Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Klipp från media
Länk till information från myndigheter och organisationer
Skogsarbetare från Kamerun nekas arbetstillstånd i Sverige
Plantsättare från Kamerun, som är ungkarlar utan egen familj, nekas tillfälligt arbetstillstånd i Sverige, nu finns risken att tusentals skogsplantor aldrig kommer ner i marken i sommar.
"Det är riktigt eländigt. Både för oss och för killarna", säger skogsentreprenören Kenneth Söderström i Kvarnsjö i Bergs kommun.
Att en person inte har någon fast relation eller familj i kombination med att det finns pågående konflikter mellan separatistgrupper och landets regering i Kamerun det är tillräckliga grunder för att få avslag på sin ansökan, enligt Migrationsverket.
Hela inslaget (Extern länk)
Familjer tvingades bo på parkering - nu får bärplockarna hjälp att åka hem
Ett 15-tal bulgariska bärplockare, som just nu är inhysta på en camping i Arvidjsaur, får resa hem på onsdag. Det beskedet har Älvsbyns kommun fått från den bulgariska ambassaden.
För några veckor sedan kom ett 50-tal bulgariska bärplockare till Älvsbyn. En del av bärplockarna berättade till SVT Norrbotten att de hade blivit lovade boende och möjlighet att tjäna pengar, men inget av det infriades.
Inga campingar kunde ta emot bulgarerna
Förra veckan meddelade Älvsbyns kommun att man skulle hjälpa de utsatta barnfamiljerna. Men man lyckades aldrig få husrum åt bärplockarna i den egna kommunen.
- Man ringde runt till campingar i närområdet och i närliggande kommuner och fick ett napp - det var på campingen i Arvidsjaur, säger Älvsbyns kommunchef Anna Lindberg.
Anna Lindberg säger att hon inte känner till varför det var svårt att inhysa bärplockarna.
- Jag vet inte vad som har sagts utan tar för givet att de har beskrivit situationen och frågat om det fanns möjligheter att ta emot dem.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
50-tal bärplockare övergivna i Älvsbyn - barn bor i tält på parkering
Närmare 50 bulgariska bärplockare har blivit strandade på en parkeringsplats längs väg 94 i Älvsbyns kommun. Den yngsta är bara sju år. Enligt Älvsbyns kommunchef Anna Lindberg har det här kopplingar till förra årets uppmärksammade händelser i Vidsel.
Förra året kom närmare 100 personer till Vidsel för att plocka bär. Men deras boende var undermåliga och saknade bland annat vatten, vilket gjorde att de var tvungna att lämna sina boenden vid torget.
En anmälan om misstänkt människoexploatering upprättades men förundersökningen, som hanteraderas av gruppen för grova brott, lades sedan ner.
Reste från Söderhamn
Nu ser det ut som att händelserna i Vidsel upprepar sig. Men den här gången har ett flertal bulgariska medborgare blivit strandsatta på en parkeringsplats längs väg 94. Enligt en stugägare i närheten, som har hjälpt bärplockarna, handlar det om ett 50-tal personer därav ett tiotal barn.
Stugägaren uppger till SVT att många även har alldeles för tunna kläder med sig.
- De kom hit slutet av förra veckan. De är inte nyanlända till Sverige utan har kommit via Söderhamn där de har plockat bär. Sedan har de åkt vidare hit men inte kommit längre än de är idag, säger Älvsbyns kommunchef Anna Lindberg.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
SvT Norrbotten 21-08-05: Familjen blev lovade pengar och boende - får leta mat i soptunnor (Extern länk)
SvT Norrbotten 21-08-05: Susanne hjälper de övergivna bärplockarna: "Det här är människohandel" (Extern länk)
Fler bärplockare i år - men framtiden känns oviss
Hittills har cirka 5000 personer fått uppehållstillstånd för att plocka bär i Sverige, vilket är 2000 fler än totala siffran förra året, enligt Migrationsverkets statistik.
Bäruppköparen Bo Axelsson är rädd att utländska bärplockare i framtiden kommer resa till andra länder, då de från och med i år ska betala skatt i Sverige.
"Vi kommer få svårt att konkurrera på världsmarknaden", säger Bo Axelsson i Söderhamn.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Arkivet innehåller inga klipp om detta ämne från de senaste tolv månaderna. Återgå till huvudrubriken för att välja ett annat ämne!
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.