fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Nya regler och lagförslag

Ändrad utlänningslag 2021

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 211122:

Sveriges Radio 21-11-10:

Svårt för utlandssvenskar att greppa nya regler till sidans topp

Nu kommer kritik mot de nya reglerna om utlandssvenskar som återvänder till Sverige med en partner från ett land utanför EU.

I somras undantogs gruppen från bostads- och försörjningskraven, men reglerna upplevs som svårtolkade och det har varit svårt att få information.

"Vi har stort fokus på att få fram information till de största sökandegrupperna, återvändande svenskar tror jag inte är en av dem", säger Daniel Grynfarb, enhetschef på Migrationsverkets migrationsrättsenhet.

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 21-11-11: M:s migrationskritik: Hemvändande svenskars närstående bör få egen kö (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210808:

Nya Wermlands-Tidningen ledare 21-07-21:

Migrationslag som söndrar till sidans topp

Den 20 juli fick Sverige en ny migrationslag. Regeringens ambition är att "uppnå en långsiktigt hållbar migrationspolitik som är human, rättssäker och effektiv". Men lagen är redan hotad.

Eftersom den klubbades igenom i riksdagen med mycket liten majoritet saknas den välbehövliga förankringen i alla politiska läger. Det öppnar för osäkerhet och kortsiktighet då oppositionen, bestående av M, KD, SD och L, redan aviserat sin intention att riva upp lagen vid första tillfälle.

Diskursen i media följer regeringens riktning, att det är en strängare migrationslag. Det är den förvisso, men endast i jämförelse med den lag som gällde innan år 2016. Jämfört med den så kallade tillfälliga lagen, som gällt fram till nu, är det däremot ett generösare regelverk.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210720:

TT / AB 21-07-20:

Nu skärps regler för att stanna i Sverige till sidans topp

Nu blir det svårare för invandrare att stanna i Sverige.

När den nya, permanenta utlänningslagen träder i kraft skärps kraven - så att nya, permanenta uppehållstillstånd blir mer utav ett undantag.

Den nya utlänningslagen ersätter från och med i dag den tidigare lag som skärptes på tillfälliga vis till följd av flyktingkrisen 2015.

Utlänningar som vill ha uppehållstillstånd i Sverige kommer endast att kunna få ett tillfälligt sådant. För att få permanent rätt att stanna måste man ha haft uppehållstillstånd i minst tre års tid, kunna försörja sig själv och inte ha begått brott.

Undantaget är så kallade kvotflyktingar, som kan få permanent rätt att stanna när de kommer hit. Sverige tar emot 5 000 kvotflyktingar om året och de senaste åren har många kommit från krigshärjade Syrien.

Oppositionen på tvären

Den nya lagen klubbades igenom i riksdagen för ungefär en månad sedan, då de tillfälliga skärpningarna var på väg att löpa ut.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210701:

SvT Nyheter 21-06-22:

Riksdagen har klubbat igenom ny migrationslag till sidans topp

Riksdagen klubbar i dag igenom Sveriges framtida migrationspolitik - men den kan komma att rivas upp efter nästa val.

- Nu har vi en lagstiftning på plats, och det var inte så många som trodde det för ett år sedan, säger migrationsminister Morgan Johansson efter debatten i riksdagen.

Riksdagen fattar i eftermiddag beslut om regeringens föreslagna ändringar i utlänningslagen.

Två viktiga förändringar är att tillfälliga uppehållstillstånd nu blir huvudregeln och att det ställs högre krav på att försörja anhöriga som kommer hit.

- Att vi nu får igenom en lagstiftning vill jag påstå är en stor framgång, säger migrationsminister Morgan Johansson (S) som menar att hans parti gjort sitt yttersta för att få till en så bred överenskommelse som möjligt.

Men det finns ingen bred enighet om migrationspolitiken. Det betänkande riksdagen ska ta ställning till innehöll 51 reservationer och det var en stundtals komplicerad votering.

Föll i gråt

De föreslagna ändringarna stöds av en knapp majoritet, bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Vänsterpartiet. Vänsterpartiet hade dock velat se en mer generös migrationspolitik.

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Syre 21-06-22:

Eritreanska barnfamiljer protesterar in i det sista mot omänsklig asyllag till sidans topp

Idag ska riksdagen, regeringskris till trots, rösta om det nya förslaget på asyllag. Under måndagen protesterade barnfamiljer från Eritrea mot hur de har drabbats av de senaste årens skärpningar inom migrationspolitiken. Syre besökte dem på plats på Mynttorget.

Under måndagen föll regeringen i en historisk misstroendeomröstning. Samtidigt samlades ett fyrtiotal eritreaner för att under strålande sol gemensamt tåga från Sergels torg till Mynttorget, bara ett stenkast från riksdagen. Också under tisdagen protesterar familjer från Eritrea i en demonstration som väntas samla minst ett hundratal individer.

De allra flesta har fått uppehållstillstånd och flyktingstatus - men kan inte ta hit sina familjer på grund av de krav på försörjning och bostad som gällt sedan 2016. I och med den nya lagen, som det kommer definitivt besked om i eftermiddag, kommer dessa krav bli en del av permanent lagstiftning.

På Mynttorget är stämningen god men oron stor. Både för deras egen skull - många har inte träffat sina familjer och barn på sex, åtta eller tolv år - men också för alla de som kommer att drabbas kommande år.

Mbrak Okbldet

32-åriga Mbrak Okbldet är en av de drabbade. Hon lämnade Sudan efter att ha varit där i sex år utan sina två barn, två flickor som idag är 13 och 16 år gamla. Barnen lämnade hon med en grannfamilj till dem i Etiopien, dit de tidigare flytt för att undkomma konflikten i Eritrea.

- Jag kom till Sverige 2015. Så nu har jag varit i Sverige i nästan sex år, och i Sudan i sex år innan dess. Mina barn känner inte mig. De var två och fyra år gamla när jag lämnade dem.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Sveriges Radio Stockholm 21-06-22: Medhane demonstrerar på Sergels torg - kan inte träffa fru och barn (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210504:

Sveriges Radio Ekot 21-04- 19:

Kritiken mot nya migrationslagen: "Ingen framförhållning" till sidans topp

Sveriges nya migrationslagstiftning skapar problem för Migrationsverket.

Den nya lagen är planerad att börja gälla den 20 juli, men exakt hur den kommer se ut är ännu oklart.

"Vi hade önskat mer framförhållning eftersom det är väldigt kort om tid att hantera de omfattande förändringarna som behöver göras. Det är definitivt en utmaning för myndigheten", säger Nathalie Källström, som samordnar myndighetens insatser kring den nya lagen.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210416:

SvT Nyheter 21-04- 08:

Regeringen presenterar ny migrationsöverenskommelse till sidans topp

På torsdagen gav regeringen besked om den framtida migrationspolitiken.

- Vi går över till tidsbegränsade uppehållstillstånd som huvudregel, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) vid en pressträff.

Vid pressträffen presenterade regeringen förslagen till nya migrationslagar som nu ska granskas av Lagrådet.

Syftet med den nya lagstiftningen är att få till en bättre balans mellan rättigheter och skyldigheter, säger jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP).

- Jag är väldigt glad att vi kan lägga fram den här migrationslagstiftningen.

Ny huvudregel

Sedan presenterade Morgan Johansson de nya lagförslagen, som han menar kommer att göra att Sverige ligger i linje med andra EU-länder.

- Vi går över till tidsbegränsade uppehållstillstånd som huvudregel.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

SvT Nyheter 21-04-08: Analys: Beskedet innebär att striden om flyktingpolitiken tar ny fart (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 21-04-08: Enighet råder mellan S och MP om ny migrationspolitik (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 21-04-08: Kritik mot migrationsförslaget: "Tuff och restriktiv lagstiftning" (Extern länk)

Se videon från regeringens pressträff (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / AB 21-04-08:

L: Förslaget bryter inte mot januariavtalet till sidans topp

Regeringens migrationsförslag om en ny humanitär skyddsgrund är enligt Liberalerna inte ett brott mot januariavtalet.

Men kritiken är hård.

M och KD ser förslaget som en amnesti för de ensamkommande ungdomar som omfattas av gymnasielagen. SD tänker gå till val 2022 på att riva upp lagen om den blir av.

Striden bland januaripartierna om den heta migrationsfrågan ser ut att vara över för tillfället.

Nyamko Sabuni tycker inte att regeringens förslag om ny humanitär skyddsgrund, en nödventil för vissa personer som anses sakna skyddsskäl, bryter mot januariavtalet.

- Nej, det som skulle bryta mot januariavtalet skulle vara om det hade varit kostnadsdrivande politik, om vi redan i höst hade behövt avsätta pengar för att hantera det.

Hon välkomnar att människor som befinner sig i landet illegalt inte omfattas av skyddsgrunden. Men många andra delar är grumliga och kommer inte att få L:s stöd i riksdagen.

Enligt regeringen ska ensamkommande som fått stanna på grund av gymnasiestudier omfattas av skyddsgrunden. Även de med laga kraftvunna utvisningsbeslut ska kunna få en prövning.

- Det är ett haveri som Socialdemokraterna har mycket att skämmas för, säger Nyamko Sabuni.

"De facto amnesti"

Även Moderaterna och Kristdemokraterna är kritiska.

- Det blir alltså de facto en amnesti för gymnasieungdomarna, säger M:s migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 21-04-08:

Åkesson kritisk till ny migrationslag: Ser det som en valfråga till sidans topp

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kritiserar regeringens förslag till framtida migrationslagar och menar att de är för generösa. Även Vänsterpartiet är kritiska, men anser att lagen är för restriktiv.

På torsdagen presenterade regeringen förslag till de nya migrationslagar som ska granskas av lagrådet.

Den nya lagen ska ersätta den nuvarande, tillfälliga migrationslagstiftningen som varit i kraft sedan flyktingkrisen.

Som ny huvudregel gäller att tidbegränsade uppehållstillstånd ska gälla i stället för permanenta. Regeringen presenterade också en humanitär grund, som innebär att man kunna pröva uppehållstillstånd när det finns särskilt ömmande omständigheter.

"Innebär ökad invandring"

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Nyheter 21-04-08:

Ny ventil i lagen ger ensamkommande chans att stanna till sidans topp

Efter kritiken har regeringen omarbetat förslaget om en så kallad säkerhetsventil i migrationslagarna. Justitieminister Morgan Johansson (S) bedömer att Liberalernas hot om att lämna Januariavtalet är avvärjt. Förslaget ger en ny chans för ensamkommande att stanna, enligt språkröret Märta Stenevi (MP).

Regeringen kallade på torsdagen med kort varsel till pressträff om den framtida migrationspolitiken. Pressträffen hölls av justitieminister Morgan Johansson (S) och nya språkröret Märta Stenevi (MP) som är jämställdhetsminister med ansvar även för bostäder, segregation och diskriminering.

- Min bedömning är att det här förslaget har förutsättningar att passera genom riksdagen, säger Morgan Johansson.

En huvudpunkt är att tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregel, vilket har gällt även under den tillfälliga lagen. Förslaget till ny lag innehåller också en särskild prövning för den som ansöker om permanent uppehållstillstånd. Det handlar om egen försörjning, kunskaper i svenska och samhällskunskap samt vandel.

- Förslagen innebär att vi ligger i linje med övriga EU-länder, för att förebygga att vi inte hamnar i samma situation som 2015, säger Morgan Johansson.

Ett beslut måste tas innan sommaren om ett långsiktigt regelverk för migrationen. Den tillfälliga lag som infördes efter den stora flyktingvågen 2015, och innebar en kraftig åtstramning, löper ut i juli.

Regeringen har i sitt förslag jämkat sig med de kritiska synpunkter som kommit angående en humanitär skyddsgrund. Det handlar om en säkerhetsventil för dem som saknar skyddsskäl men av humanitära skäl ändå bör ges uppehållstillstånd, exempelvis för att man hunnit skaffa sig en stark personlig anknytning till Sverige.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Syre 21-04-09:

Ny migrationslag väcker starka känslor: "En sorglig politisk vision" till sidans topp

Försiktig glädje över små justeringar. Men ilska i botten över en lag som gör svensk migrationslagstiftning till en av de stramaste i EU. Så kan reaktionerna från organisationer som arbetar för asylrätt sammanfattas, efter torsdagens förslag från regeringen. Samtidigt laddar oppositionen till höger för strid mot den humanitära skyddsgrund som införs.

266 sidor lagtext. Det är vad företrädare för asylrättsrörelsen nu sätter tänderna i för att få en bild av vilka konsekvenser regeringens förslag till ny migrationslag kan få för människor på flykt.

Jämfört med migrationskommittéens ursprungliga förslag har regeringen nu gjort vissa justeringar för att undvika att vissa grupper kommer i kläm. En sådan grupp är samkönade par. För att återförenas med sin partner i Sverige krävs i regel att man bott tillsammans i hemlandet, något som ofta är en omöjlighet för samkönade.

I det justerade förslaget som nu skickats till lagrådet ska det finnas möjlighet för samkönade och par som på grund av hedersproblematik inte kunnat bo tillsammans att få undantag från kravet på att ha bott tillsammans i hemlandet. Linus Ericsson, ordförande för Flyktinggruppernas riksråd (Farr), är positiv till att regeringen lyssnat på de remissinstanser som pekat på att alla par inte kunnat bo tillsammans. Men vilken effekt justeringen får när lagen ska tillämpas är för tidigt att säga, menar han.

- Den här delen är lovande, men det återstår att se hur det implementeras, säger Linus Ericsson.

Bland de stramare i EU

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 21-04- 11:

Kristersson om ny migrationslag: River upp den vid valvinst till sidans topp

Regeringens förslag om en ny humanitär skyddsgrund kommer att leda till en ökad invandring enligt Moderatledaren Ulf Kristersson.

MP:s språkrör Märta Stenevi menar att förslaget är en nödvändig ventil.

- Det behövs för att vi inte ska få se de orimliga konsekvenserna av tillfälliga uppehållstillstånd, säger Märta Stenevi när de båda ledarna debatterade i Agenda.

I veckan presenterade regeringens förslag om en framtida migrationspolitik som ska ersätta den nuvarande, tillfälliga migrationslagstiftningen som varit i kraft sedan flyktingkrisen.

Ett av förslagen är att uppehållstillstånd som huvudregel ska vara tidsbegränsade i stället för permanenta. Regeringen presenterade också en humanitär grund, som innebär att man kunna pröva uppehållstillstånd när det finns särskilt ömmande omständigheter.

Enligt Ulf Kristersson handlar det i praktiken om en amnesti.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210226:

TT / AB 21-02-08:

Oklar effekt av migrationsförslag till sidans topp

Regeringen har föreslagit nya möjligheter för asylsökande att få stanna av humanitära skäl.

Men konsekvenserna av förslaget är oklara.

Liberalerna har hotat att hoppa av budgetsamarbetet med regeringen om inte förslaget dras tillbaka. Partiet befarar att det kan bli allt för kostsamt.

- Regeringens förslag är så ogenomtänkt och hastigt framtaget att det är svårt att överblicka konsekvenserna, annat än att man kan konstatera att det blir betydligt mer generöst, säger L:s migrationspolitiske talesperson Fredrik Malm till TT.

Samtidigt hävdar migrationsminister Morgan Johansson (S) att det bara rör sig om ett "mikroförslag i marginalen" sett till migrationspolitiken i stort.

Förslaget ska ingå i den nya migrationslagstiftning som är tänkt att träda i kraft i sommar. En proposition ska vara klar 8 april och en lagrådsremiss betydligt tidigare.

Saknar analys

Migrationsverket har i sitt remissvar efterlyst en konsekvensanalys av den samlade effekten av de förslag som berör möjligheten att få stanna i Sverige av humanitära skäl.

En oklarhet är vad förslaget innebär för ensamkommande unga som i dag har tillfälligt uppehållstillstånd på grund av gymnasiestudier. De kan i dag få permanent uppehållstillstånd efter gymnasiestudierna om de inom sex månader skaffat egen försörjning. Men det kan vara svårt.

Totalt 7 605 unga, många från Afghanistan, har beviljats tillfälligt uppehållstillstånd med stöd av den så kallade gymnasielagen. Hittills har bara 127 personer beviljats permanent uppehållstillstånd.

Däremot har 7 480 ansökt om förlängt tillstånd för studier och 6 120 har fått ja. Men när studierna är slutförda så måste de lämna landet om de inte hittar jobb.

Ny möjlighet

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210125:

TT / AB 21-01-11:

Migrationsverket varnar för regeringens lättnader till sidans topp

Regeringens förslag att införa uppehållstillstånd på grund av särskilt ömmande omständigheter är tänkt att vara en undantagsbestämmelse.

Men enligt Migrationsverket är förslaget utformat så att det kan omfatta så många människor att det inte går att tala om undantag.

När migrationspolitiska kommittén förra året föreslog skärpningar av migrationspolitiken var regeringen så splittrad att man var tvungen att komplettera kommitténs förslag för att över huvud taget kunna skicka ut betänkandet på remiss.

En av kompletteringarna, som drivits fram av Miljöpartiet, var att kraven för att få uppehållstillstånd av humanitära skäl lättades upp. I stället för synnerligen ömmande omständigheter ska det nu räcka med särskilt ömmande omständigheter.

Efterlyser vägledning

Migrationsverket konstaterar i sitt remissvar att uppehållstillstånd av humanitära skäl är avsett att vara en undantagsbestämmelse, men att det på grund av de öppna formuleringarna skapas utrymme att väga in ett brett spektrum av omständigheter och att det är otydligt hur dessa förhåller sig till varandra.

"Migrationsverket bedömer att bestämmelsen med tiden inte längre kan komma att tillämpas bara i undantagsfall", skriver myndigheten och efterlyser mer konkret vägledning kring vilka faktorer som ska vägas in i bedömningen.

Särskild anknytning

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 201218:

Expressen 20-12-07:

Migrationsverket missnöjt med kommitténs förslag till sidans topp

Regeringen måste förtydliga förslagen från migrationskommittén, påtalar Migrationsverket i sitt remissvar.

Verket varnar för en ökad arbetsbörda när tillfälliga uppehållstillstånd blir regel och ska omprövas.

Och tydliga svar måste ges om vilka krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap som ska ställas för att få stanna permanent.

"Om det inte är tydligt innan lagen börjar gälla vad som krävs för att beviljas permanent uppehållstillstånd, kan personer som bott och arbetat under lång tid i Sverige komma att utvisas," säger generaldirektören Mikael Ribbenvik i ett pressmeddelande om remissvaret.

Det är bra att kommittén (som lämnade ett oenigt betänkande i somras) försöker samla reglerna på ett ställe, till en helhet, anser verket. Men förtydliganden behövs i flera frågor för att lagen sedan inte direkt ska behöva justeras.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / AB 20-12-08:

Regeringsförslag ger ventil för ensamkommande till sidans topp

Trots bakslag i riksdagen om lättnader för ensamkommande har regeringen lagt fram ett nytt förslag som kan öka deras möjligheter att få stanna i Sverige.

Stödet för det är oklart - Moderaterna ser det som att regeringen vill smyga igenom en amnesti.

Förslaget om en ny humanitär skyddsgrund för vuxna med särskilt ömmande omständigheter fanns med i en promemoria som regeringen skickade ut på remiss sent i fredags eftermiddag. Den innehöll kompletteringar till migrationskommitténs betänkande, som skickades ut för att få in synpunkter för två månader sedan.

Ser risk

- Läser man förslaget till lagkommentar så är det tydligt att man tar sikte på dem som har en etablering i Sverige genom till exempel studier och jag ser en mycket stor risk att det i praktiken innebär en allmän amnesti för ensamkommande, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson, Maria Malmer Stenergard om det som gäller vuxna.

Hon beskriver omfattningen för skyddsgrunden som "otroligt mycket mer omfattande än den som S ställde sig bakom i migrationskommittén i somras".

Kompletteringarna i promemorian var villkor som Miljöpartiet ställde för att låta regeringspartnern Socialdemokraterna skicka ut migrationskommitténs betänkande på remiss. Medan S ställde sig bakom betänkandet i sin helhet sade MP bara ja till några få av de många förslagen. Det är hundra procent S-politik, sade MP:s talesperson i frågan, Annika Hirvonen, då.

Nu är hon mer nöjd, efter kompletteringarna.

- Det här är ju frågor som MP har drivit, säger hon.

Är nödvändiga

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 20-12-09:

Nya flyktinglagen bäddar för politisk strid till sidans topp

Migrationspolitiken lär bli en politisk stridsfråga också i nästa riksdagsval. Även om riksdagen nu säger nej till lättnader för ensamkommande, bäddar frågan om en ny asyllag för fortsatt konflikt med oppositionen i riksdagen.

Just nu bereder regeringen en ny migrationslag, som ska träda i kraft till sommaren. Men regeringen är splittrad och Socialdemokraterna och Miljöpartiet har helt olika åsikter i frågan. Dessutom är åsiktsskillnaderna i sak stora mellan regeringen och oppositionen till höger i riksdagen. Räkna därför med att den politiska striden om flyktingpolitiken fortsätter in i nästa valrörelse.

I somras presenterade den parlamentariska migrationskommittén sitt slutbetänkande. Kommitténs lagförslag har varit på remiss och kritiserats bland annat av Migrationsverket för att vara alltför luddigt i sina formuleringar. Samtidigt har Miljöpartiet, för att stödja den fortsatta processen, pressat fram ytterligare eftergifter av Socialdemokraterna. Det handlar bland annat om lättnader i reglerna för att ensamkommande ska få stanna i Sverige.

Men efter Centerpartiets besked förra veckan att partiet säger nej till dessa lättnader saknas nu en majoritet i riksdagen. Det är ett stort bakslag för Miljöpartiet, och innebär med stor sannolikhet att regeringen tvingas backa.

C mer restriktiva

Frågan är dock hur detta påverkar migrationspolitiken i stort. Centerpartiet väntas inte i grunden ompröva sin flyktingpolitik, utan är fortsatt positiva till exempelvis en generös humanitär skyddsgrund, vilket lär öka antalet beviljade uppehållstillstånd.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 201207:

Sveriges Radio Ekot 20-12- 04:

Nytt förslag: Större chans för flyktingar att återförenas till sidans topp

Regeringen vill göra det lättare för bland annat HBTQ-flyktingar att återförenas och har lämnat kompletterande förslag till Migrationskommitén.

Barn och vissa vuxna som saknar asylskäl, men har bott i Sverige, ska kunna beviljas uppehållstillstånd om omständigheterna är särskilt ömmande.

"Det här är ett haveri som kommer leda till kraftigt ökad invandring", säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / Expressen 20-12-04:

Större chans för hbtq-flyktingar att återförenas till sidans topp

Regeringen vill öka möjligheter till anknytningsinvandring för hbtq-flyktingar.

Det framgår av ett nytt förslag som nu går ut på remiss.

- Det här är väldigt betydelsefulla förslag som Miljöpartiet har jobbat för att få in, säger Annika Hirvonen, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

I det förslag på Sveriges framtida migrationspolitik som skickades ut redan tidigare i höstas är tillfälliga uppehållstillstånd huvudregel för dem som bedöms vara flyktingar och alternativt skyddsbehövande. Rätten till anhöriginvandring för dem är begränsad till kärnfamiljen. Det innebär att ett par ska ha bott tillsammans i hemlandet.

Enligt det nya, kompletterande förslaget ska undantag för det kravet kunna göras i fall ett par inte kunnat leva tillsammans på grund av att deras förhållande inte accepteras i den kultur paret levde i.

"Etablerat förhållande"

- Om du är till exempel homosexuell och kommer från ett land där det är förbjudet helt enkelt, då kan du inte bo tillsammans eller gifta dig. Vi öppnar en möjlighet för att i de fallen kunna återförenas i Sverige, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).

- Men man måste kunna visa att det varit ett etablerat förhållande redan i hemlandet.

Hur ska man kunna visa det här?

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 201111:

Sveriges Radio Ekot 20-10- 24:

Ministern: Huvuddelen av migrationsförhandlingen avklarad till sidans topp

Migrationsminister Morgan Johansson säger idag att Migrationskommitténs betänkande om en ny flyktingpolitik kommer att bli lagförslag, trots att Miljöpartiet bara stödjer 3 av 26 förslag i betänkandet. Det har regeringspartierna förhandlat om.

- Huvuddelen utav den här förhandlingen är avklarad. Sen måste vi diskutera efter remissomgången, det kan finnas detaljer vi kan behöva skruva på. Så är det alltid när man får remissvar, men då ska vi vara överens om tagen där, säger migrationsminister Morgan Johansson Ekots lördagsintervju.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio 20-10-24: MP: Vi har inte förhandlat färdigt (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.