fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Mottagande och bemötande av skyddssökande

Villkor under massflyktsdirektivet

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 220429:

Kommunal-Arbetaren 22-04-13:

Vilka rättigheter har flyktingar från Ukraina i Sverige? till sidans topp

Många av er som arbetar inom skola, förskola, vård och omsorg möter dem som flytt kriget i Ukraina. Vilka regler gäller den som är på flykt? Vad har de rätt att till? Ekonomisk ersättning? Socialbidrag? Rätt till sjukvård, förskola, skola eller boende? Kommunalarbetaren reder ut hur det fungerar.

Är de som flytt Ukraina asylsökande?

SVAR: De som bodde i Ukraina innan kriget bröt ut 24 februari och söker skydd i Sverige är inte vanliga asylsökande, utan får utan att prövas som asylärende av Migrationsverket uppehållstillstånd till 4 mars 2023 enligt massflyktsdirektivet.

Vad innebär massflyktsdirektivet?

SVAR: Det infördes 2001 av EU och går att aktivera när många flyr ett land utanför EU. Ministerrådet tog den 3 mars beslut om att de som flyr kriget i Ukraina är massflyktingar. Det ger Migrationsverket möjlighet att ge ett tillfälligt uppehållstillstånd för dem i EU under minst ett år med möjlig?het till förläng?ning i ytter?ligare två år.

Vad är skillnaden på att vara asylsökande eller massflykting?

SVAR: För den som söker asyl prövas rätten till uppehållstillstånd individuellt. Den som vill stanna enligt massflyktsdirektivet får stanna genom att bevisa att den tillhör en grupp som räknas som massflykting. Processen tar ofta bara några dagar, medan asylsökande kan få vänta länge på svar eftersom utredningen kan bli långvarig.

Har de ukrainska flyktingarna rätt att arbeta?

SVAR: Ja, de vuxna har arbetstillstånd när de fått sitt uppehållstillstånd. Det kan ta någon vecka.

Vilka rättigheter har de vuxna ukrainska flyktingar?

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 22-04-22:

Höganäs kommun trotsar EU-direktivet - erbjuder SFI till ukrainska flyktingar till sidans topp

Flyktingar från Ukraina har inte rätt till svenska för invandrare, SFI. Men i Höganäs kommun har man ändå valt att erbjuda utbildningen.

Flyktingar från Ukraina som beviljas skydd enligt EU:s massflyktsdirektiv har inte rätt till vuxenutbildningen svenska för invandrare, SFI. Istället hänvisas de till studieförbund och folkhögskolor. Deras kurser Svenska från dag ett och Vardagssvenska riktar sig i vanliga fall till asylsökande som väntar på besked. Till skillnad från SFI, som är på heltid, handlar det ofta om ett par timmar i veckan.

I Höganäs kommun i Skåne har man ändå valt att erbjuda SFI till ukrainare. Orsaken är dels att det inte finns någon folkhögskola i kommunen och dels erfarenheterna från flyktingkrisen 2015.

- Det gäller att vara snabbt på det. Samtidigt är det också en kartläggning över vad har de gjort tidigare och hur ska vi kunna hjälpa dem vidare till jobb. Vi gör det här med ett jobbfokus, säger Anneli Söderhjelm, rektor för vuxenutbildningen i Höganäs kommun.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 22-04-22:

Larmet: Pengarna för svenskundervisning för ukrainska flyktingar är slut till sidans topp

Flyktingar från Ukraina har enligt EU:s massflyktsdirektiv inte rätt till SFI utan kan i stället gå språkkurser via studieförbund och folkhögskolor. Men enligt branschorganisationen Studieförbunden är årets pengar redan slut.

Det finns 90 miljoner avsatt i statsbidrag i år för kursverksamheten och regeringen har gett Folkbildningsrådet i uppdrag att fördela pengarna.

Men eftersom deltagarna blivit många fler på grund av kriget i Ukraina flaggade Folkbildningsrådet redan för flera veckor sedan om att det inte kommer räcka.

- Vi har efterfrågat 60 miljoner men vi framhåller också att det är väldigt osäkert eftersom hela situationen är så osäker, säger Maria Graner, Folkbildningsrådets generalsekreterare.

Branschorganisationen: Det är bråttom

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220413:

Sveriges Radio Jönköping 22-04-10:

Kriget stoppar ukrainska säsongsarbetare - Migrationsverket avslår ansökningar till sidans topp

Säsongsarbetare från Ukraina är en viktig arbetskraft för jord- och skogsbruket i Sverige. Nu får de inte arbetstillstånd på grund av kriget.

Migrationsverket avslår ansökningarna på grund av att det inte går att bedöma om personerna kan återvända hem när säsongen är slut.

"Bättre att myndigheten hade legat på ansökningarna tills det hade blivit ett annat läge", säger Marcus Söderlind, ordförande för LRF Trädgård.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220404:

Socionomen 22-03-29:

Socialstyrelsen: Hjälp ukrainare få kontakt med Migrationsverket till sidans topp

Socialstyrelsen uppmanar alla som kommer i kontakt med någon som flyr från Ukraina att berätta om vikten av att anmäla sig till svenska myndigheter, så att de får rätt skydd, stöd och vård.

För att få ta del av mer än det allra mest akuta stödet, är viktigt att de som flyr Ukraina och kommer till Sverige får kontakt med svenska myndigheter, enligt Socialstyrelsen.

- Vi vill uppmana alla som möter personer som flytt hit från Ukraina att berätta om hur viktigt det är att anmäla sig hos Migrationsverket. Det ger samhället bättre förutsättningar att ge stöd, säger Urban Lindberg, stabschef vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Göteborgs-Posten 22-03-30:

Så fungerar det för ukrainare som söker skydd i Sverige till sidans topp

Hittills har över 24 000 ukrainare sökt skydd i Sverige via Migrationsverket sedan kriget bröt ut.

Men hur fungerar det egentligen för de flyende som kommer hit? Här är allt du behöver veta om processen och flyktingarnas rättigheter.

Den ryska invasionen av Ukraina har lett till att många har flytt landet. Enligt UNHCR rör det sig om över tre miljoner människor.

Bara till Sverige kan det komma mellan 20 000 och 300 000 ukrainska flyktingar totalt, enligt migrationsminister Anders Ygeman (S).

Köerna har varit långa utanför Migrationsverket på flera platser i landet och hittills har över 24 000 sökt skydd via myndigheten.

Ukrainska flyktingar som kommer hit ansöker sedan den 24 februari uppehållstillstånd enligt EU:s massflyktsdirektiv. De har även möjlighet att ansöka om asyl i Sverige, men då sker processerna parallellt.

De här innebär massflyktsdirektivet

I samma veva som kriget bröt ut i Ukraina, den 24 februari, beslutade Migrationsverket i Sverige att stoppa alla utvisningar till Ukraina. Pausen påverkar alla beslut som rör asyl och innebär att de som har ett utvisningsbeslut till Ukraina har rätt att stanna kvar tills vidare.

De som flytt från Ukraina efter den 24 februari kan även söka skydd via EU:s massflyktsdirektiv, som innebär att flyende får ett direkt skydd.

- Massflyktsdirektivet är ett temporärt skydd och är inte avsett som inledningen på en process om att få stanna kvar i Sverige, säger Mårten Löfberg chef vid Asylrättscentrum i Stockholm.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220324:

Sveriges Radio Gävleborg 22-03-18:

Flyktingar från Ukraina får samma rätt till vård som asylsökande till sidans topp

Människor från Ukraina har börjat komma till Gävleborg och de flyktingar som behöver vård kommer att få det på samma sätt som asylsökande, meddelar Region Gävleborg.

Bakgrunden är EU:s beslut om att aktivera massflykts-direktivet som ger ukrainska medborgare samma rätt till sjukvård som asylsökande.

Nyanlända ska vända sig till närmaste hälsocentral om dom behöver vård, recept eller mediciner.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Jönköping 22-03-18:

Yuliia kom till Sverige precis innan kriget började - hamnar i kläm till sidans topp

Ukrainare som kom till Sverige innan kriget bröt ut den 24 februari får svårare att etablera sig här.

Detta eftersom Europas massflyktsdirektiv, som gör att du får en enklare och snabbare väg in i svenska samhället, bara gäller personer som kommer efter kriget började.

Yuliia Pedenko, från Kiev, kom till Sverige och Jönköping en dryg vecka innan och hamnar nu istället i en annan mer långsam asylprocess: "Jag kan inte få ett jobb här nu och hjälpa till och försörja min familj i Ukraina."

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 22-03-19:

Det här är massflyktsdirektivet - "Flera frågetecken" till sidans topp

EU:s massflyktsdirektiv ska snabbt kunna ge människor som flyr kriget i Ukraina skydd och samtidigt underlätta mottagandet för länderna som de kommer till. Men det finns oklarheter kring vad direktivet innebär för människorna som kommer till Sverige.

Fram tills den 16 mars har 9 851 personer som flytt från Ukraina sökt skydd i Sverige, enligt Migrationsverket. En av dem är Olha Lysko, som kommer från staden Rivne i västra Ukraina.

- Jag är gravid och min kompis har barn. Vi kom nio personer varav fyra kvinnor och fem barn. Just nu vet vi helt ärligt inte så mycket men vi hoppas få svar på frågor idag, säger hon.

Olha Lysko är en av många som stått i den långa kön utanför Migrationsverket i Sundbyberg. För första gången har EU aktiverat det så kallade masskyddsdirektivet, som ska underlätta mottagandet för länderna och därmed snabba på processen att ge flyktingarna skydd.

Inga individuella prövningar

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Halland 22-03-19:

Ingen SFI för ukrainska flyktingar - Liberalerna vill se en förändring till sidans topp

De ukrainska flyktingar som beviljas uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet har inte rätt till undervisning i svenska för invandrare, SFI.

Det här ställer sig Lovisa Aldrin (L), kommunråd i Halmstad, kritisk till.

"Genom att man inte erbjuder SFI så ger man dem också en utanförskapsbiljett", säger hon.

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Gotland 22-03-17: Beskedet: Ukrainska flyktingar får rätt till SFI på Gotland (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arbetsvärlden 22-03-21:

Regeringen uppmanar arbetsgivare att anställa ukrainska flyktingar till sidans topp

Svensk arbetsmarknad är unikt väl rustad för att ta emot arbetssökande från Ukraina. Det budskapet framförde regeringen tillsammans med Arbetsförmedlingens generaldirektör på en presskonferens under måndagen.

- Alla som kan arbeta, de ska arbeta. Det gäller även de som kommer till Sverige från Ukraina.

Detta slog migrationsminister Anders Ygeman fast under måndagsförmiddagen, då han tillsammans med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar höll pressträff om de effekter som mottagandet av de ukrainska flyktingarna kommer att få för den svenska arbetsmarknaden.

Situationen är i högsta grad oviss, påpekade de tre gång på gång - ingen vet hur många ukrainare som på sikt kommer till Sverige eller hur länge kriget kommer att pågå. Däremot gav de uttryck för viss optimism vad gäller flyktingarnas möjlighet att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.

- Även om vi skulle få ett stort mottagande så har vi ett väldigt bra läge på arbetsmarknaden. Vi har gott om lediga platser, arbetsgivare har behov av att anställa och det möjliggör ett snabbt inträde för de ukrainare som vill och kan arbeta, säger Eva Nordmark.

Många intresserade av ukrainsk arbetskraft

Eva Nordmark påtalade att arbetslösheten i Sverige i dag är lägre än innan landet gick in i pandemin, samtidigt som flera av de branscher som drabbades hård under denna - exempelvis handeln och restaurangbranschen - är i stort behov av personal, något som även gäller vård- och omsorgssektorn. Ovanpå detta kommer det att finnas ett stort behov av säsongsarbetare.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Dagens Industri 22-03-20: Bristyrken strömmar in till Sverige (Extern länk)

Sveriges Radio Östergötland 22-03-20: Arbetsgivarna: Vi har lärt oss från flyktingkrisen 2015 (Extern länk)

Sveriges Radio Stockholm 22-03-21: Stockholms plan för flyktingvågen: Hjälper till med jobb (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.