Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Klipp från media
Länk till information från myndigheter och organisationer
Nataliia kan inte återvända till Ukraina för att söka visum för sin dotter
En gång var tredje månad har Nataliia Kononiuk i Sundsvall åkt till Ukraina för att förnya turistvisumet för sin 35-åriga dotter som befinner sig på en 4-5 årings mentala nivå
Eftersom dottern var över 18 år när hon kom till Sverige har hon inte beviljats svenskt medborgarskap som anhörig, trots att Nataliia både har permanent uppehållstillstånd och är vårdnadshavare.
Nu är hon orolig över vad som ska hända. Migrationsverket vill utvisa dottern eftersom de anser att det finns vård och hjälp för henne i Ukraina.
Hela inslaget (Extern länk)
Nilyufar har downs syndrom - ska skickas ensam till Kazakstan
Trots att Nilyufar Amirbekova inte har några släktingar kvar i Kazakstan så ska hon skickas tillbaka dit. Nilyufar har downs syndrom och kan inte ta hand om sig själv, utan försörjs av sin kusins familj i Mörrum.
Nilyufar Amirbekova är 38 år, men enligt läkarnas bedömning är hon som ett barn. Hon har downs syndrom och har inte längre några släktingar kvar i Kazakstan. Ändå ska hon tillbaka dit, enligt beslut från Migrationsverket.
- Det är en mardröm. Jag känner att jag kommer dö den dagen de skickar henne dit. Hon kan inte ta hand om sig själv, säger hennes kusin Rita Olsson.
Fått flera avslag
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
SvT Blekinge 22-02-02: Nilyufars advokat om fallet: "Vore inhumant" (Extern länk)
Aftonbladet 22-02-06: Nilyufar med Downs syndrom ska skickas ensam till Kazakstan (Extern länk)
SvT Blekinge 22-02-02: Migrationsverket: Därför måste Nilyufar lämna Sverige (Extern länk)
Arkivet innehåller inga klipp om detta ämne från de senaste tolv månaderna. Återgå till huvudrubriken för att välja ett annat ämne!
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.