fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Debatt och partipolitik

Rättigheter och krav på invandrare

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 211122:

Svenska Dagbladet debatt 21-11-17:

"Uppvärdera svenska medborgarskapet" till sidans topp

Vi vill se fyra reformer för att höja medborgarskapets status och därmed stärka grunden för den svenska samhällsgemenskapen. Det skriver Nyamko Sabuni med flera från L.

Sverige har upplevt sju långa år av socialdemokratiskt styre - sju förlorade år för 60 utsatta områden där gäng och extremister har makt, sju år där landets sammanhållning har försvagats än mer och rättsstatens grunder hotats. Det är lovvärt att nya partiledaren Magdalena Andersson vill prioritera kampen mot "segregationen", men hon saknar tydliga mål och en konkret handlingsplan. Tomma tunnor skramlar högst.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / AB 21-11-05:

Andersson vill skärpa kraven på nyanlända till sidans topp

S-ledaren Magdalena Andersson vill ställa "tydliga krav" på nyanlända. För att få rätt till bidrag ska man jobba och lära sig svenska. På sikt bör det vara en heltidssysselsättning.

SSU kallar det för klassisk S-politik.

- Man behöver inte vara raketforskare för att se det här, det räcker med att vara socialdemokrat.

Så sade Magdalena Andersson, ny som ordförande i Socialdemokraterna, i sitt linjetal när hon pratade om jobben. Många i publiken skrattade till.

Alla som kan jobba ska jobba, och det gäller även för den som kommer till Sverige. Kraven ska vara tydliga, sade Andersson.

Röja sly

Har du redan yrkeskunskaper ska du lära dig svenska, och är du lite äldre och saknar kunskaper kan du ta en subventionerad anställning: röja sly eller hjälpa till i hemtjänsten.

- Därför vill jag att alla arbetsföra som får ekonomiskt bistånd också får möta en tydlig förväntan. Du ska lära dig svenska och arbeta ett visst antal timmar i veckan. Det ska samhället erbjuda dig som individ.

På en pressträff efter talet förtydligade Magdalena Andersson vad hon menar. Nyanlända som är arbetsföra ska på sikt ha en heltidssysselsättning för att få rätt till försörjningsstöd. I ett par kommuner finns redan liknande krav. Nu vill S att det ska gälla i hela landet.

- På sikt handlar det naturligtvis om i det närmaste heltid, men det är klart att det är en reform som kommer att behöva byggas ut allteftersom.

Ingen pysselsättning

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210921:

SvT Nyheter 21-09-16:

Morgan Johansson tvärvände om språkkrav: "Har tänkt om" till sidans topp

När Folkpartiet, nuvarande Liberalerna, föreslog ett språktest för att få svenskt medborgarskap var det en "magnet för främlingsfientliga väljare", skrev justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i sin blogg 2008.

I dag är språkkravet en del i den Socialdemokratiska regeringens egna migrationspolitik.

- Jag har tänkt om, säger Morgan Johansson i SVT:s "30 minuter".

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

SvT Nyheter 31-09-16: Lars Leijonborg: "Är det okej nu kan det inte ha varit rasism då" (Extern länk)

Aftonbladet 21-09-16: Kritiken efter Morgan Johanssons tvärvändning: Pinsamt (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210520:

Barometern debatt 21-05-18: "Vi vill strypa bidragen till icke-medborgare"

 till sidans topp

Oscar Sjöstedt, Mattias Bäckström Johansson, Martin Kirchberg, (SD)

För Sverigedemokraterna är kopplingen mellan medborgarskap och nationell identitet en viktig grundbult i samhällsbygget. Den som är medborgare i Sverige ska också vara en del av Sverige och se Sverige som sitt hemland.

En ansökan om att få upptagas till medborgare är en ansökan om att denna samhörighet formellt ska bekräftas, samt ett bevis för att Sverige är den sökandes nya permanenta hemland. Detta, menar vi, bidrar till ett sammanhållet folk med god samhällsgemenskap där klyftor mellan infödda och invandrade svenskar minimeras.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens ETC debatt 21-05-12:

Sverige rusar snabbt mot "inhumanitetens avgrund" till sidans topp

Som forskare inom rasism-, rättighets-, migrations- och integrationsfrågor ser vi hur den svenska debatten eskalerar i en allt högre fart ner mot en inhumanitetens avgrund. Förslag efter förslag läggs fram som står i skarp kontrast till vad vi vet om hur hållbara, integrerade samhällen skapas.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson, Maria Malmer Stenergard, sköt den migrationspolitiska agendan ytterligare i en rasistisk riktning när hon i flera intervjuer har förtydligat hur partiet planerar att komma överens med SD efter nästa val.

När Jimmie Åkesson föreslår att endast medborgare ska få barnbidrag, garantipension och bostadsbidrag ser Stenergard inga problem med det utan säger att Moderaterna länge drivit att nyanlända ska kvalificera sig till välfärd över tid.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Expressen debatt 21-05-06:

M och SD vill skapa en våg av barnfattigdom till sidans topp

Svensk politik 2021: En bisarr tävling i vem som mest effektivt kan göra livet svårare för barn.

Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson går till val på att skapa en våg av barnfattigdom, skriver MP:s språkrör Märta Stenevi.

Barn som växer upp i Sverige ska behandlas lika. Sverige har i decennier strävat efter att ge barn samma förutsättningar, oavsett hur mycket deras föräldrar tjänar eller var de kommer ifrån. Detta är en grundläggande princip för det svenska samhällsbygget.

Detta vill vi i Miljöpartiet bygga vidare på. Ett samhälle som inte anser sig ha råd med barnfamiljers ekonomiska trygghet, kommer snart behöva ta notan för barn som växer upp i otrygghet. Och det verkliga priset betalas förstås av barnen själva.

En bisarr tävling

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Nyheter kultur 21-05-11:

Stefan Jonsson: Den nya migrationspolitiken bygger på faktaresistens till sidans topp

Forskning visar att språk- och kunskapsprov försenar integrationen och diskriminerar lågutbildade, icke-vita kvinnor. Vi bör ställa riksdagspolitiker till svars för att de blundar för kunskap och kastar det jämlika medborgarskapet över bord, skriver Stefan Jonsson.

Det gäller integrationen i framtidens Sverige. Här ett scenario. Så här kan det bli:

Egon, 35 år, är från Pakistan eller kanske Italien. Han har universitetsexamen och har i sju år jobbat som fastanställd programmerare. Han har hunnit lära sig god svenska och får blir medborgare därför att han klarar medborgarskapsprovet.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210504:

Dagens Arena krönika 21-04-20:

Regeringens orimliga språkkrav till sidans topp

Det är svårt att leva upp till de allt högre kraven på kunskaper i svenska. Vill stat och regering sätta press på individer så behöver man också möta det med resurser, skriver Jehna Al-Moushahidi.

Krav på svenskkunskaper finns hos så gott som alla riksdagspartier i dagsläget, vare sig det handlar om ett krav för att få medborgarskap, få arbeta inom äldreomsorgen eller för att få försörjningsstöd. Samtidigt är möjligheter för invandrare att lära sig svenska begränsade. Regeringens nya förslag om samhälls- och språkkunskaper är en bra utveckling för att säkerställa integrationen av flyktingar och migranter, enligt många. Dock saknas resurserna för att effektivt kunna ställa så pass höga krav.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 21-04- 26:

SD: Begränsa bidragen för utländska medborgare till sidans topp

Sverigedemokraterna vill begränsa barnbidraget, bostadsbidraget, garantipension och flera andra bidrag till att bara gälla svenska medborgare och medborgare i EU/EES-länder.

Förslaget ska ligga till grund i en förhandling med en framtida borgerlig regering.

- Det kommer vara viktigt för oss i en regeringssamverkan, säger Jimmie Åkesson (SD).

I vårens skuggbudget föreslår Sverigedemokraterna att en rad bidrag enbart ska ges ut till svenska medborgare och medborgare i EU/EES-länder. Det rör bland annat barnbidraget, bostadsbidraget, föräldrapenning på lägsta- och grundnivå, äldreförsörjningsstödet och garantipensionen.

- Syftet är inte primärt budgetrelaterat, utan för att påverka migrationspolitiken långsiktigt. Det blir mindre lukrativt och generöst att bo i Sverige, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt på måndagens pressträff tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson.

Åkesson: Vår ingång in i en framtida regeringsförhandling

Besparingen av förslaget beräknas bli 7-8 miljarder kronor per år. Men för staten väntas inte besparingen lika stor då en del av kostnaden i stället kommer hamna på kommunerna i form av ökande socialbidrag som måste kompenseras.

- Den här frågan är helt avgörande långsiktigt, och det kommer vara viktigt för oss i en regeringssamverkan. Sedan behöver förslaget inte vara exakt det vi lägger fram, men det här är vår ingång in i en framtida förhandling, säger Jimmie Åkesson.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Studio Ett 21-04-26: Sverigedemokraternas krav på stora nedskärningar (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Arena ledare 21-04-30:

SD vill mobba utomeuropéer till sidans topp

Mats Wingborg

SD kräver åter att barnbidrag och andra sociala försäkringar bara ska gå till medborgare i Sverige eller något annat EU/EES-land. Förslaget riktar udden mot personer som migrerat till Sverige från länder utanför Europa.

Häromdagen kom ett nygammalt förslag från SD. I skuggbudgeten föreslår partiet att barnbidrag, föräldraförsäkring och garantipension ska dras in för dem som inte är medborgare i Sverige eller i något EU/EES-land. Jimmie Åkesson kallar upplägget för en "kravbaserad integrationspolitik". Konsekvensen skulle bli att barnbidraget drogs in för 100 000 barn.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210416:

SvT Nyheter 21-04- 05:

M: Sänk bidragen till nyanlända i Sverige - koppla det till arbete till sidans topp

Moderaterna vill se en statlig, låg och enhetlig etableringsersättning för nyanlända till Sverige. Enligt förslaget ska de som inte arbetar få väsentligt lägre ersättning de fem första åren i Sverige jämfört med de som arbetar. Genom kvalificering till bidrag menar partiet att arbetsviljan ökar och att integrationen därmed förbättras.

Moderaterna vill se en enhetlig statlig etableringsersättning. Bidragsystemet ska de nyligen anlända kvalificera sig till genom arbete och permanent och laglig bosättning i Sverige för att som mest nå ett bidragstak.

- Många som kommer till Sverige arbetar och försörjer sig själv men alldeles för många hamnar utanför arbetsmarknaden. En orsak till det är de svenska bidragsystemen som är väldigt generösa. Då vill vi att det ska vara en lägre ersättning de första fem åren så att det ska löna sig att ta ett jobb, säger Elisabet Svantesson Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson till SVT.

Max 12 000 i månaden

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 21-04-06:

Kyrkan kritisk till språkkrav: "Ökar segregationen och drabbar kvinnor" till sidans topp

Januaripartiernas förslag om ett obligatoriskt språktest för den som vill bli svensk medborgare kritiseras nu av ärkebiskop Antje Jackelén. Enligt Svenska kyrkan borde förslaget, som har ett stort stöd i riksdagen, inte genomföras.

Förslaget om att införa ett språkkrav för medborgarskap i Sverige är en av punkterna i januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Just nu är förslaget ute på remiss och berörda myndigheter och aktörer har möjlighet att lämna synpunkter på förslaget, vilket Svenska kyrkan har gjort.

- Jag är själv invandrare och vet hur viktigt det är att lära sig språket. Samtidigt går det inte att bortse från att det finns olika förutsättningar, säger Antje Jackelén, ärkebiskop.

Riskerar att missgynna vissa grupper

Svenska kyrkan menar att ett språkkrav för medborgarskap riskerar att öka segregationen och särskilt drabba kvinnor och lågutbildade, och hänvisar till en statlig utredning i frågan som publicerades i januari.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Dagen ledare 21-04-06: Språkkrav för medborgarskap en nyckel - Kravlöshet är utslag av en missriktad snällism (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Svenska Dagbladet debatt 21-04-06:

"Nya migrationskrav skapar kompetensflykt" till sidans topp

Om Sverige kräver språk- och samhällskunskapskrav för permanent uppehållstillstånd riskerar vi att tappa tusentals forskare och ingenjörer. Det skriver Ulrika Lindstrand och Mats Ericson.

Tusentals utländska forskare och ingenjörer kommer att tvingas lämna landet om Migrationskommitténs förslag att införa språk- och samhällskunskapskrav för permanent uppehållstillstånd blir verklighet den 20 juli. Det skulle vara en enorm förlust för Sveriges kompetensförsörjning, innovationskraft och välstånd.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Södermanlands Nyheter debatt 21-04-07:

Sätt stopp för bidragen till etniska föreningar till sidans topp

Den ansvarslösa svenska migrationspolitiken har på några få decennier förvandlat Sverige till ett splittrat och segregerat land, med en rad mycket negativa effekter som följd. Trots den uppenbara problematiken betalar regeringen (genom myndigheter) fortsatt ut stora summor till invandrargrupper i syfte att bilda segregerande etniska organisationer. Staten ska inte bidra till att öka segregationen i samhället, tvärtom bör fokus vara att människor som kommit till Sverige ska anpassa sig.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Expressen debatt 21-04-07:

Slopa flerbarnstillägget för de som går på bidrag till sidans topp

Människor som lever på bidrag ska inte längre få ta del av flerbarnstillägget. Det knyts i stället till arbetande familjer via ett flerbarnsavdrag.

De som tar för givet att någon annan står för notan kommer med vår politik inte längre att belönas, skriver Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt (SD).

Delar av Sveriges generösa välfärdspolitik har blivit en segregationsfälla. Höga bidragsnivåer har lett till att nyanlända saknar incitament att lära sig språket och att söka sig till arbetsmarknaden. Det är inte hållbart. I ett led att ändra på detta vill vi ersätta dagens flerbarnstillägg med ett flerbarnsavdrag. Detta skulle i praktiken innebära att människor som lever på bidrag inte längre får ta del av flerbarnstillägget. Det knyts i stället till arbetande familjer.

Missbrukas för att hålla kvinnor hemma

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 201218:

Dagens Samhälle debatt 20-12-17:

Anna Ekström: Svenskan är både en plikt och en rättighet till sidans topp

Integrationen behöver förbättras. Då behövs både plikt och rätt - både individens ansträngningar och samhällets stöd. Regeringen skärper därför kraven och förbättrar samtidigt möjligheterna för både barn och vuxna att lära sig svenska. Det gör vi eftersom vi vet att språket är nyckeln till arbete och till att bli en del av samhället, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S).

Svenskan är både en plikt och en rättighetntegrationen i Sverige har under många decennier fungerat för dåligt. Människor som bott här i åratal har fortfarande inte fått sitt första jobb, och många pratar inte tillräckligt bra svenska. Men i stället för skärpta krav och bättre svenskundervisning har många av förslagen från höger handlat om att göra det svårare för nyanlända att lära sig språket.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.