fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Debatt och partipolitik

Utvisningar

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 190801:

Kristianstadsbladet debatt 19-07-20:

Omänskligt att utvisa barn och ungdomar till sidans topp

Tänk om det var något av mina egna barn som hade varit tvungna att lämna allt och fly helt på egen hand? Den tanken gav mig ingen ro. Jag var inte ensam om att vilja bidra med det jag kunde när behoven var så stora efter hösten 2015.

Runt om i Sverige är vi därför idag väldigt många som de senaste åren på olika sätt har följt dessa unga människor som är på flykt utan sina familjer. Vi trodde självklart att de skulle få stanna. Vi hade ju fått höra de mest fasansfulla berättelser om krig, dödade familjemedlemmar, hämnd, hot, våld, förtryck, talibaner, milis och sexuella övergrepp. Högst giltiga asylskäl, men det visade sig inte räcka.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190721:

Östra Småland debatt 19-07-09:

Stoppa tvångsutvisningar till kriget i Afghanistan till sidans topp

Nej, det handlar inte om fortsatt stängda gränser och effektivare tvångsutvisningar. Det handlar inte om "vi och dom", utan om andrum för ett enat civilsamhälle, bestående av både etablerade svenskar och asylsökande, varav många har levt i vårt land i flera år.

Numera hör vi nämligen ihop, och vi har ett gemensamt ansvar för varandra. Därför fungerar inte en intensifierad polisjakt på Sveriges ensamkommande ungdomar, inlåsning i förvar och tvångsutvisning till krig. Effekten blir den motsatta, bland annat i form av psykisk ohälsa, inte bara hos de utvisningshotade utan även hos oss volontärer, det vill säga alla vi som öppnade våra hjärtan - och våra hem och privata plånböcker - 2015.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Kyrkans Tidning debatt 19-07-10:

Indignation över unga afghaners situation i Paris till sidans topp

Kerstin Mallet, på språkkaféets volontärgrupps vägnar

Vi är alla upprörda och indignerade över att dessa pojkar, ofta helt integrerade i Sverige och som pratar flytande svenska, nu åter tvingas till flykt i svåra förhållanden, skriver språkkaféets volontärgrupp i Svenska kyrkan i Paris.

Vi är en liten grupp som hjälper till ideellt i den Svenska Kyrkan i Paris.

Varje fredag undervisar vi på svenska det franska språket till afghanska ungdomar som alla fått beslut om utvisning från Sverige.

Vi kallar aktiviteten med dem för "språkkaféet". Vi började med detta hösten 2017, då den första flyktingströmmen från Sverige kom till Paris. Sedan dess har kyrkan tagit emot över 800 unga afghanska pojkar. Vi är inga professionella lärare, men försöker att stimulera dem att lära sig ännu ett nytt språk.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet debatt 19-07-11:

Ni vill skicka ut dem - men hur? till sidans topp

Gustav Fridolin, folkhögskollärare och avgående riksdagsledamot (MP)

Sverige är ganska hårt drabbat av arbetskraftsbrist. För att kunna bibehålla en välfärd där vi tar hand om varandra behöver fler anställas, i omsorgen, vården, förskola och skola. Industrins olika grenar skriker efter människor som kan jobba. Stora och små företag uppger att deras största hinder är svårigheten att hitta arbetskraft. Sverige går miste om affärer och företag tackar nej till order för att arbetskraftsbristen hindrar dem från att växa.

Samtidigt chartrar staten plan för att skicka ut förtvivlade unga människor som lärt sig språket, bott i svenska familjer och gått flera år i skola, till en farlig och osäker framtid.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Östersunds-Posten 19-07-12:

Sverige skickar barn, unga och familjer tillbaka till förföljelse, krig och död till sidans topp

#femövertolv Östersund

Att Sverige medvetet tvångsutvisar skyddsbehövande till ett land som nu samstämmigt bedöms som världens farligaste, är fortfarande omöjligt att ta in.

Politiker och beslutsfattare som medvetet bryter mot mänskliga rättigheter i tävlingsyran att vinna de invandrarfientligas röster.

Sverige skickar barn, unga och familjer tillbaka till förföljelse, krig och död. Det är ofattbart och fullständigt oförlåtligt. Människor som i sin förtvivlan sökt sin tillflykt till oss.

Människor som vi för fyra år sedan tog emot med öppna armar, jagas nu av svensk gränspolis och släpas iförda handbojor till fängelseliknade så kallade förvar. Inlåsta i en lång och oviss väntan på ett flygplan till helvetet. Till ett land UD starkt avråder svenskar att åka till.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190609:

Dagens Nyheter 19-05-28:

Protester i Märsta mot utvisning till Kabul till sidans topp

Utanför förvaret i Märsta pågår det protester mot en väntad tvångsutvisning till Kabul senare på tisdagskvällen.

- Vi vill visa att de som ska utvisas inte är ensamma, säger Mahmood Rezaie från organisationen Ung i Sverige.

Ett tiotal personer hukar i regnet och försöker få styr på en banderoll som dras omkring av vinden. Framför förvaret i Märsta finns också flera polisbilar uppställda och poliser utplacerade.

En utvisning med specialbeställt plan annonseras aldrig på förhand, varken av polisen eller av Migrationsverket, men flera på förvaret har hört av sig till Mahmood Rezaie och berättat att de har fått besked om de kommer att bli utvisade på tisdagen.

Mahmood Rezaie är företrädare för organisationen Ung i Sverige, som vill att utvisningarna till Afghanistan ska upphöra. Han känner själv ingen av dem som sagt att de ska utvisas, men säger att många hör av sig till Ung i Sverige och berättar om sin situation.

- Vi är här för att vi vill visa att vi finns för dem som kommer utvisas i dag. Vi lämnar ingen ensam, säger han.

En av dem som fått besked om utvisning i dag är 20-årige Reza.

Reza berättar att han kom till Sverige från Iran 2016. Han är född i Afghanistan, men flydde till Iran när han var liten. Där levde han som papperslös och säger att han bland annat nekats läkarvård.

Hans plan är att på något vis ta sig tillbaka till Iran.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190517:

Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar 19-05-06:

Öppet brev till riksdagsledamöterna Kadir Kasirga (s) och Hans Eklind (kd) till sidans topp

Ingrid Eckerman

Till riksdagsledamöterna Kadir Kasirga (s) och Hans Eklind (kd). Jag hoppas att jag får era kommentarer till denna text. Det är bra om ni svarar just på de frågor jag ställer, gärna ja/nej + kommentar. Ni behöver inte kommentera sådant som jag inte skrivit.

Häromdagen såg vi tillsammans, i förorten Hallunda, en liten film gjord av några ensamkommande ungdomar från Afghanistan. Trots att den bara varade några minuter lång fick den med allt - livet i Sverige med fotboll och osäkerhet, kontakten med familjen, oron för bästa vännen, väntan på brevet från Migrationsverket, reaktionen när avslaget kom och hoppet försvann. I publiken fanns ett stort antal av just dessa ensamkommande ungdomar med afghanskt medborgarskap.

Därefter vidtog en paneldebatt med er två och Christina Höj Larsen (v). Jag blev skrämd av hur ni herrar undvek att beröra själva ämnet - ungdomarna i publiken.

Kadir - du kom till Sverige under en annan lagstiftning. Du hänvisade till att vi under 2015 tog emot många fler asylsökande i förhållande till vår folkmängd än vad andra EU-länder gjorde. Menar du att människors asylskäl ska avgöras av hur många flyktingar vi släpper in över våra gränser? Ska vi sluta göra individuella bedömningar? Ja/nej? Om ja: motivering? Ska vi inte följa konventionen om mänskliga rättigheter? Ja/nej? Om nej: motivering!

Sverige har en annan syn på säkerhetsläget i Afghanistan än andra länder, och därför är det lättare att få asyl i t.ex. Frankrike. UNHCR:s rekommendationer är att internflykt inte är rimligt i Afghanistan. Afghanistans flyktingministrar ber att Europa ska sluta tvångsutvisa flyktingar för att de inte kan få ett värdigt mottagande. Sverige ligger under det invandrarfientliga Ungern när det gäller att ge uppehållstillstånd till afghanska medborgare. Är det rätt att Sverige har en annan bedömning av säkerhetsläget än andra europeiska länder och UNHCR? Ja/nej? Om ja: motivering?

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Stoppa utvisningarna 19-05-13: Svar från Hans Eklind (kd) (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190503:

Upsala Nya Tidning debatt 19-04-26:

Sluta deportera de våra till sidans topp

Varför fortsätter Sverige deportera våra kolleger och familjemedlemmar till ett av världens farligaste länder? frågar Karin Fridell Anter med flera.

Varför fortsätter Sverige tvångsdeportera människor till kriget i Afghanistan? Vi är hundratusentals svenskar som drabbas av detta i våra dagliga liv.

Det handlar ju om etablerade samhällsmedlemmar som har levt här i flera år, i väntan på Migrationsverkets försenade beslut.

Det handlar om våra familjemedlemmar, skolelever, kolleger, församlingsmedlemmar och idrottskamrater.

Ingen skall utvisas till Afghanistan eftersom det är ett av världens farligaste länder. Dessutom blir rättsosäkerheten i de svenska asylprocesserna allt mer uppenbar.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190415:

Östersunds-Posten debatt 19-04-03:

Öppet brev till Morgan Johansson (S): Du bidrar till att genomföra SD:s migrationspolitik till sidans topp

Joel Larsson, frivillig familjehemsförälder i Östersund

Den 29 mars 2019 har du i debatten med Christina Höj-Larsen (V), om återvändandeavtalet med Afghanistan, gett ansikte åt den politik som ni säger er motarbeta. Vad spelar det för roll att säga att SD:s värderingar är fel, när du i allra högsta grad bidrar till att genomföra deras migrationspolitik?

Du förstår, att stoppa bomull i öronen och skrika samtidigt förändrar inte verkligheten i Afghanistan eller andra krigsdrabbade länder. Du minskar inte rasism och främlingsfientlighet genom att göra det som rasister och invandringskritiska grupper ber dig om.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190318:

Kabulblogs 19-03-07:

Why should no one be deported to Afghanistan!? till sidans topp

By: Abdul Ghafoor

Wafaye and Ahmadi, two of the young boys recently deported from Norway on 18 - 2- 2019 had just left my office moments before we started hearing sound of explosions coming from the Western part of Kabul and from a close distance where my office is located. I rushed to the balcony to see where the smoke was coming from while the explosions keep on going and could be easily heard from where I was standing. By that time, all the roads leading to the site of the attack were closed and the ambulances were active and heading to the site of the explosions.

I called Wafaye to make sure they weren't heading to the area were the blasts were occurring. Luckily, they had heard the explosion and had directly gone to the hotel they are living. Wafaye told me he was planning to go to Dashte Barchi, but when he heard the explosions, he was terrified and chose to go to the hotel. Wafaye and Ahmadi do not have any social network or family in Afghanistan and therefore, are currently living in a hotel along with dozens of others and share a common dining hall. They both can only stay there at night if they do both dinner and lunch at the same hotel, or else they won't be given a space to sleep.

I then received a call from another deportee who was deported from Denmark on 27th of January. He was actually present at the gathering and had to escape for his life after rockets started falling around him. This is what he said;

"I was sitting in the front row when the first rocket landed close to the entrance and the main gate, with few seconds' difference, more rockets started landing in different parts of the venue where hundreds of people had gathered. I was too far to reach the main gate to escape, I ran towards the stage to find safety. more rockets started landing closer to us, I had no option but to climb up the wall and jump from there. I lost all my money and my clothes were full of dirt. Luckily I didn't suffer any injury from the explosions"

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet debatt 19-03-09:

Sverige skickar små barn till hedersvåldet till sidans topp

Janina Bengtsdotter, Eva Hållsten, Christer Croneld, Monica Norberg mfl

Vi var många som hörsammade uppmaningen hösten 2015 att öppna våra hjärtan och ta oss an uppgiften att välkomna de som kom till vårt land.

Det är inget vi ångrar - men ärligt talat, våra hjärtan går sönder snart. Det har nu gått lite mer än tre år och det som händer i dag känns surrealistiskt.

Mediernas rapportering från Afghanistan angående flickors och kvinnors extremt utsatta situation har väckt stor uppmärksamhet. Vi vet att de afghanska kvinnorna och barnen som flytt från hedersförtryck finns här hos oss i Sverige - men de utvisas till Afghanistan.

Sanningen är att Sverige 2019 utvisar små flickor och pojkar till ett av världens farligaste länder och dessutom till ett av världens mest ojämlika länder.

(...)

Hela artikeln med undertecknare (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Stoppa utvisningarna 19-03-11:

Vem bär ansvaret för Sveriges tvångsdeportationer till Afghanistan? till sidans topp

300 kulturarbetare i Öppet brev till Fredrik Beijer, rättschef Migrationsverket, Patrik Engström, chef gränspolisen, Heléne Fritzon, tidigare migrationsminister, Morgan Johansson, justitieminister, Mikael Ribbenvik, generaldirektör Migrationsverket

Vi, över 300 kulturarbetare från Sverige, vill ha svar på detta, vill ha stopp på tvångsdeportationerna och startade den 18 december 2018 nätverket NU ÄR DET NOG!

Den 10 december 2018 firade den Internationella människorättsdagen sitt 70-årsjubileum. Dagen därpå tvångsdeporterade Sverige 25 unga människor till kriget i Afghanistan. Nu är det dags igen. Flera förvarstagna ungdomar har skräckslagna fått besked om en planerad tvångsdeportation, nu på tisdag den 12 mars 2019.

Men vår röst tystnar inte!

Såväl tiotusentals privatpersoner som lokala föreningar och stora organisationer protesterar kontinuerligt mot den rättsosäkra och inhumana behandlingen av Sveriges ensamkommande ungdomar, liksom mot de pågående tvångsdeportationerna till Afghanistan - ett av världens farligaste länder.

VARFÖR PROTESTERAR VI?

Tusentals ensamkommande ungdomar har fallit offer för en ytterst rättsosäker asylprocess med godtyckliga åldersuppskrivningar och ifrågasättande av sina asylskäl. Migrationsverkets egen bedömning av säkerhetsläget i Afghanistan strider mot snart sagt alla andra, seriösa bedömningar.

MEN VEM BÄR ANSVARET?

(...)

Uppropet med undertecknare (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190123:

Sydsvenskan 19-01-17:

"De ringer hem och gråter för att de saknar oss och Sverige" till sidans topp

Drygt 600 personer som har familjehem i Sverige kräver att utvisningarna av de flyktingar som bor hos dem stoppas.

När den stora flyktingströmmen nådde Sverige hösten 2015 var vi många vanliga familjer som på olika sätt engagerade oss i de unga människor som kom hit.

Vi lärde känna barnen och ungdomarna och hörde deras hjärtskärande historier. Vi tröstade dem, lärde dem svenska, om demokrati, regler och västerländska värderingar. Vi gav dem hopp och kärlek. Vi visste att de hade tunga skyddsskäl och förberedde dem på ett liv i Sverige.

Men åren gick, avslagen började komma och ungdomarna fyllde 18 år. De kastades ut från sina boenden och de som var betalda familjehem förlorade sin ersättning. Men många av oss lät ungdomarna bo kvar ändå. Andra öppnade sina hem för en hemlös ungdom. Vi blev frivilliga familjehem, antingen helt gratis eller mot en symbolisk summa från föreningar, organisationer och kyrkor.

Gemensamt för oss alla är att vi har knutit an till våra ungdomar under den tid vi har fostrat och lärt känna dem. De har blivit en del av våra familjer och att mista dem är som att förlora ett eget barn.

Men Migrationsverket bryr sig varken om familjeband eller skyddsskäl. I alla fall inte vad gäller ungdomar från Afghanistan. De ska ut, oavsett säkerhetsläget. Självmordsbombare, minor, syraattacker, långvarig torka, obefintlig infrastruktur, rasism mot minoritetsgrupper, förföljelse på grund av kön, religion eller sexuell läggning, dödshot, våld, sexuella övergrepp, tortyr, bristande nätverk och ett land i fullkomligt sönderfall - ingenting är skäl nog att stoppa en utvisning till Afghanistan.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190111:

Aftonbladet 19-01-11:

Pierre Schori m fl: Stoppa utvisningarna till krigets Afghanistan till sidans topp

Desperata krigsflyktingar utsätts för en långsam traumatiserande tortyr, det är lika motbjudande som absurt. Detta är inte Sverige som vi – och omvärlden – känner det, skriver Pierre Schori, Birgitta Engblom Danielsson, Maud Edgren Schori och Staffan Engblom.

I en febril kamp mot klockan fortsätter S, MP, C och L sina sonderingar för att skapa en demokratisk mittenkraft och därmed också undvika ett extraval.

Den segdragna processen och de blocköverskridande samtalen har kritiserats. Men detta är i sanning demokratin i handling, och syftet är enligt Annie Lööf och Jan Björklund "ett historiskt vägval": att på en gång rida spärr mot högerextremism, värna välfärdssamhället och stå upp för medmänsklighet.

Parallellt vidtar svenska myndigheter åtgärder, som får absurda och katastrofala konsekvenser för tusentals asylsökande afghanska barn och ungdomar. Ytterst leder denna verksamhet till självmord i Sverige och livsfara och död i Afghanistan.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Svenska Dagbladet debatt 19-01-07:

"Sverige har skapat ett oacceptabelt lidande" till sidans topp

Utvisningarna av unga ensamkommande från 2015 och 2016 är skamlig svensk flyktingpolitik. Många av dem har nu väntat i upp till tre år på definitivt asylbeslut. Hela gruppen måste få stanna. Det skriver Magnus Kihlbom och Birgitta Göransson tillsammans med 502 personer som på olika sätt berörts av situationen för de unga ensamkommande.

De fyra senaste åren har Sveriges flyktingpolitik successivt sjunkit ner i samma klass som EU:s mera flyktingfientliga länder. Denna glidning ner från anständig humanitär nivå måste stoppas.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 181125:

Kabulblogs 18-11-18:

An open letter to Heléne Fritzon: Stop deporting Afghan asylum seekers till sidans topp

By: Abdul Ghafoor

As many Swedish mothers, guardians, activists and will wishers of Afghan asylum seekers in Sweden. I am also concerned about the return of 48 Afghan asylum seekers back to Afghanistan planned on Monday 19th of November this month, and wanted to share the reasons of my/our concern about the dangers returning these young vulnerable boys back to Afghanistan.

My name is Abdul Ghafoor and I am currently running a charity organization by the name of Afghanistan Migrants Advice & Support Organization (AMASO). For the last 5 years, I have met hundreds of those forcibly deported back to Afghanistan and have been monitoring their situation as long as possible over the last several years. What I have found based on my experience is not what your government or people have heard or known about often.

Ms Fritzon, I know you have been provided with information about the security situation in Afghanistan and often advised that it is safe to return Afghan asylum seekers back to the country. It is sad to let you know that the reality on the ground is totally different from what you have been told. The reality is that Afghan government has failed to provide security to the millions of people who are inside the country, and therefore there is no guarantee they can assure the safety of hundreds of others who are facing deportation to the country. It is also a fact that the government has been losing ground to Taliban and ISIS every passing day. According to a recent report by the Special Inspector General for Afghan Reconstruction (SIGAR)

"the Afghan government currently controls or influences only 55.5% of the country's districts, marking the lowest level recorded since SIGAR began tracking district control in November 2015."

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Gefle Dagblad 18-11-19:

I kväll kanske Hassan sitter på ett plan till Afghanistan till sidans topp

Lotta Lagnander, asylrättsjurist

"I dag, måndag den 19 november ska många afghaner tvingas lämna Sverige. Det gäller mig också. Jag är kristen och homosexuell men eftersom jag inte har kunnat förklara det på ett sätt som Migrationsverket kräver har jag inte fått något uppehållstillstånd. När jag befinner mig i situationer där jag blir osäker blir jag väldigt låst i hjärnan och kan inte säga vad jag vill och vad jag har i hjärtat. Jag säger så mycket jag klarar. Men alla ställer krav på mig att jag ska säga betydligt mer än vad jag klarar av."

Den situation som Hassan Gholami beskriver här ovan är oerhört komplicerad. För att klarlägga om en person är kristen och/eller homosexuell ställs ett antal frågor från Migrationsverkets handläggare.

Du ska kunna beskriva din inre process som lett fram till ett ställningstagande gällande att konvertera. Du ska kunna reflektera över din sexuella läggning i förhållande till samhällets syn på till exempel homosexuella. Kommer du från ett homofobiskt land menar Migrationsverket att du ska kunna göra detta tydligt och detaljerat. Hassan anses inte ha kunnat göra detta. Han har till exempel inte kunnat redogöra för hur han och hans partner pratade om framtiden.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 181018:

Sanna Vestin at Facebook 18-10-14:

What's the matter with Sweden? till sidans topp

Comment on Sweden's policy regarding asylum seekers from Afghanistan by Sanna Vestin, board member of the Swedish Network of Refugee Support Groups, FARR. The comment was made as a short speach at the conference "How Safe is Afghanistan" in Stockholm 4 October 2018.

Recently, the UNHCR published new guidelines for Afghanistan. They say among other things that those who can't return to other parts of Afghanistan should not be referred to settle in Kabul. The internal flight alternative is neither "relevant" nor "reasonable".

Just some days later the Swedish Migration Agency announced that their guidelines concerning Afghanistan don't need to be changed in this respect. The argument was that since the number of killed civilians is not higher in Kabul in the first half of 2018 than 2017, people can still be expelled there.

According to the latest quarterly statistics from the European Union, 99% of asylum seekers from Afghanistan were allowed to stay in Switzerland, 84% in Italy, 75% in Greece, 71% in France, 64% in Finland, 54% in Belgium, only 39% in Germany but even less, 32% in Sweden.

In 2014, at least two thirds of the asylum seekers from Afghanistan were allowed to stay in Sweden. But the security situation hasn't improved since.

How come that Sweden suddenly seems unfriendly? Sweden historically has been at the lead when it comes to granting asylum among comparable countries.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180831:

Aftonbladet 18-08-28:

Låt barnfamiljer från Afghanistan få stanna till sidans topp

Upprop: Utvisningarna är ovärdiga och bryter mot barnkonventionen

Österlens stödförening för flyktingar samt ca 70 forskare mfl

Så här står det i FN:s barnkonvention, som Sverige ratificerade 1990:

"Vid alla åtgärder som rör barn, vare sig de vidtas av offentliga eller privata sociala välfärdsinstitutioner, domstolar, administrativa myndigheter eller lagstiftande organ, ska barnets bästa komma i främsta rummet."

Vidare står det i artikel sex att "konventionsstaterna ska till det yttersta av sin förmåga säkerställa barnets överlevnad och utveckling."

I artikel 38 slås det fast att "konventionsstaterna ska i enlighet med sina åtaganden enligt internationell humanitär rätt att skydda civilbefolkningen i väpnade konflikter vidta alla tänkbara åtgärder för att säkerställa skydd och vård av barn som berörs av en väpnad konflikt."

Det är med stor oro som vi bevittnar att den ena barnfamiljen efter den andra från Afghanistan får avslag på sina asylärenden i högsta instans och därmed också utvisningsbesked.

Flera av barnen, som är i åldrarna 0-18 år, har aldrig vistats i Afghanistan. Bland dem som har gjort det är det många som inte har några minnen alls från detta land.

Barnen har varit i Sverige i flera år och minns inget annat hem än Sverige. De går i skola eller förskola, talar flytande svenska, spelar fotboll, simmar och har svenska kompisar.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Svenska Dagbladet debatt 18-08-28:

"Stoppa utvisningarna till Afghanistan" till sidans topp

Ovissheten för ungdomar från Afghanistan är nu stor. Det råder oklarhet kring gymnasielagen. Om lagen havererar på juridiska grunder kräver vi en amnesti för denna grupp, skriver Annkarin Sundqvist och Stellan Welin.

Som medlemmar i volontärnätverket i Sotenäs kommun har vi under lång tid kommit nära den grupp av ungdomar från Afghanistan som inte anses ha asylskäl och som nu vistats i kommunen i nästan tre år. De flesta kom som minderåriga och skulle enligt dåvarande praxis ha fått uppehållstillstånd. Nu drog asylprocessen ut på tiden och de flesta blev över 18 år, antingen på "naturlig" väg eller genom åldersuppskrivning.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180804:

ECRE 18-07-13:

Towards a place of no return till sidans topp

Catherine Woollard

Horst Seehofer has managed to illustrate the inhumanity and futility of Europe's return policy with a "joke" about the deportation of 69 people on his 69th birthday. The numbers no longer match: one of the group committed suicide after being returned to Afghanistan. He was a young man who had arrived in Germany as a child and had lived there for eight years, "returned" to a town he'd never been to.

For ECRE, return is a valid part of migration policy but only if certain pre-conditions are in place. First, fair asylum decision-making. Here, the huge variation in the rate of recognition of protection claims, particularly from key nationalities such as Afghanistan, demonstrates this is not the case - and probably indicates political interference in judicial decision-making. That the likelihood of a protection claim from an Afghan varies from 3% to 98% from one Member State to another with no objective explanation for the difference is evidence of injustice.

The second pre-condition is a return process that is effected in accordance with human rights; sometimes this is the case, often not. Finally, there should post-return monitoring. In many cases, including in Afghanistan, people just disappear after return, their fate unknown but unlikely to be positive. Without these preconditions, return should not be happening. But under no circumstances should people be "returned" to places they've never been. That Europe "returns" to Afghanistan people who have never been to the country, having been born or grown up as refugees in Pakistan or Iran, beggars belief, as does the desperate scramble to find safe areas of war-torn countries in order to send people there. Although Denmark's mission to Syria to identify a safe place so it can send back Syrians is likely to prove a futile journey.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Upsala Nya Tidning debatt 18-07-30:

Vad vet Torvik om de utvisades villkor? till sidans topp

Karin Fridell Anter

Migrationsverkets "återvändaresambandsman" Terje Torvik tillbringade ett år i Kabul. På Migrationsverkets hemsida berättar han om sina erfarenheter: "Från de personer som träffar återvändare fick jag veta att de som inte förberett sig hade mycket svårare att etablera sig. De som har planerat i förväg kan ha både pengar och ett tillfälligt boende som väntar, men de måste ha ansökt om det före avresan. Och lika viktigt är att de har en plan för sin fortsatta försörjning."

"Jag är inte naiv, det är inte lätt att återvända. Men de flesta kan etablera sig som entreprenörer. Det råder brist på exempelvis elektriker, plåtslagare, snickare, bilmekaniker, kockar, personer som talar engelska och it-tekniker, säger han. Han menar att det ofta kan räcka med en kortare praktisk utbildning i Sverige och någon slags affärsplan för att kunna starta eget."

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180625:

Expressen debatt 18-06-17:

Susanna Birgersson: Sverige behöver en öppen debatt om återvandring till sidans topp

Lär av de senaste årens migrationsdebatt: att fula ut frågor leder inte framåt.

Vad har vi lärt oss av de gångna årens invandringsdebatt? Vi har lärt oss att detta är ett område där principer flyger in i varandra och exploderar. Vi har lärt oss att det som ena mandatperioden ansågs vara oanständig retorik, nästa mandatperiod kunde presenteras som ansvarsfull och nödvändig politik. Vi har lärt oss att vägvalen som gjordes i syfte att marginalisera Sverigedemokraterna, ledde i motsatt riktning. Vi har lärt oss att människor söker sig till Sverige av de mest skiftande skäl.

Vi har lärt oss att vi behöver närma oss migrationspolitikens många komplexa frågor med större ödmjukhet.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180528:

Sveriges Radio Skaraborg 18-05-18:

Lämnar jobbet i protest mot flyktingpolitiken till sidans topp

Gymnasieläraren Hanna von Wicht i Lidköping orkar inte längre undervisa elever som sedan utvisas. Något hon skriver om i ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven.

I brevet protesterar Hanna von Wicht mot det hon tycker är en inhuman flyktingpolitik där många av hennes ensamkommande elever på De la Gardie gymnasiet kommer att skickas tillbaka till Afghanistan.

Själv lämnar hon nu sin tjänst som lärare i svenska på gymnasiets förberedande program. Hon orkar inte längre, berättar hon.

Hannas brev till Stefan Löfven

Jag arbetar som lärare i svenska som andraspråk på IM-programmet och gymnasiet. Min roll är att undervisa elever i det svenska språket. Detta för att de på lång sikt ska kunna integreras i det svenska samhället, kunna få ett arbete och leva ett helt vanligt svenssonliv.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Skaraborg 18-05-18: Carina Ohlsson (S): Utbildning är alltid värdefullt (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR, #vistårinteut och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.