fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Skäl för och emot uppehållstillstånd, enskilda fall

Religion, konversion, ateism

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 211122:

SvT Blekinge 21-11-04:

Skrev historia i Libanon - nu ska äkta paret utvisas till sidans topp

Kholoud Sokarie och Nidal Darwish gifte sig i Libanon 2013. Vigseln var borgerlig som en protest mot det strikt religiösa styret i hemlandet. Nu vill Migrationsverket utvisa familjen, trots att landets religiösa ledare uttalat en fatwa.

- Vi har ingen framtid, säger Kholoud Sokarie.

Bröllopet blev möjligt genom ett kryphål i lagstiftningen och fick enorm uppmärksamhet världen över. Kort efter vigseln, som livesändes i libanesisk stats-tv, startade de stora problemen för familjen.

Stormuftin uttalade fatwa

Sunnimuslimernas högsta religiösa ledare i landet uttalade en fatwa mot borgerliga bröllop och sade att alla muslimska ledare som tillåter dem är syndare. Såväl inrikesministern som premiärministern i Libanon valde att förbjuda ytterligare borgerliga bröllop.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

SvT Blekinge 21-11-04: Bröllopet gjorde paret världskända (Extern länk)

SvT Blekinge 21-11-04: Migrationsverket: "Hotbilden är inte personlig" (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210720:

Sveriges Radio Värmland 21-07-11:

Familjen Hashemi-Barati får stanna i Sverige till sidans topp

På torsdagen fick familjen Hashemi-Barati beskedet att de får ett treårigt uppehållstillstånd i Sverige, efter över fem år i Sverige.

När vi rapporterade om familjen i vintras hade de fått avslag på sin asylansökan i alla instanser och väntade utvisning till Afghanistan, men efter att ha anmält verkställighetshinder där de tryckte på sin kristna tro så blev deras ärende omprövat.

"Jag trodde inte på det först förrän jag liksom fattade att vi hade fått, det känns jättebra" säger äldsta dottern Mahsa som fyller 11 år om några dagar och som nu fått den present hon önskade sig allra mest, uppehållstillstånd.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210603:

Aftonbladet 21-05-22:

Mustafa ska utvisas till Afganistan: "Allt jag har finns här till sidans topp

Efter nästan sex år i Sverige ska Mustafa utvisas till Afghanistan.

Han befarar att han kommer dödas för sin kristna tro - men Migrationsverket håller inte med.

Nu har han tre veckor på sig att ta farväl av sina två svenska familjer.

Mustafa har fast jobb som snickare. Han har skaffat sig en dubbel uppsättning föräldrar, vars barn betraktar honom som sin bror. Han pratar svenska och är en aktiv medlem i Pingstkyrkan och Equmeniakyrkan.

Det var snart sex år sedan Mustafa tog sig över Medelhavet på en liten båt ämnad för fyra tillsammans med ett trettiotal andra personer. Flera av dem miste sina liv. Mustafa överlevde. Men mötet med döden skulle förändra honom.

- Jag var så rädd. Och på min resa kände jag att något saknas i mitt liv. En kraft, att känna kraften. Jag visste inte till vem, men jag bad. Jag bad till en okänd Gud, jag vill hitta dig. Det var första gången jag hade den känslan, säger Mustafa.

- Hela mitt liv hade jag varit trolös, och från åtta års ålder blev jag hotad och slagen för det.

Att leva i det fundamentalistiska samhälle han växte upp i, och inte kunna acceptera det, var farligt. Mustafa levde under ett ständigt dödshot.

- Min släkting visade mig videos på människor som straffas till döds för att de inte följer Islams regler. På människor som slaktas med knivar. Jag var ett barn. Mina föräldrar bestämde att jag skulle smugglas från Afghanistan.

Hans familj var också hotad, och är inte heller dem är kvar i landet. Han tappade kontakten med dem för snart fyra år sedan och vet inte om de lever eller om de är döda.

- Jag har ingenting i Afghanistan, ingen som jag känner. Jag kan inte gå tillbaka till mina släktingar, jag kommer att dö. Jag vill ju dö här. Jag vill leva här. Med min familj och mina syskon, här i mitt hemland.

(...)

Läs mer (Extern länk)

Sveriges Radio Jönköping 21-05-23: Mustafa får inte stanna i Sverige - har väckt starka reaktioner (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210504:

Dagen 21-04-19:

Hon är 11 år och söker asyl som konvertit till sidans topp

Fatemeh har de senaste fem åren varit engagerad i pingströrelsen. I dag är hon 11 år och hoppas att få stanna i Sverige som konvertit.

Hennes ärende är mycket ovanligt, med tanke på att Migrationsverket inte brukar utreda barns genuina tro på ett individuellt sätt.

Livet är inte riktigt som förr, en aning tråkigare. Fatemeh kan inte längre gå till kyrkan som hon är van vid utan får i stället följa med via sändningarna på Facebook.

- Jag kan inte läsa Bibeln på persiska, men min mamma brukar läsa för mig, berättar hon.

Fatemeh sitter i en soffa hemma hos sig, i den lilla orten Mellansel strax utanför Örnsköldsvik, medan vi samtalar via FaceTime. Mamma Nadja sitter bredvid och då och då smyger de in lite persiska sinsemellan, de är afghanska medborgare men bodde i Iran innan de kom till Sverige.

Det märks att Fatemeh är lite nervös och hon erkänner det snart med ett blygt skratt.

- Jag vet inte varför, säger hon.

Men helt klart är att hon får hantera en börda som få jämngamla behöver dras med. Fatemeh har nämligen lämnat in en asylansökan som konvertit. Hon har redan fått ett avslag från Migrationsverket och nu väntar hon på att ärendet ska upp i domstol.

Familjens framtid

Det är inte bara hennes framtid som det handlar om. Har Fatemeh skyddsskäl skulle också hennes mamma och bror få stanna.

Att ställa frågor om hennes asylansökan är inte helt okomplicerat. Fatemeh är trots allt ett barn och svarar ofta kort och enkelt, ibland bara genom att bekräfta det man frågat om.

Vad är det du tycker om med kyrkan?

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210416:

Världen Idag 21-04-13:

Konvertiter: Avslag i Sverige - men får stanna i Tyskland till sidans topp

Församlingar vittnar om att konvertiter som fått avslag i Sverige får uppehållstillstånd i andra EU-länder. Det framgår av den uppföljande rapport till Konvertitutredningen som togs fram för två år sedan där skarp kritik riktades mot Migrationsverkets hantering av konvertitfallen. Den nya rapporten visar att problemen kvarstår och i vissa fall har förvärrats.

Personer som söker asyl i Sverige och uppger att man konverterat från islam till kristen tro har ofta svårt att bli trodda. Bara mellan 2018 och 2019 har uppemot 3 000 personer som konverterat till kristen tro, eller i ett fåtal fall ateism, fått avslag hos Migrationsverket, trots att konvertering inte är tillåtet i hemlandet, säger Maria Gustin Bergström, pastor och civilingenjör som arbetat med Konvertitutredningen och den uppföljande rapporten.

- Det är personer som är dokumenterat döpta och aktiva i församlingar. Det handlar om tusentals människor nu, men ändå hörs inget ramaskri i befolkningen. Det är tungt. Vi talar om människor som kan definieras som religiöst förföljda, säger hon.

I den nya rapporten, som Skandinaviska människorättsjuristerna och nätverket Rätt till tro står bakom, har man gjort en enkät till 76 deltagande församlingar i Konvertitutredningen - en enkät som sedan 46 församlingar svarat på.

Nära hälften uppger att det är något eller mycket svårare för en afghansk konvertit att få asyl jämfört med innan Konvertitutredningen. Endast två procent upplever att det blivit enklare och närmare 20 procent upplever ingen skillnad.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.