fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Kalender

Denna sida innehåller tips om namninsamlingar, möten, kurser mm i asyl- och flyktingfrågor. De flesta tipsen är hämtade från arrangörernas hemsidor.


Pågående aktioner:

Ingen Människa är Illegal Göteborg 2021:

IMÄI gbg släpper fanzine! till sidans topp

Världen står stilla, migrationspolitiken hårdnar, att leva gömd blir allt svårare. Politisk organisering är minst sagt utmanande.

Men mitt i allt detta är Ingen Människa är Illegal Göteborg ändå stolta över att presentera ett fantastiskt fanzine fyllt av texter, konst och serier!

Du hittar bland annat nyskriven poesi av Johannes Anyuru och en rapport från Liv utan gränsers strejk mot utvisningar till Afghanistan.

Fanzinet är ett sätt att skapa aktivism under pandemin och för att göra röster hörda i protest mot en migrationspolitik som blir allt mer inhuman.

Vi vill lyfta berättelser om flykt, att kämpa sig fram i den labyrint som är Sveriges asylsystem, att leva som papperslös. Och inte minst: kampen mot detta.

Pengarna går oavkortat till papperslösa.

Vi blir jätteglada om du också bjuder in vänner till evenemanget och sprider ordet bland nära och kära.

Medverkande: Aida Ghardagian, Annie Hellquist, Athena Farrokhzad, Caroline Kämeräinen, Elyas Alavi, Fatemeh Khavari, Haky Jasim, Henri Gylander, Johannes Anyuru, Katja Palo, Linda Persson, Maja Karlström, Masoud Vatankhah, Mohi Eddin Bilal, Samira Motazedi, Valdemar Möller, Zahra Hosseiny, Ylva Oknelid, Åsa Åmand Nilsson.

Och ett stort tack till Olga Kalinina, Hamid, Isaias och Mujtaba som bidragit med sina berättelser.

FÖR EN VÄRLD UTAN GRÄNSER!

Facebook-event: Beställ fanzinet, bli månadsgivare och få fanzinet på köpet, med mer information (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Ingen Människa är Illegal Stockholm 2020:

Insamling av laptops och surfplattor till sidans topp

Hej alla!

Nu samlar vi in laptops och surfplattor för att täcka it-behoven för dem vi har kontakt med. Vi har önskemål och förfrågningar från både barn och vuxna om laptops som funkar för distansplugg, surf och kolla film.

Maila itgruppen (at) ingenillegal.org om du har nåt att avvara eller vill engagera dig för att minska it-klyftorna!

Alla laptops och surfplattor vi får in rensas helt och ominstalleras med de program som behövs. För att kunna lämna vidare datorer med hyffsad prestanda är vi endast intresserade av laptops som startar och är typ 7-8 år eller nyare.

Har du ingen dator liggandes just nu men ändå vill stötta är pengar alltid ett stort behov. Plusgiro: 47 25 43-8

För stående överföringar: 9960 2604 725438

 till innehållsförteckningen innehåll

Böcker, filmer och utställningar:

Linköpings Universitet 21-05-17:

Så har ändrade asyllagar påverkat människors liv och vardag till sidans topp

Hur har barn, unga och vuxna som sökt skydd i Sverige påverkats av en allt mer restriktiv migrationspolitik? Den frågan står i fokus i en ny bok. En bredd av röster beskriver och analyserar hur den förändrade asyllagstiftningen har påverkat livsvillkor och vardagsliv.

I november 2015 meddelade den svenska regeringen förändringar i asyllagstiftningen som till stor del innebar en mer restriktiv migrationspolitik. I antologin Rättssäkerheten och solidariteten - vad hände? ger personer från olika verksamheter och med olika erfarenheter sina perspektiv på vilka konsekvenser förändringarna fått. Författarna till kapitlen är personer med egna erfarenheter av att söka asyl i Sverige, representanter från civilsamhället, personer som arbetar inom välfärdssektorn och forskare.

Det är många som vittnar om bland annat en oförutsägbar asylprocess, om familjesplittring, våld, bostadslöshet, psykisk ohälsa och ekonomisk utsatthet, menar bokens redaktörer Anna Lundberg, professor i välfärdsrätt och Sabine Gruber, universitetslektor i socialt arbete, båda vid Linköpings universitet, samt Torun Elsrud, universitetslektor i socialt arbete vid Linnéuniversitetet. Boken är skriven inom ramen för Asylkommissionen, som är ett samarbete mellan forskning och civilsamhälle.

Speciellt tydligt är det hur de skydds- och asylsökandes hälsa allvarligt påverkas, visar boken. Men också de som arbetar stödjande känner av förändringarna.

- De restriktiva asyllagarna och förskjutningar i praxis drabbar både människor som söker skydd, civilsamhällets aktörer och professioner som försöker stötta, säger Torun Elsrud.

Boken visar också att civilsamhället tar ett stort och ökat ansvar för grundläggande välfärd. Tidigare låg detta ansvar på välfärdsinstitutionerna.

(...)

Läs mer (Extern länk)

Info om beställning av tryckt exemplar, se Asylkommissionens hemsida (Extern länk)

Hämta boken i pdf-format (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Bokus 21-05-17:

Ameenas resa av Anna Lindberg till sidans topp

Ameena föds år 2013 i en by styrd av talibaner i östra Afghanistan och tvingas tillsammans med sin familj ut på en riskfylld och prövande flykt mot ett tryggare liv. Längs vägen splittras familjen och ingen vet om en återförening är möjlig. It-teknikern Zakaria arbetar ständigt och är alltid på språng för att skingra tankarna. Han, som själv var flykting och nu väntar på att få återförenas med sin hustru, ska bli den nod i Sverige som väver samman Ameenas familjs livsöde med flera andra familjers oväntade lott.

Ameenas resa är en gripande berättelse om orättvisor på jorden och är inspirerad av autentiska livsöden. Här spinns livstrådar samman, och människor vars vägar aldrig skulle korsas blir plötsligt del av en och samma historia.

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet kultur 21-05-12:

Nya "Berlin Alexanderplatz" står mycket säkert på egna ben till sidans topp

Glöm boken. Glöm tv-serien.

Nya "Berlin Alexanderplatz" står mycket säkert på egna ben.

Huvudpersonernas namn, yrken och inbördes förhållanden och att historien utspelas i centrala Berlin anspelar visserligen tydligt på sina förlagor, två av tysk kulturs storverk, Alfred Döblin-romanen (1929) och Rainer Werner Fassbinder-serien på 15 timmar (1980).

Men annars känns verkligen nyinspelningen av "Berlin Alexanderplatz" som här och nu. Neonljus, dunkande musik och huvudpersonen Francis (Welket Bungué), som blir Franz på tyska, är en flykting från Guinea-Bissau. Kanske en av många som kom under flyktingkrisen 2015. I ett rasistiskt Europa får de ta de jobb som erbjuds, att langa knark och begå diverse andra brott under ledning av psykopaten Reinhold (Albrecht Schuch).

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Sveriges Radio Kultur 21-05-12: Uppdaterad "Berlin Alexanderplatz" skildrar vår tids proletariat (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Bokus 21-04-22:

Ny bok: Jag bodde i Sverige: om unga svenskafghaners flykt till Frankrike till sidans topp

Aldrig trodde jag att människor skulle tvingas fly från Sverige.

Orden kommer från en svensk anhörig till ungdomar som flydde från Afghanistan till Sverige och sedan flydde vidare.

Asyl och migration är laddade ämnen, och i Sverige säger politiker att vårt land har gjort tillräckligt. Lagar, regler och attityder till människor på flykt ändrades efter 2015 och har tvingat många att fly från Sverige efter tre-fyra år. En del har varit på flykt mycket längre än så. Flera tusen har sökt sig till Frankrike med kanske större möjlighet att få stanna. Men det innebär nytt språk, nya regler, nya sammanhang. Till en början bor de på gatan, saknar de goda sidorna av Sverige men är oroliga över att tvingas dit för att sedan deporteras till Afghanistan.

Annette Rosengren har följt många unga svensktalande afghaner i Paris under deras steg in i det franska samhället. De unga berättar om Sverige och Frankrike, varför de lämnade Sverige, och om sina liv. De visar upp "sitt" Paris och författaren vandrar omkring på gator, i tältläger, söker upp köerna utanför daghärbärgen, och fortsätter hålla kontakt och reser till Paris.

Boken beskriver också Frankrikes och EU:s lagar och praxis, det franska civilsamhällets stöd till flyktingar och migranter och hur de unga försöker ta sig fram i allt detta. Olikt Sverige har de flesta hittills fått stanna i Frankrike även om vägen dit kan bli lång. Ett kapitel tar upp Afghanistan och den svårt utsatta minoritetsbefolkningen hazarer, som många i Sverige tillhör. Slutkapitlet resonerar kring Frankrike avseende migration och immigranter.

Flykten från Sverige har inte upphört och många som flyr nu har bott fem år i Sverige, ibland mer.

(...)

Bokens presentation på Bokus (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Kulturnytt 21-04- 23:

"The man who sold his skin" - inför Oscars till sidans topp

I helgen delas världens mest eftertraktade filmpris ut på Oscarsgalan. I klassen bästa internationella film, finns den uppmärksammade The Man who sold his Skin av tunisiska Kaouther Ben Hania.

En film som oväntat kombinerar de två ämnena konst och flyktingkris. Den handlar om flyktingen Sam Aly från Syrien som lånar ut sin rygg till en känd konstnär som på flyktingens ryggtavla tatuerar ett gigantiskt Schengenvisum som möjliggör en resa till oåtkomliga Europa.

Vår Mellanösternkorrespondent har sett filmen och intervjuat regissören Kaouther Ben Hania som också skrivit filmens manus.

Konstnären i filmen talar och förklarar att genom att tatuera ett Schengenvisum på den syriske flyktingens rygg, har han förvandlat honom till ett konstverk, dvs en vara, vilket paradoxalt nog gör att han fritt kan korsa gränser, till skillnad från om han varit en vanlig palestinier eller syrier.

Kaouther Ben Hania fick idén och inspirationen efter att ha sett ett liknande konstverk, en ryggtatuering, av den belgiske konstnären Wim Delvoye, utställd på Louvren i Paris.

- Efter att ha funderat mycket över människan under konstverket och varför man går med på att låta sig tatueras och ställas ut, tänkte jag omedelbart på en syrisk flykting i ett läge där den rika världen höjer sina murar.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Stoppa Utvisningarna 21-04-06:

Ny bok om "flyktingkrisen", rättssäkerheten, civilsamhället och flyktingarna till sidans topp

Boken "Den onödiga flyktingkrisen - rättssäkerheten, civilsamhället och flyktingarna 2015 - 2021" har just utkommit i en elektronisk version.

I boken beskrivs sådant som de nya lagar och regler som tillskapats sedan 2015, och asylprocesserna, främst utifrån de ensamkommande ungdomarna. Även följderna av den nya asylpolitiken beskrivs. Boken avslutas med exempel från civilsamhällets stora engagemang och dess upplevelse av svek från regering och riksdag. Förutom de fem redaktörerna har över 15 skribenter bidragit.

Bokens redaktörer är djupt kritiska över den omsvängning i synen på flyktingar som skett sedan 2015. Det är inte bara flyktingarna själva som drabbas, utan även de 100 000 eller 200 000 som, på regeringens uppmaning, engagerade sig i flyktingarna. För Sverige är det en ekonomisk förlust då de investeringar i flyktingarna som gjorts inte tas till vara. I stället för skattepengar får staten ytterligare kostnader för förvarstagning och chartrade plan, medan den svarta ekonomin får ett uppsving.

Boken är, när den publiceras digitalt, ännu inte riktigt klar. Flera kapitel saknas. Ingrid Eckerman är läkare och grundare av nätverket Stoppa utvisningarna till Afghanistan! Hon har skrivit de två kapitlen om åldersbedömningar och förklarar.

- Just nu pågår intensiva förhandlingar i regeringen om den framtida migrationslagstiftningen. Med den här boken vill vi väcka diskussionen till liv igen. Vi vill att ingen ska kunna säga "det hade vi ingen aning om!" innan de röstar i riksdagen. Det gäller även den kommitté som nu granskar de medicinska åldersbedömningarna.

Karin Fridell Anter är ordförande i föreningen Stöttepelaren som hjälper papperslösa ungdomar.

(...)

Hela pressmeddelandet (Extern länk)

Hemsida för Den onödiga flyktingkrisen (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Örnsköldsviks Allehanda 21-04-13:

Barnen som levde granne med döden - Mahad i Nordingrå skrev en bok om sitt liv till sidans topp

Mahad Malingur vet vad det innebär att leva granne med döden. Uppvuxen i inbördeskrigets Somalia överlevde han oskadd mot alla odds - och lyckades dessutom fly till Sverige.

- De människor jag har träffat, i Härnösand och inte minst här i Nordingrå, har förändrat mitt liv för alltid, säger han.

Vårsolen strålar över världsarvet Höga Kusten. Den lilla grusvägen ut mot Kåstaänget ringlar fridfullt längsmed kanten av Sörleviken; havet är ett silverskimmer långt där ute, björkarna knoppas, två barn leker i den sista smältande snön utanför ett hus.

Mahad Malingur, 46 år och chef på Arbetsförmedlingens analysavdelning, vinkar från gårdsplanen. Här i Nordingrå har han och familjen sitt sommarhus sedan några år tillbaka - och det är ingen slump. Han viftar lite med armen mot norr.

- Där borta vid Själandssjön har jag min svenska familj, Börje och Ingrid Hägglund, som tog hand om mig när jag kom som nyanländ till Härnösand. De har betytt allt för mig, säger han.

Mahad Malingur har för en tid sedan gett ut sin första bok, "Att färdas utan skyddsnät". Det är en personlig berättelse om uppväxten i Somalia, livet med (ännu oftare utan) en distanserad pappa i ett samhälle som sedan mer än 30 år befinner sig på olika nivåer av krig och konflikt.

- Mitt liv började tufft, och blev tuffare, säger han.

- Men just då förstod jag det inte, det kan jag se först nu när jag tittar i backspegeln. Det var vardag för mig.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Se även:

Sveriges Radio Värmland 21-04-19: Mohammed från Syrien debuterar med bok på svenska

 till innehållsförteckningen innehåll

Kyrkans Tidning 21-03-31:

Apropå bok av Elisabeth Hultcrantz: Vad blev det av Påskuppropet? till sidans topp

Elisabeth Hultcrantz har länge bistått flyktingfamiljer i deras asylprocess. Caroline Krook har läst hennes bok Om dessa vore svenska barn.

Vi var 257?251 personer som med hand på penna skrev under ett upprop påsken 2005 vars innebörd var att vi krävde att rätten till asyl tillämpades på ett sätt som är värdigt ett humant rättssamhälle.

Migrationsminister Barbro Holmberg tog artigt emot de 28 pärmar som representanter från Sveriges kristna råd lämnade över. Vi hoppades på att barns bästa skulle ges prioritet vid besluten om uppehållstillstånd. Vi upprördes över det sätt de apatiska behandlades. Vi såg bilder av hur de bars bort som vore ett barn en säck potatis. Ett nätverk för mänskliga rättigheter i asylprocessen bildades med namnet Etikkommissionen i Sverige år 2010. Kommissionen är helt partipolitiskt och religiöst obunden.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Rädda Barnen 21-02-25:

Podd: Drömmar om ett tryggt liv vänds till år av stress och livsavgörande beslut till sidans topp

Dokumentär om pojkar som flyr Afghanistan

Tre unga killar kom till Sverige efter att ha flytt krigets Afghanistan. De hade drömmar om ett tryggt liv, men väl framme väntar år av svår stress och tunga beslut. Tillfälligheter formar deras öden olika, och idag lever de utspridda över världen. Det handlar Rädda Barnen Dokumentärs nya poddavsnitt om.

2015 sökte cirka 35 000 ensamkommande barn asyl i Sverige. En stor majoritet av dem var pojkar och två tredjedelar hade afghanskt medborgarskap.

I ett nytt avsnitt av Rädda Barnen Dokumentär tar vi oss från Norrland till Paris och slutligen till Kabul, för att höra berättelserna från tre personer som alla kom till Sverige 2015. Idag ter sig deras liv väldigt olika.

Hussein bor i Norrland. I fem års tid har han levt i en väntan på obestämd tid, och fortfarande har han ingen aning om ifall han kommer få möjlighet att stanna eller inte. Just nu hänger hans framtid på, om han inom sex månader efter avslutad gymnasieutbildning, lyckas hitta en anställning på minst två år. Om inte, väntar utvisning till Afghanistan, som han av säkerhetsskäl en gång flydde ifrån. Snart är hans gymnasiestudier klara och han är väldigt orolig för hur det ska gå sen.

AliReza lever i Frankrike. Efter fyra år lång asylprocess i Sverige, fick han det tredje avslaget från Migrationsverket och hot om utvisning. Han ställdes då inför tre val, att gå med på att bli utvisad till Afghanistan, leva utan papper i Sverige, eller fly vidare till ett annat land. Han valde det sistnämnda. Där tar hans liv en ny vändning. Eftersom Frankrikes bedömning av säkerhetssituationen i Afghanistan ser annorlunda ut, får han permanent uppehållstillstånd och han ansöker och blir antagen till en prestigefylld filmutbildning, som han idag fullföljer.

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Asylrättscentrum 21-03-03:

Podd: Gymnasielagen - politiken, processen och skolans svåra roll till sidans topp

Vem kan få uppehållstillstånd genom den så kallade gymnasielagen och varför kom lagen till?

I det här avsnittet av Människor & Migration pratar Asylrättscentrums jurist Sofia Rönnow Pessah och kommunikationsansvarige Maja Dahl med organisationens gymnasielagsexpert Siri Sandin. Tillsammans reder de ut turerna runt lagen och hur kraven ser ut.

Under avsnittet pratar de bland annat om den speciella roll som skolan har fått i lagstiftningen och varför det blivit så. Hur gruppen som kan få uppehållstillstånd genom lagen diskuteras i den politiska debatten och varför den samtidigt beskrivs som en grupp som saknar skyddsskäl, men ändå är skyddsvärd. Avslutningsvis går de igenom de kompletterande förslag som regeringen har skickat ut på remiss och vad de innebär för gruppen.

Lyssna till podden (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

FARR 21-03-11:

Artikel 14 #2-4: Flykten från Sverige till sidans topp

Vi som är med i FARR eller prenumererar på Artikel 14, http://artikel14.se/, har redan fått den, hett efterlängtad efter långt uppehåll i utgivningen men extremt fullmatad med fakta, reportage, serie, intervjuer, och analyser.

Det handlar om flykten från Sverige, lagförslagen som kommer upp i riksdagen snart, USA:s gränspolitik under Biden sedd från gränsen, EU-kommissionens nya migrationspakt och hur experter i Afrika ser på EU:s export av migrationspolitiken till partnerländer.

Du som inte fått den kan tjuvläsa här. Sen är det bara att sätta igång och prenumerera!

Artikel 14:s hemsida (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Juni 2021:

Ingen Människa är Illegal Göteborg 2021

6 juni, Göteborg: Spring ner Gränserna till sidans topp

Svartemosse, Söndag kl 14:00

Spring ner gränserna arrangerar även i år ett solidaritetslopp för Ingen Illegal på (anti)nationaldagen. Det ryktas att det kommer att gå att köpa vårt fanzine på plats!

För varje år blir vi sämre på att marknadsföra evenemanget i tid. Men vi joggar på ändå, varje år, för gränslös solidaritet och gemenskap!

Upplägget är alltså följande alternativ

- spring några kilometer längs snitslad bana i underbara svarte mosse naturområde.

- Promenera i samma fantastiska natur.

Båda alternativ kombineras med gött häng och enklare mat och fika. Går också bra att hjälpa till med fixet under dagen för den som vill.

Vi håller det enkelt i år, ingen föranmälan dyk bara upp!

Swisha valfri startavgift till Ingen människa är illegal göteborg på nr: 123 395 6620

Går också bra att swisha även om du inte kommer och bara vill stötta deras viktiga verksamhet. Man kan även donera cash på plats.

Kom inte om du är sjuk eller träffat någon med covid-19. Försök även att hålla avstånd väl på plats. Hela evenemanget är utomhus.

Event på Facebook (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Ingen Människa är Illegal Stockholm 2021

6 juni, Stockholm: Ingen Människa är Illegal introduktionsmöte till sidans topp

Vill du veta mer om IMÄI Sthlms arbete och engagera dig i nätverket? Kom på anti-nationalistiskt introduktionsmöte den 6/6, kl. 13.00! Skriv ett meddelande till oss för mer information!

Inbjudan (Extern länk)

Facebooksida (för meddelande) (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Ingen Människa är Illegal Stockholm 2021:

12 juni, Stockholm: Aktivistdag! Organisering! till sidans topp

Cyklopen Lördag 12 juni kl. 12:00 - 20:00. Gratis!

Aktiviststockholm!

Ingen människa är illegal Stockholm och Cyklopen bjuder in till aktivistmöte den 12/6 vid Cyklopens nya utomhusscen i Högdalen.

För att visa oss själva (och alla andra) att det fortfarande finns gott om liv och kämpaglöd bland Stockholms aktivister vill vi att så många nätverk, organisationer och utomparlamentariska rörelser som möjligt ses och diskuterar vägarna framåt, behoven, möjligheterna och de tillgängliga resurserna.

Det blir samtal och diskussion på scenen, musik att lyssna till, mat att äta (intäkterna går oavkortat till IMÄI!), poesi och organisering!

Vi börjar klockan 12.00 och slutar klockan 20.00.

Vill er organisation delta? Skicka gärna ett mejl till stockholm@ingenillegal.org för mer info!

Detaljerat program kommer till helgen.

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Delmi 2021:

15 juni, online: Seminarium: Hur gick det för dem som inte fick stanna? till sidans topp

Tisdag, 15 juni kl.11.00-12.15 bjuder Delmi in till ett webbinarium för att presentera en ny studie om återvändande migranters erfarenheter av självmant och ofrivilligt återvändande. Med utgångspunkt i unik data som samlats in på plats i Irak och Afghanistan undersöker rapporten hur migranter som återvänder från Sverige efter en nekad asylansökan upplever återintegrationen i ursprungslandet - hur väl fungerar befintliga stödstrukturer och går det verkligen att tala om ett "hållbart" återvändande?

En reglerad migrationspolitik förutsätter att individer som saknar laglig grund att vistas i ett land, exempelvis personer som fått avslag på sin asylansökan, återvänder till sina ursprungsländer. Begreppet "hållbart återvändande" har ingen klar definition, men brukar av politiska beslutsfattare på olika nivåer förstås som att återvändaren inte ska återmigrera till EU. Oavsett definition vet vi väldigt lite om hur återvändandeprocessen påverkar de individer som, självmant eller ofrivilligt, återvänder till sina forna hemländer.

Den AMIF-finansierade Delmirapporten Those who were sent back - Return and reintegration of rejected asylum seekers to Afghanistan and Iraq undersöker hur återvändande migranter upplever återintegrationen på plats. Hur påverkar asyl- och återvändandeprocessen möjligheterna att etablera sig på nytt i ursprungslandet? Vilka faktorer bidrar till att främja respektive hämma ett välfungerade och "hållbart" återvändande?

Medverkande

Henrik Malm-Lindberg, rapportförfattare och utredningssekreterare vid Delmis kansli.

Constanza Vera-Larrucea, rapportförfattare och utredningssekreterare vid Delmis kansli.

Lars Westbratt, statssekreterare hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Anna Lindblad, särskild rådgivare på Migrationsverkets myndighetsstab.

Alexandra Segenstedt, senior policyrådgivare migration, Svenska Röda Korset.

Moderator: Ann-Louise Rönestål Ek, journalist.

Läs mer och anmäl dig (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Röda Korset 2021:

16 juni, online: Digitalt seminarium: Vad blir den nya migrationslagstiftningens ... till sidans topp

Online med Facebook Live

Facebook Live Onsdag 16 juni 2021 kl. 09:00

Med utgångspunkt i situationen för den som flyr till Sverige samlar Svenska Röda Korset ett antal aktörer för att ta reda på vad effekterna blir av den nya migrationslagstiftningen som träder i kraft den 20 juli. Hur kommer förslaget till lagstiftning påverka situationen för den som söker asyl och hur påverkas möjligheten till etablering?

Medverkande

Anette Carnemalm, verksamhetschef på Röda Korsets Center för krigsskadade och torterade i Malmö

Sara Branegård, Integrationsstrateg, Flens kommun

Alexandra Segenstedt, Senior policyrådgivare migration, Svenska Röda Korset

Arild Vågen, sakkunnig Arbetsförmedlingen

Abdullah Miri, samhällsdebattör och språkrör för flyktingkommittén, styrelseledamot i kompis Sverige och Diversify Foundation

Carl Bexelius, rättschef Migrationsverket

Politisk diskussion

Rikard Larsson (S), Christina Höj Larsen (V), Jonny Cato (C), Maria Malmer Stenergard (M)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll