Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Information från myndigheter och organisationer
Flera initiativ för att personer med ett återvändandebeslut lämnar Sverige
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och integrations- och migrationsminister Anders Ygeman berättade i dag om olika initiativ för att skapa bättre förutsättningar så att personer med ett återvändandebeslut lämnar Sverige.
+ Det är en grundläggande förutsättning för en långsiktigt hållbar migrationspolitik att de som har fått avslag på sin asylansökan eller av andra skäl inte har rätt att stanna i Sverige återvänder till hemlandet.
+ Regeringen har gett i uppdrag till Migrationsverket och Polismyndigheten att intensifiera sitt arbete för att väsentligt öka återvändandet.
+ Polismyndigheten ska prioritera att personer som har dömts till utvisning på grund av att de har begått brott, eller av andra skäl inte får vistas i landet, får sina beslut verkställda och lämnar landet.
+ Statskontoret har fått i uppdrag att analysera Migrationsverkets, Polismyndighetens och Kriminalvårdens arbete med återvändande för att se hur det kan bli effektivare.
+ Regeringen har gett Sida i uppdrag att bland annat kartlägga Sveriges arbete med återvändande samt hållbar återintegrering och återrapportera till FN om våra åtaganden.
Ytterligare initiativ på området kommer att presenteras framöver.
Pressmeddelandet (Extern länk)
Nya regler för att identifiera fler personer som vistas i Sverige utan tillstånd
Regeringen har i dag beslutat en lagrådsremiss med förslag på utökade befogenheter för polisen när de genomför en inre utlänningskontroll. Det lämnas också förslag som syftar till att motverka missbruk av resedokument och främlingspass som utfärdas av Migrationsverket.
För att kunna upprätthålla den reglerade invandringen, och skydda barn och unga, är det nödvändigt att kunna klarlägga om personer som befinner sig i Sverige har rätt att vistas här. Att veta vem som finns i landet är också viktigt ur ett säkerhetsperspektiv.
En utlänning som vistas i Sverige är skyldig att på begäran överlämna sitt pass och andra handlingar till en polisman för att visa att han eller hon har rätt att uppehålla sig här. I lagrådsremissen ges nu ytterligare verktyg till polisen. Förslaget innebär att det blir möjligt att ta fotografier och - om personen har fyllt 14 år - fingeravtryck för att ta reda på om personen har rätt att vistas i landet. Om det visar sig att personen inte har det så ska uppgifterna kunna lagras i ett register för framtida jämförelser.
I lagrådsremissen lämnar regeringen också förslag som begränsar tillgången till resedokument och främlingspass som utfärdas av Migrationsverket. Syftet är att motverka att personer reser in i Sverige med falska, eller någon annans, handlingar och lever här under falsk identitet.
Regeringen föreslår bland annat att det i vissa fall ska kunna beviljas högst tre främlingspass under en femårsperiod och att främlingspass och resedokument ska återkallas om innehavaren inte längre har rätt till dokumentet.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2020.
Hämta lagrådsremissen (Extern länk)
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.