fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Debatt och partipolitik

Om socialdemokraterna

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 190609:

Eskilstuna-Kuriren ledare 19-05-18:

Alex Voronov: Reinfeldts flyktingpolitik var även sossarnas till sidans topp

Det är väldokumenterat och finns i det politiska minnet. Sakförhållandet klarläggs gång på gång. Ändå fortsätter Socialdemokraterna att vilseleda och hyckla om var de och deras politiska opponenter stod i flyktingpolitiken fram till hösten 2015.

Nu är det listettan i EU-valet, Heléne Fritzon (S), som på onsdagens debattsida i Expressen förfalskar historien: "Det var Moderaternas migrationspolitik vi socialdemokrater fick ta över 2014. Det var efter deras egen regering som vi fick skärpa migrationspolitiken. Många minns dåvarande moderatledare Fredrik Reinfeldts tal om 'öppna era hjärtan'. Det är ingen hemlighet att Sverige var allt annat än rustat för flyktingkrisen 2015."

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190517:

Radio Sweden 19-05-16:

Socialdemokraterna: Alla EU-länder måste ta emot asylsökande till sidans topp

Socialdemokraterna vill att alla EU-länder ska tvingas ta emot asylsökande personer. Det är viktigt att alla länder hjälper till och tar ansvar, säger Heléne Fritzon.

- Jag tycker fortfarande att man ska hålla i att det ska vara ett gemensamt ansvarstagande. Det ska vara ett solidariskt åtagande. Och det ska vara långsiktigt hållbart, säger Heléne Fritzon till P1 Morgon.

Heléne Fritzon tycker att länder som inte tar emot asylsökande ska förlora sitt ekonomiska bidrag från EU. Det är till exempel länder som Ungern och Polen.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190503:

Dagens Hultsfred 19-04-18:

Migrationsverket om hårda kritiken: "Ohederligt att som politiker inte säga sanningen" till sidans topp

2016 fattade riksdagen beslut om nya och mycket hårdare lagar inom migrationsområdet. Det är den lagstiftning Migrationsverket har att förhålla sig till.

- Det är ohederligt att som politiker inte berätta sanningen, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationschef på Migrationsverket.

Utvisningen av familjen Park, som bor i Högsby kommun, har väckt mycket missnöje i länet. Häromdagen tog Socialdemokraternas distrikt i länet kraftigt avstånd mot beslutet. Familjen har bott i Fågelfors i tio år och består av två vuxna och tre barn, vilka alla är födda i Sverige. Föräldrarna kommer från Nordkorea, men har utvisats till Sydkorea.

"Socialdemokraterna i Kalmar län vill med kraft ta avstånd från Migrationsverkets beslut att utvisa familjen Park. Migrationsverkets beslut att utvisa familjen Park från Sverige, där barnen är födda, till Sydkorea ett land de inte har någon relation till är oacceptabelt", skrev S i Kalmar län.

Nu har Migrationsverket tröttnat på kritiken mot dem.

- Utgångspunkten är ganska konstig faktiskt. Jag går inte på det enskilda ärendet, men det rör en familj som har varit här under lång tid. I grund och botten handlar det om att det i den tidigare lagstiftningen fanns möjlighet att bevlja uppehållstillstånd på de här grunderna. Men regeringen, ledd av Socialdemokraterna, valde att ta bort den möjligheten när skärpningen av lagstiftningen kom till 2016, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationschef på Migrationsverket och fortsätter:

- Migrationsverket påpekade detta i remissvaret att man tar bort det som förenklat kallas humanitära skäl och att det kommer få stora konsekvenser för utsatta grupper. Det skrev vi uttryckligen i remissvaret och nu ska man förlänga samma lagstiftning. Då säger vi samma sak och frågar oss om det är förenligt med Barnkonventionen. Då kommer vi behöva hjälp och styrning.

"Otroligt märkligt"

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190415:

Svenska Dagbladet 19-04-14:

S vill tvinga Ungern att ta emot flyktingar: "Inte naivt" till sidans topp

Hur ska svenska socialdemokrater övertyga motsträviga EU-länder som Ungern och Polen att ta emot fler flyktingar? Heléne Fritzon, Socialdemokraternas toppkandidat till Europaparlamentsvalet, är "helt övertygad" om att det är möjligt.

Om det finns en fråga som splittrar EU:s medlemsländer just nu, så är det synen på migration. Öst står mot väst - understödda av syd - och gemensamt klagar regeringar i länder som Ungern, Slovakien, Italien och Polen på att flyktingar hotar vår europeiska värdegrund.

Heléne Fritzon har hört deras argument till leda. Hon var svensk migrationsminister fram till i januari i år, och har suttit i ett stort antal ministerrådsmöten och diskuterat med sina europeiska kollegor. Ändå går hon som förstanamn på Socialdemokraternas EU-lista till val på frågan om att alla måste dela på flyktingmottagandet.

Hur ska du och Socialdemokraterna få igenom en gemensam solidarisk flyktingpolitik i EU?

- EU är ett freds- och samarbetsprojekt, då måste man ta ett solidariskt ansvar. Också för de svåra frågorna. Sverige tog under 2015 det största humanitära ansvaret någonsin, men det fanns också länder som valde att ställa sig vid sidan av.

Och hur ska du övertyga de länderna om att vara solidariska?

- Under min tid i regeringen ansvarade jag för förhandlingarna om ett gemensamt asylpaket i ministerrådet. Min bedömning är att vi är väldigt nära, men att det fortfarande finns ett antal länder som bestämt markerar att de inte tänker ta det ansvaret. Vi driver att alla måste bidra till en kompromiss.

- Om man ska uttrycka det lite spetsigt kan man säga att det är dags för vissa länder att sluta plocka russinen ur EU-kakan.

- Kommissionen har lagt fram flera förslag till kompromisser och nu måste länderna enas, och det är jag övertygad om att de gör.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190326:

Sveriges Radio Ekot 19-03-18:

S: Löfven förankrade inte nya asylpolitiken till sidans topp

Socialdemokraternas valanalys riktar kritik mot ordföranden Stefan Löfven. Enligt analysen hade han inte förankrat den nya, restriktiva asylpolitiken i partiet. Socialdemokraterna misslyckades med att vinna väljare bland barnfamiljerna och tappade stöd bland arbetarna.

Partiet misslyckades dessutom att vinna i sjukvårdsfrågan och frågan om pensionerna. Det visar också valanalysen för valet i höstas, som Ekot tagit del av.

Valanalysen riktar bland annat kritik mot partiledningen för hur litet migrationspolitiken förankrats i partiet. Till exempel i maj förra året när Stefan Löfven höll en presskonferens om att Socialdemokraterna ska ha en restriktiv asylpolitik.

Det gällde papperslösa barns rätt till skolundervisning.

- Vi menar att om du har fått ett nej och inte ska vara i landet så kan man naturligtvis inte säga att "då har jag ändå rätt till skola, ändå rätt till samma vård, ändå rätt till samma välfärd". Nej, så kan det inte vara. Utan har man inte rätt att vara här i landet, då är det annat som gäller, sa Stefan Löfven då.

Valanalysgruppen konstaterar att omsvängningen av migrationspolitiken inte hade diskuterats och förankrats tillräckligt väl i partiet.

"Partimedlemmar måste ges större utrymme att diskutera frågor av liknande dignitet", säger valanalysgruppen.

Valanalysen konstaterar att valet för partiet varken kan karakteriseras som ett katastrofval eller ett krisval, men inte heller som en framgång.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

SvT Nyheter 19-03-20: Sjukvård och migration sänkte Socialdemokraterna i valet (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190318:

Metro 19-03-06:

Statsvetare om familjeåterförening: "Kan skada Socialdemokraterna" till sidans topp

Beslutet om att utöka rätten till familjeåterförening är inte populärt. Enligt en opinionsundersökning som Yougov har gjort är det en av de punkterna i januariavtalet som väljarna är mest negativa till. Statsvetaren Marje Lemne tror att de nya reglerna kan skada Socialdemokraterna.

Efter flyktingkrisen 2015 stramades möjligheten till familjeåterförening åt ordentligt. Alternativt skyddsbehövande personer förlorade rätten att ta med sig sina familjer till Sverige. I och med januariavtalet som slöts mellan S, MP, C och L återfår nu dessa personer den möjligheten.

Men de nya reglerna som kommer införas i sommar väcker känslor. Enligt en opinionsmätning från Yougov är 40 procent av väljarna ganska eller mycket negativa till de nya reglerna.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190219:

Aftonbladet 19-02-14:

Löfvens flyktingbesked sänkte S i valet till sidans topp

Stefan Löfven presenterade Socialdemokraternas skärpta flyktingpolitik bara några månader före valet.

Det var ett taktiskt misstag - som sänkte partiets resultat.

- Diskussionen borde ha klarats av mycket tidigare, även om den hade blivit infekterad, säger Gabriel Wikström, ordförande i S valanalysgrupp.

Socialdemokraterna hade som mål att nå minst 31 procent i riksdagsvalet i höstas. I stället landade man på sin historiskt lägsta nivå - 28,3 procent.

Bakom valresultatet finns tre huvudsakliga anledningar, enligt Gabriel Wikström, ex-ministern som leder arbetet med partiets valanalys.

- Vi har haft det jobbigaste parlamentariska läget sedan 20-talet, det är första gången Socialdemokraterna leder en koalitionsregering sedan 1957 och det har funnits en allt överskuggande fråga i form av flyktingkrisen under mandatperioden, säger han.

Läxa för framtiden

Att Stefan Löfven och dåvarande migrationsminister Heléne Fritzon presenterade S migrationspolitik bara några månader före valet blev avgörande, enligt Wikström.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180819:

Sveriges Radio Sörmland 18-08-13:

S i Katrineholm vill ta emot färre flyktingar till sidans topp

Socialdemokraterna svarade "ja" på frågan om Katrineholm kunde lova att det ska bli färre invandrare i stan. Människor har känt sig kränkta av svaret.

Inför valet lanserar de lokala tidningarna i Sörmland #kan du lova?, med olika frågor till politiker. Svaret på frågan om invandrare har väckt reaktioner.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Svenska Dagbladet 18-08-14:

Löfven självkritisk om migration till sidans topp

Statsministern och S-ledaren Stefan Löfven anser att Sverige inte kan återinföra regler som gör det lättare att få asyl igen. Han hävdar, i P1:s partiledarintervju, åter att det var Alliansregeringens lagstiftning som bäddade för flyktingströmmen hösten 2015, trots att hans egen regering accepterade den.

- Vi borde ha varit hårdare mot den lagstiftningen, säger Löfven som ändå godtog den eftersom det var en förutsättning för att regeringssamarbetet med Miljöpartiet.

Löfven försvarar sig med att ingen vid valet 2014 kunde förutse flyktingkrisen.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Svenska Dagbladet 18-08-14: M avfärdar Löfvens migrationsbeskrivning (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Expressen 18-08-16:

Regeringens krav: Släpp asylprognos på en söndag till sidans topp

Regeringen tvingade i somras Migrationsverket till en unik åtgärd: Publicera den sista känsliga asylprognosen före valet på en söndag.

Migrationsverket ville släppa prognosen på en vardag men regeringen vägrade.

- Detta mörkande från nuvarande regering skapar ju bara konstigheter, säger Sofia Arkelsten.

I Expressen och Dagens industris partiledardebatt undrade SD-ledaren Jimmie Åkesson om motivet till val av prognosdag.

I valrörelsen 2014 blev Migrationsverkets sista asylprognos före valet sprängstoff. Prognosen aviserade att antalet asylsökande som väntades till Sverige skulle öka kraftigt och därmed skulle flyktingkostnaderna skena.

Statsminister Fredrik Reinfeldts reaktion på prognosen blev ett tal där han uppmanade svenska folket att "öppna sina hjärtan".

I efterhand har talet och flyktingprognosen pekats ut som en viktig förklaring till att Sverigedemokraterna gick framåt i valet och alliansregeringen tvingades avgå.

Regeringen krävde nu att prognosen skulle släppas på söndagen

Inför årets val har Stefan Löfvens regering krävt att Migrationsverkets sista prognos inför valet ska lämnas in till regeringskansliet på en söndag. Det har väckt frågor om regeringens motiv har varit att mörka rapporten eller skapa sig ett informationsövertag när prognosen släpptes.

Dagens Samhälle har publicerat en granskning av turerna kring valet av prognosdag.

Granskningen visar att det aldrig tidigare hänt att en prognos presenterats en söndag. Migrationsverket har släppt fem kostnadsprognoser om året sedan 2007 men aldrig på en helg när personalen normalt är ledig, enligt Dagens Samhälle.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180804:

Aftonbladet ledare 18-08-01:

Sossarnas hbtq-politik skaver i flyktingfrågan till sidans topp

På onsdagsmorgonen presenterar socialminister Annika Strandhäll och HBT-S ordförande Sören Juvas Socialdemokraternas hbtq-politiska program. Utanför fönstret fladdrar regnbågsflaggor på förbipasserande bussar, som understryker att vi är mitt i Europride, där Sverige är värd.

- För vår del är det otroligt viktigt att Sverige ska vara tryggt, oavsett vilken sexuell läggning du har, om du är hetero, om du är homo, om du är ung eller gammal, om du är född i Sverige eller i ett annat land, slår Annika Strandhäll fast.

På många sätt välbehövligt

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180614:

Värmlands Folkblad ledare 18-06-05:

Sluta följa efter Jimmie till sidans topp

SCB:s stora partisympatiundersökning bekräftar det alla andra opinionsmätningar kommit fram till under våren. Sossarna backar, alliansen krisar och Jimmie Åkesson är jättenöjd. Landet blir svårt att regera efter valet i september.

Det finns bara ett parti som kan glädja sig åt vart valvinden blåser. Sverigedemokraterna har ökat med nästan fyra procentenheter till 18,5 procent sedan förra mätningen i november. Det är långt över valresultatet från 2014 och mer än en fördubbling jämfört med SCB-mätningen samma vår.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 18-06-07:

SVT/Novus: SD näst största parti - nära gå om S till sidans topp

Sverigedemokraterna fortsätter att öka och är idag näst största parti och får 21,9 procent. Samtidigt förlorar Socialdemokraterna stöd och får 23,8 procent. Skillnaden mellan partierna är idag alltså mindre än två procentenheter. Det visar SVT:s och Novus mätning av hur väljarna skulle rösta om det vore val idag.

"Vi kan utmana Socialdemokraterna och Moderaterna om förstaplatsen". Det sa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson så sent som i tisdag. Han kommenterade då SCB:s partisympatimätning. I dag kan SVT/Novus visa att SD tagit ett steg på vägen. Partiet är idag näst största parti enligt den undersökning som SVT kan presentera idag.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Svenska Dagbladet 18-06-12:

4 av 5 S-väljare bakom skärpta migrationspolitiken till sidans topp

Bara några få procent av Socialdemokraternas väljare vill att Sverige tar emot fler flyktingar, visar en ny opinionsmätning från SvD/Sifo. Det vet S-valledningen, som snarare skyller raset i opinionen på lagen om ensamkommande.

Migrationspolitiken delar Socialdemokraterna, men inte på det sätt som S-krisen har beskrivits hittills. Det största regeringspartiet har stramat åt migrationspolitiken och skärpt tonen i migrationsdebatten, och samtidigt rasat i opinionen. Många kritiker har sett den nya migrationspolitiken som en förklaring till väljarflykten. Sidoorganisationerna har protesterat och en riksdagsledamot har valt att lämna sitt uppdrag.

Men en ny undersökning om flyktingmottagandet, som SvD beställt av Sifo, visar att skärningspunkten inte går mellan de S-väljare som vill ta emot fler respektive färre flyktingar. Nästan 80 procent av de tillfrågade stöder regeringens åtstramning av migrationspolitiken.

Bland Socialdemokraternas väljare svarar bara 7 procent att de vill se ett större mottagande. Samtidigt säger 40 procent att de vill att Sverige tar emot färre flyktingar än i dag, och 37 procent att de vill ha kvar dagens nivåer, som alltså redan är rejält åtstramade. Skärningspunkten går alltså snarare mellan de som vill ha en stram, och de som vill ha en ännu stramare migrationspolitik, om du frågar väljarna.

De här siffrorna kommer inte som en chock för partiledningen eller valstrategerna. Egna mätningar har länge visat samma sak. I bakgrundssamtal med SvD:s källor återkommer ett orsakssamband och en intern analys: lagen om att låta de ensamkommande få en ny chans att stanna har dragit ner väljarstödet.

- Vi vet att vi går ner i opinionen när det kommer negativa besked om migrationspolitiken, som det om ensamkommandelagen, säger en centralt placerad S-källa.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180605:

SvT Nyheter 18-05-28:

Jens Orback (S) kritisk till S nya linje: Man mixtrar med partiets dna till sidans topp

Bottenrekord i opinionsmätningar och intern kritik - det har varit en tuff vecka för Socialdemokraterna. I Agenda analyserar Jens Orback (S), tidigare integrationsminister för partiet, dagens läge.

- Vi är många som tar illa vid sig när det starka kärnvärdet av interationell solidaritet inte känns igen, säger han.

Socialdemokraterna har med sin stramare migrationspolitik väckt intern kritik. Även Jens Orback ställer sig frågande till nya linjen och menar att det rör sig om signalpolitik.

- Jag har störts av den signalpolitik som många uppfattat, en signalpolitik som slår an till en nationell instängdhet som jag tycker att många andra partier står för och som S inte behöver signalera, säger han.

"Mixtrar med partiets dna"

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Värmlands Folkblad debatt 18-05-30:

Var har moralen tagit vägen? till sidans topp

Stefan S Widqvist

Finansminister Magdalena Andersson hävdar att en skärpt attityd till invandring är något som socialdemokratins politik är grundad i sedan lång tid tillbaka. "Jag står helt bakom det förslag vi har lagt fram. För mig är det här en återgång till en klassisk S-politik. En reglerad invandring var den politik som fördes när jag gick med i SSU och sedan i partiet". (Aftonbladet 2018-05-22).

Magdalena markerar att hon står för S-traditionen för att påvisa att oppositionen inom partiet inte hör hemma i denna syn på flyktingpolitiken, att avvikarna är de kritiska rösterna inte partiledningen. Det är därför av vikt att titta lite närmare på Magdalenas påstående om socialdemokratins politiska historia i förhållande till migration, flyktingar och invandring.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180528:

Aftonbladet 18-05-17:

Kommunalråd kritiska till Löfvens migrationspolitik till sidans topp

Socialdemokraternas vändning i migrationsfrågan har rört upp starka känslor inom partiet.

Bland kommunalråd ute i landet är missnöjet starkast mot de tillfälliga uppehållstillstånden och att det blir svårare för familjer att återförenas.

- Jag tycker att vi så fort som möjligt borde gå tillbaka till permanenta uppehållstillstånd och bryta med den här tillfälliga politiken, säger Meit Fohlin, regionråd på Gotland.

Två veckor har gått sedan Socialdemokraterna presenterade sin nya migrationspolitik.

Kritiken lät inte vänta på sig. Bland annat reagerade partiets samtliga sidoförbund, som vände sig mot att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregel även i fortsättningen, samt att rätten till familjeåterförening begränsas.

Att svängningen i migrationsfrågan är känslig inom partiet visar också Aftonbladets rundringning till socialdemokratiska kommunalråd runt om i landet. Många av de 25 som svarat anser att åtstramningen är nödvändig och att man står bakom partiledningen - men flera är också kritiska till delar av politiken.

Känner inte igen sig

Kritikerna anser att tillfälliga uppehållstillstånd och begränsad familjeåterförening är en för hård politik som dessutom försvårar integrationen i samhället.

- Jag har en väldigt stor medkänsla med människor som inte får återförenas med sina familjer. Vi kan inte föreställa oss hur det är att fly från ett krig, om några tar sig till ett tryggt land och de andra inte få följa efter. Det är fruktansvärt, säger Ann-Katrin Järåsen, kommunalråd i Torsby.

- Jag vet att det är många socialdemokrater som tänker så här.

Hon får medhåll från Johan Söderling, kommunalråd i Vännäs. Han sluter upp bakom partiet, men han hade egentligen önskat en annan politik.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Expressen 18-05-16: 105 politiker överväger att lämna Socialdemokraterna (Extern länk)

SvT Nyheter Skåne 18-05-22: S-topp i Lomma hoppar av riksdagslistan i protest mot Morgan Johansson (Extern länk)

Sveriges Radio Västmanland 18-05-24: Lena Hjelm Wallén (S) kritisk till partiets strängare flyktingpolitik (Extern länk)

Sveriges Radio Norrbotten 18-05-25: SSU-ordförande i Luleå hoppar av kommunpolitiken (Extern länk)

Expressen 18-05-17: Efter avhoppen: "S måste rensa upp bland aktivister" (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Arena 18-05-16:

Stor risk att Socialdemokraternas nya strategi misslyckas till sidans topp

Professor Jens Rydgren, Fil dr Kirsti Jylhä, Docent Pontus Strimling

En ny analys från Institutet för framtidsstudier av väljardata från opinionsinstitutet Novus visar att Socialdemokraternas restriktiva migrationspolitik har liten chans att locka tillbaka väljare som lämnat partiet för Sverigedemokraterna. Risken för nettoförluster är troligen större, menar tre forskare.

Socialdemokraterna (S) har gått till val med den uttalade valstrategin att vinna tillbaka väljare från SD, där 350 000 väljare som uppges stå emellan S och Sverigedemokraterna (SD) har pekats ut som en av två prioriterade målgrupper. Som ett led i denna strategi har Socialdemokraterna aviserat en radikal förändring i sitt migrationspolitiska program, som i praktiken har inneburit ett närmande till SD:s politik. Man har även i bredare bemärkelse valt att kraftigt fokusera på sociokulturella frågor, såsom säkerhet och lag och ordning.

Hur stor är då Socialdemokraternas chans att lyckas med denna strategi? För att besvara den frågan behöver vi veta mer om de väljare som har lämnat Socialdemokraterna för att söka sig till SD. Vi har gett Novus i uppdrag att genomföra en undersökning bland 2217 SD-väljare, av vilka 491 tidigare har röstat på Socialdemokraterna och 899 tidigare har röstat på Moderaterna (enligt frågorna "Har du röstat på något parti förutom SD?"; "Om så: vilket var det parti du senast röstade på?"). Utöver det har vi även, som jämförelsepunkter, samlat in data från 548 socialdemokratiska väljare och 634 moderatväljare.

Den generella bilden är att de väljare som har lämnat Socialdemokraterna för SD inte skiljer sig från övriga SD-väljare, medan de avviker kraftigt från de S-väljare som fortfarande röstar på Socialdemokraterna. Ett undantag från den bilden rör attityder till den socioekonomiska politiken, där SD-väljare som tidigare röstat på Socialdemokraterna står något till vänster om övriga SD-väljare.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Svenska Dagbladet debatt 18-05-27:

"Låt asylsökande behålla chansen att jobba" till sidans topp

Alla legalt arbetande asylsökande som vill byta spår bör ges denna möjlighet. Socialdemokraternas förslag att strypa denna möjlighet skapar en rad nya kostnader och problem för hela samhället, skriver juristen Madeleine Käärik som arbetar med asylärenden.

Från december 2008 kan asylsökande byta spår och efter avslutat asylprocess ansöka om arbets- och uppehållstillstånd. Man kan fortsätta arbeta här i landet medan man väntar på sitt beslut.

Socialdemokraterna vill att denna möjlighet skall tas bort eller begränsas till att man enbart kan byta spår om ansökan avser något av bristyrken. De övriga jobben ska kunna erbjudas bara de som redan har uppehållstillstånd.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, svenska media via Eniro och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media främst via I Care och IRR, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, ENAR, Statewatch, Noborder och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska Amnesty, FARR, Rosengrenska och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Josefin Åström, Hjalte Lagercrantz, Karin Nilsson Kelly, Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt.