Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Klipp från media
Länk till information från myndigheter och organisationer
Skrev historia i Libanon - nu ska äkta paret utvisas
Kholoud Sokarie och Nidal Darwish gifte sig i Libanon 2013. Vigseln var borgerlig som en protest mot det strikt religiösa styret i hemlandet. Nu vill Migrationsverket utvisa familjen, trots att landets religiösa ledare uttalat en fatwa.
- Vi har ingen framtid, säger Kholoud Sokarie.
Bröllopet blev möjligt genom ett kryphål i lagstiftningen och fick enorm uppmärksamhet världen över. Kort efter vigseln, som livesändes i libanesisk stats-tv, startade de stora problemen för familjen.
Stormuftin uttalade fatwa
Sunnimuslimernas högsta religiösa ledare i landet uttalade en fatwa mot borgerliga bröllop och sade att alla muslimska ledare som tillåter dem är syndare. Såväl inrikesministern som premiärministern i Libanon valde att förbjuda ytterligare borgerliga bröllop.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
SvT Blekinge 21-11-04: Bröllopet gjorde paret världskända (Extern länk)
SvT Blekinge 21-11-04: Migrationsverket: "Hotbilden är inte personlig" (Extern länk)
Familjen Hashemi-Barati får stanna i Sverige
På torsdagen fick familjen Hashemi-Barati beskedet att de får ett treårigt uppehållstillstånd i Sverige, efter över fem år i Sverige.
När vi rapporterade om familjen i vintras hade de fått avslag på sin asylansökan i alla instanser och väntade utvisning till Afghanistan, men efter att ha anmält verkställighetshinder där de tryckte på sin kristna tro så blev deras ärende omprövat.
"Jag trodde inte på det först förrän jag liksom fattade att vi hade fått, det känns jättebra" säger äldsta dottern Mahsa som fyller 11 år om några dagar och som nu fått den present hon önskade sig allra mest, uppehållstillstånd.
Hela inslaget (Extern länk)
Mustafa ska utvisas till Afganistan: "Allt jag har finns här
Efter nästan sex år i Sverige ska Mustafa utvisas till Afghanistan.
Han befarar att han kommer dödas för sin kristna tro - men Migrationsverket håller inte med.
Nu har han tre veckor på sig att ta farväl av sina två svenska familjer.
Mustafa har fast jobb som snickare. Han har skaffat sig en dubbel uppsättning föräldrar, vars barn betraktar honom som sin bror. Han pratar svenska och är en aktiv medlem i Pingstkyrkan och Equmeniakyrkan.
Det var snart sex år sedan Mustafa tog sig över Medelhavet på en liten båt ämnad för fyra tillsammans med ett trettiotal andra personer. Flera av dem miste sina liv. Mustafa överlevde. Men mötet med döden skulle förändra honom.
- Jag var så rädd. Och på min resa kände jag att något saknas i mitt liv. En kraft, att känna kraften. Jag visste inte till vem, men jag bad. Jag bad till en okänd Gud, jag vill hitta dig. Det var första gången jag hade den känslan, säger Mustafa.
- Hela mitt liv hade jag varit trolös, och från åtta års ålder blev jag hotad och slagen för det.
Att leva i det fundamentalistiska samhälle han växte upp i, och inte kunna acceptera det, var farligt. Mustafa levde under ett ständigt dödshot.
- Min släkting visade mig videos på människor som straffas till döds för att de inte följer Islams regler. På människor som slaktas med knivar. Jag var ett barn. Mina föräldrar bestämde att jag skulle smugglas från Afghanistan.
Hans familj var också hotad, och är inte heller dem är kvar i landet. Han tappade kontakten med dem för snart fyra år sedan och vet inte om de lever eller om de är döda.
- Jag har ingenting i Afghanistan, ingen som jag känner. Jag kan inte gå tillbaka till mina släktingar, jag kommer att dö. Jag vill ju dö här. Jag vill leva här. Med min familj och mina syskon, här i mitt hemland.
(...)
Läs mer (Extern länk)
Sveriges Radio Jönköping 21-05-23: Mustafa får inte stanna i Sverige - har väckt starka reaktioner (Extern länk)
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.