fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Allmänt om migration, statistik

Arbetskraftsinvandring

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 220518:

Sveriges Radio Norrbotten 22-05-04:

Sammeli (S) om bristen på arbetskraft: Vi behöver lägga om vårt arbete till sidans topp

Norrbottens näringsliv skriker efter arbetskraft. Senast i går offentliggjorde gruvbolaget LKAB en satsning på en industripark i Luleå som ska utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller och som beräknas ge 500 nya jobb .

Det är bara en av många kommande industrietableringar i länet. Luleås kommunalråd, Socialdemokraten Carina Sammeli, om hur problemet ska lösas.

"Vi kommer behöva lägga om vårt arbete så att vi riktar oss till människor som aldrig varit här", säger hon till P4 Norrbotten.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220324:

SvT Uppsala 22-03-22:

Anställda ska ha tvingats till fusk och hotats med utvisning till sidans topp

Anställda på vårdföretaget Attendo i Uppsala ska ha beordrats att fuska - och om de inte lydit har de riskerat utvisning från Sverige, enligt uppgifter till SVT Uppsala.

De ska även ha tvingats betala tillbaka delar av sin lön.

I förra veckan beslutade Uppsala kommun att riva hemtjänstavtalet med Attendo, efter att kommunens granskning kommit fram till att vårdföretaget debiterat för insatser som inte utförts. Vissa av bristerna ansågs vara så grova att de polisanmälts.

Enligt uppgifter till SVT Uppsala ska anställda i företaget blivit tvingade att fuska, det vill säga att registrera besök som inte skett. Detta under hot om att bli uppsagda om de inte följde order, vilket i praktiken hade inneburit att de blivit av med sina arbetstillstånd och riskerat utvisning från Sverige.

Samma grupp anställda ska även ha tvingats betala tillbaka delar av sina löner till chefer.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Arbete 22-03-23:

Får inte arbetstillstånd på grund av kriget till sidans topp

Migrationsverket avslår ukrainska skogsarbetares ansökan om arbetstillstånd. Motivering: på grund av kriget finns en risk att de inte lämnar Sverige när säsongen är slut.

Joakim Gustafsson vet inte vad han ska tro. Mest av allt är han uppgiven just nu. Han driver företaget Svensk Skogsservice som bland annat erbjuder röjning och plantering av skog.

Kriget i Ukraina har satt käppar i hjulen för hela branschen. Många skogsvårdsentreprenörer hämtar en stor del av sina säsongsanställda från just Ukraina. Joakim Gustafsson på Svensk Skogsservice hade kommit överens med 53 ukrainare om jobb, men de flesta kan inte lämna sitt hemland. Gränsen är än så länge stängd för män mellan 18 och 60 år.

Men fyra av de skogsarbetare som redan hade sökt arbetstillstånd för att jobba på Svensk Skogsservice har tagit sig hit, plus ytterligare en tidigare anställd. De skulle alla ha kunnat vara i arbete sedan en vecka. Men när de besökte Migrationsverket fick de inget besked, utan skulle återkomma nio dagar senare på intervju.

Den frustration som Joakim Gustafsson har känt över väntetiden är ändå ingenting jämfört med den han känner efter att han i går fick ett annat besked från Migrationsverket. Myndigheten avslår ansökan om arbetstillstånd för 33 av de 53 skogsarbetare från Ukraina som planerat att jobba för honom den här säsongen.

Motivet: Eftersom det är krig i Ukraina bedömer Migrationsverket att det finns en risk för att de inte kommer att lämna Sverige efter att tillståndet har löpt ut.

- Är det så man svarar i krig? Är det humant? Den största risken som Migrationsverket ser är att vi i Sverige råkar ut för att de stannar kvar, säger Joakim Gustafsson.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220304:

Sveriges Radio Värmland 22-02-17:

Reportage: Familjen splittras på grund av 933 kronor till sidans topp

Det är sällan att arbetstagare själva straffas med utvisning när en arbetsgivare gör fel, men det har hänt familjen Mahmoud i Molkom.

Äldsta sonen Mohamad har fått arbetstillstånd i Sverige men nu utvisas hans föräldrar och lillasyster då pappan fått 933 kronor för lite i lön för att få sitt arbetstillstånd.

Migrationsverket försvarar sitt beslut med att de bara följer den lag som finns, samtidigt kan lagen vara på väg att ändras.

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Värmland 22-02-17: Migrationsministern: 933 kronor för lite i lön ska inte leda till utvisning (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220125:

Dagens Nyheter 22-01-03:

It-specialist utvisas efter arbetsgivares misstag till sidans topp

Migrationsöverdomstolen beslutade dagen före nyårsafton att inte bevilja prövningstillstånd till it-utvecklaren Rameez Hussain, som därmed måste lämna Sverige inom fyra veckor.

- Han är i chock, säger Alexandra Loyd, jurist på Centrum för rättvisa.

DN har tidigare rapporterat om fallet Rameez Hussain, som kom till Sverige från Indien 2010 för att ta en masterexamen i datavetenskap vid Umeå universitet och sedan dess har arbetat på flera svenska it-företag, bland annat som senior mobilapp-utvecklare.

- Som Migrationsverket tolkar lagen om arbetskraftsinvandring riskerar Sverige att förlora eftertraktade specialister via kompetensutvisningar, säger Alexandra Loyd, som tillsammans med Lisa Hyder och Emanuel Klerfelt Johansson är ombud för Rameez Hussain.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Radio Sweden 22-01-19:

App developer to be deported after over a decade in Sweden till sidans topp

App developer Rameez Hussain will have to leave Sweden due to an insurance policy mistake made by a previous employer.

The highest court of appeals for migration cases has decided to not take on his case, so the lower court's decision to deport him stands.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211231:

Sveriges Radio Kulturnytt 21-12-12:

Brist på kompetens i Sverige - trots det utvisades spelutvecklaren Vachon Pugh till sidans topp

Bristen på spelutvecklare i Sverige tvingar företag att hitta arbetskraft utomlands.

Osäkerheterna kring arbetstillstånd är ett hinder för svensk spelindustri, anser intresseorganisationen Dataspelsbranschens i sin senaste rapport.

Dice-anställda Vachon Pugh har kompetensen som det är brist på, men utvisades på grund av en försäkringsmiss av en tidigare arbetsgivare.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211104:

TT / AB 21-10-21:

Nej till undantag för utländska forskare till sidans topp

En majoritet i riksdagen har röstat nej till särskilda undantag för internationella forskare att få uppehållstillstånd.

Liberalernas Maria Nilsson är besviken och menar att Sveriges ställning som forskningsnation hotas.

Med den nya migrationslagen som trädde i kraft den 20 juli 2021 förändrades reglerna för att få stanna i Sverige. Tidsbegränsade uppehållstillstånd är nu huvudregel och nya krav ställs på alla som ansöker om permanent uppehållstillstånd.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Sveriges Radio Jönköping 21-10-21: Risk att Sverige tappar akademiker - Jönköpingsbon riskerar utvisning (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Kulturnytt 21-10-25:

Skådespelare fick nej av Migrationsverket - längre kontrakt ger nytt hopp till sidans topp

Adel Darwish kom till Sverige 2015 och har sedan dess både utbildat sig och försörjt sig som skådespelare, bland annat har han nominerats till en guldbagge för sin huvudroll i filmen "Ghabe" och spelar just nu in en serie för SVT.

Migrationsverket har tidigare nekat hans ansökan om permanent uppehållstillstånd för att han saknade stabil försörjning - trots att han hade ett tvåårigt kontrakt.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211018:

Dagens Nyheter 21-10-11:

Adam jobbade med för låg lön - utvisades till Australien till sidans topp

Adam Coombs från Australien arbetade med för låg lön. Trots att hans arbetsgivare korrigerade sitt misstag blev den nyblivne pappan utvisad från Sverige.

Nu uppmanar han andra att hålla koll på sina avtal.

- Det är svårt att förstå varför Adam ska få lida för någon annans misstag, säger hans fru Rebecka Coombs.

Sex månader gamle Jack fyrar av ännu ett leende. Pappa Adam har svårt att släppa honom ifrån sig. Den 32-årige snickaren är tillbaka hos sin familj i Jonsered utanför Göteborg och efter två års känslomässig berg-och-dalbana vågar han äntligen se ljust på framtiden.

En kollega registrerade hans inkomstuppgift felaktigt. Sedan började hans och hustrun Rebeckas långa kamp för att han skulle få stanna i Sverige.

- Det känns ändå som vi haft tur. Jag kunde tvingats vara borta från mitt barn mycket längre, säger Adam, som uppmanar alla att hålla koll på sina avtal.

Han och Rebecka träffades i Australien 2016. De bestämde sig för att starta ett liv tillsammans i Sverige. Bara någon vecka efter att Adam anlänt till landet fick han arbete hos en byggfirma i Göteborg. När ägarna senare tvingades återvända till Australien, den ene permanent, kom Adam att fungera som arbetsledare.

2019 skulle det arbetsvisum han fått två år tidigare förnyas.

En anställd på firman hade vid anställningen skickat in Adams löneuppgifter till fackföreningen Byggnads och angett att han tjänade 32 400 kronor i månaden, men när Migrationsverket jämförde med Adams lönespecifikationer såg man att hans lön var lägre och inte i nivå med kollektivavtalet. Det handlade om att han fått 4,85-8,58 kronor för lite i timmen under den aktuella perioden.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210904:

Dagens Arena 21-08-22:

När covid-19 kom till skogen till sidans topp

Coronasmitta, bärbrist och hårt arbete för låg ersättning. Mats Wingborg rapporterar från blåbärsåret 2021.

Det är den 17 juli och sommarens tidigare glödheta värme är borta. På den asfalterade planen framför den gula tegelbyggnaden i Bispgården i Jämtland svänger en ambulans in. Från de uppställda travarna med bärlådor doftar det sött av blåbär. En gång var huset ett ålderdomshem, sedan blev det flyktingförläggning. Nu är det boende för thailändska bärplockare. Ambulanspersonalen är klädd i skyddsdräkter. Allt går snabbt. En av de thailändska plockarna, en medelålders kvinna, bärs iväg på bår. Det dammar av grus när ambulansbilen kör iväg. Den kommer att färdas 12 mil till sjukhuset i Östersund. Kvinnan är sjuk i covid-19 och har hög feber, men hon kommer aldrig att hamna på intensiven. Inom några dagar är hon bättre och snart tillbaka i Bispgården och för att fortsätta plocka blåbär.

I efterhand går det att konstatera att kvinnans insjuknande var ett varsel om vad som skulle komma att hända. På boendet i Bispgården blir allt fler sjuka och några dagar senare bryter smittan ut på Norrskensbärs boende i Tvärårsel i Norrbotten. Den 29 juli meddelar Catarina Lundberg från företaget att 73 av 76 plockare testats positivt för covid-19. Till pressen säger hon: "Åk inte dit för guds skull. Om smittan kommer från Thailand är sannolikheten stor för att det handlar om deltavarianten". Utvecklingen skenar och smittan upptäcks på fler boenden. Först i Stenträsk, därefter Fagerdal, Backe och andra ställen. I Gävleborg genomför regionen så småningom tester på 300 plockare. Drygt var tionde visar sig vara smittad.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.