationsverket tar ifrån mig mina drömmar" till sidans topp

Hasan Khudoyan och hans familj, tre barn och en gravid hustru, har fått besked om att familjen ska utvisas till Armenien efter drygt 11 år i Sverige.

Just nu pågår det en namninsamling bland Billingsforsborna, för att få familjen att stanna.

"Migrationsverket tar ifrån mig mina drömmar om jag skickas till Armenien" säger äldsta dottern Xeme som är 12 år.

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Väst 21-09-03: Migrationsverket: Familjen Khadoyan kommer inte skadas i hemlandet (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.