Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Klipp från media
Länk till information från myndigheter och organisationer
Id-kontroller får vänta efter skånsk kritik
Regeringen väntar med planerna på att införa id-kontroller på tåg och bussar på väg in i Sverige. Kritiken mot det förslag som lagts har varit bred och invändningarna många.
Inte minst har det handlat om risk för negativ inverkan på pendlingen över Öresund.
- Id-kontrollerna får vänta, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till TT på torsdagen.
Regeringen skickade nyligen ut ett förslag på remiss om att regeringen, genom ett bemyndigande från riksdagen, skulle få möjlighet att införa id-kontroller för personer som kommer landvägen till Sverige. Det kan handla om tåg, buss eller bil, till exempel över Öresundsbron.
I förra veckan sa Skånes samtliga partier nej till förslaget i sitt remissvar.
Som 2015
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
EU och Sverige oense om id-krav på ukrainska flyktingar
EU:s migrationsministrar har träffats i Bryssel för att diskutera vågen av flyktingar från Ukraina, ett tiopunkts-program som handlar om samordning presenterades av EU-kommissionen under mötet.
Sveriges migrationsminister Anders Ygeman (S) preciserade även hur många flyktingar Sverige kan tänka sig att ta emot, vilket skulle bli ungefär 80 000 till 120 000.
EU och Sverige har dock olika syn på vilka krav man kan ställa på giltiga pass på de som flyr.
Hela inslaget (Extern länk)
Ny inresekontroll ska avslöja illegal invandring
Ett nytt kontrollsystem för inresa i EU för icke EU-medborgare införs hösten 2022.
- Det kan bli ett mycket effektivt verktyg för att säkra gränserna och motverka brottslighet, säger migrationsminister Anders Ygeman (S).
Regeringen beslutar i dag om en proposition till riksdagen om att införa EU:s nya system för in- och utresa vid EU:s yttre gräns till september 2022.
Stora sådana gränsövergångsställen är för svensk del till exempel Arlanda flygplats, Landvetter flygplats och frihamnen i Stockholm.
- Den som reser in till EU kommer att vara tvungen att lämna fingeravtryck och låta sig fotograferas, säger Ygeman.
Kravet gäller för personer över tolv år som inte är medborgare eller har uppehållstillstånd i ett EU- eller EES-land och som ska vistas här en kortare tid.
Första gången personen reser in i EU ska en elektronisk personakt skapas för honom eller henne i det nya EU-datasystemet. Den exakta tekniska utformningen är inte klar, men fingeravtryck och ansiktsbild ska antingen ha lämnats innan, till exempel när visum utfärdas, eller vid inresan.
Uppgifterna sparas i systemet i tre år för resenärer som respekterat tillåten vistelsetid och i fem år för de som har överskridit den.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.