Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Klipp från media
Länk till information från myndigheter och organisationer
Papperslösa har rätt till vård - men många blir ändå utan
Papperslösa har rätt till vård enligt lagen. Ändå är det många som nekas den. Därtill är det många som inte vågar eller lyckas ta sig till vården, trots att de behöver. Det visar en ny forskningsstudie. "När jag var papperslös tänkte jag att de kanske skulle kontakta polisen", säger Hassan Heidary, som nu har uppehållstillstånd och har lidit av panikångest.
Tidigare hade papperslösa bara rätt till akut vård, och behövde betala fullt pris. Det innebar att en kvinna som födde sitt barn på sjukhus kunde behöva betala tiotusentalskronor för förlossningen - pengar som få papperslösa hade.
Men år 2013 kom en ny lag. Nu ska alla som riskerar att bli sämre utan vård få den. Dessutom ska vården vara subventionerad. Men trots att lagen har funnits i snart tio år är det många som inte känner till den, eller vad den innebär.
- Jag var rädd för att gå till den vanliga vården. Där kostar allting och kanske skulle de kontakta polisen, säger Hassan Heidary, som fram till nyligen var papperslös.
Han har hört om andra papperslösa som behövt betala höga vårdkostnader. En bekant bröt benet, och fick en nota på 6 000 kronor, men eftersom han inte hade råd att betala behövde han fly med det brutna benet från sjukhuset.
Brott mot mänskliga rättigheter
Att en del inom vården inte känner till att papperslösa har rätt till subventionerad vård bekräftas av Henry Ascher, barnläkare och medicinskt ansvarig på Rosengrenska, en klinik där papperslösa kan få hjälp.
- Det händer att folk kommer till oss med räkningar på jättehöga sjukhuskostnader eller att läkarna inte vet att även pappperslösa har rätt till subventionerade läkemedel. Då följer vi upp vårdkontakterna och talar om att det har blivit fel, säger han.
Ett problem är hur lagen är formulerad. De papperslösa har rätt till "vård som inte kan anstå".
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Ahmed Arba hjälper papperslösa att vaccinera sig under pandemin
Ahmed Arba på Röda Korset har sedan vaccinationen mot covid-19 drog igång översatt information om vaccinet till andra språk.
Han har också försökt nå ut till grupper som är svårnåbara i samhället - bland annat papperslösa och EU-medborgare som lever utan fast adress på Gotland.
"På Röda Korset har vi ett naturligt förtroende hos dessa grupper - när vi sa att vi kunde samordna ett vaccinationstillfälle här var många intresserade", säger han.
Hela inslaget (Extern länk)
Tufft jobb att få de papperslösa att vaccinera sig
Att skicka ut bokade tider och bussbiljetter och att erbjuda drop-in-vaccinering i utvalda områden - det är några insatser som Region Västmanland gör för att nå fler papperslösa och asylsökande.
Cirka 150 papperslösa tros befinna sig i Västmanland - av dessa tros cirka en tredjedel ha vaccinerat sig mot covid-19.
Av länets cirka 800 asylsökande har cirka 450 vaccinerat sig.
Hela inslaget (Extern länk)
Sveriges Radio Västmanland 22-02-22: Kyrkan en väg att nå papperslösa med information om vaccin (Extern länk)
Covid-19 certificates and undocumented migrants: for some, the risk is more exclusion
Jamie Slater, former Advocacy Trainee, and Alyna Smith, Deputy Director.*
Since the EU Digital COVID Certificate Regulation went into effect on 1 July 2021, several Member States have used vaccine certificates to determine access to services and civic spaces. While many see this as a way to boost uptake of the vaccine among those hesitating, this is not true for everyone. For those already facing barriers to the vaccine, like undocumented migrants, requiring vaccination certificates to access public services and civic spaces compounds pre-existing exclusion. It also raises concerns about the increased policing of these spaces to the detriment of fundamental rights, particularly for groups already facing criminalisation.
In many European countries, registering for the vaccines is itself a challenge for undocumented people who cannot produce a social security number, national identity document or, in some cases, proof of a home address - common requirements to get the Covid-19 vaccine. Even if undocumented migrants can register, countries often have no specific policy safeguarding their personal data from being transmitted to immigration authorities. These barriers occur against a backdrop of extremely limited access to health care in Europe for undocumented people, and the pervasive risk of exposure to deportation, including by accessing services.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Se även sammanställningen från PICUM:
COVID-19 and undocumented migrants: what is happening in Europe? (Extern länk)
Läkare: Papperslösa bland de som vårdas för svår covid-19
Personer som inte kunnat förstå vaccinationsinformation och de som inte kunnat boka tid för vaccination via 1177 finns bland de som vårdas för svår covid-19 på Skånes universitessjukhus i Malmö och Lund
"Vi har patienter som pratar språk som man mig veterligen inte har skickat ut någon vaccinationsinformation på. Även de som är papperslösa och som inte har tillgång till 1177". Det säger Maria Josephsson verksamhetschef på Skånes universitetssjukhus.
Enligt ett internt dokument från Region Skåne som Kristianstadsbladet tagit del av är det många av de som vårdas på skånska sjukhus som inte verkar ha nåtts av information kring vaccination.
Hela inslaget (Extern länk)
Asylsökande rädda för att vaccinera sig
Många asylsökande vaccinerar sig inte mot covid-19. Anledningen är att de är rädda för att bli utvisade om de har kontakt med sjukvården. Asylsökande vågar inte ta vaccin mot covid-19. Det säger en asylsökande man i Dalarna i mellersta Sverige.
- Jag är lite rädd att ta vaccin för om jag tar vaccinet och om jag hamnar i förvar, då kan jag lätt bli deporterad.
Har du upplevt det här problemet hos andra asylsökande som du känner?
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Sveriges Radio Dalarna 21-07-23: Vågar inte vaccinera sig - rädd för att bli utvisad (Extern länk)
Sveriges Radio Dalarna 21-07-23: Region Dalarna söker aktivt upp asylsökande och erbjuder vaccin (Extern länk)
Personer utan uppehållstillstånd söker ofta vård för sent
Allt fler papperslösa söker vård. Alltså personer som inte har uppehållstillstånd. Och oftast söker de vård väldigt sent. Det kostar mer och mer pengar för regionerna med de största städerna i Sverige: Stockholm, Göteborg och Malmö.
På vårdmottagningen Flyktinghälsan i Malmö kan papperslösa personer få vård. Rebecka Berglund jobbar där. Och hon säger att det är många som kommer dit.
- Jag har ju märkt av att vi har väldigt många som är papperslösa, säger hon.
Rebecka Berglund säger att antalet som söker vård hos dem beror på hur många som får nej från Migrationsverket. De som får uppehållstillstånd, kan ju gå till andra vårdmottagningar.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Sveriges Radio Studio Ett 21-07-30: Papperslösa väntar med att söka vård tills besvären är akuta (Extern länk)
Stadmissionen: Papperslösa svårnådd grupp för vaccinering
Sedan mitten av maj har Skåne stadsmission vaccinerat runt 500 personer som lever i social utsatthet. I denna grupp ingår bland annat akut hemlösa och papperslösa. Trots högre tryck än förväntat har det varit svårt att nå ut till människor som befinner sig i Sverige utan tillstånd.
Region Skåne arbetar tillsammans med Skåne stadsmission och andra samhällsaktörer med att informera och erbjuda vaccin mot covid-19 till människor som lever i social utsatthet.
I denna grupp ingår bland annat hemlösa, papperslösa och människor med missbruksproblematik eller psykisk problematik. Hittills har Skåne stadsmission vaccinerat runt 500 personer.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Sveriges Radio Blekinge 21-06-24: Vaccinering av socialt utsatta tar lång tid (Extern länk)
"Sofia" lever i Sverige utan tillstånd - vågar inte vaccinera sig
"Sofia" har levt som papperslös i Skåne i fyra år. Hon är en av flera papperslösa i Sverige som vill vaccinera sig mot covid-19 men som på grund av rädslan för att bli upptäckt av polisen valt att avstå.
- Jag vill gärna ta vaccinet men jag vågar inte gå till såna ställen, säger hon.
Fembarnsmamman "Sofia" kom till Sverige 2015. Enligt henne blev hon och hennes familj förföljda och dödshotade i hemlandet. För två år sedan fick de avslag på sin asylansökan. Sedan dess bor Sofia gömd i en ort i Skåne med två av sina barn.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.