Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Klipp från media
Länk till information från myndigheter och organisationer
Svårt för utlandssvenskar att greppa nya regler
Nu kommer kritik mot de nya reglerna om utlandssvenskar som återvänder till Sverige med en partner från ett land utanför EU.
I somras undantogs gruppen från bostads- och försörjningskraven, men reglerna upplevs som svårtolkade och det har varit svårt att få information.
"Vi har stort fokus på att få fram information till de största sökandegrupperna, återvändande svenskar tror jag inte är en av dem", säger Daniel Grynfarb, enhetschef på Migrationsverkets migrationsrättsenhet.
Hela inslaget (Extern länk)
Sveriges Radio Ekot 21-11-11: M:s migrationskritik: Hemvändande svenskars närstående bör få egen kö (Extern länk)
Den 20 juli fick Sverige en ny migrationslag. Regeringens ambition är att "uppnå en långsiktigt hållbar migrationspolitik som är human, rättssäker och effektiv". Men lagen är redan hotad.
Eftersom den klubbades igenom i riksdagen med mycket liten majoritet saknas den välbehövliga förankringen i alla politiska läger. Det öppnar för osäkerhet och kortsiktighet då oppositionen, bestående av M, KD, SD och L, redan aviserat sin intention att riva upp lagen vid första tillfälle.
Diskursen i media följer regeringens riktning, att det är en strängare migrationslag. Det är den förvisso, men endast i jämförelse med den lag som gällde innan år 2016. Jämfört med den så kallade tillfälliga lagen, som gällt fram till nu, är det däremot ett generösare regelverk.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Nu skärps regler för att stanna i Sverige
Nu blir det svårare för invandrare att stanna i Sverige.
När den nya, permanenta utlänningslagen träder i kraft skärps kraven - så att nya, permanenta uppehållstillstånd blir mer utav ett undantag.
Den nya utlänningslagen ersätter från och med i dag den tidigare lag som skärptes på tillfälliga vis till följd av flyktingkrisen 2015.
Utlänningar som vill ha uppehållstillstånd i Sverige kommer endast att kunna få ett tillfälligt sådant. För att få permanent rätt att stanna måste man ha haft uppehållstillstånd i minst tre års tid, kunna försörja sig själv och inte ha begått brott.
Undantaget är så kallade kvotflyktingar, som kan få permanent rätt att stanna när de kommer hit. Sverige tar emot 5 000 kvotflyktingar om året och de senaste åren har många kommit från krigshärjade Syrien.
Oppositionen på tvären
Den nya lagen klubbades igenom i riksdagen för ungefär en månad sedan, då de tillfälliga skärpningarna var på väg att löpa ut.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Riksdagen har klubbat igenom ny migrationslag
Riksdagen klubbar i dag igenom Sveriges framtida migrationspolitik - men den kan komma att rivas upp efter nästa val.
- Nu har vi en lagstiftning på plats, och det var inte så många som trodde det för ett år sedan, säger migrationsminister Morgan Johansson efter debatten i riksdagen.
Riksdagen fattar i eftermiddag beslut om regeringens föreslagna ändringar i utlänningslagen.
Två viktiga förändringar är att tillfälliga uppehållstillstånd nu blir huvudregeln och att det ställs högre krav på att försörja anhöriga som kommer hit.
- Att vi nu får igenom en lagstiftning vill jag påstå är en stor framgång, säger migrationsminister Morgan Johansson (S) som menar att hans parti gjort sitt yttersta för att få till en så bred överenskommelse som möjligt.
Men det finns ingen bred enighet om migrationspolitiken. Det betänkande riksdagen ska ta ställning till innehöll 51 reservationer och det var en stundtals komplicerad votering.
Föll i gråt
De föreslagna ändringarna stöds av en knapp majoritet, bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Vänsterpartiet. Vänsterpartiet hade dock velat se en mer generös migrationspolitik.
(...)
Läs mer (Extern länk)
Eritreanska barnfamiljer protesterar in i det sista mot omänsklig asyllag
Idag ska riksdagen, regeringskris till trots, rösta om det nya förslaget på asyllag. Under måndagen protesterade barnfamiljer från Eritrea mot hur de har drabbats av de senaste årens skärpningar inom migrationspolitiken. Syre besökte dem på plats på Mynttorget.
Under måndagen föll regeringen i en historisk misstroendeomröstning. Samtidigt samlades ett fyrtiotal eritreaner för att under strålande sol gemensamt tåga från Sergels torg till Mynttorget, bara ett stenkast från riksdagen. Också under tisdagen protesterar familjer från Eritrea i en demonstration som väntas samla minst ett hundratal individer.
De allra flesta har fått uppehållstillstånd och flyktingstatus - men kan inte ta hit sina familjer på grund av de krav på försörjning och bostad som gällt sedan 2016. I och med den nya lagen, som det kommer definitivt besked om i eftermiddag, kommer dessa krav bli en del av permanent lagstiftning.
På Mynttorget är stämningen god men oron stor. Både för deras egen skull - många har inte träffat sina familjer och barn på sex, åtta eller tolv år - men också för alla de som kommer att drabbas kommande år.
Mbrak Okbldet
32-åriga Mbrak Okbldet är en av de drabbade. Hon lämnade Sudan efter att ha varit där i sex år utan sina två barn, två flickor som idag är 13 och 16 år gamla. Barnen lämnade hon med en grannfamilj till dem i Etiopien, dit de tidigare flytt för att undkomma konflikten i Eritrea.
- Jag kom till Sverige 2015. Så nu har jag varit i Sverige i nästan sex år, och i Sudan i sex år innan dess. Mina barn känner inte mig. De var två och fyra år gamla när jag lämnade dem.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Sveriges Radio Stockholm 21-06-22: Medhane demonstrerar på Sergels torg - kan inte träffa fru och barn (Extern länk)
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.