fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Gränser: passage och hinder

Kvot/vidarebosättning och evakuering

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 220429:

TT / Squid 22-04-21:

Hultqvist stolt över anmäld afghanevakuering till sidans topp

Evakueringen av personal på ambassaden och tidigare lokalanställda från Afghanistan i somras har fått kritik. Men försvarsminister Peter Hultqvist (S) ser inget att skämmas över.

- Givet den svåra säkerhetssituationen gjorde regeringen och berörda myndigheter allt som var praktiskt möjligt, sade Hultqvist när han frågades ut i riksdagens konstitutionsutskott om evakueringen och förberedelserna, eller bristen på sådana.

Hultqvist och regeringen KU-anmäldes av Moderaterna med en begäran om granskning av regeringens hantering av evakueringen och tidigare lokalanställda. Men även gällande uttalanden av Hultqvist och den dåvarande migrationsministern Morgan Johansson (S) som uppfattades som att det inte var lagligt möjligt att erbjuda lokalanställd personal, bland andra tidigare tolkar som arbetat för Försvarsmakten, skydd i Sverige.

- Som helhet ser jag att vi har gjort det som behövdes, sade Hultqvist som samtidigt beskrev det som att det är svårt att gå i god för att varje detalj blir rätt i skeenden som det aktuella.

Varför vänta?

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220215:

Refugees.dk 22-02-13:

De evakuerede afghanere er ved at opgive Danmark till sidans topp

Alt for lang ventetid, forvirrende regler og usikker fremtid får mange til at rejse videre

I slutningen af august sidste år blev Sandholm fyldt op med lettede og udmattede afghanere, som var blevet evakueret under kaotiske forhold. De fleste havde forinden tilbragt mange hårde dage i lufthavnene i Kabul og Islamabad, Pakistan.

Nogle var glade for at have fået hele deres familie med sig, andre var bekymrede over at de havde måttet efterlade nogle af deres nærmeste. Men alle var håbefulde over at være sluppet væk fra Talibans nyetablerede styre og få chancen for et nyt liv i et frit land. Nogle vidste allerede en del om Danmark og havde allerede danske venner, for de havde arbejdet på ambassaden, for de danske styrker eller for internationale organisationer.

Evakueringerne skete over få uger, og lukkede endeligt ned i slutningen af august 2021, for aldrig at blive genåbnet. I alt kom lidt over 1.000 til Danmark, heraf ca. 100 som allerede havde opholdstilladelse. Resten, 907 personer, blev indkvarteret på asylcentrene. Cirka halvdelen var børn, og 60% af de voksne var kvinder.

Den almindelige opfattelse både blandt afghanerne selv og i den danske befolkning var, at nu skulle de bare ud i de danske kommuner og begynde deres nye liv her. Men knap 6 måneder senere ser det nu helt anderledes ud:

Status pr. 7. februar 2022:

+ 631 har fået ophold efter særloven

- men kun 256 af dem er flyttet ud i en kommune

+ 29 har fået afslag, og dem ved ingen, hvad der skal ske med

+ 438 har søgt om asyl sideløbende, men ingen har fået svar endnu

+ 48 sager er afsluttet med begrundelsen "udrejst"

+ sager om familiesammenføring begynder først nu

Khalil er allerede flyttet ud til sin kommune:

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Al Jazeera 22-02-17: Afghan, Syrian refugees face uncertain future in Denmark (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211231:

Sveriges Radio 21-12-26:

EU-länderna väntas ta emot 40 000 flyktingar från Afghanistan nästa år till sidans topp

Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson räknar med att EU-länderna kommer att ta emot ytterligare 40 000 flyktingar från Afghanistan under 2022.

Tyskland har redan lovat att ta emot 25 000, Nederländerna 3000, Frankrike och Spanien 2500. Hittills har 22 000 afghaner fått skydd i EU efter talibanernas maktövertagande.

"EU-länderna har verkligen ställt upp snabbt och visat solidaritet med människor i Afghanistan som är i akut behov av skydd", säger Ylva Johansson.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Refugees Welcome Denmark 21-12-22:

Tolken "Hector", Afghanistan till sidans topp

Hector, som i virkeligheden hedder Said, var en af de 1.000 personer, som blev evakueret fra Kabul lufthavn til Kastrup i løbet af en hektisk uge i august 2021.

Men det var ikke første gang, han kom til Danmark for at søge om beskyttelse. Refugees Welcomes formand Michala kendte ham allerede fra 2015, hvor han var kommet til Danmark efter en lang og forfærdelig rejse til fods over sneklædte bjerge og med gummibåd over havet til Europa. Han var nødt til at tage den illegale vej, fordi han som tolk for de danske styrker var eftersøgt af Taliban, men havde fået afslag på sin ansøgning efter den danske Tolkeaftale efter flere interviews på den danske ambassade. Refugees Welcome har kæmpet for mange af tolkene siden 2015.

Michala var med ham gennem et af de lange interviews med Udlændingestyrelsen, men sagen gik utroligt langsomt, og efter 2 år fik hans endnu engang afslag. Said var blevet deprimeret og havde det meget dårligt. Han kunne ikke overskue endnu et års ventetid for at få sin sag i Flygtningenævnet, og rejste hjem til Afghanistan, hvor han havde måttet efterlade sin unge kone og to små børn. Hellere leve med risikoen fra Taliban end adskilt fra dem.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211210:

Sveriges Radio Kulturnytt 21-11-26:

Vädjar: EU borde hjälpa afghanska musikeleverna till sidans topp

Kungliga musikaliska akademien vill att EU ska hjälpa afghanska musikelever i exil att ta sig till Portugal.

I oktober meddelade den portugisiska regeringen att 272 elever från den polarpris-vinnande musikskolan Afghanistan national institute of music, ANIM, skulle beviljas asyl i landet.

Eleverna flydde till Qatar när talibanerna tog makten, men nu saknar pengar för resan till Portugal.

Hela inslaget (Extern länk)

SvT 21-11-26: Musikelever på flykt: "Vill bevara Afghanistans musikarv" (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Ekot 21-12-05:

Mejlen till Sveriges Kabul-ambassad: "Snälla, rädda oss" till sidans topp

Sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan den 15 augusti har afghaner mailat till Sveriges ambassad med budskap som en anställd på ambassaden kategoriserar som "rop på hjälp".

24 000 mail från afghanska medborgare som ber om skydd och hjälp att lämna landet.

När Ekot ställer frågor till ambassaden om vad som händer med de här mailen och vilka svar de som skriver får, hänvisar ambassaden till UD, presstjänsten där svarar att alla som skriver får ett automatsvar med besked om att evakueringen är avslutad, att ambassaden flyttat till Stockholm, och att frågor om asyl och skydd ska ställas till Migrationsverket eller UNHCR.

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 21-12-09: Ytterligare personer har evakuerats från Afghanistan (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211122:

Sveriges Radio Ekot 21-11-13:

Evakuerade afghaner på plats i Georgien till sidans topp

På fredagen kunde Ekot berätta att ytterligare 160 personer i Afghanistan, bland annat tolkar som jobbat åt den svenska militären, evakuerats.

Just nu är de i Georgien och migrationsverket arbetar med att fastställa deras identiteter innan de får fortsätta till Sverige.

Ekot har pratat med en av tolkarna.

Läs mer (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 21-11-19: De evakuerade tolkarna har landat i Sverige (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211104:

TT / SvT 21-10-23:

Ny evakuering från Afghanistan till sidans topp

Det har under lördagen genomförts en evakuering av svenskkopplade personer från Afghanistan, uppger utrikesdepartementet för TT.

Det rör sig om personer som arbetat för svenska Försvarsmakten i landet.

"En grupp afghanska medborgare med koppling till Sverige, däribland tidigare anställda på försvarsmakten, inklusive tolkar, har nu evakuerats från Afghanistan. Gruppen har ännu inte anlänt till Sverige. Av säkerhetsskäl ger vi inga detaljer om hur detta arbete bedrivs. Vi arbetar för att hjälpa fler liknande grupper med koppling till Sverige att ta sig ut ur Afghanistan", skriver utrikesminister Ann Linde (S) till TT.

UD vill inte gå in på på hur många människor som evakuerats.

Talibanerna hindrar inte

Afghanistankännaren Anders Fänge säger till TT att han tror att Sverige inte har behövt förhandla med talibanerna för att genomföra evakueringen.

- Talibanerna har sagt i sina officiella uttalanden att de inte lägger hinder i vägen för folk som vill lämna landet. Jag antar att det inte har behövts några förhandlingar med talibanerna för detta, säger han.

Fänge har inga uppgifter om hur evakueringen genomfördes, men säger att det är troligt att ett flygplan har landat i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211006:

Sveriges Radio Ekot 21-09-22:

UD: Fler afghanistan-svenskar kan börja evakueras i veckan till sidans topp

Ekot kan i dag berätta att Sverige har för avsikt att få ut flera personer från Afghanistan redan i slutet av den här veckan.

Först på tur står de med svenskt medborgarskap och personer med uppehållstillstånd i Sverige.

Cecilia Julin, konsulär chef på UD, om kontakterna med Qatar: "Vår utrikesminister ska kommunicera med deras utrikesminister".

Under den akuta evakueringen från Afghanistan, som avslutades 27 augusti, fick Sverige ut drygt 1 100 personer. Det var, förutom svenska medborgare, också lokalanställd ambassadpersonal, människor med uppehållstillstånd i Sverige och civilrättsaktivister med sina familjer.

Men flera afghaner med svenskt medborgarskap och personer med uppehållstillstånd är fortfarande kvar i landet - likaså många av de tolkar som tidigare arbetat åt svenska ISAF-styrkan. Exakt hur många personer det rör sig om totalt är oklart, men enligt UD så är det i dag cirka 300 personer som registrerat sig i den så kallade svensklistan.

UD har under en tid arbetat med vad som kallas fas 2 av evakueringen, det vill säga att via grannländerna och genom kontakt med flygbolag försöka skapa en väg ut för de som i dag är kvar i Afghanistan. Och nu har det börjat röra på sig.

Med hjälp av Qatar Airways hoppas UD att en del personer kan evakueras till Doha. De första kan komma ut den vägen redan någon gång senare den här veckan.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 21-09-22: Tidigare försvarsanställda i Afghanistan svårare att evakuera (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / AB 21-09-23:

Inga tolkar evakuerade sedan Kabuls fall till sidans topp

När andra länder lyckats har Sverige inte fått ut en enda tolk från Afghanistan sedan talibanernas maktövertagande.

Enligt UD fortsätter arbetet oförtrutet.

- Vi fortsätter att gå igenom de listor som finns, vi fortsätter att ta kontakt med dem som finns inne i Afghanistan, vi fortsätter samarbetet med andra länder och ser över vilka möjligheter som finns att ta sig ut, säger UD:s kabinettssekreterare Robert Rydberg.

Den 15 augusti gick talibanerna in i presidentpalatset i Kabul.

Sedan dess har många länder akut försökt evakuera medborgare och lokalanställda från Afghanistan.

Sverige lyckades få ut 1 100 personer, däribland svensk ambassadpersonal, alla lokalanställda på ambassaden, vakter, deras anhöriga, ett antal afghanska kvinnorättsaktivister samt journalister.

Den största gruppen bland de evakuerade var drygt 600 utsatta personer som fått kvotflyktingstatus, till största delen kvinnor och barn.

Den svenska evakueringsinsatsen avslutades den 27 augusti. Ännu finns dock många med svenskkoppling kvar i landet - däribland afghaner som arbetat för och hjälpt den svenska Försvarsmakten.

Andra länder lyckas

Försvarsmakten har tidigare överlämnat en lista över tidigare lokalanställda till UD. Det rör sig bland annat om tolkar som bistod svenska soldater i landet fram till 2014. Endast ett fåtal av de över 300 på listan har kunnat evakueras, utrikesdepartementet har inte velat bekräfta hur många.

Kvar i landet finns också afghaner med svenskt medborgarskap och personer med uppehållstillstånd, runt 300 är registrerade på UD:s så kallade svensklista.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Sport 21-09-22:

Operation Soccer Balls har lyckats till sidans topp

Afghanistans flicklandslag är evakuerat till Portugal, där spelarna och deras familjer fått asyl.

- De kan inte tro att det är sant, att de lyckats ta sig ut ur Afghanistan, säger Farkhunda Muhtaj, kapten för damfotbollslandslaget i Afghanistan och som hjälpt spelarna att fly talibanerna.

Sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan har laget och deras familjer varit på flykt. Rädda för vad som kommer hända med deras liv, eftersom talibanerna förbjudit kvinnor och flickor att utöva sport.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210921:

Aftonbladet 21-09-04:

Ann Linde om svenskarna i Afghanistan: Kan inte ge några löften till sidans topp

Mellan 150 och 200 svenskar är kvar i Afghanistan efter att evakueringarna från Kabuls flygplats avslutats.

Arbetet för att få ut dem och afghaner som jobbat för Sverige fortsätter, säger Ann Linde (S) till TV4 Nyhetsmorgon.

- Det går inte att ge några löften, säger hon.

Evakueringarna från Kabuls flygplats avslutades i förra veckan. Den 31 augusti lämnade de sista amerikanska trupperna landet.

Men både utländska medborgare och många av de afghaner som hade planerats att flygas ut ur landet blev kvar. Tidigare har UD inte velat gå ut med hur många svenska medborgare eller personer med svenska uppehållstillstånd fortfarande befinner sig i landet.

Nu går Ann Linde (S) ut med hur många som står kvar på den så kallade svensklistan.

- Vi tror att det är ungefär 150 till 200 personer. Men det är frivilligt att skriva upp sig på listan, säger hon i TV4 Nyhetsmorgon och understryker att det inte går att få en exakt siffra på hur många som är kvar i landet.

Måste ha dialog med talibaner

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210904:

SvT Utrikes 21-08-12:

Danmark, Tyskland och Finland erbjuder skydd åt anställda från Afghanistan till sidans topp

Danmark erbjuder afghaner som arbetat för danskarna i det krigsdrabbade landet uppehållstillstånd i två år.

Under torsdagen fattade Tyskland ett liknande beslut. Även Finland bekräftar nu att man kommer erbjuda skydd åt afghaner som arbetat för landet.

Talibanerna rycker nu fram allt snabbare.

Tidigare har de lokalanställda afghaner som vill söka skydd i Tyskland varit tvungna att ansöka om visum i Afghanistan. Men nu ska de i stället kunna genomgå visumprocessen på plats.

Hittills har 1 500 av de 2 500 afghaner som beviljas inresa till Tyskand anlänt till landet, uppger utrikesminister Heiko Maas, enligt tyska medier.

"En helt ny situation"

Under torsdagen bekräftar även Finlands utrikesminister Pekka Haavisto för Svenska Yle att landet kommer att erbjuda skydd åt afghaner som arbetat för finska fredsbevarare och diplomater under de senaste 20 åren.

- Exakt hur det ska gå till klarnar inom de närmaste veckorna, säger han.

Enligt Haavisto finns det en enighet inom regeringen och ett beredningsarbete pågår för att kunna hjälpa de tiotals personer som det handlar om.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Stockholm 21-08-20:

Stockholm väntas ta emot lokalanställda från Kabul till sidans topp

Stockholms stad förbereder nu mottagandet av en stor del av de 41 lokalanställda vid den svenska ambassaden i Kabul med familjer som Sverige ska försöka hjälpa hit från Afghanistan.

Det gäller bland annat att ordna lägenheter med grundutrustning och sen utbildning för barn och vuxna.

Stockholm har en vana att ta emot flyktingar och ett klart program för mottagandet, enligt socialborgarråd Jan Jönsson.

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Jönköping 21-08-27: Nu hämtar Värnamo kommun två familjer som blixtevakuerats från Kabul (Extern länk)

Sveriges Radio Jönköping 21-08-27: Kommuner förbereder sig för att ta emot familjer från Afghanistan (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet 21-08-23:

Robinas familj kommer inte in på flygplatsen: "För mycket skottlossning" till sidans topp

UD har skickat militärplan till Afghanistan och lovar att få hem alla svenskar från det numera talibanstyrda landet.

Samtidigt kämpar svenska Robina Ansary och hennes familj med att ens ta sig till flygplatsen.

- Det var för mycket skottlossning så vi var tvungna att åka tillbaka, säger Robina Ansary.

Utrikesdepartementets presstjänst gick under lördagen ut och lovade att alla svenskar som är i Kabul kommer att få plats på planen därifrån. Samtidigt gick ett sms ut till alla de drygt 400 personer som skrivit upp sig på UD:s svensklista:

"Det är mycket oroligt på vägen till och kring flygplatsen. Att ta sig dit kan därmed vara förenligt med fara. Man måste därför själv noga överväga om det är möjligt och säkert att ta sig till flygplatsen."

En av mottagarna av sms:et var Robina Ansary, som är i Kabul med sin man och tre barn.

- De går ut och ger löften men håller sen inte vad de lovar. Får vi inte hjälp utifrån med att komma in på flygplatsen, då tror jag det är omöjligt för de flesta barnfamiljer att komma in, säger hon.

"För mycket skottlossning"

Familjen har försökt ta sig in på flygplatsen fler gånger, men tvingats vända om på grund av säkerhetsläget.

- Det var för mycket skottlossning. Man hör skottlossning hela tiden och ser tårgas. Det är så mycket människor att det bara inte går att komma fram. Man blir livrädd. Det var bara att åka därifrån. Man tänker bara, bort med barnen härifrån, säger Robina Ansary.

Hon tror att barnfamiljerna kommer att behöva extra hjälp för att ta sig till flygplatsen, eftersom man inte kan stå där i flera dagar med barn.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet yyy 21-08-24:

Länderna som tar emot afghanska idrottsflyktingar till sidans topp

Afghanistan är i spillror efter att talibanerna tagit över makten.

Nu gör andra länder sitt för att erbjuda landets idrottare en fristad.

- Ingen ska fråntas drömmen att bli fotbollsproffs, säger italienska fotbollsförbundets president Gabriele Gravina enligt Football Italia.

Förra veckan kom vedervärdiga uppgifter i internationell media om att det afghanska damlandslaget i fotboll jagas av talibanerna efter att den terrorklassade organisationen tagit över landet.

Ungefär samtidigt stod det klart den afghanska man som föll från ett amerikanskt flygplan i ett försök att fly landet spelade i landets ungdomslandslag.

Händelserna har det rapporterats om flitigt de senaste dagarna - och nu kliver flera länder fram för att hjälpa de afghanska idrottarna.

50 spelare har evakuerats

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / AB 21-08-24:

544 personer med svensk koppling har evakuerats till sidans topp

Motorerna på Försvarsmaktens flyg stängs inte av mellan landning och start på Kabuls flygplats.

Sammanlagt 544 personer har nu utrymts från Afghanistan sedan ytterligare 319 flugits ut från Kabul på tisdagen.

- Nu har vi i och med evakueringen i dag i stort sett fått ut de allra flesta, inklusive familjer. Vi har också fått ut många av dem som är på svensklistan, sade utrikesminister Ann Linde (S) till Ekot i Sveriges Radio tidigare under dagen.

Hon kom först med beskedet om att 165 personer flugits ut under tisdagen. På kvällen meddelade hon på Twitter att ytterligare 154 personer evakuerats under eftermiddagen.

I Afghanistan finns både personer som varit anställda av Sverige och omkring 500 personer som anmält sig till "svensklistan", alltså personer som har svenskt pass eller uppehållstillstånd i Sverige. Listan har på kort tid vuxit lavinartat, från omkring 20 till cirka 500 personer.

De lokalanställda består av personer som varit eller är anställda på svenska ambassaden och personer som jobbat som bland annat tolkar åt Försvarsmakten fram till 2014. Hur många som ingår i den senare gruppen är oklart.

"Är inte säkert"

Den 31 augusti väntas USA lämna Kabuls flygplats. Flera europeiska länder har uttryckt att detta kommer att leda till att nödställda lämnas kvar i Afghanistan. Något som även gäller för svensk del.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / Squid 21-08-26:

Fler än 900 evakuerade från Afghanistan till sidans topp

Fler än 900 personer med koppling till Sverige har evakuerats från Afghanistan.

Tidsfönstret för att få ut fler krymper, men även när flygplatsen i Kabul är stängd fortsätter evakueringen, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Samtliga lokalanställda, vakter och deras familjer och personer som är uppskrivna på den så kallade svensklistan ingår i gruppen av över 900 personer som evakuerats från Afghanistan, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Sedan i söndags har socialtjänsten i Stockholms stad tagit emot omkring 200 lokalanställda med familjer från Sveriges olika verksamheter i Afghanistan inom ramen för kvotflyktingsystemet, detta efter begäran från Migrationsverket. Dessa personer utgör huvuddelen av de lokalanställda som evakuerats från Kabul.

Sverige har hjälpt både Danmark och Finland och fått hjälp tillbaka. Linde antyder också att ett par tidigare anställda inom den internationella säkerhetsinsatsen ISAF flugits från Kabul till Sverige.

"Inte helt lätt"

Personer ur denna grupp, däribland tidigare tolkar som bistått den svenska Försvarsmakten, har varit svårast att få tag i. Det kan vara personer som arbetat i Afghanistan under 2006-2014 och som fått uppehållstillstånd i Sverige.

- Vissa av de här kan vara utsatta för ökad risk. Vi har ett ganska stort team som går igenom den här listan på omkring 300-400 personer, det har inte varit helt lätt. Vi har hjälp av Försvarsmakten och veteraner, men det finns inte personnummersystem och bristfälliga mobiltelefonmöjligheter, säger Ann Linde.

Utrikesministern säger att ambitionen är att hjälpa alla ur denna grupp som har skyddsbehov.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Dagens Nyheter 21-08-27: Sveriges evakueringsarbete i Kabul är avslutat - 1100 evakuerade (Extern länk)

Sveriges Radio Västerbotten 21-08-27: Planet lämnade kvar Vilhelminabon Mahmoods familj i Kabul (Extern länk)

SvT Utrikes 21-08-27: Migrationsverkets GD: Blandning av lättnad och förtvivlan (Extern länk)

Sveriges Radio Jönköping 21-08-27: Kommuner förbereder sig för att ta emot familjer från Afghanistan (Extern länk)

Aftonbladet 21-08-28: Majid, 30, hade biljett till Sverige - nu är familjen på flykt (Extern länk)

SvT Nyheter 21-08-28: "Ahmad" jobbade för biståndsorganisation - jagas av talibanerna (Extern länk)

Aftonbladet 21-08-28: Evakueringen avslutad - Rahmat var en av de sista att lämna landet (Extern länk)

Sveriges Radio Malmöhus 21-09-03: Han tog emot afghanska flyktingarna: Tagna människor med många frågor (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet 21-08-26:

Bröderna evakuerades från Kabul - nu har de landat på säker mark till sidans topp

Fler svenskar som evakuerats från Kabul i Afghanistan landade under onsdagen på Arlanda.

Bröderna Mahdi och Abolfazl Khavari är två av dem som nu är hemma i säkerhet efter flera terrorfyllda dygn.

- Det var kaos. Alla skrek, alla hade sina småbarn med sig och alla sköt, säger Mahdi Khavari om flygplatskaoset.

Det är gryning på Arlandas terminal 3 när planet från Kabul landar. Terminalen är egentligen stängd men används av myndigheterna för att ta emot de svenskar som evakueras från Afghanistan.

Vid ankomsthallen väntar Fredrik Persson och Emma Rydén nervöst. De har rest ner från Falun för att möta sina vänner Mahdi och Abolfazl Khavari som ska vara på planet.

- Jag är jätteorolig, Mahdi och Abolfazl har varit på flygplatsen i fyra dagar och försökt ta sig hem. De tillhör folkgruppen hazarer, vilket innebär att de sannolikt kommer dödas på plats om talibanerna får reda på det, säger Fredrik Persson.

Ett hundratal personer lämnar flygplanet. I tunna afghankläder och utan bagage vandrar barn över landningsbanan tillsammans med sina familjer.

Myndigheterna tar emot personerna på terminal 3 och det drar ut på tiden. Fredrik och Emma börjar bli oroliga att någonting gått fel. De försöker att ringa men får inga svar. Efter flera timmar svarar Mahdi till slut - de är på väg ut.

Mahdi och Abolfazl återförenas äntligen med Fredrik och Emma som står redo med varma kläder, mat och brödernas favorit - Fanta.

Nekades att komma in på flygplatsen

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

TT / Squid 21-08-28: Hemma i Halmstad efter mardrömsdygnen i Kabul (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.