Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Klipp från media
Länk till information från myndigheter och organisationer
Ukrainska kvinnor på flykt utsätts för människohandel - få polisanmäls
13 ukrainska kvinnor på flykt undan kriget har sökt sig till den katolska hjälporganisationen Caritas efter att de utsatts för sexuella övergrepp och människohandel i Sverige. Polis och myndigheter lägger stora insatser på att skydda de kvinnor som tar sig hit från trafficking. Få fall har hittills utretts, men polisen tror att det finns ett mörkertal och att fler ärenden kan dyka upp med tiden.
Majoriteten av de som flyr kriget i Ukraina är kvinnor och barn. Därför gick myndigheter och organisationer tidigt ut med varningar för risken att de skulle utsättas för människohandel.
Vid hamnar och flygplatser
Polisen och frivilligorganisationer fanns på plats vid hamnar och flygplatser för att förebygga risken att kriminella människor skulle komma i kontakt med flyktingar som anlände till Sverige.
- I början var det en del oseriösa, framförallt män, som kontaktade kvinnor från Ukraina och erbjöd boende mot betalning "i natura", säger Kajsa Wahlberg, kommissarie och nationell rapportör för människohandel hos polisen.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Anställda ska ha tvingats till fusk och hotats med utvisning
Anställda på vårdföretaget Attendo i Uppsala ska ha beordrats att fuska - och om de inte lydit har de riskerat utvisning från Sverige, enligt uppgifter till SVT Uppsala.
De ska även ha tvingats betala tillbaka delar av sin lön.
I förra veckan beslutade Uppsala kommun att riva hemtjänstavtalet med Attendo, efter att kommunens granskning kommit fram till att vårdföretaget debiterat för insatser som inte utförts. Vissa av bristerna ansågs vara så grova att de polisanmälts.
Enligt uppgifter till SVT Uppsala ska anställda i företaget blivit tvingade att fuska, det vill säga att registrera besök som inte skett. Detta under hot om att bli uppsagda om de inte följde order, vilket i praktiken hade inneburit att de blivit av med sina arbetstillstånd och riskerat utvisning från Sverige.
Samma grupp anställda ska även ha tvingats betala tillbaka delar av sina löner till chefer.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Polisen utvisade man - trots att utvisningsbeslutet preskriberats
Flera myndigheter kritiseras nu av JO efter att en man först förvarstagits och sedan utvisats - trots att beslutet om utvisning preskriberats.
Polisen och Migrationsverket får allvarlig kritik för att ha beslutat om verkställighetsförvar och Migrationsverket för att ha verkställt beslutet.
Även Migrationsdomstolen kritiseras för sitt agerande i ärendet.
Migrationsverket beslutade i juli 2015 att avslå en somalisk mans ansökan om asyl och utvisa honom till Somalia.
Beslutet vann laga kraft den 7 augusti 2015.
Ett beslut om utvisning preskriberas efter fyra år, vilket innebär att det aktuella beslutet var giltigt till och med den 7 augusti 2019.
Först den 8 augusti 2019 beslutade Polismyndigheten att ta mannen i så kallat verkställighetsförvar. Som skäl angavs att det fanns ett beslut om utvisning som vunnit laga kraft samt att det var fråga om att förbereda eller genomföra verkställigheten och att mannen tidigare hade avvikit och att han i samtal hade uppgett att han inte hade för avsikt att lämna landet.
Polismyndighetens förvarsbeslut verkställdes samma dag som det fattades genom att mannen placerades i en av Migrationsverkets förvarsanläggningar.
Överklagande avslogs
Mannen överklagade förvarsbeslutet till Migrationsdomstolen som omedelbart avslog överklagandet och dagen därpå verkställdes utvisningsbeslutet genom att mannen eskorterades till Somalia.
Först när mannen överklagade migrationsdomstolens dom uppmärksammade Migrationsöverdomstolen i september 2019 att mannens utvisningsbeslut upphört att gälla och att det inte funnits förutsättningar att ta honom i förvar.
Målet skrevs dock av eftersom mannen inte längre var förvarstagen.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Ukrainare luras till Sverige med löften om jobb och bostad
Jobbagenturen Pelekh lurade ukrainare till Sverige med utsikter om jobb, men istället placerades på flyktingboenden.
Vår korrespondent har besökt agenturen i Kiev och det visar sig att den fortsätter lura ukrainare på exakt samma vis.
Dessutom finns nu fler agenturer som trots corona och trots att de saknar licens skickar ukrainare till Sverige och andra EU länder för jobb som inte finns.
Jobbagenturen Pelekhs kontor ligger i ett anonymt kontorskomplex i Kievs utkant.
Coronapandemin rasar också i Ukraina, men kontoret har inte stängt, utan kräver bara att alla bär mask. Verksamheten fortsätter precis som vanligt, men någon kö till jobbförmedlarna är det inte. Kolja, som låtsas söka jobb utomlands, får prata med Olga.
- Det går att få jobb i Kanada, Storbritannien, USA och flera andra, säger Olga till Kolja, men han säger att han söker något i Skandinavien, helst Sverige:
- Ja det är inga problem, förklarar Olga. Vi har vårt kontor i Sverige och vår advokat och du blir mött på flygplatsen, sen får du ett LMA - kort så du kan arbeta, men först får du bo på en förläggning och vänta 15 till 20 dagar innan du får kortet.
Hon presenterar samma upplägg, som byrån använt hela tiden, ukrainare betalar motsvarande 12 000 kronor, och då ingår inte flygbiljetten, för att bli placerade på ett asylboende och under asylprocessen med ett så kallat LMA-kort, rätt att arbeta, om de själva hittar arbete. Några väntande jobb finns inte, det gäller såväl de som åker till Sverige som andra EU-länder.
När Ekot avslöjade jobbagenturen Peleks upplägg fick det uppmärksamhet också i ukrainska medier. Många polisanmälde både i Sverige och i Ukraina. Anmälningar, som inte ledde någon vart.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Sveriges Radio 21-11-23: Migrationsverket ändrar rutiner för att stoppa jobb- och asylresor (Extern länk)
Kriminalvårdens miss: Flög fel person till Irak
Först när Kriminalvårdens chartrade flygplan hade landat i Iraks huvudstad Bagdad den 23 juni i år upptäcktes det att man hade transporterat fel person, skriver Dagens Nyheter.
Enligt Kriminalvården är det flera olika saker som har gått fel dels har Migrationsverket lämnat ut fel person och dels har Kriminalvårdens personal inte gjort en tillräcklig grundlig ID-koll när personen hämtades.
Händelsen har polisanmälts som misstänkt tjänstefel och en förundersökning har inletts.
Hela inslaget (Extern länk)
Boende stängs efter larm om övergrepp
Ett HVB-hem i Malmöområdet stängs efter uppgifter om att där skett övergrepp mot barn, rapporterar Skånska Dagbladet.
Hemmet har haft tillstånd att ta hand om åtta ensamkommande flyktingbarn som är mellan 14 och 18 år gamla, men det har visat sig att det också tagit emot andra unga med kriminell bakgrund eller missbruksproblematik.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Stöldligor utnyttjar asylrätten - begår stölder i livsmedelsbutiker
Utländska stöldligor utnyttjar asylrätten för att kunna begå stölder i livsmedelsbutiker i Sverige, detta enligt polisen.
För att få bostad och pengar - ansöker de om asyl även fast de inte har asylskäl. Under tiden Migrationsverket utreder deras ansökan kan de inte heller avvisas av polisen.
"Vi har varit med om väldigt allvarliga incidenter i butik, säger butiksägare Andreas Selsberg.
Hela inslaget (Extern länk)
Sveriges Radio Uppland 21-09-21: Polisen: Handläggningstiderna för asylansökan måste ned (Extern länk)
Utvisades för brott - kom tillbaka till Sverige med evakueringsflyg
Två män som utvisats till Afghanistan efter avtjänade straff, kom tillbaka till Sverige med ett evakueringsflyg.
Männen är nu gripna för att ha brutit mot återreseförbudet, rapporterar TV4 Nyheterna.
De två greps i onsdags när de kom med ett evakueringsflyg från Afghanistan till Sverige.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Dagens Nyheter 21-08-27: Afghaner som greps på Arlanda sätts i förvar (Extern länk)
Växjöföretag fuskat för miljoner: Svarta löner och påkostade förmåner
Ett företag i Växjö som förmedlade familjehem för ensamkommande flyktingbarn betalade miljoner i svarta löner och exklusiva förmåner.
Utbetalningarna har främst gått till ägaren själv och dennes sambo. Det har Skatteverket avslöjat, skriver Smålandsposten.
Skatteverket kräver nu bolaget, som försatts i konkurs, på cirka 700 000 kronor i arbetsgivaravgifter och skattetillägg.
Hela inslaget (Extern länk)
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.