fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Debatt och partipolitik

Boende, bistånd och mottagande i kommuner

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 220619:

Dagens Samhälle debatt 22-06-15:

"Fel att tvinga kommuner ta emot ukrainska flyktingar" till sidans topp

Sverigedemokraterna kommer som enda parti att rösta nej till tvångsfördelning även när det gäller ukrainska flyktingar, skriver Ludvig Aspling, Jonas Andersson och Jennie Åfeldt.

Mottagandet av ukrainska krigsflyktingar, främst kvinnor och barn, är ett angeläget åtagande för det svenska samhället. Tiotusentals svenskar har öppnat sina hem för att hjälpa till med sängplatser. Civilsamhällets organisationer har försökt organisera insatser som staten inte klarat av.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220518:

Dagens Nyheter debatt 22-05-09:

Värdfamiljer för ukrainska flyktingar känner sig lurade till sidans topp

Frivilliga samordnare av värdfamiljer i Skåne: Kriget ledde till en flyktingström från Ukraina. Vi värdfamiljer tog emot dem, med sängplatser och lite trygghet i tillvaron. Men ansvariga politiker och myndigheter verkar ha tänkt att vi ska fortsätta dra lasset. Var det ett misstag av oss att lyssna på regeringen och öppna våra hem för människor i nöd?

Strax efter att Ryssland den 24 februari inlett sin blodiga och avskyvärda invasion av Ukraina gick svenska regeringsföreträdare och Migrationsverkets generaldirektör ut med tydliga uppmaningar till det svenska folket att ta emot flyktingar i sina hem.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220404:

SvT Nyheter 22-03-27:

M-kommunalråd: Flyktingar från Ukraina bör undantas ebo-lagen till sidans topp

Nu höjs röster för att flyktingar från Ukraina ska kunna undantas från den så kallade ebo-lagen. Den gör att de, liksom andra flyktingar, kan förlora ekonomiskt bistånd om de flyttar till vissa socioekonomiskt utsatta områden.

Just nu pågår arbetet med att ta fram boendeplatser i Sverige till dem som flyr kriget i Ukraina. Än så länge har de flesta ordnat boende på egen hand, istället för att bo i Migrationsverkets anläggningar.

- Vi har inte råd att bortse från några områden utan vi inventerar allt vi har och då gäller det hela staden. Om då någon hittar ett boende hos släkt eller vänner så tycker vi att det är fullt rimligt att de ska kunna få ersättning, säger Hampus Magnusson (M), kommunalråd i Göteborg.

Men så är det inte i dag. Sedan tidigare har 27 kommuner ansökt om att vissa socioekonomiskt utsatta områden ska undantas från lagen om eget boende, ebo, vilket innebär att asylsökande som väljer att bosätta sig där blir av med rätten till ekonomiskt bistånd (se faktaruta).

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio 22-03-31:

"Ebo-lagen är inte anpassad efter nuvarande situation" till sidans topp

Lagen om eget boende, EBO- lagen har diskuterats flitigt den senaste tiden, med anledning av att ukrainska flyktingar kommer hit.

I Kristianstad är det till exempel Gamlegården, Centrum Näsby och Charlottesborg som är begränsade från EBO, vilket innebär att asylsökande flyktingar som flyttar in där tillfälligt, inte är berättigade något bidrag eller ersättning från Migrationsverket när de bor där.

"Ebo-lagen är inte anpassad till nuvarande situation och därför är rimligt att Migrationsverket och regeringen tar beslut som gäller över hela landet. Skulle det inte funka så får vi ompröva vårt beslut", säger liberala kommunalrådet i Kristianstad, Pierre Månsson.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Göteborgs-Posten debatt 22-03-31:

Obegripligt att S vill tvångsförflytta ukrainska flyktingar till sidans topp

Hur många ukrainska flyktingar som kommer att komma till Göteborg är omöjligt att veta. Men att alla tillgängliga boenden kommer att behövas, oavsett var de ligger, är uppenbart. Därför förvånar det oss att Socialdemokraterna vidhåller att bara områden där det inte bor så många med utländsk bakgrund, kan bli aktuella för de ukrainska flyktingarna. Att Socialdemokraterna vill tvångsförflytta dessa människor är och förblir en gåta, skriver de fyra alliansföreträdarna i Göteborg.

Rysslands invasion av Ukraina har lett till den värsta flyktingkatastrofen i Europa sedan andra världskriget. Uppskattningsvis 3,5 miljoner människor - främst äldre, kvinnor och barn - har flytt undan en humanitär katastrof av historiskt slag.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Göteborgs-Posten 22-04-08: Ovärdigt av M att ljuga om att vi vill tvångsförflytta flyktingar (Extern länk)

Göteborgs-Posten 22-04-20: S har målat in sig i ett hörn där inte ens SD vill befinna sig (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Göteborgs-Posten 22-03-28:

Nyamko Sabuni kritiserar regeringen: "Saknar en plan" till sidans topp

Nyamko Sabuni (L) menar att regeringen är på väg att upprepa misstagen från 2015 - i flyktingmottagandet från Ukraina.

I stället för att ukrainarna placeras jämnt över landet riskerar de att hamna i förläggningar och utdömda fastigheter som asylföretagare tjänar stora pengar på, befarar hon.

- Att Anders Ygeman fortfarande saknar en realistisk plan för att fördela flyktingarna mellan kommunerna är dåligt både för ukrainarna och för Sverige, säger Nyamko Sabuni.

Bokhyllan i Nyamko Sabunis riksdagsrum är färgkoordinerad som i ett trendigt cityhem. Boken "Att ge upp har inte övervägts", om Göteborgskvinnors kamp för förbättrade livsvillkor, är vänd med omslaget utåt, mot iakttagaren. Oklart om det är medvetet.

Den här dagen, som de flesta andra just nu, är det Ukrainakriget som står högst upp på den politiska dagordningen.

300 000 flyktingar

För Nyamko Sabuni handlar det till stor del om vad som ska ske med alla dem som nu tvingas fly för sina liv, från Vladimir Putins bomber mot Ukraina.

Enligt migrationsminister Anders Ygeman (S) skulle det kunna komma uppåt 300 000 flyktingar till Sverige. Det är betydligt fler än de 163 000 som sökte asyl undan kriget i Syrien 2015. Ukrainarna omfattas av EU:s så kallade massflyktsdirektiv, vilket ger dem rätt till uppehållstillstånd och möjlighet att arbeta och gå i skolan.

De omfattas dock inte av bosättningslagen, som ger Sverige rätten att placera flyktingar i alla kommuner och gör kommunerna skyldiga att ordna bostäder, skolor och förskoleplatser. I stället blir ukrainarna ett ansvar för Migrationsverket, som i sin tur tvingas handla upp boendeplatser där de finns att få tag på.

Vill se lagändring

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220316:

Expressen debatt 22-03-10:

Ovärdigt låta ukrainska flyktingar bo i tältläger till sidans topp

Vladimir Putins vidriga invasion av Ukraina sätter Sveriges och EU:s solidaritet på prov. Liberalerna kräver att nödreglerna i plan- och bygglagen aktiveras. Istället för undermåliga asylboenden, så menar vi att kommuner redan nu ska ges rätten att ta fram värdiga boenden för flyktingar från Ukraina, skriver Robert Hannah och Jakob Olofsgård (L).

Över en miljon flyktingar har redan flytt Ukraina. UNCHR tror att minst 4 miljoner flyktingar kommer att fly från Putins bomber. Det finns inget som talar för att Putins krig mot Ukraina kommer ta slut inom kort. Ukrainarnas mod och beslutsamhet är hedersamt. Ukrainas folk slår tillbaka mot "Goliat" med full kraft.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Aftonbladet 22-03-11: Lars Isacsson, Elin Norén, (S) i Dalarna: Nu måste flyktingarna fördelas bättre i landet (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Samhälle debatt 22-03-14:

Vision: "Så kan kommunerna klara flyktingmottagandet" till sidans topp

Sveriges kommuner behöver minnas lärdomarna från flyktingmottagandet 2015. Rätt kompetens, tillräcklig bemanning, schysta villkor och en god samverkan mellan olika samhällsaktörer är avgörande för ett bra flyktingmottagande, skriver Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Mer än 2,5 miljoner människor har flytt sedan Ryssland invaderade Ukraina för drygt två veckor sedan. Om kriget fortsätter bedömer UNHCR att omkring fyra miljoner människor kommer att lämna landet. Hur många som söker sig till Sverige vet vi ännu inte. Men det vi vet säkert är att Sveriges kommuner måste använda den närmsta tiden väl för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för att ta emot människor som söker skydd i vårt land.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Västerbottens-Kuriren debatt 22-03-15:

Inför hyresstöd för alla ukrainska flyktingar som hittar eget boende! till sidans topp

De ukrainska flyktingar tas emot enligt EU-direktivet om tillfälligt skydd och ingår därmed inte i den befintliga asylprocessen. Inför ett hyresstöd för flyktingar som får uppehållstillstånd enligt detta direktivet. Det är ett sätt att frigöra det frivilliga engagemanget för ukrainska flyktingar, att ge dessa mer makt över sin egen situation och att minska trycket på Migrationsverket och kommunerna. Det skriver Dzenan Sahovic.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220215:

Dagens Nyheter ledare 22-01-31:

Möjligheten att arbeta ska inte vara en förmån till sidans topp

Först var budet att asylsökande som hittar en egen bostad inte ska få ersättning från Migrationsverket. Därefter lade regeringen till att de inte heller ska få arbeta.

Efter många års diskussion om ebo-lagstiftningen gick regeringen nyligen fram med ett förslag: Om asylsökande ska få ekonomiskt stöd från Migrationsverket måste de bosätta sig på flyktinganläggningar. I alla fall fram tills de vet om de får stanna i Sverige.

På ett sätt kommer positionsförflyttningen inte särskilt plötsligt. En hel del har hänt sedan lagen om eget boende infördes på 1990-talet.

Samtidigt är det mycket med ebo som är bra. Att asylsökande får flytta dit de vill och ordna boende till sig själva är i grund och botten en rimlig utgångspunkt. Klusterbildningen av landsmän som den frivilliga bosättningen bidrar till är inte nödvändigtvis av ondo - där finns nätverk och socialt kapital som kan påskynda integrationen för dem som får stanna.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Eskilstuna-Kuriren ledarkrönika 22-02-05:

Alex Voronov: Anders Ygeman bör vara mer varsam med sanningen till sidans topp

Nya fakta måste ibland leda till att ståndpunkter omprövas. Därför blev jag nyfiken på integrations- och migrationsministern Anders Ygemans (S) senaste motivering till regeringens planer att avskaffa lagen om eget boende - EBO.

Dagens regler innebär att asylsökande under tiden som deras ansökan behandlas kan bo hos släkt eller vänner och behålla sin ersättning för uppehälle, som nu ligger på högst 71 kronor per dag. Nyligen ändrades lagen så att vissa socialt utsatta bostadsområden undantogs från denna bosättning. Efter att Miljöpartiet lämnat regeringen har Socialdemokraterna valt att gå tuffare fram och avskaffa EBO helt och hållet.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211231:

Värmlands Folkblad ledare 21-12-21:

Sjukt att det lönar sig att riva hus för att slippa "fel" hyresgäster till sidans topp

Det är mer logiskt för flera Värmlandskommuner att ta den ekonomiska smällen för att riva sina hus än att sälja dem till nån som vill betala. Allt för att undkomma de rikare storstadskommunernas dumpning av mindre önskvärda medborgare.

Jag tar det igen: Värmlandskommuner river nu glatt sina hus av rädsla för att folk ska flytta in i dem om de säljer till en privat värd - och att det ska visa sig vara "fel" sorts folk.

Så sjuk är svensk bostadsmarknad och så sjukt och människofientligt är systemet vi har i dag där rika kommuner helt enkelt kan göra sig av med de kommuninvånare de inte vill ha. De bygger bara inga fler hyresbostäder trots att befolkningen ökar - och låter hyrorna på de som redan finns drivas upp till nivåer där bara medelklass har råd att bo.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211104:

Sveriges Radio Sörmland 21-10-20:

Eskilstuna kan inte säga nej till flyktingar till sidans topp

Eskilstuna kommun kan inte säga nej till att ta emot 16 flyktingar nästa år. Beslut enligt bosättningslagen kan inte överklagas. Kommuner är skyldiga att ta emot nyanlända som inte kan hitta bostad på egen hand.

Jimmy Jansson (S) sa förra veckan att han tycker att Eskilstuna tagit emot tillräckligt med flyktingar.

Men Alina Treijner, integrationssamordnare på länsstyrelsen säger till tidningen att landshövdingen spikar fördelningen av 136 flyktingar till Sörmland kommuner på måndag.

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Sörmland 21-10-25: Kommunalråden överkörda: Ska ta emot flyktingar nästa år (Extern länk)

Sveriges Radio Sörmland 21-10-26: Kommunalrådet: "Finns en orättvis fördelning av mottagandet" (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211018:

TT / AB 21-10-15:

S-politiker: Inga flyktingar till Eskilstuna till sidans topp

Eskilstuna kommun ska enligt gällande förslag ta emot 16 flyktingar nästa år, efter flera år utan någon flyktingmottagning alls.

Men det motsätter sig kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S), rapporterar Eskilstuna-Kuriren.

I ett inlägg på Facebook skriver han att Eskilstuna ska vara fråntaget ansvar för att ta emot flyktingar "under överskådlig tid".

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210921:

Sveriges Radio 21-09-08:

S i Linköping vill hindra nyanlända från att flytta till utsatta områden till sidans topp

Linköping har under året haft tre stycken dödsskjutningar. Den senaste i augusti där en man i 30-årsåldern dog.

Detta har nu lett till en debatt i kommunen om vem som ska få bo i de så kallade utsatta områdena i kommunen.

Hör Elias Aguirre, socialdemokrat och kommunalråd i opposition och Niklas Borg, moderat kommunalråd och ordförande kommunstyrelsen.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210616:

Expressen 21-06-06:

SSU: Sätt asylsökande i mottagandecenter till sidans topp

Skrota ebo-lagen och inför statliga mottagandecenter där asylsökande bor under hela handläggningstiden.

Det föreslår Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU.

- Vi tror att det är ett mer humant och effektivt sätt att möta människor som söker asyl, säger ordföranden Philip Botström.

I dag har asylsökande rätt att bosätta sig var de vill i Sverige enligt lagen om eget boende, även kallad ebo-lagen. Lagen har länge väckt kritik eftersom vissa kommuner och områden får dra ett särskilt tungt lass för att integrera nyanlända.

Förra året justerades lagen för att försöka öka den geografiska spridningen, vilket innebar att asylsökande inte längre hade rätt till dagersättning om man flyttade till ett av kommunens utsatta områden. Men den önskade effekten uteblev.

Tunga S-kommunalråd pressar Stefan Löfven (S) att helt avskaffa ebo - och de får nu uppbackning av SSU. Ungdomsförbundet föreslår ett radikalt alternativ: inrättandet av statliga mottagandecenter för asylsökande, förslagsvis i gränskommuner och större städer, där människor ska bo tills de får godkänt eller avslag på sin ansökan.

- Det handlar om att garantera ett mer tryggt, likvärdigt och effektivt mottagande. Genom att ha statliga mottagandecenter, i stället för att människor är utspridda över hela landet, kan samhället kraftsamla resurserna på en och samma plats, säger SSU-ordföranden Philip Botström.

Fanns med i S-förslag

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Nyheter 21-06-08:

"Inga nyanlända ska placeras i Göteborgs utsatta områden" till sidans topp

Socialdemokraterna i Göteborg fortsätter att ompröva sig själva inom migrations- och integrationspolitiken.

Partiet föreslår att inga nyanlända ska erbjudas lägenheter i Göteborgs utsatta och särskilt utsatta stadsdelar.

- Det är fullständigt ohållbart som det är nu, säger S-ledaren Jonas Attenius.

Socialdemokraterna i Göteborg har det senaste året tagit ny position i ett antal frågor kopplade till integration och invandring. Omskrivna är kravet på att hela Göteborgs stad ska undantas från Ebo-lagen och särskilda test i svenska för anställning i välfärdstjänster.

Nu föreslår partiet i en motion till Fastighetsnämnden att den tillsammans med allmännyttan, AB Framtiden, ska "ta fram en modell för bosättning av anvisade nyanlända som innebär att ingen anvisas till utsatta eller särskilt utsatta områden", och att "samverkan ska sökas med privata hyresvärdar".

S vill också ha kortare tillfälliga kontrakt till nyanlända. I dag erbjuder Göteborgs stad fyra år för vuxna utan barn och fem år för barnfamiljer. De förstnämndas föreslås sänkas till den nationella kravnivån på max två år, med, som S skriver, "utan möjlighet till förlängning".

Hushåll med barn ska få kontrakt på tre år - men med möjlig förlängning "efter av socialtjänsten konstaterad motprestation genom arbete och/eller studier".

Samtidigt använder Socialdemokraternas gruppledare i Göteborg Jonas Attenius tillsammans med partidistriktets ordförande och riksdagsledamoten Mattias Jonsson kraftuttryck i en debattartikel i GP kopplad till att fullmäktige på torsdag ska fatta beslut om fler åtgärder mot kriminella klaner och släktnätverk.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210603:

Hallands Nyheter 21-05-31:

Barnen kommer i kläm när Migrationsverket tvångsflyttar familjer till Spenshult till sidans topp

Michael Coyet, ordförande för Röda Korsets styrelse i Halmstad

Hur kommer Migrationsverket att säkerställa att man som myndighet i Sverige lever upp till barnkonventionen?

Färre människor söker asyl i Sverige. Som en konsekvens väljer Migrationsverket att rycka upp människor i asylprocess och flytta dem till andra kommuner, bland annat Halmstad.

Barn som på grund av en utdragen asylprocess på flera år funnit vänner och trygghet i skolan, och äldre som påbörjat SFI-utbildning och äntligen funnit en pusselbit av sammanhang i sin tillvaro, drabbas. Migrationsverket väljer att göra denna omflyttning under en pågående pandemi i strid med allmänna rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.