fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Debatt och partipolitik

Vittnesmål

Information från myndigheter och organisationer

Länk till pressklipp


Arkiveringsdatum 191002:

#vistårinteut 19-09-22:

Vittnesmål från civilsamhället till sidans topp

Idag skickas den sista uppehållstillståndsansökan in för F. Vilken resa detta är. I 5 år har jag nu fajtats med näbbar och klor för ensamkommande, hela familjen har involverat sig och vi har levt i ett undantagstillstånd. Vår tilltro till svensk myndighetsutövning har urholkats. Vår tro på vårat parti sedan urtiden har helt krashat. Vi är partilösa, varje val en plåga, strategiskt lagda röster utan övertygelse.

Varför gör vi då detta? Varför har vi inte bara satsat på oss själva?

Det är inte för att dessa ungdomar är smartare än andra ungdomar, det är inte för att de är bättre än andra ungdomar. De är precis som alla ungdomar, de gör bort sig, de vet bäst själv, en del är rent otrevliga ibland, de tror att de är centrum av universum, ibland helt hopplösa. Men de är unga människor på tillväxt. Vad de går igenom kommer prägla resten av deras liv. Att vända ryggen mot en ung människa kan skapa ett krig längre fram alldeles oavsett omfattning. Vi vuxna har ett ansvar att se till att unga människor behåller hoppet, att de känner att de har ett värde, oavsett ursprung.

Vi gör detta lika mycket för vår egen skull eftersom ett Sverige med växande skuggsamhälle inte är ett land som vi vill att våra barn skall behöva axla ansvaret för. Det räcker gott och väl att de måste ta över våran trashade miljö. #vistårinteut men #vistårkvar

#viberättar

****

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190415:

#vistårinteut blogg 19-04-13:

Berättelsen om Sami till sidans topp

Du var ett barn då när du kom och du är ett barn idag. När du kom togs du emot med öppna armar och vår statsminister välkomnade dig. Hans Europa bygger inga murar. Du skulle få skydd i ett land utan krig, våld och trakasserier. Du var långt borta från din familj som du hade flytt från ditt land tillsammans med. Flykten från hoten, talibaner och självmordsbombare.

Du kom till oss och flyttade hem till vår familj. Du spelade fotboll i samma lag som vår son. Du gick i samma skola som våra barn. Du blev en del av vår familj och vardag. Du mottogs med glädje av vår släkt. Du kämpade med skolan och fick kompisar och började slappna av. Du litade på oss och vi litade på att Sveriges rättssystem fungerade. Vi trodde att du skulle få ett beslut ganska snabbt och det var självklart att du skulle få stanna.

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190326:

#vistårinteut 19-03- 25:

Berättelsen om Najib till sidans topp

Hösten 2014 i en liten byn i provinsen Ghazni, Afghanistan. Najib som var 13 år bodde med sin familj i ett hus med två rum. I byn fanns det en person som berättade saker om byborna för talibanerna. Till exempel berättade den här informatören att Najibs pappa arbetade för militären. En dag fick familjen ett brev där det stod att taliban skulle döda pappan och hans familj om han inte slutade att jobba för armén.

Några månader efter hotbrevet slängdes en bomb in i huset som skadade pappan och Najibs syster allvarligt. Familjen bestämde att äldste sonen, Najib, direkt skulle ge sig av till Pakistan. Resten av familjen skulle vänta med att fly tills pappan och systern var tillräckligt återställda.

Efter sex månader på flykt kom Najib till Sverige, i september 2015. Han började i årskurs 7. Det var första gången han fick gå i riktig skola. Han fick bo på ett HVB-hem. Han kände sig stolt över sig själv; han hade nått sitt mål och lyckats ta sig till trygghet och liv. Allt kändes bra och de nya kompisarna han lärde känna hade ju fått uppehållstillstånd.

Strax efter 15-årsdagen kom Najibs första avslag. Migrationsverket trodde visserligen på hans berättelse om vad som hade hänt hans familj och de ansåg att han var minderårig. Migrationsverket hävdade dock att hans familj fanns kvar i Afghanistan och att de kunde ta om hand om honom - det som kallas för "det ordnade mottagandet".

Najib började då må riktigt dåligt. Han slutade gå till skolan och började skada sig själv. Det tog ett år innan skolan slog larm; då hade han i princip legat i sin säng under hela den tiden.

Efter ett allvarligt självmordsförsök blev han placerad i vår familj. Vi blev hans familj med syskon, mor- och farföräldrar som alla kom att älska honom. Hans liv började om och han kom igång med skolan igen.

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.