fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Kultur, personer, diverse

Personer

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 220429:

Dagens Nyheter 22-04-23:

Ateisten Omar Makram brände Koranen - för att få stanna i Sverige till sidans topp

När Migrationsverket tänkte utvisa den egyptiske ateisten Omar Makram såg han ingen annan utväg än att bränna Koranen. Det fungerade.

Sex år senare oroas Omar Makram av hur hans nya hemland hanterar koranbränningar.

- Polisen i en demokrati måste skydda den som vill bränna Koranen, säger han.

Omar Makram var desperat, på flyktingförläggningen i Flen. Hur kunde han bevisa för svenska myndigheter att han verkligen hade lämnat islam?

Han var en hotad egyptisk ateist, men Migrationsverket trodde honom inte. Han skulle utvisas till Egypten, där religionskritiker förföljs och där en kritisk Facebookstatus om profeten Muhammed kan göra att man fängslas.

En idé tog form. Omar Makram hittade ett kvarglömt exemplar av Koranen. Bad en kompis filma.

"Att skända Koranen anses vara den största hädelsen i islam", sa han framför kameran. Han öppnade islams heligaste skrift och spottade i den. Rev ut och knycklade ihop ett par textsidor.

"Det här är inte en attack på muslimer", säger Omar Makram i filmklippet. "Min familj är muslimsk, och jag älskar dem. Men vi måste skilja mellan en religiös doktrin och människorna som följer den."

I slutet av klippet går Omar Makram ut på en grusplan med en flaska tändvätska och en Solstickan-ask. Så tänder han på. När koransidorna brunnit en stund säger Omar Makram skämtsamt till kameran:

"Jag har ännu inte blivit träffad av blixten eller så. Kanske Allah tar en tupplur?"

Sex år senare minns han hur spänd han kände sig. Han hade ingen het längtan att bränna Koranen. Först mejlade han filmklippet till Migrationsverket som en privat länk, som bara inbjudna kunde se.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211231:

Dagens Nyheter 21-12-27:

Afghanistans Sverigeambassadör fördömer talibanregimen till sidans topp

Afghanistans Sverigeambassadör Abbas Noyan tar nu officiellt avstånd från sitt lands regering.

"Talibanerna har tagit över makten i Afghanistan med våld och regimen är olaglig", meddelar ambassadören DN.

Den 72-årige före detta politikern Noyan har varit stationerad vid ambassaden, som ligger i Saltsjö-Duvnäs utanför Stockholm, sedan år 2019. Han betraktar sig fortfarande som Afghanistans representant i Sverige. Men han företräder den gamla regeringen som störtades av talibanerna den 15 augusti i år.

"Vår utgångspunkt är att deras (talibanernas) regim är illegitim. De har eliminerat de framsteg som gjorts under de senaste 20 åren, de flesta av deras ledare är svartlistade internationellt och det har införts sanktioner mot dem gällande resor och handel", konstaterar ambassadören i ett skriftligt svar på en intervjufråga.

Sedan talibanerna invaderade Kabul för drygt fyra månader sedan, och delar av den sittande regeringen flydde landet, har Abbas Noyan inte haft någon kontakt med utrikesministeriet i Afghanistan.

Noyan vill inte gå in på hur den dagliga verksamheten och driften finansieras, men understryker att han fortsätter med sina plikter som ambassadör. "Ambassaden hjälper de landsmän och -kvinnor som befinner sig i Sverige, i samarbete med svenska myndigheter".

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211210:

TT / AB 21-11-30:

Ygeman: "Migrationsdebatten är fördummande" till sidans topp

Anders Ygeman blir migrations- och integrationsminister i Magdalena Anderssons nya regering. Han tar även över ansvaret för idrottsfrågorna.

Den rådande migrationsdebatten dömer han ut som "fördummande".

Ygeman lämnar därmed posten som energi- och digitaliseringsminister.

Som integrationsminister kommer han "vända på alla stenar" som behövs, säger han.

- Jag tror att vi behöver utvisa fler som begår brott. Jag tror att vi måste få in svenskutbildningen från dag ett så man lär sig språket tidigare. Och jag tror att vi måste ha en tydligare arbets- och sysselsättningspolitik så att man kommer in tidigare i arbete och utbildning, säger Anders Ygeman till TT.

Han bedömer inte att invandringen till Sverige kommer att öka, och tror att de nivåer som nu föreligger är stabila över tid.

- Jag tillhör dem som tycker att den svenska migrationsdebatten är fördummande och kapad av två ytterligheter: de hjärtlösa som inte inte vill hjälpa någon oavsett om de flyr från krig eller förtryck, och de huvudlösa som tror att man kan ta emot hur många invandrare som helst utan att det påverkar det svenska samhället, säger Ygeman.

"Finns en gräns"

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / Squid 21-12-03:

Nobelpristagaren skämdes över sitt land till sidans topp

För sina lågmälda romaner om flyktingars öden tar Abdulrazak Gurnah på måndag emot Nobelpriset på det svenska residenset i London.

- Jag skriver om saker som jag tycker är nödvändiga att tala om, säger han till TT.

Sittandes i ett somrigt ljusbad dyker han upp på skärmen. Abdulrazak Gurnah befinner sig på Barbados. Långt innan han blev uppringd av Svenska Akademien hade han planerat en resa till Karibien.

- Det är en arbetande semester, säger han nu.

Han ger fem Zoomintervjuer bara i dag och rösten är lite ansträngd. Ändå svarar han tillmötesgående på alla frågor, om än bara kort på vad han ska göra med prispengarna: "Jag kommer på något".

Nobelpriset ser han som "en gigantisk sak", som det största erkännande en författare kan få. Det väcker nyfikenheten inte bara hos dem som intresserar sig för litteratur på djupet utan också hos vanliga läsare.

- Jag vet vad Nobelpriset betyder, precis som varje författare gör, precis som alla gör. Det är naturligtvis en stor ära att bli listad tillsammans med så många stora författare som jag beundrar.

Före Nobelpriset var några av hans tio romaner översatta till kanske sex språk. Nu blir de väldigt många fler.

- Jag har tappat räkningen, jag skulle behöva sitta ner och räkna.

Fientlighet

Eventuellt är det inte bara Nobelpriset som har orsakat denna arbetande semester. Liksom Zanzibar, där han föddes, är även Barbados en före detta brittisk koloni. När Abdulrazak Gurnah får frågan om huruvida den fientlighet som han mötte i England som 18-årig flykting finns kvar även i dag tar han upp den så kallade Windrush-skandalen.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211104:

TT / AB 21-10-20:

Rysk visselblåsare söker asyl i Frankrike till sidans topp

Den belarusiske man som smugglade ut filmer som bevisar tortyr i ett ryskt fängelse har sökt asyl i Frankrike, berättar BBC.

Den 31-årige Sergej Saveljev satt fängslad åtta år i Ryssland efter en narkotikadom. Under sitt arbete på fängelsets kontor lyckades han komma över filmad tortyr och misshandel av medfångar.

En sekvens visar en fånge bunden vid en sjukhussäng som skriker medan fängelsevakter våldtar honom med en pinne. Den ska vara inspelad på en avdelning för fångar med tuberkulos på ett fängelsesjukhus i Saratov i sydvästra Ryssland.

Visselblåsaren började dela filmer till människorättsaktivister efter sin frigivning i februari. Den ryska organisationen Gulagu.net disponerar över tusen videor.

I förra månaden stoppades Sergej Saveljev på S:t Petersburgs flygplats. Civilklädda män började förhöra honom om hans samröre med chefen för Gulagu.net, Vladimir Osechkin.

- De sade att de hade bevakat mig i sex månader. De hotade med 20 år i fängelse för förräderi, säger han till BBC.

Sergej Saveljev fick skriva på dokument om att samarbeta med myndigheterna.

- De trodde förmodligen att jag inte skulle våga fly.

Men det vågade han.

En minibuss tog honom från Ryssland till Belarus. Därifrån flyg till Frankrike via Tunisien. Väl på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris sökte han upp polisen.

De läckta filmerna har väckt ett ramaskri i Ryssland. Landets fängelsemyndighet ska utreda saken och tjänstemän från Moskva har skickats till Saratov.

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211018:

Expressen 21-10-06:

Tusse om sitt nya uppdrag: "Det viktigaste jag gjort" till sidans topp

Tusse blir ambassadör för Sverige för UNHCR och ser fram emot att hjälpa andra så som han själv fick hjälp som barn.

- Att kunna ge tillbaka på det här sättet är det viktigaste jag har gjort, säger han.

När Tusse fick förfrågan om att bli ambassadör för Sverige för UNHCR så var det självklara svaret ja. Han flydde själv från Kongo som barn och berättar att UNHCR under tiden innebar en otrolig trygghet för honom.

- Jag har mycket att tacka UNHCR för. De var mina skyddsänglar och nu får jag chansen att förhoppningsvis hjälpa någon där ute på samma sätt som de hjälpte mig, säger artisten.

Tusse kommer dels att hjälpa organisationen samla in pengar, men även arbeta för att öka medvetenheten om situationen för flyktingar runtom i världen.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Reuters 21-10-07:

Compassion not barbed wire should greet migrants, Nobel winner Gurnah says till sidans topp

Europe should greet migrants with compassion rather than barbed wire and the British government is "rather nasty" about those who seek asylum, said Tanzanian writer Abdulrazak Gurnah, who won the 2021 Nobel Prize in Literature on Thursday.

Gurnah, who explored the legacies of imperialism on uprooted individuals in his books, said he was so shocked when he was phoned by the Swedish Academy to tell him of the prize that he thought it was a cold caller.

Born in Zanzibar, now Tanzania, Gurnah moved to Britain as a student in 1968. His novels, the first published in 1987, have repeatedly portrayed displaced people - outsiders who are coming to terms with an identity in constant flux.

He spoke poetically about the experience of migration - of leaving behind family and part of one's life for a life in a new society where one would always feel partly foreign.

He said he felt the British government seemed nasty about those seeking asylum.

"Currently, it seems the government is rather nasty about people seeking asylum or people seeking admittance into this country," Gurnah, 73, told Reuters in his garden beside an Acer tree in Canterbury, southern England.

"It seems such a surprise to them that people coming from difficult places would want to come to a country that is prosperous. Why would they be surprised? Who wouldn't want to come to a country that is more prosperous? There is a kind of meanness in this response."

He casts his work as filling the gap between the academic work on colonialism and popular knowledge of it.

"This is where fiction can play a part: not by educating but by informing, by engaging, by speaking about things, by making people live," he said.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210921:

Akademikern 21-09-06:

Hon står upp för ensamkommande afghaner till sidans topp

Socionomen Sissel Larberg Eriksson har länge engagerat sig för ensamkommande asylsökanden ungdomar från Afghanistan. Nu oroar hon sig för vad som ska hända när talibanerna återtagit makten i landet.

Jag arbetade tidigare som verksamhetschef på Räddningsmissionens HVB-hem för ensamkommande. Jag var med och startade upp flera boenden när det kom många ensamkommande under 2015-2016. Sedan var jag med och lade ner dem 2017-2018 när det kom färre. Nu jobbar jag på Göteborgs stad som enhetschef för lägenhetsboende för unga vuxna som har olika behov av stöd. Ungefär hälften av dem är inte uppväxta i Sverige. En del har kommit hit med sina familjer. En del är ensamkommande.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210904:

Aftonbladet 21-08-08:

Tusse Chizas kritik mot TV4 - porträtterades som en snyfthistoria till sidans topp

Tusse Chiza är trött på att bli porträtterad som en sorglig historia.

I sitt sommarprat riktar han kritik mot bland annat TV4 och "Idol".

- Om man vill ha en talesperson för människor som har haft det svårt, så är jag fel person, säger artisten.

Artisten Tusse Chiza, 19, kom till Sverige när han var 8 år gammal. Under flykten från Kongo-Kingshasa kom han bort från sina föräldrar, och det blev hans moster som istället fick ta hand om honom i Sverige.

I sitt sommarprat berättar han hur han efter en del bråk hemma blev placerad i olika fosterhem. Det skulle dröja några år innan han till sist hittade ett hem och en familj där han trivdes.

"Talang" och "Idol"

När han under högstadiet sökte till "Talang" lade TV4 mycket fokus på hans bakgrund som flykting.

- Men jag ville vara mer än så. Så när jag sökte till "Idol" ville jag porträtteras som mig själv, inte vara någon ledsam historia. För jag har nästan bara haft kul i Sverige, jag har haft det så sjukt bra, säger Tusse.

För honom blev det då väldigt konstigt att han än en gång skulle porträtteras som någon tittarna skulle gråta över. Just då mådde han väldigt bra och var lycklig med sin familj.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Svenska Dagbladet 21-08-26:

Föddes utan armar - får revansch på mobbarna till sidans topp

Från en uppväxt som mobbad i ett krigshärjat Afghanistan har Abbas Karimi tagit sig till Paralympics som representant för flyktinglaget. På invigningen var han fanbärare.

- Min dröm går nu i uppfyllelse, skriver han på Instagram.

Ingen idrottare från Afghanistan lyckades ta sig ut ur landet i tid för att tävla i Paralympics. Men det finns en simmare på plats som har Kabul nära sitt hjärta. Abbas Karimi flydde från Afghanistan när han var 16 år, men har hela sin släkt kvar i landet.

Han försöker nu tränga undan oron för familjens situation i Kabul och fokusera fullt ut på sin stora idrottsdröm. Sex idrottare som har flytt sina hemländer representerar det så kallade flyktinglaget. Abbas Karimi vill skriva historia genom att bli den första som tar medalj.

I en artikel på internationella paralympiska kommitténs hemsida beskriver Abbas Karimi sin tuffa uppväxt.

- När man föds utan armar i Afghanistan betraktas man som ett hopplöst fall. Mina föräldrar försökte skydda mig, men jag blev mobbad i skolan där de kallade mig "Armlös". Därför lärde jag mig självförsvar, säger han.

Abbas Karimis första sport blev kickboxning. Som 12-åring lärde han sig att utöva sporten med enbart benen. Han medger att det ibland slutade med att mobbarna i skolan fick gå hem med blödande näsor.

En avgörande händelse inträffade året efter när det byggdes en pool i närheten av familjens hus i Kabul. Abbas kastade nyfikna blickar mot vattnet, men visste inte om han skulle våga hoppa i.

- Jag var så rädd. Jag frågade en badvakt om han trodde att det skulle kunna gå att simma utan armar. Han svarade så uppmuntrande att jag tog mod till mig och provade att bada med en flytväst.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210808:

Dagens Nyheter 21-07-27:

Flyktingräddaren var för kritisk för Greklands statliga medalj till sidans topp

Han har hyllats över hela Europa för att ha räddat hundratals migranter i sjönöd.

Men när Iasonas Apostolopoulos skulle få en statlig medalj hemma i Grekland togs hans namn plötsligt bort från listan - på grund av hans "aggressiva kritik" mot Greklands flyktingpolitik.

Iasonas Apostolopoulos är för närvarande knuten till Läkare utan gränser, MSF. Han är ett känt namn i organisationer som sysslar med humanitär hjälp till utsatta flyktingar, och har flera gånger varit med och lett ingripanden där hundratals i rangliga gummibåtar har räddats undan drunkning.

Danmark har gett honom pris för humanitära insatser, liksom borgmästaren i sicilianska Palermo.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet 21-08-01:

Belarusisk sprinter sparkad efter kritik - vägrar åka hem till sidans topp

Sprintlöparen Krystsina Tsimanouskaya har sparkats från sin OS-trupp.

Det efter att hon öppet har kritiserat ledningen.

Nu har hon sökt skydd av japansk polis i Tokyo och vägrar återvända till Belarus.

Den belarusiska sprintlöparen Krystsina Tsimanouskaya säger att hon sparkats från landets OS-trupp och förts till Tokyos flygplats mot sin vilja, rapporterar Reuters.

Tsimanouskaya som skulle ha tävlat i 200 meter sprint imorgon, måndag, har riktat öppen kritik mot coacherna i sitt team.

På sitt Instagramkonto har hon berättat om hur hon med kort varsel och utan att informeras tagits in för att tävla i 4x400 meter stafett.

- Några av våra tjejer flög inte hit för att tävla i 4x400 meter-stafetten eftersom att de inte hade genomgått tillräckliga dopingtester, säger hon till Reuters.

Kort därpå fick hon veta att man beslutat att inte låta henne tävla i OS.

- Huvudtränaren kom fram till mig och sa att det hade kommit en order uppifrån om att ta bort mig.

"Ber IOK om hjälp"

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Sveriges Radio Studio Ett 21-08-02: Belarusiska sprintern beviljas asyl i Polen (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.