fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Papperslösa, gömda och utvisade

Hemlöshet, fattigdom, socialtjänst

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 210603:

Dagens Nyheter 21-05-28:

Familjen är hemlös: "Vet inte vad jag ska svara när barnen frågar när vi ska gå hem" till sidans topp

Familjens fyra barn är trötta. Trots att det är sen eftermiddag vet de inte var de ska sova i kväll. Tre nätter har de tillbringat på ett härbärge - vilket de fått beviljat kväll för kväll.

Det är fjärde natten som de är hemlösa och socialtjänsten har sagt att de inte kommer att ge dem fler nätter på härbärget. Då återstår vänthallen på Malmö central eller en park.

- Jag är helt slut, säger Soraya, barnens mamma.

Det hänger ballonger i lekrummets tak på Skåne stadsmission i Malmö. I dag fyller Erfan tio år - men han har inget hem där kalaset kan hållas. Sedan tre dagar är han, hans tre syskon och hans föräldrar hemlösa. Kvällen innan Erfans födelsedag tog familjen bussen till Malmö central för att tillbringa natten i den dygnet runt-öppna väntsalen. Stadsmissionen skickade med dem filtar och kläder för att de skulle kunna hålla värmen under natten.

- Det regnade jättemycket. Barnen var trötta och ville vila, säger Omid, barnens pappa.

Barnen slapp sova på centralens bänkar den här natten. Vid 19-tiden ringde Malmö stads sociala jour och sa att familjen beviljats sovplats på ett härbärge vid Slussen.

"Men det är sista natten ni får sovplats, vi kan inte hjälpa er längre", sa socialsekreteraren som ringde, berättar föräldrarna.

- Jag grät på bussen, säger Soraya, barnens mamma.

Dagen efter sitter familjen åter i ett rum på Skåne stadsmission. Det är inget boende utan de har fått låna ett rum som annars används för samtal med hjälpsökande barn och familjer. Här finns leksaker som barnen kan leka med, plats att ställa väskorna med kläder över dagen. Personalen hjälpte dem att ordna ett kalas för Erfan när han kommit hem från skolan. Köpte tårta och hjälpte familjen med pengar till en födelsedagspresent. Storasyster Sanaz, familjens äldsta barn, och deras mamma Soraya valde ett par byxor och en tröja.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Sveriges Radio Malmöhus 21-06-02: Barnfamilj saknar boende - tvingas söka nödstöd varje dag (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.