fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Skäl för och emot uppehållstillstånd, enskilda fall

Brusten anknytning, misshandel

Klipp från media

Information från myndigheter eller organisationer saknas


Arkiveringsdatum 210808:

Dagens Nyheter 21-07-22:

Betty lämnade en våldsam relation - nu har hon utvisats till sidans topp

Betty fick välja mellan ett liv med en våldsam man och utvisning.

DN är med när hon lämnar landet med sina tre barn, alla födda i Sverige. Hon har fått flera erbjudanden om att gömma sig men tackat nej.

- Jag är tom nu. Jag vill bara att det ska vara över, säger hon.

Den fyraåriga flickan vaknade redan klockan fem på morgonen hemma hos Mona Edqvist, som blivit som en bonusmormor för henne.

- Åka flygplan, säger flickan om och om igen uppspelt.

Hennes livs första flygresa ligger framför henne. Det är också första gången hon lämnar Sverige och hon har ännu inte förstått att det inte är tillfälligt.

- Jag har inte orkat berätta för barnen. Min son frågade mig när vi kommer att åka hem igen. Jag sa bara att vi kommer stanna väldigt länge. Han är nio år, han har nog förstått vad som händer, säger kvinnan som vi kallar för Betty.

DN har följt familjen sedan förra hösten. Första gången vi träffades i september förra året var Betty placerad i en av Migrationsverkets lägenheter i ett litet samhälle i Västsverige.

Hon var gravid i åttonde månaden, ensam med två små barn och mådde mycket dåligt. Hon hade polisanmält sin sambo för misshandel en sommarnatt några månader tidigare. Eftersom hon hade ansökt om uppehållstillstånd på grund av anknytning till honom försvann därmed hennes möjligheter att stanna i Sverige.

Kort efter att den yngste sonen föddes i oktober kom utvisningsbeslutet. Det pågår inget krig i hennes hemland i Afrika, resonerade Migrationsverket, och hon uppfyller inte kraven för asyl.

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210720:

Sveriges Radio Stockholm 21-07-07:

Maria lämnade sin våldsamma man - nu kan hon utvisas till sidans topp

Att tillfälliga uppehållstillstånd på tre år blir standard från 20 juli förvärrar situationen för kvinnor som kommer till Sverige på anknytning och utsätts för våld av sina män.

Detta eftersom kvinnans rätt att leva i Sverige blir avhängig mannen som slår, menar kvinnorättsorganisationen Terrafem och Monika Burman, professor i juridik.

Maria, som egentligen heter något annat, vittnar om att hennes man fortsatte att slå henne eftersom han visste att hon inte vågade ringa polisen.

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.