Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Klipp från media
Länk till information från myndigheter och organisationer
Stor osäkerhet inför fördelning av ukrainska flyktingar
Den första 1 juli träder troligen en ny lag i kraft som ger Migrationsverket rätt att fördela ukrainska flyktingar jämt över landet enligt en särskild fördelningsnyckel.
Cirka två tredjedelar av ukrainarna som sökt skydd i Sverige har ordnat eget boende, de kommer inte att beröras av kommunfördelningen. Men en del av dem som bor i anvisningsboenden kan behöva flytta till en annan kommun när den nya fördelningslagen träder i kraft.
I många kommuner saknar man information om vad kommunerna blir skyldiga att erbjuda flyktingarna.
Hela inslaget (Extern länk)
Sveriges Radio Östergötland 22-06-11: Oklart kring kommunalt ansvar - ska skaffa boende till skyddsbehövande (Extern länk)
Regionen vill utreda rabatt i kollektivtrafiken för flyktingar
Ska asylsökande och personer med uppehållstillstånd ges rabatt i kollektivtrafiken i Östergötland?
Saken ska nu utredas har Region Östergötlands trafik- och samhällsplaneringsnämnd beslutat. Orsaken är den nya flyktingvågen från Ukraina där nämnden vill underlätta för flyktingar att enkelt kunna resa i länet.
"Människor på flykt undan krigets fasor behöver erbjudas olika former av insatser som underlättar den situation som de befinner sig i", anser det centerpartistiska regionrådet Julie Tran.
Hela inslaget (Extern länk)
En miljon till ukrainska flyktingar - ska hjälpa med integration
Flera organisationer och kommuner i Jämtlands län får nu nära en miljon i bidrag från länsstyrelsen i syfte att hjälpa ukrainska flyktingar att integreras i det svenska samhället. Däribland Röda korset och Strömsunds och Ragunda kommuner.
Röda korset & Svenska Kyrkan som får cirka 300 000 kronor kommer att använda pengarna för att skapa en mötesplats för flyktingar där de kan få lära sig om svenska samhället.
"Många vill veta hur våra system fungerar", säger Stefan Olsson verksamhetsutvecklare på Röda korsets Östersundskrets.
Hela inslaget (Extern länk)
Sveriges Radio Värmland 22-04-04: Ideella krafter saknar stöd från Migrationsverket (Extern länk)
Hundratals tomma flyktingbostäder kostar skattebetalarna miljoner
570 av 870 bostäder som Stockholms stad erbjudit Migrationsverket, för att ta emot ukrainska flyktingar, står fortfarande tomma. Socialborgarråd Jan Jönsson (L) riktar skarp kritik mot regeringen och menar att det här kostar skattebetalarna flera miljoner.
Men migrationsminister Anders Ygeman (S) tycker inte att det är konstigt att några bostäder fortfarande står tomma.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
SvT 22-03-30: Kommuner kräver besked om ukrainska flyktingar (Extern länk)
Har inte fått pengar för asylkostnader: "Kan man lita på staten?"
Sydnärkes utbildningsförbund, SUF, har fortfarande inte fått ersättning för kostnader kring asylsökande från 2017.
Det handlar om totalt 33 miljoner kronor och Bo Rudolfsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Laxå, vet inte när de kommer få se pengarna.
"Vi sitter fortfarande och väntar på de här 33 miljonerna", säger han.
Hela inslaget (Extern länk)
Flera regioner låter ukrainska flyktingar åka gratis - men Örebro säger nej
Flera regioner runtom i landet har beslutat att låta ukrainska flyktingar åka gratis i kollektivtrafiken.
I Region Örebro län har man dock inte landat i det beslutet, utan ser att den som kommit till ett boende ändå får hjälp av Migrationsverket med biljetter.
"Vi tycker att det ska vara likvärdigt för alla asylsökande", nämner det ansvariga regionrådet Nina Höijer (S) som en av anledningarna.
Hela inslaget (Extern länk)
Sveriges Radio Västmanland 22-03-18: Ukrainska flyktingar får gratis buss i Västerås (Extern länk)
Sveriges Radio Kristianstad 22-03-17: "Varför får inte alla flyktingar åka gratis på Skånetrafiken?" (Extern länk)
Sveriges Radio Stockholm 22-03-23: Ukrainska flyktingar får resa gratis - beslutet JO-anmäls (Extern länk)
Två tusen boenden kan förberedas till ukrainska flyktingar
Kommunerna i Gävleborg har inventerat hur många boendeplatser för flyktingar som skulle kunna ordnas i kommunernas egna lokaler, siffran landade på cirka två tusen platser.
Nu fortsätter inventeringarna av boenden hos privata aktörer.
"Vi vet inte om det blir liv och rörelse här, men vi planerar för det", säger Joakim Larsson, fastighetsskötare på ett planerat flyktingboende i Bollnäs kommun.
Hela inslaget (Extern länk)
Stockholmare vill ge flyktingar boende - oklart om platserna kan användas
Över 150 privatpersoner har erbjudit Stockholms stad boende till flyktingar från Ukraina. Men ingen flykting har placerats hos privatpersoner.
Ukrainska flyktingar omfattas inte av bosättningslagen och det juridiska läget är fortfarande oklart.
"Systemet fungerar inte för den här gruppen, så i dagsläget kan vi inte betala ut någon ersättning", säger Fredrik Jurdell, socialdirektör vid Stockholms stad.
Hela inslaget (Extern länk)
EU:s nya flyktingbeslut lägger stort ansvar på kommunerna
Under flyktingkrisen 2015 hade Migrationsverket ansvar för de flesta flyktingarna som bodde i Sverige. Först när, och om, de fick asyl hamnade de under kommunens försorg. På grund av EU:s beslut blir det nu direkt kommunernas ansvar att ordna boende, skolplats och försörjning åt flyktingarna från Ukraina.
En ny arbetsgrupp har bildats i Hudiksvall, som tar fram en beredskapsplan just nu, på grund av kriget i Ukraina. Beslutet som EU:s migrationsministrar fattade under torsdagen kräver ganska mycket från kommunerna.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
SvT Gävleborg 22-03-04: Kommunerna förebereder sig för flyktingström - Gävle ser över tomma lokaler (Extern länk)
Civilministern: Alla kommuner inser allvaret
Civilminister Ida Karkiainen kallade landets 290 kommuner till möten på torsdagen med anledning av den väntade flyktingströmmen från Ukraina.
- Mitt intryck är att alla kommuner inser allvaret i situationen, säger hon till TT.
Tusentals flyktingar väntas komma till Sverige från krigets Ukraina.
På torsdagen kallade civilminister Ida Karkiainen (S) till möten med landets 290 kommuner och 21 regioner om beredskapen för att ta emot en flyktingvåg. Syftet var att informera om regeringens arbete och ta del av kommunernas lägesbilder, berättar civilministern, och betonar vikten av en tät dialog.
- Mitt intryck är att alla kommuner inser allvaret i situationen. Det finns en stor vilja att hjälpa till på olika sätt och ett stort engagemang. Vi behöver följa händelseutvecklingen väldigt noga och därför är det viktigt med de här nulägesbilderna, säger Ida Karkiainen till TT.
Länsstyrelser får uppdrag
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Regioner låter ukrainska flyktingar resa gratis
Allt fler krigsflyktingar kommer till Sverige. Flera regioner låter nu ukrainska medborgare åka gratis i kollektivtrafiken.
Regionsamverkan Sydsverige och Öresundståg beslutade på torsdagen att ukrainare reser gratis i kollektivtrafiken om de kan visa upp pass eller giltig legitimation.
"Detta är vårt sätt att visa de ukrainare som tvingats fly från kriget och kommer till vårt land att de är välkomna hit", säger Christer Holmgren, trafikdirektör vid Kalmar länstrafik, i ett pressmeddelande.
Förutom Kalmar ingår Blekinge, Kronoberg, Jönköping, Halland och Skåne i Regionsamverkan Sydsverige.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Sveriges Radio Stockholm 22-03-04: Ukrainska flyktingar får gratis vård i Region Stockholm (Extern länk)
SvT Gävleborg 22-03-04: X-trafik erbjuder gratis resor till Ukrainska flyktingar (Extern länk)
Kommunerna som tar emot flest flyktingar
2016 skulle flyktingmottagandet utjämnas mellan kommunerna. Men fortsatt är det fattiga kommuner som tar emot flest per invånare.
Det finns andra områden än skattekraft och demografiska grunder där det finns försök att få en jämnare fördelning mellan kommunerna. Efter den rekordhöga asylinvandringen under 2015 infördes den 1 mars 2016 Bosättningslagen.
Syftet är att alla kommuner ska delta i mottagandet av asylsökande. Under hela 2010-talet hade fram till dess ett antal kommuner tagit emot en orimligt stor andel av de asylsökande, medan ett antal rika kommuner i storstäderna knappt tog emot några. Nu fick de genom lag krav på sig att göra det.
Deras svar på lagen var ungefär så här: Jo, det ska vi naturligtvis göra, fast problemet är att vi har inga lediga bostäder. Att de själva bidragit till problemet, genom att som Danderyd, Täby, Nacka, Vaxholm och Lomma (och senare även Lidingö) göra sig av med sina kommunala bostadsbolag nämnde de inte just då. Några av dem valde att däremot att exportera sina nyanlända till kommuner som redan tagit emot många.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Tömda skolbänkar ger hål i budgeten
Migrationsverkets beslut att stänga sina boenden i Valdemarsvik innebar att 47 asylsökande barn lämnat tomma platser i skolor och förskolor.
"Det var kort framförhållning och blir ett avbräck i budgeten på fyra miljoner", berättar kommunalrådet Jenny Elander Ek (C).
Nu måste verksamheterna anpassas efter det minskade antalet barn, men det är inte aktuellt att stänga någon skola eller avdelning enligt kommunalrådet.
Hela artikeln (Extern länk)
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.