fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Kalender

Denna sida innehåller tips om namninsamlingar, möten, kurser mm i asyl- och flyktingfrågor. De flesta tipsen är hämtade från arrangörernas hemsidor.


Pågående aktioner:

Brinn för barnen 21-09-13:

Tim ska utvisas ensam till Nigeria till sidans topp

Hjälp Tim 3 år att få stanna i Sverige! SKRIV UNDER NAMNINSAMLINGEN!

Nu sker det igen och vi behöver ER hjälp. Det är bråttom! Tim som bott hela sitt treåriga liv i Sverige med sitt familjehem, placerad bara några veckor gammal, ska ut ur SITT land. Tim har hela sitt liv här, men nu anser Migrationsverket att han ska ut ur sitt land och bort från sin familj. Till ett land han aldrig varit i. Till ett barnhem eller till människor han aldrig träffat och som talar ett språk han inte kan. Migrationsverket ska ta honom från sin trygghet och kärlek här hemma i Sverige och lämna honom i Nigeria.

Är detta verkligen i linje med barnkonventionen?

NEJ, såklart det inte är!

Barnkonventionen är lag i Sverige. I den står det bland annat att alla beslut som rör barnet ska vara till barnets bästa. Det gör att Migrationsverket i det här fallet bryter mot lagen genom att utvisa treåriga Tim. Vi anser att detta beslut går emot allt som har med barnets rättigheter att göra. Detta strider mot allt som har med mänskliga rättigheter att göra.

Skrivet av: Brinn för barnens styrelse

Läs mer och skriv på namninsamlingen (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Böcker, filmer och utställningar:

TT / Squid 21-10-06:

Folkmord i fokus i ny utställning till sidans topp

En del vill bara glömma och gå vidare, för andra hjälper det att prata och minnas. Vad får brott mot mänskligheten för konsekvenser?

Det är en av frågorna som undersöks i en ny utställning på Mångkulturellt centrum i Fittja.

- Det känns otroligt viktigt, det är ett stort arbete för oss på Mångkulturellt centrum, säger Leif Magnusson som är verksamhetschef på centrumet utanför Stockholm.

Traumat av ett folkmord kan både upplevas och ärvas. När krutröken lagt sig sedan länge lever erfarenheterna kvar. Spänningar och uteblivna erkännanden av folkmord får konflikter att blossa upp på nytt.

I Botkyrka kommun, där Mångkulturellt centrum ligger, lever många som kommit till Sverige med svåra erfarenheter. På fredag invigs utställningen "Vi är ju grannar - om folkmord och brott mot mänskligheten" som tar avstamp i berättelser från människor på plats.

- Frågan har stor betydelse för många som lever där, och vi kommer att fortsätta samla in berättelser även när utställningen öppnat, säger Leif Magnusson och berättar att man hittills tagit emot ett 30-tal redogörelser.

"Del av svenska samhället"

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Blekinge 21-10-10:

Bibliotekarie debuterar med barnbok om asyl till sidans topp

För femton år sedan jobbade Lena Wall med asylsökande familjer. Då skrev hon ner de första anteckningarna till en bok men de glömdes bort i en byrolåda. Nu femton år senare har bibliotekarien debuterat med sin barnbok om den utvisningshotade pojken Samir.

Inspirationen hittade hon tillbaka till när hon började jobba som bibliotekarie.

- Jag tänkte att kan de författarna som jag läser så kan väl jag, säger Lena Wall.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Asylrättscentrum 21-09- 14:

Podd: Afghaner i limbo - vad händer med dem som är här? till sidans topp

Den 16 juli meddelade Migrationsverket att man stoppar alla utvisningar till Afghanistan och hänvisade till det osäkra läget i landet, och den 23 juli meddelande de ett totalt beslutsstopp. Det har snart gått två månader, men vilka konsekvenser har stoppen fått för de afghaner som är i Sverige?

I höstens första avsnitt pratar vi om oroligheterna i Afghanistan och hur verkställighets- och beslutsstoppet påverkar dem som är här. Asylrättscentrums generalsekreterare Mårten Löfberg och juristen Siri Sandin reder ut vilka möjligheter de afghanska medborgarna har att försörja sig under tiden de väntar på Migrationsverkets nya rättsliga ställningstagande. Får de arbeta och vilka har rätt att få ekonomiskt stöd medan de väntar? Hur länge kommer det dröja innan det nya rättsliga ställningstagandet kommer och får Migrationsverket låta bli att utreda asylskäl?

I avsnittet diskuterar vi även vad som händer med dem som utvisats till Afghanistan och den stora skillnaden i beviljandegrad som Migrationsverket haft jämfört med andra EU-länder. Hur har Sverige kunnat utvisa kvinnor till Afghanistan och hänvisat dem till skydd av manligt nätverk?

Podden programleds och produceras av Asylrättscentrums kommunikationsansvarige Maja Dahl.

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Svenska Dagbladet kultur 21-10-01:

Necropolis - Etisk balansakt att ge döda migranter liv till sidans topp

Thomas Olsson

Tusentals migranter har dött på väg mot Europa. Den belarusiske koreografen Arkadi Zaides iscensätter en stad för de döda - och försöker återuppliva dem. En balansgång med svåra frågor.

Namn, ålder, fyndplats och dödsorsak tillsammans med en panorering över den enkla gravplatsen. Allt sakligt presenterat som om det handlade om materialet i en omfattande brottsplatsutredning. Budskapet i Arkadi Zaides "Necropolis" är utan tvekan starkt när det ger namn och slutligen kropp åt några av de tusentals migranter som dött på sin väg till Europa eller under väntan på ett uppehållstillstånd.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Publikt 21-10-04:

Med handläggare i huvudrollen till sidans topp

Att behandla asylfrågor i en romantisk komedi är ovanligt. Men det gör föreställningen Straighta besked, regisserad av Anna Novovic, där starka känslor ställs mot strikta riktlinjer på en arbetsplats.

Nyutbildade Lina har fått sitt första jobb - på Migrations?verket. Hennes första fall visar sig vara Amina. Kvällen innan har de träffats på en bar och tillbringat natten tillsammans, och nu har de planerat att dejta samma kväll. När de återses på myndigheten blir det en överraskning för dem båda.

Det är upptakten till Riksteaterns pjäs Straighta besked, skriven av Björn Elgerd.

- Vi får följa Linas resa genom pjäsen, där hon i mötet med Amina är tvungen att sätta allt hon egentligen har trott på i sitt yrkesliv på prov, säger regissören Anna Novovic.

Lina inser snabbt att Amina inte kommer att kunna få asyl och stanna. Ska hon följa riktlinjerna på Migrationsverket eller sitt hjärta?

- Hon blir tvungen att gå runt reglerna på sitt nya jobb för att rädda den hon upptäcker att hon är kär i.

Anna Novovic berättar att hon tidigare har jobbat på kulturförvaltningen i Malmö stad i fem år och säger att hon verkligen kan identifiera sig med Lina.

- Som tjänsteperson tar man på sig en kavaj där man ska representera något annat än sina privata åsikter, konstaterar hon.

Sedan kan man hamna i svåra lojalitets?konflikter och behöva ta ställning, fort?sätter Anna Novovic.

- I det här fallet är det drivet till sin spets. Lina är tvungen att fatta ett beslut.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

FARR 21-10-04:

Artikel 14 nr 2/2021 nu med ny hemsida och flera artiklar online till sidans topp

Ledare av Sofia Häyhtiö, tf chefredaktör

Temat för det här numret är utvägar, med texter som belyser hur motstånd mot förtryck och olika former av begränsningar tar form. Många av oss har försökt, och kanske fortfarande försöker, hitta vägar ut för de människor som svävar i livsfara i Afghanistan efter det att talibanerna tagit över makten. Leila Qaraee berättar, i numrets inledande text, om sitt engagemang för afghanska kvinnorättsaktivister som fortsätter att kämpa för sin och andra kvinnors frihet i landet. Zahra Hosseiny tar oss med genom sina bilder av sig själv - till hennes motstånd mot den orättvisa som präglat henne och tusentals skyddssökande människor.

Författaren Behrouz Boochani, som suttit fängslad i ett flyktingfängelse i sex års tid på Manus Island för att ha sökt skydd, säger i ett samtal med den feministiska författaren Samira Motazedi: "Jag återtar min identitet inför ett system som är utformat för att ta den ifrån mig. Därför är skrivande ett motstånd för mig." I deras samtal får vi inblick i hur migra- tionssystemet tar individers självbild och identitet i anspråk, för att upprätthålla nationens gränser och självbilder. I texten Med tiden som fiende skriver Motazedi om sin långa kamp för att få höra till, att bli en människa likt alla andra i samhället, men att tiden det tog att nå dit noggrant broderade över det jag hon tidigare kände.

EU:s gränspolitik leder fram till hårdföra metoder mot de människor som strävar efter frihet och riskerar sina liv över Medelhavet, för att söka skydd från krig och förföljelse. Men det finns initiativ som arbetar envetet med att hitta vägar att rädda liv på havet och som bedriver en opinionsbildning som slår hål på retoriken om asylsökande som hot. För Artikel 14 skriver Muhammad al-Kashef om hur initiativet Alarm Phone började och hur de arbetar.

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

1000 dreams 2021:

1000 Dreams - tells the stories of 1000 refugees across Europe till sidans topp

1000 Dreams seeks to change prevailing refugee narratives through a storytelling project.

1000 Dreams is entirely authored by storytellers with a refugee background.

THE IMPACT OF CURRENT NARRATIVES

Refugees are often depicted as invading hordes threatening European identity and placing unsustainable burdens on social services.

Those more sympathetic to refugees, on the other hand, regularly represent them as helpless and hopeless victims.

These portrayals often focus on the trauma experienced in home countries. Many overlook the deplorable conditions in which refugees live in Europe, and the second class treatment they are subject to in the countries now hosting them - which can cause damaging and long-lasting impacts.

Because of the limits of page space and air time in the media, refugee stories often become stereotypes - one, or a few, stories are meant to represent the many.

These narratives often don't take into account the huge diversity of refugee experiences. These narratives form attitudes that affect policies and practices that, at best, are not as effective as they could be, and at worst, can have severe negative impacts on the lives of refugees.

1000 DREAMS CHANGES THE NARRATIVES WHY?

For attitudes, policies and practices to change, the narrative must change.

HOW WILL 1000 DREAMS DO THAT?

For the narrative to change, the lives of refugees have to be authentically represented - their voices must be heard. The 1000 interviews, conducted entirely by storytellers with a refugee background, amplify the voices of refugees and open a door to their misunderstood and misrepresented world. Meet the Storytellers

(...)

Till projektet (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Kungälvsposten 21-09-16:

Gedigen research bakom Kadir Merals nya roman till sidans topp

Han har suttit i polisförhör, bott på asylboende och pratat med säpo. Kadir Meral har gjort en gedigen research inför uppföljaren till sin debutroman.

- Man kan inte bara sitta i soffan och skriva, säger han.

Det var våren 2019 som Kadir Meral, tidigare mer känd som stå upp-komiker och krönikör i Kungälvs-Posten, släppte sin debutroman Pojken som följer sin skugga. En bok som fick stor uppmärksamhet när den kom ut.

- Det var en debutroman som landade bra, den fick bra recensioner. Det är många skolor som beställer den än idag, säger han.

Efter att debuten blev så väl mottagen har Kadir Meral haft lite press på sig inför uppföljaren Mullbärsträdet i Aleppo.

- Själva skrivandet har gått lite lättare den här gången, men samtidigt har det varit lite mer nervöst. Om debutromanen har uppskattats finns det förväntningar på uppföljaren, och man vill inte att läsarna ska bli besvikna.

Flykt från kriget i Syrien

Debutromanen handlade inte specifikt om Kadir, men den var inspirerad av hans liv. Uppföljaren, Mullbärsträdet i Aleppo, är helt påhittad.

- Det handlar om människor som flyr från kriget i Syrien och från IS-förtryck, deras svåra resa till Sverige, och väl här, den ovissa väntan på asyl. De hittar inte den frihet och trygghet de söker i Sverige för det de har flytt ifrån dyker upp också i Sverige, IS-återvändarna.

En stor del av arbetet med boken har bestått av research.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Oktober 2021:

Asylgruppen i Malmö 2021:

20 oktober, Malmö: Information och kunskapsutjämning om den nya asyllagen till sidans topp

Den 20e oktober bjuder Asylgruppen, i samarbete med Asylkommissionen och Hela Malmö, in till en öppen träff med information och kunskapsutjämning om de nya asyllagarna. Vi kommer att hålla ett kortare föredrag som tolkas till dari, farsi, pashto och arabiska. Därefter kommer vi att lämna mycket tid till frågor och diskussion. Vi vet att det finns mycket kunskap hos er alla som är bra att dela och där vi tillsammans kan bli klokare och bättre rustade för att möta och göra motstånd mot en allt mer restriktiv asyllagstiftning.

Hoppas vi ses!

Asylgruppen i Malmö, Asylkommission och Hela Malmö

Var: ABF Malmö, Spånehusvägen 47

När: den 20e oktober kl 18-20.

Facebook-event (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Den onödiga flyktingkrisen 2021:

25 oktober, 31 oktober, Stockholm resp Göteborg: Boksläpp till sidans topp

Stockholm måndag 25 oktober. tid: 16.30-20.

Plats: Haninge kulturhus, Poseidons torg, Handens centrum.

Arrangör: Redaktionen och Haninge frivilliga familjehem.

Ur programmet:

+ Åsa Tysén, Österåker, berättar om erfarenheterna från de frivilliga familjehemmen.

+ Pierre Schori, f.d. minister (S), ger en aktuell internationell överblick samt jämförelse med migrationspolitiken då Balkankriget bröt ut för 30 år sedan.

+ Solveig Freudenthal och Brita Landoff, Etikkommissionen i Sverige, berättar om utvisningar av barn med funktionsnedsättningar.

+ Emilie Hillert, advokat, talar om rättsosäkerheten i asylprocesserna.

Göteborg 31 oktober

Tid: Söndagen den 31 oktober 2021 kl 13.00 - 16.00 samt avslutning med mingel och lätt förtäring. (Obs! Övergång till vintertid natten mellan lördag och söndag.)

Plats: Sjömanskyrkan, Stigbergstorget, Amerikagatan 2.

Ur programmet:

+ Birgitta Göransson, Skyddsvärnet och redaktionen för boken Den onödiga flyktingkrisen, rättssäkerheten, civilsamhället och flyktingarna 2015-2021.

+ Vårt sätt att hantera flyktingar. Henry Ascher, professor i folkhälsa, pediatriker, människorättskämpe, medicinskt ansvarig för Rosengrenska stiftelsen.

+ En vitbok - 50 författare möter flyktingarna i det dagliga livet. Ingrid Eckerman, specialist i allmänmedicin, Master of Public Health, redaktör och initiativtagare till boken Den onödiga flyktingkrisen

+ "Med handskar och halsduk kan du gömma dina ateistiska tatueringar". Om konventionsbrott i svenska asylärenden. Jan Stattin, fil.dr. i historia och religionskunskap, skolledare

Läs mer om hur du anmäler dig och om kommande event i Norrköping, Umeå, Lund (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Asylrättscentrum 21-09-14:

Torsdagar, jämna veckor, Stockholm: Asylrättscentrum öppnar drop-in-rådgivning till sidans topp

Asylrättscentrum ökar tillgängligheten i den juridiska rådgivningen och startar drop-in-rådgivning i ABF-huset i Stockholm. Verksamheten kommer att prövas under två torsdagar i september och sedan utvärderas. Förhoppning är att personer som tidigare haft svårt att få hjälp nu ska få bättre stöd i sina migrationsprocesser.

Asylrättscentrum har sedan 1991 arbetat för att människor som söker asyl i Sverige ska få en rättssäker asylprocess. Genom åren har organisationen gett gratis juridisk rådgivning till hundratusentals människor som vill förstå sina rättigheter och vilka möjligheter de har i asylprocessen. För att öka tillgängligheten till juridisk rådgivning testar nu Asylrättscentrum drop-in-rådgivning.

- Vi får ofta höra att det först är efter direktkontakt med våra jurister som asylsökande verkligen förstått ett beslut eller hur de kan gå vidare, och vi vet samtidigt att vår digitala- och telefonrådgivning haft sina begränsningar. Vår förhoppning är att en drop-in-rådgivning på plats ska göra att fler kan få hjälp i sina ärenden och nå nya grupper, säger Mårten Löfberg, generalsekreterare på Asylrättscentrum.

Rådgivningen är gratis och man får möjligheten att träffa och prata direkt med en jurist om sitt ärende och ställa sina frågor. I dagsläget ger Asylrättscentrum juridisk rådgivning över telefon och via mail, men kommer nu att pröva drop-in-rådgivning på ABF-huset i Stockholm.

- Vi är väldigt glada över detta samarbete med ABF Stockholm. Genom sådana här samarbeten kan vi hjälpa så många fler. Vårt mål är att Asylrättscentrum ska vara mer närvarande ute i samhället där behovet finns, menar Mårten Löfberg.

Mer information om rådgivningen

Nästa gång: torsdag den 21 oktober

Tid: 16.00-18.00

Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm, rum Spånga på plan 4.

Uppdatering (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

November 2021:

ECRE 2021:

4-5 november, Bryssel, Belgien: Training Seminar on EU advocacy till sidans topp

Are you actively engaged in advocating for refugee rights? Are you a refugee advocate or working in a refugee-led organisation? Are you interested in deepening and broadening your knowledge about advocacy on EU asylum policy and law?

The European Council on Refugees and Exiles (ECRE) and the United Nations High Commission for Refugees (UNHCR) are organizing a two-day (in person) training seminar on EU advocacy. Preference for participation will be given to people with a refugee background, representatives of refugee-led organizations, and refugee advocates (self defined) based in the EU member states.

Objectives and content:

+ Provide an introduction to EU advocacy on asylum and related migration issues

+ Introduce participants to EU policy-making and the role of the main EU institutions and actors working on EU asylum law and policy (with some reference to wider migration issues where relevant)

+ Provide an overview of the role of the EU in asylum policy and politics both inside Europe and in its external relations

+ Illustrate how EU policy can be influenced with reference to advocacy tactics and tools and through use of a case study

The seminar will include sessions that cover the following issues:

+ Developing advocacy skills and strategies

+ Introduction to EU policy making

+ Role and responsibilities of EU institutions and agencies working on asylum and migration

+ Basic introduction into the Common European Asylum System with reference to the Pact on Migration and Asylum

+ Exchange with policy-makers

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Rosengrenska 2021:

17 november, online: Den papperslösa barndomens politik till sidans topp

Kl 19.00

Jacob Lind, projektforskare på Malmö Universitet, presenterar sin avhandling The politics of undocumented migrant childhoods: Agency, Rights, Vulnerability

Avhandlingen undersöker hur vardagen ser ut för barn och familjer som lever i papperslöshet och under ständigt hot om utvisning, och hur de påverkas av myndighetsbeslut och nationella politiska lagar. Specifikt studeras hur barns rättigheter och "utsattheter" används för att styra och kontrollera deras mobilitet och territoriella närvaro. Studien jämför situationen för barn i Malmö och Birmingham mellan 2014 och 2017.

Jacob Lind, från Malmö Universitet, är forskare inom projektet Horizon 2020 Empowerment through liquid Integration of Migrant Youth in vulnerable conditions (MIMY) (mimy-project.eu)

Länk till seminariet kommer i Rosengrenskas nyhetsbrev, samt på Facebook.

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll