Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Klipp från media
Länk till information från myndigheter och organisationer
Belarusier har lämnat svenska ambassaden i Minsk
De två belarusiska män som har befunnit sig på Sveriges ambassad i Minsk sedan i september 2020 har lämnat ambassaden. Enligt UD ska männen själva ha valt att lämna ambassaden, vilket TV4 var först att rapportera om.
Sajten Radio Free Europe rapporterar att männen har tagit sig till Lettland.
UD bekräftar att männen har lämnat ambassaden, men kan inte redogöra för hur det gått till.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
SvT Nyheter 22-06-15: Därför bodde belarusierna på svenska ambassaden (Extern länk)
De är fast i limbo i ett rum i källaren på ambassaden
Belarusierna Vital och Vladislau Kuznetjik flydde under protestvågen 2020 in på den svenska ambassaden i Minsk och sökte politisk asyl i Sverige. Över ett och ett halvt år har gått utan att fallet har fått en lösning.
"Vi är kvar inne på ambassaden", berättar Vladislau för SVT.
September 2020: Folkliga protester rasar i Belarus. Regimens svar är hårdfört och protester slås ner. Far och son Kuznetjik flyr på morgonen den 11 september olovligen in på det svenska ambassadområdet i centrala Minsk för att söka politisk asyl, efter att ha misshandlats och förföljts av säkerhetsstyrkor.
Över ett och ett halvt år senare är de fortfarande kvar på ambassaden och delar ett rum i källaren. SVT har tidigare rapporterat om ärendet och hållit kontakt med männen.
"Vi har inte hört om något beslut och det känns som att de svenska myndigheterna förhalar ärendet. Mina barn håller på att växa upp och varje gång jag ringer frågar de när jag ska komma hem. Jag vet inte vad jag ska svara", skriver Vladislau i ett meddelande.
Han har tidigare opererats för cancer och behöver en medicinsk undersökning på sjukhus, men det har ännu inte blivit av.
Sverige skyldiga att garantera säkerheten
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
SvT Utrikes 22-04-17: Experternas teori: Så kan fallet lösas (Extern länk)
Har bott på svenska ambassaden i över ett år
Två belarusiska män har bott på Sveriges ambassad i Minsk sedan i september i fjol.
De klättrade in på området för att söka skydd från regimens förföljelse och ser ut att sitta fast i ett diplomatiskt dödläge.
Vitalij och Vladislav Kuznetjik, far och son, tog sig till ambassaden den 11 september förra året, efter att ha deltagit i demonstrationer mot det riggade presidentvalet och därpå anklagats för brott. När de inte kunde ansöka om asyl tog de sig in på området på annat vis.
Och där är de kvar 13 månader senare, bekräftar det svenska utrikesdepartementet för TT.
"Vi arbetar fortsatt med situationen, både på ambassaden i Minsk och vid UD i Stockholm. Vi agerar på det sätt läget kräver, bland annat med hänsyn till ambassadens säkerhet. Vi kommenterar inte vilka åtgärder vi vidtar i detalj", meddelar UD via mejl.
Bara i Sverige
Männen för fram att de löper stor risk att föras bort och utsättas för tortyr om de lämnar ambassaden. Från svenskt håll konstateras att de bara kan söka asyl på svensk mark.
Utrikesminister Ann Linde (S) sade i november förra året att det arbetades för att far och son Kuznetjik skulle kunna lämna "på ett säkert sätt".
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Tolkar som har jobbat för Sverige i Afghanistan är oroliga för sin säkerhet
Det finns många människor i Afghanistan som har jobbat för Sverige. Ungefär 20 afghaner har fått uppehållstillstånd i Sverige efter att de har jobbat för den svenska militären. De har bland annat jobbat som tolkar. Men flera personer fick inte uppehållstillstånd och är nu oroliga för sin säkerhet.
USA:s och andra länders militär lämnade Afghanistan för ungefär en månad sedan. Sedan dess har talibanerna tagit kontroll över stora delar av Afghanistan. Nu är många personer som har jobbat för andra länder rädda att talibanerna kommer att döda dem.
I veckan har USA hämtat flera hundra personer i Afghanistan. Det är personer som har jobbat åt deras militär, till exempel tolkar. Men det finns alltså flera personer som har jobbat för Sverige som är kvar i Afghanistan.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.