Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Klipp från media
Länk till information från myndigheter och organisationer
Förslaget: Asylsökande som vill jobba måste bo på Migrationsverkets center
Att avskaffa ebo-lagen räcker inte, bedömer regeringen.
För att få rätt att arbeta i väntan på besked om uppehållstillstånd kan den asylsökande i framtiden behöva välja att bo på Migrationsverkets egna anläggningar, inte i redan utsatta stadsdelar eller hos vänner.
Förslaget ska få ett snabbspår till färdigt lagförslag.
Socialdemokraterna i Göteborg har i ett par decennier drivit kravet på att den så kallade ebo-lagen, lagen om eget boende, ska avskaffas.
Efter ett möte under tisdagen med partifolket i just Göteborg säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) till DN att förslaget om ett skärpt regelverk presenteras inom kort. Det sker i form av ett tilläggsuppdrag till den utredning, "Ett ordnat initialt mottagande av asylsökande", som redan pågår.
- Vi kan nog behöva ha en tuffare, ytterligare reglering mot anläggningsboende. En sådan kan vara att undantaget som kan ges för att få jobba under ansökningstiden knyts till att du bor på just anläggningsboendet, säger Ygeman.
Utredningens huvuduppdrag är att föreslå hur en skyldighet att bo på ett statligt mottagningscenter och att delta i vad man kallar en samhällsintroduktion ska utformas och betänkandet ska läggas fram först i slutet av februari nästa år. Men tilläggsuppdraget vill regeringen ha redovisat redan till hösten.
I debatten om integration har länge förts fram tvivel på hur stor skillnad det faktiskt skulle göra om ebo-lagen tas bort. Regeringen vill att det även i fortsättningen ska vara tillåtet att ordna boende på egen hand. Vid ett sådant val ska man dock inte få den så kallade dagersättningen, i dag 71 kronor för vuxna ensamstående.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Regeringen vill avveckla ebo-lagen: "Försvårat integrationen"
Regeringen vill avveckla ebo-lagen. En befintlig utredning får ett tilläggsdirektiv för att utreda hur det ska gå till.
- Ebo har försämrat integrationen, säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) på en pressträff.
Den så kallade ebo-lagen, lagen om eget boende, innebär att en asylsökande som kommer till Sverige kan välja att ordna sitt boende på egen hand. Lagen infördes 1994 och gjorde det möjligt för asylsökande att ordna eget boende i stället för att bo på Migrationsverkets anläggningsboenden, till exempel hos vänner eller släkt, utan att förlora sitt bidrag.
- Syftet med reformen var bland annat att mottagandet skulle präglas av egen valfrihet och ökat eget ansvarstagande. Men det har lett till ökad segregation och ojämlikhet, säger Ygeman.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Östlin (S) välkomnar avskaffandet av EBO-lagen: Fungerar inte
Regeringen kommer med beskedet att man nu vill avskaffa EBO-lagen som säger att asylsökande kan välja att ordna boende på egen hand.
Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, är positiv då hon menar att lagen inte fungerar.
"Vi vet att det bästa sättet att komma in i samhället är att ha ett ordnat boende och få ett jobb", säger hon.
Hela inslaget (Extern länk)
Sveriges Radio Uppland 22-01-12: EBO-lagen kan avvecklas - "En kvinnofälla" (Extern länk)
Sveriges Radio Malmöhus 22-01-21: Stjernfeldt Jammeh: "Staten måste ta större ansvar för integrationen" (Extern länk)
Sveriges Radio Västerbotten 22-01-21: Kommun kan stoppa flyktingmottagande (Extern länk)
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.