Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Klipp från media
Länk till information från myndigheter och organisationer
Nu har Magdalena Andersson börjat prata om "utlänningar" på samma sätt som SD
Statsminister Magdalena Andersson har talat mycket om att "vända på stenar" sedan hon tillträdde. Och när hon nu börjat göra det skymtar man en råare och kallare socialdemokrati, skriver Alex Schulman.
Spridningen av det retoriska greppet att "vända varje sten" måste väl nu anses vara en stor socialdemokratisk triumf. Magdalena Andersson sa det först, direkt när hon tillträdde, det skulle vändas på stenar för att få bukt med brotten och segregation, och sen kom alla papegojorna: Damberg och Johansson och Ygeman, alla skulle in och vända sten. Och sen plockades plötsligt stenarna upp av oppositionen. Av någon anledning ville de hjälpa till att ge begreppet skjuts och nånstans där innan jul visste väl varenda svensk att sossarna, de tar det här med segregation och brott på allvar. De ska vända stenar!
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Ann-charlotte Marteus i Expressen 22-02-21: Schulman pratar strunt om Magdas "SD-retorik" (Extern länk)
En human och hållbar migrationspolitik nu!
Vi sörjer att Socialdemokraterna stundtals använder sig av en retorik som förväntas tilltala väljare som gått till SD. Vi är många gräsrötter i partiet som vill se en valrörelse med solidaritet i fokus, skriver ett flertal socialdemokrater från hela landet.
År 2015 stod dåvarande statsminister Stefan Löfven på Medborgarplatsen i Stockholm och bedyrade att "mitt Europa bygger inte murar". Han skickade signalen ut i Europa att människor på flykt var välkomna hit. Många människor lydde också hans råd, och kom till vårt land.
Sedan kom den politiska tvärvändningen, och en kapplöpning mot botten inleddes. Morgan Johansson och Anders Ygeman tävlar numera med Moderaterna om vem som är hårdast i nyporna och vem som vände först.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Din syn på afghanerna är skamlig, ministern
Vi var många socialdemokrater runt om i Sverige som skämdes när vi läste intervjun med Morgan Johansson i tidningen Syre. Justitieministern förväntades kommentera det faktum att många afghaner i Sverige i dag har hamnat i limbo sedan Migrationsverket stoppat alla utvisningar, men samtidigt infört beslutsstopp för alla afghanska asylärenden.
Följden av beslutsstoppet är att många inte tillåts arbeta trots att de saknar dagersättning. Inte heller kan de utvisas.
Morgan Johansson gjorde då följande uttalande: "De flesta av dem skulle ha lämnat Sverige för länge sedan och har själva försatt sig i den här situationen. Jag tycker inte att Sverige står i någon slags moralisk skuld till dem."
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Rejäla tag ska tas mot arbetskraftsinvandring
- Vi står fast vid den politik vi har för asylinvandring men vi måste strama åt reglerna för arbetskraftsinvandringen rejält.
Det säger Morgan Johansson, som är huvudföredragande för migrationspolitiken på kongressen.
Det är oerhört viktigt att vi inte sänder signaler om att den lagstiftning Sverige tagit fram på området nu ska rivas upp, tvärtom den ska ligga fast. Nu är det däremot dags att ändra på annan lagstiftning och det är den som handlar om arbetskraftsinvandring. Så kan man säga att Morgan Johansson sammanfattar Sveriges migrationspolitik framåt.
- Vi vill återinföra arbetsmarknadsprövning, vi vill att det ska finnas ett skrivet anställningsavtal tecknat före det att man kommer till Sverige och nu skriver vi också in att förhandskontrollerna av arbetsgivarna ska skärpas, säger Morgan Johansson.
I temagrupperna har frågan ställts om fördelningen av ansvar mellan staten och kommunerna. Som det ser ut i dag tar staten kostnaderna för de två första åren av etableringsersättningen.
- Vi vet att många kommuner har tagit ett mycket stort ansvar under många år. Kommunerna ska ha bra förutsättningar för att kunna lösa sitt uppdrag. Därför öppnar vi nu upp för i de nya skrivningarna en översyn av det här regelverket och för ytterligare statliga pengar till de kommuner som har tagit ett stort ansvar, säger Morgan Johansson.
En konstruktiv debatt och flera positiva ord om partistyrelses arbete följde sedan Morgan Johanssons inledande ord.
Dalarna var en av de aktiva delegationerna när det gällde att vara uppe och tala. Två av ombuden var Blerta Krenzi och David Paulsson.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
S missar att vi behöver arbetskraftsinvandring
Abir Al-Sahlani (C)
Sverige står inför enorma ekonomiska och demografiska utmaningar. För att möta dem, behöver vi nya förslag för en förbättrad arbetskraftsinvandring.
Som huvudförhandlare för EU-parlamentets arbetsmarknadsinitiativ - som röstas om på onsdag - lägger jag fram flera förslag för att skapa nya möjligheter för företag att rekrytera rätt kompetens från utlandet, men också för att komma till bukt med fusket.
Tyvärr så verkar Socialdemokraterna blunda för de behov Sverige står inför när de, som enda part utanför den europeiska högerextrema miljön, inte röstade för rapporten i utskottet. Vill Helene Fritzon inte ta ansvar för Sveriges ekonomi och konkurrenskraft?
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Andersson vill skärpa kraven på nyanlända
S-ledaren Magdalena Andersson vill ställa "tydliga krav" på nyanlända. För att få rätt till bidrag ska man jobba och lära sig svenska. På sikt bör det vara en heltidssysselsättning.
SSU kallar det för klassisk S-politik.
- Man behöver inte vara raketforskare för att se det här, det räcker med att vara socialdemokrat.
Så sade Magdalena Andersson, ny som ordförande i Socialdemokraterna, i sitt linjetal när hon pratade om jobben. Många i publiken skrattade till.
Alla som kan jobba ska jobba, och det gäller även för den som kommer till Sverige. Kraven ska vara tydliga, sade Andersson.
Röja sly
Har du redan yrkeskunskaper ska du lära dig svenska, och är du lite äldre och saknar kunskaper kan du ta en subventionerad anställning: röja sly eller hjälpa till i hemtjänsten.
- Därför vill jag att alla arbetsföra som får ekonomiskt bistånd också får möta en tydlig förväntan. Du ska lära dig svenska och arbeta ett visst antal timmar i veckan. Det ska samhället erbjuda dig som individ.
På en pressträff efter talet förtydligade Magdalena Andersson vad hon menar. Nyanlända som är arbetsföra ska på sikt ha en heltidssysselsättning för att få rätt till försörjningsstöd. I ett par kommuner finns redan liknande krav. Nu vill S att det ska gälla i hela landet.
- På sikt handlar det naturligtvis om i det närmaste heltid, men det är klart att det är en reform som kommer att behöva byggas ut allteftersom.
Ingen pysselsättning
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Johansson: Migrationsdebatten har vulgariserats
Under S-kongressen hölls flera känslosamma anföranden för förslag om en mjukare linje i migrationspolitiken. Förslag som röstades ner till fördel för partistyrelsen fortsatt strama politik.
Under flera år har migrationsdebatten varit sårig internt i Socialdemokraterna.
- Vi kan inte bråka internt utan vi måste bestämma en linje och så kör vi på den, säger Elina Gustafsson, ombud från Blekinge.
Flyktingkrisen 2015 och åtstramningen av migrationspolitiken lämnade ett öppet sår inom Socialdemokraterna. På ena sidan partiledningen och den hårda linjen och på den andra sidan röster för att återgå till en mjukare politik.
Elina Gustafsson är ombud på Socialdemokraternas kongress. Hon är ordförande för Socialdemokraterna i Karlskrona och ledare för delegationen från Blekinge.
- Det är ingen hemlighet att det här har varit en stridsfråga på tidigare kongresser, säger Elina Gustafsson.
- Jag tror att vi är mätta på att föra den här diskussionen internt nu, vi måste göra verkstad.
En känslosam debatt
Under kongressens migrationspolitiska debatt har de som vill har en mjukare inriktning på politiken gått upp i talarstolen och argumenterat bland annat för en amnesti för de ensamkommande unga och för att permanenta uppehållstillstånd ska bli norm igen. Tonen har varit allvarsam och känsloläget högt.
Men ett efter ett har deras förslag röstats ner till fördel för partistyrelsens hårdare linje.
- Vi är för permanenta uppehållstillstånd som huvudregel, vi är för att utöka kvotflyktingsystemet och vi vill stärka familjeåterförening, säger Emelie Stark som är ombud för Stockholm.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
TT / AB 21-11-05: S: Mer pengar till kommuner för nyanlända (Extern länk)
En socialdemokratisk nystart om asylrätt
Socialdemokraternas partikongress beslutade att Sverige tydligt ska stå upp för asylrätten. Det innebär att vi måste bygga den beredskap som krävs för ett ordnat flyktingmottagande i en osäker omvärld, skriver Rickard Olseke.
Enligt de politiska riktlinjerna som antogs av Socialdemokraternas partikongress den 3-7 november ska Sverige "tydligt stå upp för asylrätten och aktivt verka för att andra länder gör detsamma". I linje med detta konstaterar kongressen att "varje medlemsstat i EU måste ta sin del av ansvaret för flyktingmottagandet på ett aktivt och solidariskt sätt".
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
S vill "städa upp" i arbetskraftsinvandring
Socialdemokraterna tänker gå till val på att strama åt reglerna för arbetskraftsinvandring. Bara bristyrken ska tillåtas.
- Enda sättet att städa upp i det här är att gå tillbaka till arbetsmarknadsprövning, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).
Sveriges regler för invandring av arbetskraft från länder utanför EU har beskrivits som bland världens mest generösa. Ett system som enligt S och LO-facken inbjuder till utnyttjande av människor, handel med arbetstillstånd, osund konkurrens och möjligheter för den organiserade brottsligheten.
- Vi har ingen lönetröskel (krav på lägstalön), ingen arbetsmarknadsprövning, inget försörjningskrav för anhöriga och ett jobb behöver inte ens vara på heltid, säger migrationsministern.
På S-kongressen i veckan går partistyrelsen fram med att S ska driva arbetsmarknadsprövning, krav på heltid och kollektivavtal för att arbetstillstånd ska beviljas. Många motioner till kongressen begär det.
Morgan Johansson ser inga möjligheter att före valet lägga fram ett förslag till riksdagen om arbetsmarknadsprövning. En sådan prövning innebär att fack och arbetsgivare och/eller någon myndighet får yttra sig om det finns behov innan arbetstillstånd kan ges.
Svagt stöd
I dagsläget skulle Vänsterpartiet och möjligen Sverigedemokraterna vara enda stödet för hans idé. Moderaterna och Kristdemokraterna vill skärpa andra regler, men inte återinföra arbetsmarknadsprövning. Det vill heller inte Centerpartiet, Liberalerna eller regeringspartnern Miljöpartiet.
Dagens regler gjorde den dåvarande, borgerliga Alliansregeringen och Miljöpartiet upp om för mer än tio år sedan.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
S-förslag: Sväng om till mer human flyktingpolitik
På S-kongressen kommer Stockholms partidistrikt söka stöd för en socialdemokratisk migrationspolitik som bland annat vill öka kvotflyktingsystemet och värna rätten till familjeåterförening och permanenta uppehållstillstånd, skriver Emelie Stark och Enna Gerin (S).
Människor flyr. De flyr från krig, fattigdom och förtryck. De flyr för sitt liv. Så länge människor flyr är det vårt ansvar att ha ett regelverk som är hållbart för samhället och samtidigt säkerställa att vi följer internationella konventioner och står upp för asylrätten. Detta borde vara en självklarhet för socialdemokratin.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Tre förslag för en bättre migrationspolitik
Dagens migrationspolitik bygger på en värld som sen länge blivit förändrad. Systemet är inhumant och orättvist, och Socialdemokraterna borde reformera systemet i grunden. "Därför föreslår jag tre reformer för en mer rättvis och hållbar migrationspolitik". Det skriver Elliot Blixt, SSU:are och ombud till S-kongressen.
När Danmarks socialdemokratiska regering tidigare i år lanserade sitt nya migrationspolitiska förslag blev det omedelbart en stor debatt i media och företrädare från vårt parti hade motstridiga åsikter. Precis som det ska vara. En folkrörelse som socialdemokratin trivs bäst när åsikter sätts mot varandra och vi kan ta fram förslag gemensamt med sikte mot framtiden.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Inga troliga lättnader i migrationspolitiken under Andersson
Socialdemokraternas Magdalena Andersson sa i veckan att hon är nöjd med att Sverige nu har lagt om till en stramare och enligt henne långsiktigt hållbar migrationspolitik. Flyktinggruppernas riksråd, Farr, håller inte med. "Att hon nämner sådant här nu beror sannolikt på att hon inte vill betraktas som svag på detta område", säger Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet.
Enligt finansminister Magdalena Andersson, som är favorittippad att ta över som Socialdemokraternas partiordförande i höst, är det viktigt att Sverige har lagt om migrationspolitiken till en mer restriktiv linje, det sa hon till Ekot i veckan. Ansvaret för att det blev som det blev 2015 är dock delat mellan alla parter, enligt henne. Men sossarna borde ha protesterat mer högljutt mot Moderaternas flyktingvänliga politik som de ärvt från föregående mandatperiod.
- Hur agerade vi socialdemokrater då när det skedde, det kan man säkert reflektera kring, vi borde ha presterat på ett annat sätt än vi gjorde, säger Magdalena Andersson till Ekot.
Hon fortsätter:
- Viktigast är att vi nu lagt om politiken, vi har en migrationslagstiftning som är betydligt mer restriktiv som det funnits ett brett stöd för i riksdagen och som jag bedömer kan vara långsiktigt hållbar.
Följer partilinjen
Enligt Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet och expert på Socialdemokraterna, handlar uttalandet inte nödvändigtvis om att Magdalena Andersson vill se ytterligare skärpningar eller är för en ännu hårdare migrationspolitik.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Gå inte i danska fällan, Magdalena Andersson
Daniel Vencu Velasquez Castro, Unga Örnar
I dagarna presenterades Magdalena Andersson som valberedningens förslag till ny partiordförande för Socialdemokraterna. I radions "P1 morgon" var det föga förvånande att den nominerade partiordförandekandidaten fick en fråga om invandring.
Det som blev beklämmande för oss som tror på en human och mer öppen migrationspolitik var att Andersson menade att Socialdemokraterna borde ha protesterat mot reglerna som gällde 2015. Det är fel.
Socialdemokraterna har gjort en resa i migrationspolitiken inför öppen ridå. Från Löfvens tal på Medborgarplatsen om att hans Europa inte bygger murar till Anderssons ångerfulla svar över Socialdemokraternas tidigare ställning i migrationsfrågan.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Kritiken efter Morgan Johanssons tvärvändning: Pinsamt
Morgan Johansson (S) har tidigare kallat det främlingsfientligt att kräva språktest för att få svenskt medborgarskap.
I dag ingår kravet i regeringens migrationspolitik.
- Jag har tänkt om, säger migrationsministern i SVT:s 30 minuter.
2008 ville den dåvarande alliansregeringen, med Fredrik Reinfeldt i spetsen, införa språktest för att få svenskt medborgarskap.
Då skrev Morgan Johansson i sin blogg att förslaget var en "magnet för främlingsfientliga väljare".
Men nu låter det annorlunda. I somras klubbade riksdagen igenom regeringens nya migrationspolitik. Där ingår krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för att få permanent uppehållstillstånd.
I onsdagens avsnitt av "30 minuter" frågades migrationsministern ut om vändningen av SVT-programledaren Anders Holmberg.
- Jag har tänkt om. Möjligheten att tala det språk som de flesta andra gör i vårt land är en nyckel in i integrationen. Och det är rimligt att ställa det kravet om man ska ha ett permanent uppehållstillstånd, sa Morgan Johansson.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.