fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Skäl för och emot uppehållstillstånd, enskilda fall

Säkerhetsärenden, terroristanklagade

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 210616:

Sveriges Radio Ekot 21-06-08:

De hyllas i kampen mot IS men nekas medborgarskap till sidans topp

De kurdiska organisationer, som spelat en central roll i kampen mot IS i Syrien, ses av den svenska regeringen som allierade i kampen mot terrorn.

Men samtidigt nekas personer, som varit verksamma i dem, regelmässigt svenskt medborgarskap. Eftersom organisationerna, enligt Migrationsverket, begått systematiska övergrepp.

Det visar Ekots granskning.

- Om jag hade begått några brott skulle jag ha förståelse för beslutet. Men så är det inte och Migrationsverket hänvisar bara till mina politiska sympatier, säger en person som nyligen nekats medborgarskap och som vi här kallar för Merdan.

Det handlar om personer som har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Orsaken till att de nekas medborgarskap är att de på ett- eller annat sätt varit verksamma i någon av tre kurddominerade organisationer i Syrien, som tillsammans med USA besegrade terrorgruppen IS i inbördeskriget.

Migrationsverket och Migrationsdomstolen motiverar besluten med att de kurdiska organisationerna har en nära koppling till terroriststämplade PKK och att de ska ha gjort sig skyldiga till systematiska, omfattande och grova övergrepp.

Migrationsverkets beslut omfattar det politiska partiet PYD, dess väpnade gren, YPG, och samarbetsorganisationen, SDF, som domineras av kurdiska styrkorna.

Samtidigt beskrivs de kurdiska organisationerna, av regeringen, som Sveriges allierade i kampen mot IS.

" SDF är en viktig partner till den Globala koalitionen för att bekämpa Daesh, där Sverige ingår. De har varit centrala i vår gemensamma kamp mot Daesh, som ännu inte är över. Vi hyser stor respekt för deras uppoffringar. Över 11 000 miste livet i kampen mot terroristorganisationen", skriver utrikesminister Ann Linde (S) till Ekot.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Uppföljning i Sveriges Radio Studio Ett (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 21-06-08: Migrationsverket vill se granskning av kurdfall (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210402:

Sveriges Radio Örebro 21-03- 27:

Amnesty kritiserar utvisning grundad på Säpos bedömning till sidans topp

En kvinna i Örebro, Zozan Buyk, har fått beslut om utvisning sedan hon bedömts utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Men varken hon eller hennes advokat har fått ta del av Säpos underlag.

Amnesty kritiserar nu hur ärendet har hanterats och säger att det inte varit rättssäkert.

Migrations- och justitieminister Morgan Johansson skriver i ett mejl till Ekot att han har förtroende för Säpo och Migrationsdomstolarna.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210208:

Aftonbladet krönika 21-01-31:

Jan Guillou: Regeringen kan rädda tvåbarnsmamman om viljan finns till sidans topp

I ett allt kallare och alltmer utlänningsfientligt Sverige skulle få svenskar, alltför få svenskar, bry sig om den olycka som drabbat Zozan Büyük, ung tvåbarnsmor i Örebro.

Hon är nämligen kurd. Det var kurderna som visserligen inte mördade Olof Palme, som vettvillingen Hans Holmér och hans hejdukar i Expressen hävdade. Men sen dess har kurderna varit bland Säpos favoritobjekt.

Säpo påstår att Zozan utgör en synnerlig fara för rikets säkerhet och därför måste utvisas ur riket på minst tio år, ungefär som om hon dömts för mord.

Hur en 31-årig mamma till två små barn, fyra och två år gamla, anställd inom vården, gift med en lagerarbetare, nyinflyttad i en mindre bostadsrätt, skulle kunna utgöra en synnerlig fara för riket är en så kallad utmaning att försöka föreställa sig. I all synnerhet som hon varken begått brott eller varit politiskt aktiv.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.