fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Debatt och partipolitik

Papperslösa allmänt

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 220125:

Länstidningen Östersund debatt 22-01-16:

Ygeman har fel om papperslösa till sidans topp

Joel Larsson, Östersund, Märta Råberg, Lund

Sveriges migrations- och integrationsminister Anders Ygeman intervjuades i P1 morgon den 11 januari. Ämnet var skuggsamhället och vilka åtgärder som skulle kunna motverka de problem som det medför och minska risken för människor att hamna där.

Orsaken till intervjun var naturligtvis den omtalade städskandalen hos statsminister Magdalena Andersson.

Åtgärder som ministern föreslog var bland annat att bygga fler förvar (flyktingfängelser), där man kan samla människor för att sedan utvisa dem.

Reportern, Henrik Torehammar, ställde då frågan om inte en amnesti för papperslösa, skulle vara en lösning så att människor istället för att leva i skuggan kan få möjlighet att helt legalt arbeta och försörja sig. Svaret kom blixtsnabbt från minister Ygeman:

"Då skulle det betyda att de människorna som har tagit sig hit på illegal väg eller befinner sig här illegalt, de skulle få företräde framför dem som har asylskäl, de som behöver hjälp att fly från krig och förtryck. Jag tycker att det vore en omoralisk ordning."

Ygemans svar kan naturligtvis låta rimligt om man inte känner till hur verkligheten ser ut.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sydsvenskan debatt 22-01-10:

Elina Pahnke: Det är bara medelklassens kvinnor det är synd om! till sidans topp

Elina Pahnke låter nyligen bortgångna bell hooks förklara hur sjuk den mediala bilden av statsministern och städerskan är.

(...)

En latinamerikansk kvinna saknar uppehållstillstånd i ett land som allt oftare, och allt mer aggressivt förnekar människor legal status.

Hon kan inte återvända hem, och tar därför ett arbete för att tjäna sitt uppehälle. Hon kan inte vända sig till facket, eftersom de stora facken vägrar representera de människor som exploateras allra mest på arbetsmarknaden.

Den socialdemokratiskt förda politiken nekar människor med skyddsbehov uppehållstillstånd. Den reglerar och försvårar för den fackliga rörelsen. Samtidigt befäster den klassamhället genom att subventionera städbidrag till medelklassen. Det innebär i klarspråk att vi har en påstått feministisk regering som låser fast rasifierade arbetarklasskvinnor, och män, i osäkra anställningar. Klagar de på sin situation riskerar de att deporteras.

Precis som under bell hooks åttiotal har kvinnosaken blivit synonym med att låta vita kvinnor köpa sin egen frigörelse, på bekostnad av andras underkastelse.

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet debatt 22-01-12:

Det ska inte gå att leva i Sverige utan tillstånd till sidans topp

Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson (M)

Att en efterlyst person utan uppehållstillstånd påträffas i anslutning till Magdalena Anderssons bostad blixtbelyser det skuggsamhälle som breder ut sig i Sverige.

Vid det här laget känner vi alla till bakgrunden: En efterlyst person utan uppehållstillstånd greps utanför Magdalena Anderssons bostad i samband med att ett företag utan kollektivavtal utförde städtjänster hemma hos henne.

Det är ett tungt fall för Magdalena Andersson, som gärna sätter sig till doms över andra personer. Senast i sitt installationstal som partiledare för S betonade hon det "personliga ansvaret" för de som anlitar arbetskraft till "orimligt låga priser".

Men det inträffade sätter fingret på ett allvarligare problem än Magdalena Anderssons dubbelmoral.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

TT / AB 22-01-20: M: Information om papperslösa måste delas (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.