fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Debatt och partipolitik

Hinder för verkställighet

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 211231:

Expressen debatt 21-12-10:

Migrationsverket har fel om afghanerna till sidans topp

Migrationsverkets beslut håller tusentals unga flyktingar utanför samhället. Om Sverige menar allvar med att bryta segregationen måste någonting göras. Det menar Ulf Bjereld, Agneta Pleijel, Anders Wijkman och KG Hammar mfl i en slutreplik.

I vår tidigare artikel (23/11) visade vi hur tusentals unga flyktingar från Afghanistan som sedan många år befinner sig i Sverige har hamnat i limbo. De kan inte utvisas, men de förvägras rätten att arbeta och bli en del av vårt samhälle.

Därför ökar risken att de tvingas in i svartjobb, kriminalitet eller prostitution. Vi uppmanade Migrationsverket att genom en ny rättslig prövning av säkerhetsläget i Afghanistan bevilja de berörda uppehållstillstånd så att de kan arbeta och försörja sig.

Migrationsverket kan om de vill

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211210:

Expressen debatt 21-11-23:

Unga afghaner tvingas in i svartjobb och prostitution till sidans topp

Migrationsverket tycks välja alternativet att en grupp unga människor som uppenbart har rätt till skydd ska förvägras en plats i vårt samhälle.

För att överleva tvingas de att försörja sig bäst de kan. I praktiken är de hänvisade till svartjobb, kriminalitet eller prostitution, skriver Ulf Bjereld, Agneta Pleijel, Anders Wijkman och KG Hammar mfl.

Migrationsverket har lovat att komma med ett nytt rättsligt ställningstagande angående Afghanistan i november. Efter talibanernas maktövertagande kommer det, enligt vår mening, att vara omöjligt att utvisa afghaner till Kabul under överskådlig tid. Men många av dessa unga flyktingar förvägras fortfarande rätten att försörja sig och bli en del av vårt samhälle trots att nästan alla nu har levt i Sverige i 6 år. I stället tvingas de in i svartjobb, kriminalitet eller prostitution.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Mikael Ribbenvik, Migrationsverket, i Expressen 21-11-26: Vi har tagit ansvar för afghaner i Sverige (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet debatt 21-11-28:

Din syn på afghanerna är skamlig, ministern till sidans topp

Vi var många socialdemokrater runt om i Sverige som skämdes när vi läste intervjun med Morgan Johansson i tidningen Syre. Justitieministern förväntades kommentera det faktum att många afghaner i Sverige i dag har hamnat i limbo sedan Migrationsverket stoppat alla utvisningar, men samtidigt infört beslutsstopp för alla afghanska asylärenden.

Följden av beslutsstoppet är att många inte tillåts arbeta trots att de saknar dagersättning. Inte heller kan de utvisas.

Morgan Johansson gjorde då följande uttalande: "De flesta av dem skulle ha lämnat Sverige för länge sedan och har själva försatt sig i den här situationen. Jag tycker inte att Sverige står i någon slags moralisk skuld till dem."

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211122:

Göteborgs-Posten debatt 21-11-05:

Alla afghaner är inte papperslösa - kommunen är skyldig att ge dem stöd till sidans topp

Migrationsverket har stoppat alla utvisningar till Afghanistan och en stor del afghaner vistas nu lagligt i Sverige. Ändå betecknar Göteborgs stad dem som "papperslösa" och stänger ute dem från grundläggande skyddsnät, skriver bland andra Tomas Fridh, advokat

Efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan har Migrationsverket stoppat alla utvisningar till landet. Säkerheten i landet med den nya fundamentalistiska regimen måste bedömas på nytt i alla ärenden. Det innebär att en stor grupp afghanska medborgare som tidigare fått avslag på asylansökan nu åter vistas lagligt i Sverige och har rätt till stöd från svenska myndigheter.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Nya Wermlands-Tidningen debatt 21-11-18:

Det är inte tanken som räknas utan handling till sidans topp

Världen i Värmland ska vara en kompletterande verksamhet, inte den som tar över där kommuner och regionen eller staten fallerar, skriver Klara Patzauer.

Elisabeth Rundqvist i Uppsalastödet skriver i sin artikel i Altinget att "Civilsamhället behandlas som skurgumma och sophämtare"

Vi håller med. Världen i Värmland, och resten av civilsamhället, gör ett för tillfället helt nödvändigt arbete bland människor som annars skulle ha stått helt utan samhällets stöd. Men det är varken en hållbar eller acceptabel lösning. Världen i Värmland ska vara en kompletterande verksamhet, inte den som tar över där kommuner och regionen eller staten fallerar.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Syre debatt 21-11-18:

Skäms Morgan Johansson! till sidans topp

Örjan Carlbring, Ellie Cijvat, Kia Edvardsson, Malin From,EvaMärta Granqvist mfl

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) anser att de afghanska medborgare som väntat på besked om sin framtid i vårt land i ett halvt decennium, de får skylla sig själva, enligt en intervju i tidningen Syre. Vi grundare av kampanjen "Håll ihop Sverige" häpnar över cynismen och kräver det enda rimliga: Ett omedelbart beslut om permanenta uppehållstillstånd.

Som försvarare av mänskliga rättigheter i allmänhet, och de ensamkommande ungas i synnerhet, tar vi oss för pannan när Morgan Johansson i en intervju med tidningen Syre utbrister:

"De flesta av dem skulle ha lämnat Sverige för länge sedan och har själva försatt sig i den här situationen. Jag tycker inte att Sverige står i någon slags moralisk skuld till dem."

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211006:

Aftonbladet debatt 21-10-02:

Afghanerna får stanna - men de får inte jobba till sidans topp

Carin Flemström, Birgitta Göransson, i redaktionen för "Den onödiga flyktingkrisen"

Hur är ett land funtat som förbjuder unga friska människor att arbeta trots att de är utbildade i Sverige och vistas här legalt?

Vi förstår inte hur sådana beslut motiveras och inte heller går det att läsa sig till någon motivering någonstans i utredningar eller i regler från migrationsmyndigheterna.

Den 16 juli beslutade Migrationsverket att stoppa alla utvisningar till Afghanistan - men också att inte handlägga några asylansökningar.

Hur kan en statlig myndighet fatta beslut om att inte göra sitt jobb?

De hänvisar till att myndigheten måste utreda om deras tidigare bedömning av säkerhetsläget i Afghanistan måste omprövas. Migrationsverket kan inte lova att bedömningen blir klar före årsskiftet.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210904:

Aftonbladet debatt 21-08-20:

Tigga, stjäla, råna eller jobba svart till sidans topp

Redan för en månad sedan stoppades planerade utvisningar av flera tusen afghaner.

De får inte längre jobba i Sverige. Men vad är alternativet?

Svartarbete?

Kriminalitet?

Tiggeri?

I mitten av juli bestämde Migrationsverket att utvisningen av upp till 7 000 afghanska medborgare som saknar asylskäl skulle stoppas tills vidare.

Orsaken var det osäkra läget i Afghanistan som inte har blivit mindre osäkert sedan talibanerna tog över makten i söndags.

Personer som fått ett definitivt utvisningsbeslut har ingen laglig rätt att arbeta i Sverige.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210226:

Sydsvenskan debatt 21-02-12:

"Biståndet måste kunna användas som ett utrikespolitiskt verktyg." till sidans topp

Det är orimligt att inte frysa eller se över stöd till länder som vägrar ta emot sina egna medborgare som utvisats från Sverige, skriver Hans Wallmark och Magdalena Schröder, Moderaterna.

För idag en vecka sedan utsågs nya statsråd i regeringen. Ett av dem var Per Olsson Fridh (MP). Vi välkomnar honom till det nya jobbet som biståndsminister och ser fram mot en levande och aktiv debatt.

Sverige har en unikt stor biståndsbudget. Den motsvarar nästan halva EU:s budget för bistånd och i antal kronor tvingas svenska skattebetalare lägga mer pengar än till exempel medborgarna i Kanada, trots att det är ett land som har tre gånger så stor ekonomi som Sverige.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Replik av Per Olsson Fridh (MP): "Sverige kan inte ta sig an världens utmaningar genom att backa." (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.