fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Debatt och partipolitik

Behandling av HBTQI-relaterade asylskäl

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 200125:

ETC debatt 20-01- 18:

Ska vi tvingas tillbaka in i garderoben? till sidans topp

I världen upp och ner så vill Migrationsverket låsa in oss HBTQ-personer i en garderob, som en lösning på problemet att vi inte är heterosexuella och har mänskliga rättigheter, skriver Ali Hosseini, en ung afghan som suttit frihetsberövad i förvar i Gävle i två månder

Jag heter Ali och har precis blivit utsläppt ur förvar, där jag sattes för att Migrationsverket inte tror att jag är gay och vill skicka tillbaka mig till Afghanistan. Jag är inte den första kristna HBTQ-personen som genomgått en rättsosäker asylprocess, och jag kommer tyvärr nog inte att vara den sista.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 191119:

ETC 19-11-18:

Ge Abdolah och Samiaullah en fristad i Sverige till sidans topp

Trots sina uppenbara skyddsskäl har mottagarna av årets Jörn Svensson-pris, hbtq-aktivisterna Abdolah Hoseine och Samiaullah Amiri, fått avslag på sina asylansökningar. Tvinga inte in dessa två killar i en dödlig garderob. Det skriver vänsterpartisterna Malin Björk och Christina Höj Larsen.

Abdolah Hoseine och Samiaullah Amiri är två 20-åriga killar som flydde till Sverige för fyra år sen. Det var först här som de lärde känna varandra. Sedan augusti förra året är de båda aktiva i kampen för hbtq-personers rättigheter. Trots sina uppenbara skyddsskäl hotas de nu av utvisning till världens farligaste land, Afghanistan.

Den 2 november tilldelades dessa modiga killar årets Jörn Svensson-pris, som varje år delas ut av Vänsterpartiet till framstående hbtq-aktivister. Priset delades ut under Vänsterdagarna i Göteborg. Med priset vill vi uppmärksamma asylsökande hbtq-personer och deras kamp för att få leva hela liv. Deras liv begränsas först av förtrycket de utsatts för i sina ursprungsländer och sedan återigen när deras skyddsskäl alltför ofta underkänns här i Sverige.

Abdolah är själv gay, medan Samiaullah är straight. Abdolah flydde som tioåring till Iran, där han hamnade i fängelse efter att han påkommits ha sex med sin partner. I fängelset misshandlades och våldtogs han. Tack vare stödet från sin familj lyckades han komma ut ur fängelset och fly till Sverige.

Samiallahs engagemang för hbtq-personer bottnar i en hemsk upplevelse han hade i Afghanistan. Hans bästa vän misshandlades och förnedrades på grund av sin homosexualitet utan att han kunde hjälpa honom. När Samiallah blev vän med Abdolah här i Sverige bestämde han sig för att göra för honom vad han inte kunde göra för sin andre vän.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190801:

Expressen debatt 19-07-31:

Ni viftar med flaggor medan Hbtq-flyktingarna skickas ut till sidans topp

Sverige utvisar hbtq-personer till länder med både fängelse och avrättning i straffskalan, samtidig som en Prideparad går genom Stockholms gator. Vi förväntar oss en lagstiftning som värnar asylrätten för de hbtq-personer som flyr för sina liv, skriver RFSL.

RFSL arbetar för att alla hbtq-personer som flyr undan förföljelse ska ha rätt till asyl i Sverige. Utvecklingen i Sverige och övriga EU inom asyl- och migrationspolitiken svarar inte upp mot de krav på humanitet och rättssäkerhet som en kan förvänta sig av Sverige.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 190721:

Aftonbladet debatt 19-07-20:

Låt HBTQ-flyktingar stanna i vårt land till sidans topp

/Undertecknat av en rad mr-aktivister/

För några dagar sedan fick Abdolah Hoseini hem ett brev. Sverige vill utvisa Abdolah till Afghanistan, ett land han aldrig varit i och ett land där homosexualitet kan ge dödsstraff. Abdolah växte upp i Iran, men tvingades fly på grund av homofobiska lagar, av rädsla för att återigen fängslas och straffas av iranska staten, men också av rädsla för att utsättas för hedersvåld.

Priderörelsen bygger på mod. Det är få människor som har så mycket mod som de hbtq-flyktingar som tagit sig till Sverige. Ofta har en som flyende hbtq-person varit med om fruktansvärda händelser.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 181231:

Stoppa utvisningarna 18-12-19:

Migrationsverket saknar kunskap om religion och sexualitet till sidans topp

Författare: Stefan Sundbäck, präst i Svenska kyrkan

Behandlingen av apostater, konvertiter, ateister och HBTQ-personer är en viktig del av det totalhaveri migrationspolitiken drabbats av.

Det är inte utan att jag känner att många av Migrationsverkets och Migrationsdomstolarnas handläggare känns charlatansmässiga i sina bedömningar. Många saknar kunskap om vad religion och sexuell läggning innebär. Det handlar nämligen om hur en människa uppfattar sin egen identitet.

Jag har samtalat med tillräckligt många unga asylsökande för att säga att i stort sett alla har tagit MYCKET medvetna beslut. Sexuell läggning är dessutom inte något jag väljer. Det sitter verkligen i djupet av en människas vara. Att dessa kategorier betraktas som "kafir" av allmänheten i vissa länder, fundamentalistiska trosriktningar såsom ISKP och talibaner och kan skymfas och/eller dödas fritt för sin otro mot sanningen, det vill säga islam, är däremot uppenbart.

Om ledningen för Migrationsverket handlat klokt, då man upptäckte: här har vi bristande kunskap, så hade den tagit tillbaka frågan och litat till de bedömningar som erfarna präster, diakoner och pastorer gjort i de skrivna intygen. Det hade egentligen aldrig behövt bli någon rättssak av det. Som präst har man trots allt minst fyra års universitetsutbildning i religionsvetenskap/teologi. Därefter ett ytterligare år på Svenska kyrkans egen utbildning. Diakoner har i många fall en lika lång universitetsutbildning, fast med annan inriktning. Många har dessutom lång erfarenhet i yrket. Själv har jag nästan 30 års erfarenhet av att möta människor och bedöma deras tro. Dessutom finns paradoxen, att det inom alla av oss finns både tro och otro sida vid sida i varierande grad.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180804:

Aftonbladet ledare 18-08-01:

Sossarnas hbtq-politik skaver i flyktingfrågan till sidans topp

På onsdagsmorgonen presenterar socialminister Annika Strandhäll och HBT-S ordförande Sören Juvas Socialdemokraternas hbtq-politiska program. Utanför fönstret fladdrar regnbågsflaggor på förbipasserande bussar, som understryker att vi är mitt i Europride, där Sverige är värd.

- För vår del är det otroligt viktigt att Sverige ska vara tryggt, oavsett vilken sexuell läggning du har, om du är hetero, om du är homo, om du är ung eller gammal, om du är född i Sverige eller i ett annat land, slår Annika Strandhäll fast.

På många sätt välbehövligt

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Expressen debatt 18-08-03:

Vi ska skämmas över Sveriges flyktingpolitik till sidans topp

Vi vill leva i samhällen som respekterar alla människors rättigheter.

Samtidigt skickar vi tillbaka hbtq-personer på flykt till samma förtryckande länder som de lyckats lämna, skriver Malin Björk (V).

I morgon kommer jag att gå i EuroPride-tåget i Stockholm och om två veckor kommer jag att tåga i min hemstad Göteborg.

Jag är stolt över att komma från ett land där jag inte förföljs på grund av vem jag älskar. Jag är stolt över att tillhöra ett parti som var det första att kräva en könsneutral äktenskapslagstiftning, som tagit strid mot tvångssteriliseringar av transpersoner, som vill att ett tredje juridiskt kön införs och att ett barn ska kunna ha fler vårdnadshavare än två.

Känner skam

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 180528:

ECRE opinion 18-05-17:

Sexual orientation, gender identity and asylum in the UK: is 'discretion' ever a choice? till sidans topp

By Moira Dustin, SOGICA Project

Asylum seekers fleeing homophobia and transphobia to claim refuge in European countries have a difficult time. They experience many of the problems that all asylum seekers face - the abuses and injustices that forced them to leave their homes in the first place, combined with what was probably a difficult journey, followed by having to engage with a complex and unsympathetic asylum system in whichever European country they ended up in. However, LGBTQI+ people often encounter additional hurdles. Because their persecution may take place in private at the hands of family members or people in the community rather than state officials, it may be difficult to provide evidence to support their claim for asylum. And they are unlikely to be able to seek support from community organisations and their diaspora to the same extent as other refugees. They are particularly vulnerable to discrimination and violence, especially if they are detained pending a decision on their claim.

A further obstacle is that, in a number of European countries, the concept of 'discretion' is deployed in a misleading way by states to make asylum difficult for those individuals claiming on the basis of sexual orientation or gender identity (SOGI).

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR, #vistårinteut och InfoTorg Juridik (betaltjänst) samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.