Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Klipp från media
Länk till information från myndigheter och organisationer
Staffanstorp ändrar sig - tar emot kvotflyktingar
Staffanstorps kommun ändrar nu sitt beslut om att inte ta emot kvotflyktingar. Det meddelar Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorps kommun.
I slutet av mars beslutade kommunstyrelsen i Staffanstorp om ett totalstopp för kvotflyktingar, vilket Sydsvenskan var först med att berätta. Kommunstyrelsen menade att man då ville prioritera flyktingar från krigets Ukraina.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
SvT Skåne 22-06-13: "Ynkligt!" - osämja bland skånska moderater om Staffanstorps flyktingvägran (Extern länk)
JO-anmälan efter flyktingmottagande läggs ner
Det blir ingen utredning av JO-anmälan som gjordes av Olofströms kommun mot Migrationsverket.
Kommunen anmälde Migrationsverket efter att de fick ta emot 550 flyktingar istället för de utlovade 99.
"Det minsta man kan begära det är att det kommenteras och ges en förklaring", säger Rolf Jönsson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.
Hela inslaget (Extern länk)
Här har sängarna varit bäddade i månader i väntan på flyktingar
Från och med 1 juli går ansvaret för de ukrainska flyktingarna från Migrationsverket över till kommunerna. I Göteborg har Bräcke diakoni väntat i flera månader på att få ta emot dem.
- Många har inget hem längre i Ukraina, här kommer de få åtminstone ett eget rum och det är en bra början, säger Inna Podroyko Petersson, nyligen anställd som samordnare på boendet.
De senaste två veckorna har Inna gått runt i det tomma boendet, flyttat på möbler och pysslat.
- Jag har inte hunnit göra så mycket ännu, säger hon ursäktande.
Men det stämmer inte riktigt - hon har gjort i ordning lekrum, sorterat kläder och hittat en skola i närheten dit vuxna kan gå för att lära sig svenska.
På Bräcke diakoni har man väntat ännu längre.
- Putin gick in i Ryssland 24 februari. Vi hade vårt första möte med fyra andra organisationer 28 februari. När något händer blir det så mycket energi i organisationen. Den första frågan vi ställer oss är: Vad kan vi göra? säger Helene Mellström, direktor på Bräcke diakoni.
Sängarna har varit bäddade sedan tidig vår. Det man väntade på var den lagändring som träder i kraft nu och som innebär att boendeansvaret för de ukrainska flyktingarna går över från Migrationsverket till Sveriges kommuner.
Syftet är att få bättre spridning över landet och förhindra att människor lever isolerade i stora flyktingboenden långt från samhället.
Varje kommun har också tilldelats ett exakt antal personer som de ska vara beredda att ta emot. För Göteborgs del är siffran 1 182. Men fördelningen bygger på en prognos och det är, enligt Anna Hedenström, chef för avdelningen för tillfälliga övernattningsplatser i Göteborgs stad, svårt att veta hur många som faktiskt kommer.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Stopp för kvotflyktingar i Staffanstorp
Så länge människor flyr kriget i Ukraina tänker Staffanstorp vägra att ta emot utomeuropeiska flyktingar. På torsdag ställs frågan på sin spets - då har Migrationsverket planerat att anvisa fyra kvotflyktingar till den skånska kommunen.
- Jag hoppas att staten tar sitt förnuft till fånga och inte skickar fyra personer till oss, säger kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, Christian Sonesson (M).
TT: Men om det ändå blir så?
- Det vore cyniskt. Då använder man de här enskilda människorna som slagträ i debatten.
Det är bosättningslagen som styr fördelningen av flyktingar i landet och Migrationsverket kan inte göra annat än att följa lagen, framhåller Guna Graufelds, tillförordnad presschef på Migrationsverket.
- Staffanstorp har sagt att de inte har för avsikt att följa svensk lagstiftning och det vi säger från Migrationsverket är att vi är en myndighet som har svensk lagstiftning att följa.
Rent konkret görs anvisningen genom att Staffanstorp får information om var de fyra kvotflyktingarna ska hämtas. De kommer med flyg från utlandet, vilket land vill hon inte säga, och de har redan fått uppehållstillstånd i Sverige.
Vad som sker om Staffanstorp vägrar vill hon inte avslöja i förväg.
- Deras ansvar är att möta upp de här personerna, säger Guna Graufelds.
Efterlyser paus
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Migrationsverket 22-05-12: Migrationsverket avbryter anvisning till Staffanstorp (Extern länk)
SvT Skåne 22-05-12: Kyrkan kritisk till Staffanstorps vägran att ta emot flyktingar (Extern länk)
SvT Skåne 22-05-13: "Ynkligt!" - osämja bland skånska moderater om Staffanstorps flyktingvägran (Extern länk)
Sveriges Radio Malmöhus 22-05-15: Kommunalrådet: "Alla kommuner måste följa bosättningslagen" (Extern länk)
Dagens Nyheter 22-05-17: Facket kallar Staffanstorp till förhandling efter flyktingstoppet (Extern länk)
Pajalas kommunalråd: Vi hade nog kunnat ta emot fler flyktingar
2400 flyktingar från Ukraina kommer till Norrbotten fram till sommaren, det är scenariot som Migrationsverket räknar med nu.
I nuläget finns en plan hur många de olika kommunerna ska tas emot och i Pajala är det 77.
Kommunalrådet Ulrika Hammarström (S), säger att kommunen har erfarenhet från den förra flyktingvågen och tror de hade kunnat emot lite fler flyktingar. "Förra gången var det 700 som kom, nu är det 77, så det ska vi nog klara av", säger hon.
Hela inslaget (Extern länk)
Sveriges Radio Dalarna 22-04-20: Migrationsverket: Flest ukrainare till Falun - bara hälften till Borlänge (Extern länk)
Sveriges Radio Västmanland 22-04-20: Norberg har tagit emot tre gånger fler flyktingar än planerat (Extern länk)
Sveriges Radio Västmanland 22-04-25: Migrationsverket håller med kritiken om ojämn fördelning av flyktingar (Extern länk)
Sveriges Radio Kalmar 22-04-29: Ska kunna ta emot 500 flyktingar - erbjuder bara 25 lägenheter (Extern länk)
Sveriges Radio Blekinge 22-05-02: Allt färre flyktingar från Ukraina till Blekinge (Extern länk)
Sveriges Radio Blekinge 22-05-02: Kommunens oro: Fler flyktingar än man kommit överens om (Extern länk)
Oro för omflyttning bland ukrainska flyktingar
Många ukrainska flyktingar som ordnat eget boende har flyttat in hos släktingar eller privatpersoner som öppnat sina hem. Men nu börjar läget bli ansträngt och det finns en oro för att människor som börjat rota sig ska flyttas till en annan del av landet.
I Norrtälje kommun har ett nätverk med ideella krafter ordnat boende till ett 70-tal av de knappt 200 ukrainska flyktingar som kommit till kommunen. En av dem som tagit emot flyktingar är Lotta Borg Segeros, som i vanliga fall hyr ut stugor till turister. Men det som skulle vara en akut lösning har dragit ut på tiden och snart måste ukrainarna flytta.
- Jag har inte vågat säga det till dem än, men nu är det bara två och en halv vecka kvar, säger Lotta Borg Segeros.
Det är oklart vart ukrainarna ska flytta istället vilket skapar en oro för att de ska tvingas flytta till andra delar av landet, om de ber om hjälp med boende från Migrationsverket.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
SvT Värmland 22-04-21: Ukrainska flyktingar måste lämna akutboenden i Arvika (Extern länk)
Sveriges Radio 22-05-10: Arvika överens med Migrationsverket - nu får de ukrainska flyktingarna bo kvar (Extern länk)
Sveriges Radio Värmland 22-05-13: Larisa och Alex får stanna i Arvika: Vi är så tacksamma till de som kämpat (Extern länk)
Sveriges Radio Gotland 22-04-27: Boendesituationen för ukrainska flyktingar på Gotland nära lösning (Extern länk)
Sveriges Radio Örebro 22-04-27: Flyktingar protesterar mot flytt - Elena stannar i Örebro (Extern länk)
Sveriges Radio Skaraborg 22-04-27: Dramatik på Stora Ekeberg - här släpas ukrainsk flykting i buss (Extern länk)
Sveriges Radio Skaraborg 22-04-28: Dramatiskt när flyktingar från Örebro kom fram till Skara (Extern länk)
Sveriges Radio Skaraborg 22-04-28: Efter bussincidenten - Migrationsverket polisanmäler vaktbolag (Extern länk)
Sveriges Radio Örebro 22-04-29: Flyktingar ska fördelas mellan kommunerna: "Vi tömmer allt eftersom" (Extern länk)
Var tredje ukrainsk flykting har kommit till Stockholm
I väntan på en lagändring som ska garantera en jämnare fördelning av ukrainska flyktingar stiger frustrationen ute i kommunerna. Många planerar i blindo, visar DN:s rundringning till kommunerna i Stockholms län. I Upplands-Bro har man redan hunnit avveckla ett nytt tillfälligt evakueringsboende.
Nästan 29 000 ukrainska flyktingar har sökt asyl i Sverige sedan Rysslands invasion i Ukraina. En tredjedel av dessa, drygt 10 000 vistas i Stockholms län, och 60 procent har ordnat egen bostad. Hur stort behovet är av kommunala insatser är dock oklart.
När DN ringer till de olika kommunerna har de flesta ingen aning om hur många bostäder som erbjudits privat eller via frivilligorganisationer som tagit initiativ för att förmedla bostäder till flyktingar. De flesta DN talat med uppger att de saknar samordning kring fördelning, ersättning och hur många som bosatt sig i kommunen.
Nykvarns kommun har förberett tillfälliga bostäder för ett 20-tal flyktingar, men har ännu inte tilldelats några via Migrationsverket, som har det övergripande ansvaret att fördela asylsökande. Däremot fick de besked förra veckan om att 27 ukrainaire bosatt sig i kommunen på egen hand.
- Det har varit lite kaotiskt, med all respekt för Migrationsverket och deras arbete. De har ju trappat ner de senaste åren och med minskade resurser så det tar ju en stund att starta upp. Men vi behöver veta för att vi ska kunna planera och ta hand om de som flyttar in, säger Gunilla Lindstedt, ordförande i kommunstyrelsen Nykvarn för partiet Nykvarnspartiet.
Men inte alla kommuner kan svara på hur många flyktingar som flyttat in på egen hand. I Haninge försöker man istället uppskatta antalet nyinflyttade ukrainare genom att räkna hur många barn som ansökt om att få gå i skola.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Sveriges Radio Sjuhärad 22-04-06: Flyktingar bor i stugor - trots att lägenheter står redo: "Förfärligt" (Extern länk)
SvT Öst 22-04-07: Migrationsverket använder inga platser på Gotland till Ukrainaflyktingar (Extern länk)
Sveriges Radio Sjuhärad 22-04-07: 500 platser redo - men flyktingboendet står tomt (Extern länk)
Sveriges Radio Västerbotten 22-04-08: Migrationsverket nobbar kommunernas akutplatser - behövs inte längre (Extern länk)
Nya kartläggningen: Tusentals nya boendeplatser i kommunerna
Länsstyrelserna har på regeringens uppdrag kartlagt hur många nya boendeplatser som kan ordnas till flyktingar från Ukraina ute i kommunerna. Det handlar om boenden på både kort och längre sikt, både hos offentliga och privata aktörer.
Över 70 000 platser har hittats, och bland de kommuner som angett de högsta siffrorna finns flera mindre kommuner.
Migrationsverket har i sitt högstascenario uppskattat att över 212 000 flyktingar kan komma till Sverige från Ukraina. Fram till i går hade en tiondel av detta antal sökt skydd i Sverige: 21 262 personer. Många skaffar boende på egen hand men behovet av akuta boendeplatser bedöms ändå som mycket stort.
För två veckor sedan gjorde länsstyrelserna en snabb kartläggning av akuta evakueringsboenden, som resulterade i att man hittade 14 300 platser som kunde ställas i ordning med mycket kort varsel.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Länsstyrelsen i Stockholm 22-03-25: Inventeringen klar - 74000 boendeplatser i Sveriges län (Extern länk)
Sveriges Radio Stockholm 22-03-25: Kommuner vill ha besked om flyktingar: Mycket vi behöver veta (Extern länk)
Sveriges Radio Sörmland 22-03-21: Campushallen i Strängnäs redo för flyktingar (Extern länk)
Sveriges Radio Västmanland 22-03-21: Studentlägenheter blir tillfällig bostad för flyktingar (Extern länk)
Sveriges Radio Väst 22-03-22: Restad gård utökar och rustar upp för att få plats med flyktingar (Extern länk)
Sveriges Radio Dalarna 22-03-22: Evertsberg kan ta emot 100 flyktingar: "Stort plus för byn" (Extern länk)
Sveriges Radio Skaraborg 22-03-22: Campingar och lagerlokaler kan bli tillfälliga flyktingboenden (Extern länk)
Sveriges Radio Sörmland 22-03-22: Boende förbereds för flyktingar: "Fantastisk hjälp från volontärer" (Extern länk)
Sveriges Radio Östergötland 22-03-24: Linköping om flyktingmottagandet: "Vi har lägenheter - inte gymnastiksalar" (Extern länk)
Sveriges Radio Västerbotten 22-03-28: Adresser till flyktingboenden hålls hemliga - finns hotbild (Extern länk)
Migrationsverket: Håller på att upprepa samma misstag som 2015
Migrationsverket vill att riksdagen ska stifta en lag om hur ukrainska flyktingar ska fördelas jämnt mellan Sveriges kommuner. Annars kommer misstagen från asylmottagandet 2015 att upprepas. Det säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik i Ekots lördagsintervju.
Ungefär 1 500 ukrainska flyktingar kommer till Sverige varje dag, bedömer Migrationsverket och gränspolisen. Enligt ett högsta scenario, kan 200 000 ukrainare komma att anlända innan sommaren.
- Men det kan bli ännu fler, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik i Ekots lördagsintervju.
Under kriget i Syrien 2015 hamnade många asylsökande på mindre orter, där det råkade finnas tomma bostäder. Flyktingar hamnade i stor utsträckning i ett fåtal mindre kommuner med svag arbetsmarknad och bristfällig infrastruktur.
- Migrationsverkets upphandling av asylboenden 2015 ledde till en skev fördelning, säger generaldirektören i lördagsintervjun.
Fortsätter upphandla "mot bättre vetande"
Om inget ändras kommer skeendet att återupprepas, menar Ribbenvik.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Tog emot flest flyktingar 2015: "Sa redan då att reglerna måste ändras"
Trots erfarenheterna från flyktingvågen 2015 och löften från ministrar om solidariskt flyktingmottagande i landets kommuner så saknas regelverket för det. I Ljusnarsbergs är det med oro man följer flyktingströmmarna från Ukraina och bävar för att historien upprepar sig.
Efter den stora flyktingvågen 2015 och 2016 satt Ljusnarsbergs ordförande Ewa-Leena Johansson (S) på flera utvärderingsseminarier och konferenser för att dela med sig av sina och kommunens erfarenheter.
Trots ett invånarantal på bara 5 000 ålades kommunen att ha 1 200 flyktingplatser. Men hur många människor som egentligen passerade vet ingen då de sällan stannande länge och nya kom i deras ställe.
- Hur många vi egentligen tog emot vet nog ingen, konstaterar hon.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Flyktingar kan tvingas lämna Arvika - Migrationsverket säger nej till kommunen
Migrationsverket säger nej till Arvikas önskemål om att få räkna in de flyktingar som redan kommit dit på egen hand eller via privata initiativ, i den anvisade kvoten och det betyder att de kan få boende på annan ort.
"Att rycka upp människor igen, känns väldigt väldigt konstigt" säger Hans Karlsson som är kommunchef i Arvika kommun.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
SvT Nyheter 22-03-30: Margaryta, 23 år, flydde Ukraina - vill stanna i Ronneby (Extern länk)
Migrationsverket: Minskat behov av akutboenden
Behovet av akuta boendeplatser för flyktingar från Ukraina har minskat, enligt Migrationsverket. Enligt en ny prognos från myndigheten behövs bara hälften av platserna som man först räknade med.
Antalet så kallade evakueringsplatser - på exempelvis campingplatser eller i skolor - för ukrainska flyktingar som kommer till Sverige är just nu tillräckligt. Migrationsverket har därför skrivit ner sin prognos för hur många av de kommunala platserna som behövs.
"En stor eloge till alla som snabbt har ställt upp och tagit fram boendeplatser", säger Magnus Önnestig, avdelningschef vid Migrationsverket, i ett pressmeddelande.
Enligt Migrationsverket har cirka 4 500 kommunala så kallade evakueringsplatser gjorts tillgängliga hittills.
Platser inaktiveras
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Migrationsverket 22-03-30: Minskat behov av akuta boendeplatser för skyddssökande från Ukraina (Extern länk)
Sveriges Radio Halland 22-03-30: Akutboenden töms - flyktingar saknas (Extern länk)
Sveriges Radio Västerbotten 22-03-30: Flyktingar från Ukraina börjar lämna Byske camping (Extern länk)
Sveriges Radio Uppland 22-03-30: Uppsalas akuta flyktingplatser behövs inte: "Lite anti-klimax" (Extern länk)
Sveriges Radio Jönköping 22-03-30: Ukrainska flyktingar får flytta: "De som har småbarn är jättebekymrade" (Extern länk)
Sveriges Radio Dalarna 22-03-30: Akutboenden för flyktingar pausas i Falun: "Kan ändras snabbt" (Extern länk)
SvT Nyheter 22-03-31: Flyktingboenden börjar redan avvecklas - Migrationsverket ser ett halverat behov (Extern länk)
SvT Småland 22-03-31: Här står flyktingboendet i Älghult färdigt - men utan flyktingar (Extern länk)
Sveriges Radio Gävleborg 22-03-31: Bollnäs kan ta emot 500 flyktingar (Extern länk)
Sveriges Radio P1-morgon 22-03-31: Flyktingväntan i Ljusnarsberg (Extern länk)
Sveriges Radio Jämtland 22-03-31: Östersund drar tillbaka akutplatser för flyktingar - behovet har minskat (Extern länk)
Sveriges Radio Sörmland 22-03-31: Migrationsverkets beslut: Tackar nej till nästan 1000 boendeplatser (Extern länk)
Sveriges Radio Västmanland 22-04-11: Fler boendeplatser för flyktingar behövs i Västmanland (Extern länk)
Stor osäkerhet för kommunerna gällande flyktingmottagandet
Många kommuner jobbar nu med att förbereda mottagning av ukrainska flyktingar. Men hur många, när de ska komma och hur länge de ska stanna, är det ingen som vet.
- Hur ska man på nationell nivå lösa det här, frågar sig Kristina Eineborg, flyktingsamordnare i Österåkers kommun.
Det kan ta en och halv timme från det att Migrationsverket ringer till att ukrainska flyktingar kommer till kommunen. Då gäller det att ha bostäder redo. I Österåkers kommun finns i dag 250 evakueringsplatser där flyktingar kan bo tillfälligt.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Anders Ygeman (S) om flyktingmottagande: Vi ska inte tillbaka till 2015
Ny lagstiftning ska göra det möjligt för Migrationsverket att anvisa en kommun att ordna fram boende för flyktingar. Regeringen vill också satsa över 10 miljarder kronor på flyktingmottagandet, pengar som i huvudsak kommer att tas från bistånd.
Sverige ska ha en fortsatt stram mottagningspolitik som är hållbar över tid. Ordning och reda är en förutsättning för det svenska mottagandet, säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) vid en pressträff om budgetnyheter med anledning av flyktingmottagandet.
- Utgångspunkten för uppehållstillstånd med tillfälligt skydd är ett år - det är grunden för det svenska mottagandet, säger Ygeman.
Han påpekar flera gånger att vi inte ska tillbaka till 2015, då Sverige tog ett oproportionerligt stort ansvar.
Ny lagstiftning
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
S och M om möjlig flyktingvåg: "Måste vara beredda på worst case scenario"
Migrationsverket uppskattar att det kan komma 200 000 ukrainska flyktingar till Sverige innan midsommar. Finansminister Mikael Damberg (S) och Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson är enade: nu måste Sverige sätta press på omvärlden och förbereda kommunerna.
- Det är de som tar emot människor och där det ska funka med skola och boende, säger Elisabeth Svantesson (M).
Drygt tre miljoner människor har flytt Ukraina sedan krigets början för drygt tre veckor sedan, enligt FN:s migrationsorgan IOM. I nuläget har cirka 10 000 personer sökt asyl på Migrationsverket i Sverige.
Enligt finansminister Mikael Damberg (S) är det i nuläget svårt att sätta en gräns för hur stort det svenska mottagandet kan vara. Det beror på krigets utveckling och Putins agerande.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Blixtbeslutet i Grästorp - kommunen hämtade sjuttiotal ukrainska flyktingar
Grästorps kommun tog ett snabbt beslut och skickade nyligen två bussar till Polen. Bussarna återvände till kommunen med ett sjuttiotal flyktingar från Ukraina, av dessa närmare 30 barn i grundskoleåldern.
- Vi ville inte sitta och vänta, människor lider i flyktingläger, säger Maria Toll (C), kommunalråd.
För två veckor sedan kom kommunalrådet Kent Larsson (M) med förslaget om att skicka två bussar till ukrainska gränsen för att hämta hem flyktingar. Sedan gick det fort.
Redan dagen efter, efter ett extrainkallat kommunfullmäktige i Grästorp, bildades den ideella föreningen "Grästorp för Ukraina. Två dagar senare åkte bussarna iväg.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Migrationsministern: Vi behöver få fram 12 000 evakueringsplatser
Den snabba ökningen av personer som flyr till Sverige från krigets Ukraina har gjort att Migrationsverket nu snabbt behöver få på plats 12 000 evakueringsplatser - som till exempel idrottshallar och lagerlokaler.
Migrationsverket förbereder redan 30 000 boendeplatser i hela landet, som ska vara på plats inom några månader. Men på grund av den redan stora flyktingströmmen från Ukraina till Sverige måste man öka takten.
I en begäran till länsstyrelserna, som skickades 8 mars, önskar Migrationsverket få använda 3 000 av kommunernas evakueringsplatser omedelbart, och ytterligare 9 000 platser skyndsamt. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
- Det kan handla om idrottshallar, lagerlokaler och andra utrymmen som tillfälligt kan användas för att härbärgera de tusentals som nu kommer till vårt land, säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) på en pressträff under onsdagen.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Sveriges Radio Kalmar 22-03-09: Emmaboda öppnar tidigare flyktingförläggning: "Vi är redo" (Extern länk)
Sveriges Radio Sörmland 22-03-09: Kravet på Sörmland: Ordna 1000 boendeplatser för flyktingar (Extern länk)
Sveriges Radio Västernorrland 22-03-09: Nu anländer ukrainska flyktingar till Junsele (Extern länk)
Sveriges Radio Västmanland 22-03-09: Västmanland ska ta emot 1 000 flyktingar från Ukraina (Extern länk)
SvT Värmland 22-03-10: Värmlands kommuner redo att erbjuda flyktingar boende (Extern länk)
SvT Värmland 22-03-11: Filipstad ställer upp med tillfälliga flyktingboenden: "Finns en väldigt stor vilja att hjälpa till"
SvT Östnytt 22-03-11: Över 1000 bostadsplatser för flyktingar i Östergötland
SvT Gävleborg 22-03-11: 2 000 boendeplatser tillgängliga för ukrainska flyktingar i Gävleborg (Extern länk)
Sveriges Radio Malmöhus 22-03-14: Flera skånska kommuner saknar platser för flyktingar (Extern länk)
Sveriges Radio Västerbotten 22-03-14: Kommunerna förbereder sig för att ta emot ukrainska flyktingar (Extern länk)
Sveriges Radio Dalarna 22-03-14: 130 boendeplatser till flyktingar: "Viktigt med jämn fördelning" (Extern länk)
Sveriges Radio Kalmar 22-03-23: Över 800 boenden finns tillgängliga för ukrainska flyktingar i Västervik (Extern länk)
Asylboenden som misskött sig kan få nya kontrakt - "Klart bekymmersamt"
Under flyktingvågen 2015 uppmärksammades flera asylboenden för bristande kvalitet och höga kostnader.
Inför mottagandet av flyktingar från Ukraina har Migrationsverket skärpt rutinerna kring upphandlingen. Men man kan också behöva teckna kontrakt med bolag som misskött sig tidigare.
- Det är klart bekymmersamt, säger Magnus Önnestig, chef för Migrationsverkets nationella operativa enhet.
Efter flera år av nedrustning står Migrationsverket inför en ny utmaning - att ge hem åt de tusentals som väntas söka sig till Sverige till följd av kriget i Ukraina. Inom några månader tror man sig behöva uppemot 30 000 platser och i förra veckan ansökte man om 960 miljoner kronor i ökade anslag för att finansiera de privata boenden som man nu måste upphandla.
En så kallad direktupphandling är inledd, vilket innebär en kortare process än vid vanliga upphandlingar.
- Alla har rätt att lämna anbud, sedan prövar vi anbuden och besiktigar boendena, säger Magnus Önnestig till SVT.
Migrationsverket har gjort ett förslag på fördelning av de första av de nya platserna, där man prioriterar områdena kring storstadsregionerna och områden där Migrationsverket redan har verksamhet. (Se faktaruta.)
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Beskedet: Sveriges kommuner kan ordna över 14 000 platser
Tidigare i veckan bedömde Migrationsverket att man behövde 12 000 akuta evakueringsplatser till ukrainska flyktingar ute i kommunerna. En snabb kartläggning från länsstyrelserna visar nu att man kan klara det målet. Men samtidigt kan behovet komma att växa ytterligare.
Läget blir allt sämre i Ukraina och flyktingströmmarna från landet allt större. Just nu jobbar Migrationsverket för att få fram boendeplatser för alla som väntas komma till Sverige och det står klart att landets kommuner kommer att få dra ett tungt lass.
Migrationsverket bad i tisdags landets länsstyrelser att undersöka hur många evakueringsplatser som Sveriges kommuner kan tillhandahålla för flyktingar från Ukraina.
Man uppskattade då behovet till 3 000 platser omedelbart, och 9 000 platser skyndsamt.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Ukrainska flyktingar fick husrum i Simrishamn
Ett tiotal vuxna och barn kom till Simrishamn i fredags.
Med kort varsel har de skånska kommunerna fått fram 2 500 boendeplatser för ukrainska flyktingar. Omkring 30 av platserna finns i Simrishamns kommun. I fredags kväll fick ett tiotal ukrainare husrum där.
I Ystad övernattade omkring 15 personer i idrottshallen Bollen, sedan de kommit med kvällsfärjorna från Polen, uppger kommunen.
Hela inslaget (Extern länk)
SvT Halland 22-03-14: 120 flyktingar från Ukraina får tillfälligt boende på skola i Laholm (Extern länk)
Sveriges Radio Blekinge 22-03-09: Sovplats på äldreboende till 17 flyktingar från Ukraina (Extern länk)
Sveriges Radio Malmöhus 22-03-14: Sporthall i Malmö blir boende för flyktingar (Extern länk)
Sveriges Radio Örebro 22-03-14: Flyktingarnas första helg i Karlskoga: "Barnen började leka" (Extern länk)
Sveriges Radio UPpland 22-03-14: Nu bor flyktingar på värdshuset i Skokloster: "Sa att det löser vi" (Extern länk)
Sveriges Radio Kristianstad 22-03-14: De förbereder plats i Norra Åsum för 88 ukrainska flyktingar (Extern länk)
Sveriges Radio Ekot 22-03-14: Stort intresse bland bostadsrättsföreningar att hjälpa ukrainare (Extern länk)
Asylboenden saknas på Gotland - men många privatpersoner vill hjälpa till
Enligt regeringen måste alla kommuner hjälpas åt när nu en stor mängd flyktingar kommer till Sverige från Ukraina - men på Gotland har Migrationsverket inga upphandlade boenden.
Däremot är viljan stor bland privatpersoner att hjälpa till - men det saknas samordning av privata boenden.
"Det är Migrationsverket som är ansvariga för tillfälliga boenden - sedan får vi se vad vi får för direktiv kommande veckor och månader", säger Region Gotlands integrationsstrateg Emily Diab.
Hela inslaget (Extern länk)
Sölvesborg redo ta emot flyktingar
Sölvesborg, där den politiska ledningen arbetat för att minska invandringen, vill nu ta emot ukrainska medborgare.
Men det handlar inte om en helomvändning, enligt det sverigedemokratiska kommunalrådet Louise Erixon.
"Vi har den politik vi har, men det här är en annan fråga. Det här handlar om en kris i vårt närområde", säger hon.
Hela inslaget (Extern länk)
Asylboende i Kramfors stänger - för få asylsökande
Nu kommer Migrationsverkets sista asylboende i Ångermanland att stängas, det efter att generaldirektör Mikael Ribbenvik beslutat att avveckla verksamheten i Kramfors.
Orsaken är att antalet asylsökande i Sverige sjunkit kraftigt de senaste åren, och därmed Migrationsverkets uppdrag.
Hur många medarbetare av alla 23 som berörs är för tidigt att säga, enligt regionchef Veronika Lindstrand Kant, men det är 346 sökande som kommer att behöva flytta från bostäderna i området.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Migrationsverket flyttar människor - stor påverkan på kommunerna
I takt med att Migrationsverket stänger ner verksamheten i Dalarna och flyttar människor till andra delar av landet så påverkar det de kommuner som nu får se en utflyttning.
Det handlar om barn som lämnar skolor och idrottslag och vuxna som inte längre handlar och bidrar till det lokala näringslivet.
"Vi kan komma att behöva se över bemanningen i skolorna nu när många barn försvinner", säger Lillemor Gunnarsson (C), kommunalråd i Hedemora.
Hela inslaget (Extern länk)
Familjen Majeed i Harads har tvingats flytta sex gånger - på sex år
Fembarnsfamiljen Majeed har tvingats flytta sex gånger på bara sex år. Och att slita upp rötterna gång på gång tär på familjen.
- Barnen hade gärna haft fasta kompisar, säger pappan Aqeed Majeed.
För tio dagar sedan tvingades familjen Majeed från Irak att återigen packa sina väskor. För sex år sedan kom de till Sverige, och har hunnit genomgå lika många flyttar.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
SvT Norrbotten 21-06-24: Barnfamiljer flyttas till Harads - Svenska kyrkan: "Förstår att det är förfärligt" (Extern länk)
Sveriges Radio Dalarna 21-06-24: Kritik mot flytten av asylsökande - Rädda barnen: "Väldigt besvikna" (Extern länk)
Läkare vill att sjuka Tabsom stannar i Dalarna - nu kan familjen tvingas flytta
Migrationsverket stänger nu sin verksamhet i Dalarna och flyktingarna måste flytta.
En av dem är 12-åriga Tabsom vars sjukdom innebär att tumörer växer i hennes kropp, och hennes läkare vid Falu lasarett säger att en flytt kan få allvarliga konsekvenser.
Migrationsverket skriver i ett mejl till P4 Dalarna att de har fullt förtroende för att sjukvårdsregionerna kan hantera det på ett bra sätt.
Hela inslaget (Extern länk)
Sveriges Radio Norrbotten 21-06-22: Asylsökande tvingas flytta: "Ledsamt och dåligt" (Extern länk)
Sveriges Radio Dalarna 21-06-21: Zahra måste flytta efter fem år i Vansbro: "Känns inte bra" (Extern länk)
Sveriges Radio Dalarna 21-06-22: Amirs fotbollslag försvinner när asylsökande barn flyttas (Extern länk)
Sveriges Radio Dalarna 21-06-22: Efter 17 timmar lång bussresa - nu är Zahra framme i Boden (Extern länk)
Efter insamlingen - multisjuka Tabosom kan stanna i Hedemora
Multisjuka Tabosom och hennes familj är en av många som drabbats när Migrationsverkets kontor i Borlänge läggs ner vilket medför att många familjer tvingats flytta norrut.
Nästan 20 000 kronor har samlats in till Tabosom och hennes familj så de inte behöver lämna Hedemora.
"Otroligt rörda och tacksamma", säger Ida Kortesmäki som är vän till familjen.
Hela inslaget (Extern länk)
Oro när asylboenden stänger i Finspång
Just nu pågår flytten av asylsökande som bor i Finspång när Migrationsverket stänger sina tillfälliga boendena och i sommar ska de 90 barn och 66 vuxna som fortfarande bor kvar flytta ut.
Kichikkhanim Khalilova och hennes man Famil Khalilov kom till Sverige 2015 från Azerbajdzjan. Sen dess har de bott på sex olika orter i Sverige och flyttat ett tiotal gånger och måste nu flytta med sina tre barn från Finspång.
"Det är inte bra att hela tiden flytta. Det är mycket stress", säger hon.
Hela inslaget (Extern länk)
Sveriges Radio Väst 21-06-03: Samira ett av barnen i kritiserad flytt - "Vill säga att de gjort fel" (Extern länk)
Sveriges Radio 21-06-07: Skolkuratorer om flytt av asylsökande barn: Bryter mot lagen (Extern länk)
Sveriges Radio 21-06-08: "Walk and talk"- turer stöttar asylsökande som ska flytta från Finspång (Extern länk)
Migrationsverket svarar efter hårda kritiken om tillfälliga boenden
Migrationsverkets beslut att stänga ner sina tillfälliga boenden bryter mot barnkonventionen. Det menar flera i Finspång, som är missnöjda med hur situationen hanteras.
Liselotte Ingesson Politis, sektionschef vid Migrationsverket region syd, svarar nu på kritiken.
"Grunden är att boendeplatser är tillfälliga oavsett. Man kommer flytta från våra tillfälliga bostäder", säger Liselotte Ingesson Politis.
Hela inslaget (Extern länk)
De fick ett brev - måste nu flytta 75 mil norrut
Yasmin och Adel i Horndal har precis fått varsitt brev om att de i juni måste ta sina familjer och flytta, tolv timmars bussresa norrut, med max 25 kilo var.
470 asylsökande i Dalarna delar deras öde, i och med att Migrationsverket i länet lägger ner.
"Jag har bott här i sju år med mina tre barn och trivs här. Ska jag börja om mitt liv om och om igen, hela livet?" säger Yasmin.
Hela inslaget (Extern länk)
Sveriges Radio Dalarna 21-05-31: "Ovärdigt och inhumant" - rektorn om flytten av asylsökande (Extern länk)
Barnen kommer i kläm när Migrationsverket tvångsflyttar familjer till Spenshult
Michael Coyet, ordförande för Röda Korsets styrelse i Halmstad
Hur kommer Migrationsverket att säkerställa att man som myndighet i Sverige lever upp till barnkonventionen?
Färre människor söker asyl i Sverige. Som en konsekvens väljer Migrationsverket att rycka upp människor i asylprocess och flytta dem till andra kommuner, bland annat Halmstad.
Barn som på grund av en utdragen asylprocess på flera år funnit vänner och trygghet i skolan, och äldre som påbörjat SFI-utbildning och äntligen funnit en pusselbit av sammanhang i sin tillvaro, drabbas. Migrationsverket väljer att göra denna omflyttning under en pågående pandemi i strid med allmänna rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.