Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Klipp från media
Länk till information från myndigheter och organisationer
Nya regler ska locka utländsk kompetens
Från den 1 juni gäller nya regler för arbetskraftsinvandring. Syftet är bland annat att motverka att utländska arbetare utnyttjas samt göra det lättare att locka internationell kompetens.
- Vi tycker att det är bra att det kommer lagstiftning på plats som reder ut begreppen och ändrar förutsättningarna, både för att vi ska få hit kompetens och för att enskilda arbetstagare inte ska drabbas av oseriösa arbetsgivare, säger Migrationsverkets rättschef Carl Bexelius.
En förändring som följer med den nya lagstiftningen är att det kommer att krävas ett anställningsavtal för att bli beviljad arbetstillstånd.
Migrationsverket kommer också att kunna kräva att arbetsgivaren redovisar arbetsvillkoren för arbetstagaren. Arbetsgivaren kan även bli skyldig att anmäla om villkoren i anställningsavtalet försämras.
Särskilt uppehållstillstånd
För högkvalificerade och välutbildade personer införs ett särskilt uppehållstillstånd i upp till nio månader för att söka arbete eller starta företag i landet.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Sveriges Radio Dalarna 22-05-31: Ny lag om gästarbetare - Ali Omumi tar åt sig äran: "Äntligen" (Extern länk)
Reglerna för arbetskraftsinvandring skärps
Riksdagens har beslutat att anställningsavtal ska krävas för att få arbetstillstånd.
Det större lagpaketet om arbetskraftsinvandring innehåller inte bara skärpningar utan även vissa lättnader. Ett nytt uppehållstillstånd, även kallat talangvisum, införs för vissa högkvalificerade och välutbildade personer.
- Det här är ett steg i rätt riktning, säger Rasmus Ling, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet.
Samtidigt ska så kallade kompetensutvisningar motverkas - det vill säga arbetskraftsinvandrare ska inte utvisas på grund av mindre felaktigheter. Punkten kom till i samband med januariavtalet.
- Kompetensutvisningarna har under många år varit ett problem. Det är bra att vi nu en gång för alla, från och med den 1 juni, får på plats lagstiftning, säger Jonny Cato, Centerpartiets talesperson i migrationsfrågor.
Kräver avtal
Den gamla lagstiftningen är från 2008. En central del i det nya lagpaketet är att krav nu ska ställas på anställningsavtal för att få arbetstillstånd. Tidigare har det räckt med ett erbjudande om jobb.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Regeringen vill skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring
Regeringen vill återinföra arbetsmarknadsprövning vid arbetskraftsinvandring och tillsätter nu en utredning för att se över hur en sådan ska utformas. Det meddelade integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) vid en pressträff på torsdagen.
Redan på kongressen i höstas beslutade S om att återinföra arbetsmarknadsprövningen. Nu får en utredare i uppdrag att bland annat ta fram förslag på hur behovet av arbetskraftsinvandring ska kunna kontrolleras och prövas mot arbetsmarknadens behov.
Arbetsmarknadsprövningen går ut på att arbetstillstånd bara ska beviljas i yrken där det råder brist på arbetskraft. SD, KD och V står bakom ordningen medan M, C, L och MP motsätter sig den.
Allvarliga konsekvenser
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Justitiedepartementet 22-04-28: Utredning om arbetsmarknadsprövning aviseras (Extern länk)
Halvt förslag mot skuggsamhället på arbetsmarknaden
Liv Beckström
Regeringens slutförslag om skärpta regler för arbetskraftsinvandring tar viktiga steg i rätt riktning. Men 13 000 kronor före skatt kommer fortfarande vara försörjningsgräns för människor som anställs från länder utanför EU. Och det blir inget förbud mot missbruket av anställningar inom personlig assistans.
Arbetstillstånd till Sverige säljs och köps för mellan 150 000 och en halv miljon kronor. Människor skuldsätts och utnyttjas på svensk arbetsmarknad. Kriminella arbetsgivare tjänar pengar på regelverkets öppna spjäll. Allt göder skuggsamhället som uppstått efter att alliansen och MP enades om världens mest liberala lag om arbetskraftsinvandring år 2008.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Regeringen vill strama åt arbetskraftsinvandring
Statsminister Magdalena Andersson (S) vill strama åt reglerna för arbetskraftsinvandring med ett krav på bindande anställningsavtal.
Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke höjer varningsflagg för initiativet.
- Låt oss inte ta till någon storslägga och förstöra ett system som i huvudsak fungerar och som dessutom är väldigt avgörande för vår tillväxt, säger Jan-Olof Jacke.
De fall där någon lurats hit på falska premisser och tvingas jobba med undermåliga arbetsvillkor vill han dock sätta stopp för.
- Det måste beivras - självklart. Men låt oss inte ta den lilla, lilla andel av arbetskraftsinvandringen som ursäkt för att slå sönder ett system som i huvudsak fungerar väl, säger han.
"Slavliknande villkor"
Den nytillträdda statsministern presenterade förslaget om skärpta regler under ett tal på den pågående LO-kongressen. Siktet är inställt på ett lagförslag innan årsskiftet.
- Det får vara slut på arbetsgivare som lockar hit utländska löntagare och sedan låter dem arbeta under slavliknande villkor, säger hon i talet.
Hon vill nu skärpa reglerna för att komma åt oseriösa arbetsgivare som lockar folk till Sverige och sedan inte ger dem det arbete de utlovat.
- Det är skamligt och det ska självklart inte vara lagligt, säger Andersson.
TT: Räcker det här?
- Nej, men det är ett steg på vägen. Det är ingen hemlighet att vi vill ha en arbetsmarknadsprövning, det har vi kongressbeslut på, säger Andersson på en efterföljande pressträff.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Arbetsgivare vill skärpa regler för arbetskraftsinvandring
Svenskt Näringsliv föreslår flera åtgärder mot kriminalitet kopplad till arbetskraftsinvandring.
Till exempel ska det inte längre vara tillåtet för asylsökande som har fått avslag att göra ett spårbyte och söka arbetstillstånd i stället.
Arbetsgivarorganisationen vill också att regeringen ger Migrationsverket ett särskilt uppdrag att kraftigt öka efterkontrollerna av att rätt lön betalas ut.
Hela inslaget (Extern länk)
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.