Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Klipp från media
Länk till information från myndigheter och organisationer
Gränspolisen: Svårt att utvisa till Afghanistan
Sedan 30 november gör Migrationsverket nya asylprövningar rörande afghanska medborgare.
Det är i praktiken svårt att utvisa de som får avslag, enligt Anna Garphult, biträdande sektionschef på gränspolisen.
Några hinder är att afghanska ambassaden inte utfärdar resehandlingar, brist på flygförbindelser och att återtagandeavtalet mellan Afghanistan och Sverige inte längre gäller.
Hela inslaget (Extern länk)
Dalal har bott i Sverige i 15 år - efter studenten hamnar hon i limbo
I 15 år har Dalal, 18, bott i Sverige, gått i skola och levt ett vanligt tonårsliv. Men när hon till sommaren tar studenten i Lysekil fastnar hon i papperslöshet och kan varken studera eller jobba. Samtidigt kan svenska myndigheter inte utvisa henne.
- Jag har alltid tänkt, hellre dö än att fylla arton, säger Dalal Mabsout.
Dalal Mabsout och hennes familj flydde till Sverige 2006 på grund av kriget mellan Libanon och Israel som varade en dryg månad. Familjen består av hennes mamma, pappa och fem syskon.
Hittills har familjen fått fyra utvisningsbeslut, men varje gång valt att stanna i landet ändå. Eftersom familjen inte vill medverka till en utvisning kan svenska myndigheter inte utvisa familjen. Anledningen är att Libanons ambassad inte utfärdar några pass eller resehandlingar när medborgare inte vill åka tillbaka.
Blir papperslös efter studenten
Dalals föräldrars beslut får nu stora konsekvenser för henne.
- Jag kommer ta studenten i sommar, men jag kommer inte kunna plugga vidare eftersom jag inte har ett personnummer och inte heller kan betala för universitetet.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
SvT Väst 22-02-02: Rädda barnen om Dalals situation: Barnkonventionens skydd försvinner när du blir myndig (Extern länk)
SvT Väst 22-02-02: Migrationsverket om Dalals situation: Hon får följa utvisningsbeslutet (Extern länk)
Rädda barnen: Barnkonventionens skydd försvinner när du blir myndig
Dalal Mabsout får ta studenten i sommar - men kan inte studera vidare då hon är en papperslös vuxen.
- Vill man se en ändring på de beslut som Migrationsverket fattar så behöver man först och främst se till att den svenska migrationslagstiftningen ändras, säger Pelin In, processledare på Rädda Barnen.
Pelin Inl tycker Dalal har en tuff situation och att hon har rätt att uppleva det, eftersom att man förlorar flera rättigheter vid 18-års ålder.
- Någon gång förloras de rättigheter som man hade som ett barn. När man har begreppet barn versus vuxen så kommer det dras en gräns i det någonstans tyvärr, säger Pelin In.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Morgan Johansson om unga afghaner i limbo: Skyll er själva
Unga afghaner som nekas ersättning från Migrationsverket är ett tacksamt byte för arbetsgivare som vill utnyttja dem som svart arbetskraft. Men migrationsminister Morgan Johansson (S) menar att de själva försatt sig i situationen: "De flesta av dem skulle ha lämnat Sverige för länge sedan" säger han - trots att Sverige stoppat utvisningarna.
I juli stoppade Migrationsverket utvisningarna till Afghanistan till följd av det förvärrade säkerhetsläget i landet. Sedan dess har många av dem som sedan tidigare fått besked om att de ska utvisas levt i ett limbo där de varken får jobba eller studera och inte heller får ett öre i ersättning från Migrationsverket. Migrationsverket fattar inte heller några nya beslut i afghaners asylärenden, utan inväntar en ny bedömning av säkerhetsläget i Afghanistan.
Syre har under hösten varit i kontakt med både unga som nekats ersättning från Migrationsverket och representanter för civilsamhället som tecknar en mycket mörk bild av situationen. Den bekräftas av asyljuristen Terèsie Nilsson. Hon pekar på att en konsekvens av läget gruppen befinner sig är en stor utsatthet på den svarta arbetsmarknaden. Att bli lurad av hänsynslösa arbetsgivare är inte ovanligt, menar hon.
- När det är dags för lön säger arbetsgivaren att de inte kan betala ut lönen just nu, säger Terèsie Nilsson.
Nyligen företrädde hon en ung man som jobbade svart på en restaurang - där han även hade sin bostad.
- Han var helt tagen ur sitt sammanhang. Han gjorde ingenting annat än arbetade och fanns till hands för arbetsgivaren, säger Terèsie Nilsson.
Hoppas på Migrationsverket
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Örjan Carlbring, Ellie Cijvat, Kia Edvardsson, Malin From,EvaMärta Granqvist mfl i Syre 21-11-18: Skäms Morgan Johansson! (Extern länk)
Afghaner som fått asylavslag men inte kan avvisas
Sedan talibanerna tog makten i Afghanistan är det många människor som vill lämna landet, och många vill till Sverige.
Svensk migrationspolitik har skiftat, men genom åren har det kommit hit över 70 000 afghaner som på olika sätt påverkas av det som händer i Afghanistan. Migrationsverket har tillfälligt stoppat alla avvisningar och utvisningar till Afghanistan.
Så många afghaner i Sverige väntar nu på ett nytt så kallat rättsligt ställningstagande som ska vara vägledande i beslut om asyl. Vår reporter Randi Mossige-Norheim åkte till Karlstad. Hör också samtal med Carl Bexelius, rättschef på Migrationsverket.
Hela inslaget (Extern länk)
Nu slutar Erfan från Afghanistan gömma sig - hoppas på ny chans
Erfan är en av de papperslösa afghaner som gömt sig i Sverige efter att Migrationsverket beslutat om utvisning. Sedan i somras har myndigheten beslutat att inte utvisa fler personer till Afghanistan och nu lever han i ovisshet om framtiden.
SVT har träffat Erfan tidigare. Då ville han gömma sig i fyra år och därefter söka asyl igen.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Gymnasieungdomar i limbo sedan utvisningsstopp infördes
Att Sverige har stoppat alla utvisningar till Afghanistan betyder inte att gymnasielagsungdomarna får längre tid på sig att hitta varaktiga jobb - det är fortfarande sex månader som gäller.
Den som inte lyckas kan få sina gamla utvisningsbeslut aktualiserade, som nu varken kan verkställas eller omprövas och därmed förlora rätten att arbeta överhuvudtaget.
"Den gruppen hamnar verkligen i en limbo-situation", säger Siri Sandin, jurist på Asylrättscentrum.
Hela inslaget (Extern länk)
Stor osäkerhet hos papperslösa afghaner
För de afghanska asylsökande i Sverige som fått utvisningsbeslut finns just nu inga särskilda nya regler efter att Migrationsverket har stoppat utvisning till Afghanistan.
Suhaila är papperslös i Sverige efter att hon fick det tredje avslaget under augusti i år och har bott i Sverige sen 2015 när hon var 13 år gammal.
"Jag är jätterädd att utvisas till Afghanistan som jag inte känner och inte kallar mitt hemland", säger Suhaila.
Hela inslaget (Extern länk)
Afghanerna får stanna - men de får inte jobba
Carin Flemström, Birgitta Göransson, i redaktionen för "Den onödiga flyktingkrisen"
Hur är ett land funtat som förbjuder unga friska människor att arbeta trots att de är utbildade i Sverige och vistas här legalt?
Vi förstår inte hur sådana beslut motiveras och inte heller går det att läsa sig till någon motivering någonstans i utredningar eller i regler från migrationsmyndigheterna.
Den 16 juli beslutade Migrationsverket att stoppa alla utvisningar till Afghanistan - men också att inte handlägga några asylansökningar.
Hur kan en statlig myndighet fatta beslut om att inte göra sitt jobb?
De hänvisar till att myndigheten måste utreda om deras tidigare bedömning av säkerhetsläget i Afghanistan måste omprövas. Migrationsverket kan inte lova att bedömningen blir klar före årsskiftet.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Migrationsverket och Sigtuna kommun i strid om nödhjälp
Migrationsverket och Sigtuna kommun är i strid om vem som ansvarar för personer vars utvisningsbeslut inte kan verkställas.
En av dem är cp-skadade Sally Alquabaj. Vid två tillfällen har Sigtuna kommun beställt taxiresor för att köra Sally från sitt korttidsboende i Märsta till Migrationsverket, men där vill ingen ta emot henne. I nio timmar skickas hon istället runt mellan olika ställen i kommunen, utan mat eller toalettbesök.
- "Hon stannade i taxin på gatan, utan mat eller dryck eller någonting", berättar Sallys bror Osama al Qubbaj.
Hela inslaget (Extern länk)
Trots utvisningsstoppet - hemlösa barnfamiljen kan inte få hjälp av Migrationsverket
På grund av det förvärrade säkerhetsläget stoppade Migrationsverket tillsvidare alla utvisningar till Afghanistan. Trots det saknar flera afghaner som befinner sig i Sverige möjlighet att få bistånd från myndigheten.
- Vad ska vi göra? Vi kan inte åka till Afghanistan, säger Soraya som bor på ett härbärge i Malmö med sina fyra barn.
Det är tidig morgon och sommarlovet har nyss tagit slut. Vid en busshållplats i centrala Malmö väntar en av många barnfamiljer som är på väg till skola och förskola. Två föräldrar och tre barn, ett fjärde syskon började tidigt och är redan lämnat på sin skola. Nu ska resten av syskonskaran följas till olika skolor runt om i stan - de tre syskon som går i skolan har fått plats på tre olika skolor och deras fyraåriga bror ska till sin förskola.
Familjen är hemlös och har ett beslut om utvisning till Afghanistan. Sedan DN för första gången berättade om dem i våras har de bott på ett härbärge.
Sanaz, 12, är äldsta barnet och börjar högstadiet. Men hon har inte känt det pirr som många blivande sjuor kanske upplevt under sommarlovet.
- Jag har inte riktigt orkat tänka på det, säger hon.
Hennes tankar har i stället kretsat kring vad hon ska säga om en kompis vill följa med henne hem.
- Jag kan inte säga nej hela tiden, men de kan inte följa med till härbärget. Så jag vet inte hur jag ska göra.
Två gånger i veckan, varje tisdag och fredag, söker familjen hjälp hos socialtjänsten. De får beviljat boende för kommande dagar - två rum med våningssängar. Så har det rullat på hela sommaren.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Ghaibullah kan inte utvisas - får inte jobba
Inga pengar, ingen bostad, ingen rätt att jobba och ingen rätt att uppehålla sig i landet.
Sedan Migrationsverket stoppade alla utvisningar till Afghanistan har många afghaner i Sverige med utvisningsbeslut hamnat i en sorts limbo.
Ghaibullah Emadi fick lämna ett av förvaren i somras och sover nu hos en vän i nordvästra Skåne.
Hela inslaget (Extern länk)
Lyssna på hela reportaget här (Extern länk)
Tusentals afghaner ännu i limbo - inga politiska åtgärder i sikte
Situationen blir allt svårare för många afghaner i Sverige. Trots att utvisningarna stoppats finns de som inte får en krona i ersättning från Migrationsverket. Från politiskt håll är det tyst och ingen ljusning är i sikte för gruppen.
- Alla fattar att man inte kan leva på noll kronor. Dessutom vet man inte vad som gäller och vem som kan söka ersättning.
Det säger Kinna Skoglund, grundare av nätverket Vi står inte ut. Hon vittnar om att oron växer bland unga afghaner inför hotet om att skickas tillbaka till talibanernas Afghanistan - och för att inte ha mat att äta nästa dag. Många av dem lever nämligen helt utan ersättning och är hänvisade till frivilliga krafter. Ovissheten är förödande, menar Kinna Skoglund.
- Den psykiska ohälsan ökar dramatiskt, säger hon.
Syre har tidigare berättat om Elyas Rezainejad som sattes i förvar efter ett utvisningsbeslut, men släpptes när Migrationsverket i juli fattade beslut om att tills vidare stoppa alla utvisningar till Afghanistan på grund av den osäkra och våldsamma utvecklingen i landet. Trots det nekades han dagersättning av Migrationsverket - liksom många av dem som levt som papperslösa i Sverige.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Sediqullah får stanna - riskerar att bli hemlös
Några tusen afghaner har tillfälligt fått rätt att stanna i Sverige. Men en del får varken mat eller husrum från Migrationsverket - och får inte jobba. Sediqullah bor hos föreningen Agape.
- Utan dem hade jag nog varit på gatan nu, säger han.
Sediqullah Hakim smyger genom den lilla tvårummaren i Majorna i Göteborg. I vardagsrummet sover fortfarande två personer med täckena uppdragna över ansiktena. I rummet intill, med fyra sovplatser, sätter han sig ner på sin bäddade säng med en suck.
Sedan han släppts från Migrationsverkets förvar är det hos den ideella föreningen Agape - riktad mot ensamkommande asylsökande - som han får tak över huvudet. Han är inte ensam.
Varje vecka kommer det ett par personer som behöver någonstans att bo, eller mat för dagen. Ett behov Agapes personal upplever har ökat sedan Migrationsverket tog beslut om ett tillfälligt stopp för utvisningar till Afghanistan den 16 juli.
Plötsligt fick 1 900 afghaner med aktiva utvisningsbeslut rätt att vistas i Sverige. Ytterligare 5 000 med tillfälliga tillstånd, exempelvis för studier, kan komma att påverkas.
Men att de nu har rätt att vistas i Sverige betyder inte att de får hjälp av samhället. De som berörs måste ansöka om så kallad inhibering av sin utvisning och om att på nytt omfattas av lagen om mottagande av asylsökande (LMA). Det sistnämnda ger rätt till dagersättning.
Det är här problemen uppstår. Det är nämligen inte alla som är berättigade till dagersättning. En av dem är Sediqullah Hakim. Han nekas LMA, enligt honom själv för att han under en kort tid lämnade Sverige för att söka asyl i Frankrike.
När han släpptes i maj var det rakt ut på gatan utanför förvaret i Märsta. Långt från Göteborg där han bott sedan han kom till Sverige 2015.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Lena Mellin: Tigga, stjäla, råna eller jobba svart?
Redan för en månad sedan stoppades planerade utvisningar av flera tusen afghaner.
De får inte längre jobba i Sverige. Men vad är alternativet?
Svartarbete?
Kriminalitet?
Tiggeri?
I mitten av juli bestämde Migrationsverket att utvisningen av upp till 7 000 afghanska medborgare som saknar asylskäl skulle stoppas tills vidare.
Orsaken var det osäkra läget i Afghanistan som inte har blivit mindre osäkert sedan talibanerna tog över makten i söndags.
Personer som fått ett definitivt utvisningsbeslut har ingen laglig rätt att arbeta i Sverige.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Sveriges Radio Ekot 21-08-19: Oklar situation för afghaner med utvisningsbeslut (Extern länk)
Dagens Nyheter 21-08-21: Najeeb från Afghanistan hoppas få stanna i Sverige (Extern länk)
Efter utvisningsstoppet till Afghanistan - släppta ur förvar men utan rätt att arbeta
Migrationsverket har stoppat utvisningarna till Afghanistan med hänvisning till säkerhetsläget som snabbt förvärras. Nu har afghaner börjat släppas ur förvaret. Den enda hjälpen de kan förvänta sig är 2000 kronor i månaden. "Man skapar ytterligare en grupp som ska ut i parallellsamhället", säger aktivisten Elisabet Rundqvist.
Migrationsverket valde att införa ett utvisningsstopp till Afghanistan den 16 juli. Nu har flera afghaner som suttit instängda i förvaret i Märsta i väntan på att deporteras släppts på fri fot. Men istället för att kunna arbeta och försörja sig hamnar de här ofta unga personerna i ett juridisk limbo. Jesper Strömbeck, professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet, skriver i Borås tidning att:
"De humanitära argumenten bör alltid väga tyngst när det gäller beslut om asyl, men att gruppen är så välintegrerad innebär samtidigt att det knappast finns några ekonomiska skäl för att inte ge dem uppehållstillstånd."
Liberala Eskilstuna-Kuriren tar också upp utvisningsstoppet. I en ledare skriver tidningen att "Stoppet är förstås välkommet men beslutet är tvåeggat. Det tar bort hotet om utvisning men försätter samtidigt dessa människor i en limbosituation".
De som släppts från förvaren har inte rätt att arbeta och försörja sig, trots att många innan de togs i förvar varit färdigutbildade och i flera fall redan haft arbeten, enligt aktivisten Elisabet Rundqvist i Uppsala som har varit i kontakt med flera som släppts. De är därför knappast ekonomiska skäl bakom deras utvisningsbeslut, som Jesper Strömbeck skriver.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Radio Sweden 21-07-29: Afghanska medborgare som ska utvisas får lämna låsta lokaler (Extern länk)
Sveriges Radio Gävleborg 21-07-30: Trots utvisningsstopp: Två afghanska medborgare kvar i förvar i Gävle (Extern länk)
Sveriges Radio 21-08-06: Samir släppt från förvaret: "Vet inte var jag ska ta vägen" (Extern länk)
Mehran kan inte tvångsutvisas - och får inte jobba i Sverige
När Mehran och Mozhgan i Borås förra året fick avslag på sina asylansökningar, innebar det samtidigt att de förlorade sina arbetstillstånd och därmed möjligheten att försörja sig själva.
Eftersom de fruktar för sina liv i Iran medverkar de inte frivilligt till att återvända, och svenska myndigheter kan inte tvångsutvisa dem eftersom Iran inte tar emot dem.
Mehran och Mozhgan har valt att stanna i Sverige trots svårigheterna det innebär att leva som papperslös.
Hela inslaget (Extern länk)
Sveriges Radio Sjuhärad 21-06-10: SD-politikern: "Måste finnas konsekvenser om man väljer att inte åka hem" (Extern länk)
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.