Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Information från myndigheter och organisationer
Domstol väger in anknytning i arbetslivet för uppehållstillstånd efter brustet äktenskap
En person hade efter ett par misslyckade asylansökningar lämnat Sverige och sökt arbetstillstånd från utlandet, vilket beviljades. Senare ansökte han om statusbyte och fick uppehållstillstånd på grund av anknytning till sin sambo i Sverige. När det var dags för omprövning var förhållandet brustet och han framförde då asylskäl på nytt. Migrationsverket bedömde asylskäl, varaktig bosättning och ömmande omständigheter men avslog på alla punkter. Mannen anförde i överklagande även att han genom anställningar och egen näringsverksamhet dels kvalificerat sig för permanent uppehållstillstånd på grund av arbete, dels för särskild anknytning som kan vara skäl för fortsatt uppehållstillstånd efter ett brustet förhållande. Migrationsverket svarade att kriteriet om fyra års arbete inte ska räknas under den period då tillståndet var grundat på anknytning. Verket ifrågasatte också om anknytningen till hustrun varit seriös från början. Migrationsdomstolen påpekar att Migrationsverket inte framfört några bevis för att förhållandet skulle vara oseriöst. Domstolen tar fasta på att mannen försörjt sig sedan 2011, bland annat genom egen restaurangverksamhet med kund- och klientrelationer som bör ha lett till språk- och samhällskunskaper. Migrationsdomstolen beviljar uppehållstillstånd på grund av särsklid anknytning, enligt UtlL 5:16. Domen är inte vägledande. Källa förvaltningsrätten i Göteborg.
Familj får uppehållstillstånd efter 14 år på grund av tonåringarnas anpassning
Familjen som är från Libanon, ansökte om asyl första gången 2006, med sina döttrar som då var ett och två år gamla. En son föddes i Sverige 2008. Föräldrarna har aldrig lyckats övertyga myndigheterna om att de är efterlysta i Libanon och hotade av Hizbollah, men deras utvisningsbeslut har inte kunnat verkställas. Enligt Migrationsverket har föräldrarna själva bidragit till den långa illegala vistelsen. Därför avslogs deras förnyade ansökningar då det första beslutet preskriberats. Därefter har familjen varit kvar i Sverige. Fadern har aviidit, men modern och barnen ansökte på nytt efter att även det andra utvisningsbeslutet preskriberats. Migrationsverket avslog och menade att den långa vistelsetiden inte utgjorde särskilt ömmande omständigheter för barnen. Inför domstolen hävdar de att de alltjämt är hotade och att situationen nu blivit svårare eftersom modern är ensamstående. Barnen har en stark anknytning till Sverige men inga minnen från hemlandet. Migrationsdomstolen anser inte att modern har skäl nog och bedömer att pojken, nu 12 år, har större anknytning till sin familj än till Sverige. Däremot anser domstolen att flickorna, nu 15 och 16, efter fjorton år då de anpassat sig väl har fått sådana band till Sverige att en utvisning skulle vara ett oproportionerligt ingrepp i deras privatliv. Familjen beviljas därför tillstånd på grund av ömmande omständigheter. Domen är inte vägledande. Källa förvaltningsrätten i Göteborg.
Försörjning för varaktigt bosatt behöver inte vara egen inkomst enligt EU-domstolen
EU-domstolen har tagit ställning till en begäran om förhandsavgörande som lämnats in av en belgisk domstol. Saken gällde en tredjelandsmedborgare som först studerat och sedan arbetat i Belgien i många år. Han ansökte om ställning som varaktigt bosatt. För detta krävs enligt EU-direktivet att den sökande har "stabila, regelbundna och tillräckliga försörjningsmedel" och detta utan socialt bistånd från staten. Mannen hade ingen egen inkomst vid tillfället men lämnade in ett intyg som visade att hans bror var beredd att försörja honom. EU-domstolen konstaterar att direktivet inte säger något om källan för försörjningen. Frågan besvaras med att begreppet försörjningsmedel inte bara avser egna medel som den sökande har, utan även kan omfatta de medel som ställs till dennes förfogande av en utomstående. Medlen måste, med hänsyn till den sökandes individuella situation, vara stabila, regelbundna och tillräckliga".
Domen i mål C-302/18 (Extern länk)
29-åring som bott i Sverige sedan 5 års ålder har rätt till privatliv här enligt domstol
En man har vuxit upp i Sverige sedan 5 års ålder på grund av att hans far arbetat vid ett lärosäte med upprepade tillstånd. Han är nu 29 år gammal och har utbildat sig i Sverige och arbetar som kock. När han senast ansökte om förlängning hade han blivit för gammal för att på tillstånd för anknytning till fadern och sökte även på grund av den särskilda anknytningen till Sverige. Migrationsverket avslog och såg inget hinder mot att utvisa honom som vuxen. Migrationsverket bedömde att det inte heller fanns synnerligen ömmande omständigheter. Migrationsdomstolen gjorde samma bedömning i dessa avseenden men vägde även in Europakonventionens artikel om privatliv. Domstolen menade att en utvisning på ett oproportionerligt sätt skulle kränka mannens rätt till privatliv. I proportionalitetsbedömningen väger domstolen in bland annat att mannen inte själv beslutat att bosätta sig i Sverige. Anknytningen räknas som en synnerligen ömmande omständighet och mannen får permanent uppehållstillstånd. Domen är inte vägledande. (Källor förvaltningsrätten i Malmö och InfoTorg Juridik)
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.