fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Debatt och partipolitik

Anhöriginvandring och hinder för anhöriga

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 220304:

Dagens Nyheter insändare 22-02-20:

"Är Migrationsverket ett omänskligt monster?" till sidans topp

Jag ska utvisas, trots att strikta coronarestriktioner i Australien gjort att jag inte kunnat återvända dit för att förnya min ansökan. Är Migrationsverket ett omänskligt monster? frågar gravida forskaren Yichen Shi.

Jag sitter i min soffa, bebisen sparkar i magen och jag darrar medan jag läser ett brev från Migrationsverket. Det kom på alla hjärtans dag.

Migrationsverket beslutar att "avslå din ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd"; "utvisa dig"; "utvisningen ska verkställas genom att du reser till Australien"; "du ska lämna Sverige senast fyra veckor efter att det här beslutet".

För snart två år sedan, i början av pandemin, ansökte jag om mitt nya tillstånd att bo med min man som är forskare vid Uppsala universitet. Mitt gamla tillstånd hade inte gått ut och personal på Migrationsverket i Uppsala sade att jag behövde fylla i en ny ansökan.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211006:

Dagens Nyheter insändare 21-09-28:

"Särbehandla de som lever ihop med svenskar" till sidans topp

Något måste göras åt de svenska medborgare som inte kan få hit sin utländska partner på grund av migrationslagstiftningen. Ett alternativ är att särbehandla de som lever ihop med svenskar, skriver Hans Rosenqvist, före detta avdelningsdirektör på Rikspolisstyrelsen med ansvar för polisens hantering av ärenden enligt utlänningslagen.

Det är med förfäran jag läser Annika Misevicsc insändare "Se över byråkratin som hindrar utländsk partner" (DN den 27 september 2021). Det är uppenbart att tillämpningen av utlänningslagen och vissa bestämmelser i den snarast måste ses över. Att försörjningskravet på den svenska parten slopades i och med ändringarna i utlänningslagen i somras har inte förbättrat situationen för många.

Det första som slår mig är det underliga att Migrationsverket inte intervjuar båda parter. Vad är det annars för mening med intervjuer i dessa ärenden?

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210904:

Svenska Dagbladet debatt 21-08-25:

"Nya migrationsregler kan orsaka forskarflykt" till sidans topp

Det nya försörjningskravet för uppehållstillstånd är mycket illa anpassat till doktoranders och forskares situation. Vi riskerar en flykt av högkvalificerade personer, skriver flera debattörer.

Debatten om hur reglerna för uppehållstillstånd ska se ut i framtiden har nog inte undgått någon. Sveriges universitetslärare och forskare, SULF, och Sveriges förenade studentkårer, SFS, förundras över att fokus för politikerna helt och hållet tycks ha legat på asylinvandringen. Regeringen verkar helt ha förbisett hur det nya regelverket kommer att slå mot andra grupper såsom doktorander och forskare från länder utanför EU/EES-området.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210616:

Expressen debatt 21-06-09:

Utlandssvenskar är inte välkomna hem till sidans topp

Hundratusentals utlandssvenskar med en utomeuropeisk partner sitter fast i en mardröm sedan 2016, då vi inkluderades i en lag ämnad att hämma asylinvandringen.

Vet regeringen ens om detta, eller bryr de sig inte? skriver Lena Wickman som tvingades flytta till Sverige utan sin kanadensiske make när hennes mamma blev sjuk.

En human, rättssäker, effektiv migrationspolitik är visst på ingång i sommar. I motsats till den nuvarande, där de som ansöker om uppehållstillstånd hos Migrationsverket möts av en helt obegriplig lagstiftning, en långdragen process och av beslut som är lika oförutsägbara som godtyckliga.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210603:

Aftonbladet debatt 21-05-30:

Här är mammorna som inte får bli firade i dag till sidans topp

Rädda Barnen: Kraven för återförening är för hårda i nya lagförslaget

I dag firas mors dag i Sverige. Många mammor blir uppvaktade med blommor, presenter och varma kramar. Men inte alla.

Tsegas högsta önskan är att få sin son till Sverige. Hon flydde från Eritrea och fick uppehållstillstånd i Sverige. Det är nu många år sedan. Likadant för Yordanos. Hon har levt över sex år i Sverige men barnen är kvar i Eritrea, en diktatur i långvarig konflikt.

"Jag kunde inte ta med barnen. Risken att bli skjuten vid gränsen var för stor" säger Yordanos som flydde förtryckarregimen och kom till Sverige 2015.

Hon har uppehållstillstånd här eftersom hon har skyddsbehov. Däremot kan hon inte få hit sina barn. Försörjningskraven som ställs för att få återförenas med sin familj är för höga.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.