fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Skäl för och emot uppehållstillstånd, enskilda fall

Säkerhetsärenden, terroristanklagade

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 220607:

Aftonbladet 22-05-26:

Aysen, 45, såg sitt namn på läckt Natolista i turkiska medier till sidans topp

När Aysen var 17 år gammal blev hon torterad i turkiskt fängelse.

I fredags, efter 14 år som svensk medborgare, såg hon sitt namn i turkiska medier - omskriven som en av dem Erdogan vill att Sverige ska lämna ut.

- Släpp mig nu, det räcker nu. Jag satt i fängelse fem år, det räcker. Låt mig bara vara, säger hon.

33 namngivna personer som fått politisk asyl i Sverige eller Finland. Det uppges vara konkreta orsaken till att Turkiet inte låter Sverige gå med i Nato.

Landets president Recep Tayyip Erdogan har sagt att han tycker Sverige måste "sluta tillåta PKK-individer att existera".

För några dagar sedan fick gymnasieläraren Aysen, 45, höra att listan läckt i turkiska medier. Hon blev nyfiken på vilka som nämndes på den.

- Jag tänkte - vilka stackare finns på den där listan? Så såg jag mitt namn, och mitt hjärta stannade en stund. Sedan skrattade jag, men det växlade snabbt till oro. Jag fick feber och började skaka. Det finns ingen vinst att ta mig?

Torterades i fängelse

När Aysen var 17 år gammal bodde hon i turkiska Kurdistan och var aktiv inom Turkiets kommunistiska parti.

- Jag intresserade mig för politik och ville göra världen bättre, det har jag gjort i hela mitt liv.

En vinter var hon uppe i bergen där Turkiet stred mot kurdiska organisationer i decennier för att få vad hon kallar en politisk utbildning, vilket gjordes i samarbete med den terrorstämplade organisationen PKK. Men där var stridigheter, vilket inte var någonting för henne, och hon lämnade snabbt.

När hon kom tillbaka greps hon av turkisk polis. Tortyren började direkt.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210616:

Sveriges Radio Ekot 21-06-08:

De hyllas i kampen mot IS men nekas medborgarskap till sidans topp

De kurdiska organisationer, som spelat en central roll i kampen mot IS i Syrien, ses av den svenska regeringen som allierade i kampen mot terrorn.

Men samtidigt nekas personer, som varit verksamma i dem, regelmässigt svenskt medborgarskap. Eftersom organisationerna, enligt Migrationsverket, begått systematiska övergrepp.

Det visar Ekots granskning.

- Om jag hade begått några brott skulle jag ha förståelse för beslutet. Men så är det inte och Migrationsverket hänvisar bara till mina politiska sympatier, säger en person som nyligen nekats medborgarskap och som vi här kallar för Merdan.

Det handlar om personer som har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Orsaken till att de nekas medborgarskap är att de på ett- eller annat sätt varit verksamma i någon av tre kurddominerade organisationer i Syrien, som tillsammans med USA besegrade terrorgruppen IS i inbördeskriget.

Migrationsverket och Migrationsdomstolen motiverar besluten med att de kurdiska organisationerna har en nära koppling till terroriststämplade PKK och att de ska ha gjort sig skyldiga till systematiska, omfattande och grova övergrepp.

Migrationsverkets beslut omfattar det politiska partiet PYD, dess väpnade gren, YPG, och samarbetsorganisationen, SDF, som domineras av kurdiska styrkorna.

Samtidigt beskrivs de kurdiska organisationerna, av regeringen, som Sveriges allierade i kampen mot IS.

" SDF är en viktig partner till den Globala koalitionen för att bekämpa Daesh, där Sverige ingår. De har varit centrala i vår gemensamma kamp mot Daesh, som ännu inte är över. Vi hyser stor respekt för deras uppoffringar. Över 11 000 miste livet i kampen mot terroristorganisationen", skriver utrikesminister Ann Linde (S) till Ekot.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Uppföljning i Sveriges Radio Studio Ett (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 21-06-08: Migrationsverket vill se granskning av kurdfall (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.