fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Mottagande och bemötande av skyddssökande

Val av eget boende

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 220607:

Dagens Nyheter 22-06-02:

Lagen tvingar dem att flytta från Botkyrka till sidans topp

I fyra månader har Ludmila Melnyk och hennes barn från Ukraina fått tak över huvudet hos en privatperson i Botkyrka. Kommunen har ett boende redo för dem, men enligt lagen måste de först bo i ett anläggningsboende hos Migrationsverket innan de kan anvisas dit. I går sattes de på ett tåg till Gävle.

Fredag lunch, ett tåg mot Gävle rullar in på Stockholms central. På perrongen står Ludmila Melnyk, 53 och hennes barn. Med packade väskor står de inför en oviss framtid.

De har de senaste fyra månaderna fått låna ett hus i Botkyrka. Trots att det finns ett boende redo för dem i den kommun där de börjat rota sig och där barnen trivs i skolan måste de nu flytta.

- Vi har försökt få Migrationsverket att direktanvisa dem till Botkyrka, men enligt lagen är det tyvärr inte möjligt, konstaterar Rebecca Nordell, samordnare på Botkyrka kommun.

Från och med den 1 juli har Botkyrka kommun tagit över ansvaret för 82 skyddsbehövande från Ukraina som fått uppehållstillstånd enligt massflyktdirektivet. De 82 personerna måste dock ha varit inskrivna på något av Migrationsverkets anläggningsboenden för att bli aktuella. Om de tidigare lyckats ordna boende själva står de på ett sätt utanför systemet - och det är den situation som familjen Melnyk har hamnat i.

De har under de senaste månaderna gjort allt de kan i sina många kontakter med Migrationsverket för att de ska få stanna i Botkyrka. Svaret de fått har varit att de inte kan få någon hjälp förrän den dag de står med sina väskor utanför någon av mottagningsenheterna.

Den dagen var i torsdags.

- Då fick vi veta att vi skulle skickas till Boden samma dag - långt bort från vår övriga familj och släkt som bor i Stockholm, berättar Ludmila.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220324:

Hem & Hyra 22-03-21:

Bostad högsta prioritet för ukrainska flyktingfamiljen till sidans topp

De kom till Göteborg för en dryg vecka sedan. Nu försöker familjen Makarov-Veretennykova hitta någonstans att bo. "Vi sitter hela tiden och söker på olika sajter".

- Vi hade först förflyttat oss till en ort utanför Charkiv. Men när striderna tilltog förstod vi att vi inte kunde stanna där heller, så vi flydde. Jag fick med mig mina utbildningsdokument, mitt pass och kläderna jag hade på mig, säger Hanna Veretennykova.

Nu sitter Hanna och hennes man Oleg Makarov i vardagsrummet hemma hos väninnan Josefine Wellsing i centrala Göteborg. Barnen Maria, 7, och Michael, 12, finns också i lägenheten men håller sig på sin kant när de vuxna pratar.

De är några av de tusentals ukrainska flyktingar som redan kommit till Sverige. Enligt Migrationsverkets högsta prognos kan antalet som söker sig hit bli över 200 000 fram till juni, beroende på hur kriget i Ukraina utvecklar sig. Det kan jämföras med att 163 000 människor sökte asyl i Sverige under hela 2015.

Redan nu är 10 miljoner ukrainare på flykt, varav mer än 3 miljoner utanför Ukrainas gränser.

- 50 procent av Charkivs bebyggelse är förstörd. Inte bara militära mål, utan bostadshus, skolor, sjukhus, kyrkor, allt. Tack och lov är huset med vår lägenhet helt. Hittills, säger Hanna Veretennykova och korsar sig.

Hennes föräldrar är kvar i det sönderbombade Charkiv eftersom de inte ville lämna alla sina ägodelar.

- De bor på femte våningen och när flyglarmet går får de ta sig ner till skyddsrummet i källaren. Men nu går larmet så ofta att de slutat gå ner. Det finns ingen fungerande sjukvård. Medicin och mat är på väg att ta slut, leveranserna in i staden är så oregelbundna, säger Hanna, som har telefonkontakt med föräldrarna varje dag.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.