Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Klipp från media
Länk till information från myndigheter och organisationer
Riksrevisionen granskar spårbyte i invandring
Riksrevisionen kommer att granska systemet med så kallat spårbyte från asyl- till arbetskraftsinvandring för att se om det fungerar effektivt, meddelar myndigheten.
Spårbyte infördes 2008 och innebär att den som fått avslag för asylinvandring har chansen att "byta spår" till att ansöka om arbetskraftsinvandring. För att göra det krävs av den sökande att den kan styrka sin identitet, har varit anställd hos samma arbetsgivare i minst fyra månader, har en lön på minst 13 000 kronor i månaden och kommer att vara anställd i ytterligare ett år eller mer.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Fack ger upp om uppehållstillstånd
Hotell- och Restaurangfacket slutar bedöma inkomstuppgifter för uppehållstillstånd. Migrationsverket ser inga problem med beslutet. Men andra fackförbund tvivlar om vägvalet.
Den som söker permanent uppehållstillstånd i Sverige måste visa bevis på försörjning. För det krävs lönespecifikationer och anställningsbevis, och svenska fack ges möjlighet att reagera på uppgifterna via yttranden till Migrationsverket.
Men nu har Hotell- och Restaurangfacket (HRF) beslutat att sluta lämna yttrande om försörjning till Migrationsverket, vid ansökan av permanenta uppehållstillstånd. Avtalssekreterare, Per Persson, på HRF menar att det är resurskrävande och osäkert om uppgifterna ens stämmer.
- Om vi ska yttra oss om vad man har fått i lön bakåt i tiden, alltså retroaktivt, så krävs att vi får allt underlag för att kunna göra en professionellt yttrande om det. Vi har lagt ner timmar på att få fram rätt underlag, och det är ändå osäkert om vi får rätt uppgifter. Det är tid som vi inte kan arbeta med våra medlemmar, säger Per Persson.
Det handlar framförallt om att säkerställa lön och försäkring. Om uppgifterna inte är sämre än kollektivavtalen och lönestatistiken i branschen utgår Migrationsverket från att villkoren är uppfyllda. Men Tove Nandorf som är arbetsmarknadsutredare på LO håller med om att få fram rätt uppgifter är svårt. Vilket kan leda till bristfälliga bedömningar:
- Förbunden uppmanas att yttra sig om den anställdes inkomster under flera år, vilket är svårt att göra utifrån de ofta ofullständiga underlag som skickas in. När en människas möjlighet till permanent uppehållstillstånd ligger i vågskålen är det viktigt att det blir rätt.
Men Migrationsverket menar att de underlag som kommer från facken inte är helt avgörande. Deras bidrag utgör en viss del i bedömningen, men inte hela.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.