fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Stöd och solidaritet

Stöd och solidaritet i andra länder och internationellt

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 220619:

Hufvudstadsbladet (Finland) 22-06-07:

Finland/ Maysoon, 61, är hem- och skyddslös - medborgarinitiativ kräver laglig status till sidans topp

Irakiska Maysoon Adnan har fått sex negativa beslut, men menar att hennes asylskäl aldrig utretts ordentligt. Hon är en av de tusentals som anlände under perioden 2015-16, fick avslag, men valde att stanna kvar som papperslös.

Medborgarinitiativet Tillstånd att leva överlämnades på tisdagen till riksdagen, som nu ska ta ställning till förslaget om att ge permanent uppehållstillstånd till de asylsökande som anlände innan 1 januari 2017 och nu lever som papperslösa, eller med oklara tillstånd.

Många av dem har hunnit integrera sig, lära sig språket, börjat arbeta, fått barn, hittat en partner - tills en lång spiral av negativa asylbeslut satt stopp för i princip hela livet.

- Vi talar om en tyst humanitär katastrof, där människors asylskäl inte utretts och där processer har pågått i sju år, säger Markus Himanen från nätverket Fri rörlighet, och en av aktivisterna bakom initiativet.

Gäller tusentals människor

Bakgrunden bakom initiativet finns i det kraftigt ökade antalet asylsökande 2015-16, en lång rad lagändringar och ett restriktivare politiskt klimat som ledde till att tusentals människors asylskäl enligt både forskare, människorättsorganisationer och mediegranskningar inte utreddes ordentligt under den här perioden. Många har stått fast vid att de inte kan återvända hem och många kommer från länder dit Finland inte för tillfället kan deportera folk.

Inrikesministeriet bedömer att det handlar om cirka 3 000 människor och föreslog i en egen utredning nyligen att de som anlänt 2015 och 2016, och nu lever som papperslösa eller med oklara tillstånd, ska få uppehållstillstånd. Åtgärden skulle inte omfatta andra asylsökande och inte heller gälla sådana personer som är dömda för brott.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220607:

Vårt Europa 22-06-03:

Grekland/ Mohammad Mirzay: "Jag brinner för att ge mitt folk bättre förutsättningar" till sidans topp

Annette Rosengren

Vi sitter på Cafe Poète, ett av cafeerna på Platia Victoria, Victoriatorget, i stadsdelen Patissia i Aten. Det är grekisk påskafton. Platia Victoria har varit samlingsplats för flyktingar och migranter från Afghanistan i många år. Men de som samlas här är mycket färre nu än jag någonsin har sett tidigare, och det kommer mycket färre afghaner till Grekland.

Under ett par timmar framåt från tre på eftermiddagen blir torget mer och mer befolkat i vårvärmen där träden ger skugga. På bänkarna och på caféerna sitter en del greker, men staden är ganska folktom och många greker har lämnat stan under påskledigheten. Så människor som släntar in på torget är framför allt afghaner. Nära intill vårt café, på andra sidan en krukplanterade häck, slår sig ett gäng kvinnor med sjal över huvudet ner med ryggen mot häcken och caféet. De sitter på marken som de har lagt ut tygsttcken på. Dessa kvinnor fotograferar och pratar jag med lite senare.

Mohammad vet att jag vill vet hur människor överlever, får tag på pengar, skaffar mat, bor. Jag tror jag kan säga att det växer fram en sympati mellan oss och han har sett mina senaste böcker och ber mig donera dem till det mångspråkiga biblioteket We need books (se annan artikel om biblioteket och om grundaren Nadir Nouri).

Asylbidraget, som staten inte betalade ut under hösten efter att den tagit över hanteringen från UNHCR, är i gång igen. Staten klarade inte bankhanteringen men nu betalas den ut sedan några månader till dem som bor i statens flyktingläger efter att Caritas tog över hanteringen. Hur det är med dem som bor i ESTIA-programmets lägenheter, säger han inte. (ESTIA-lägenheterna ska för övrigt avvecklas.)

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Vårt Europa 22-06-03: Nadir Nouri, i Grekland sedan snart tjugo år, och det mångspråkiga biblioteket We need books i Aten (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220316:

TT / AB 22-03-10:

Moldavien/ "Otrolig värme" mot flyktingar i Moldavien till sidans topp

Moldavien har redan fått in ukrainska flyktingar motsvarande tio procent av det lilla grannlandets befolkning.

- Det här är bara början på en väldigt svår situation, är jag rädd, säger Sveriges ambassadör Katarina Fried.

Det är både litet och fattigt, ungefär som tre gånger Skåne till ytan. Men Moldavien måste ändå nu ta ett stort ansvar när miljoner människor flyr i panik undan Rysslands anfallskrig i Ukraina.

- Moldavien är väl det land som tagit emot flest flyktingar i förhållande till sin befolkningsmängd. Det var redan tidigare ett av Europas fattigaste länder, och är under väldigt hårt tryck just nu, säger Katarina Fried i telefon från huvudstaden Chisinau.

Enligt de senaste siffrorna Fried sett har 260 000 ukrainska medborgare, plus 30 000 med andra medborgarskap, flytt in i Moldavien sedan krigsstarten. Många har fortsatt till andra länder, men över 100 000 är kvar. Relativt sett är mängderna i praktiken utan motstycke i modern tid i Europa.

- Ska man jämföra det med Sverige är det en omfattning som hade varit svårt även för vårt land att klara av, säger Katarina Fried.

Öppnar sina hem

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220304:

Sveriges Radio Ekot 22-02-26:

Rumänien/ De hjälper ukrainska flyktingar: "Tar in dem i våra hem" till sidans topp

Krisen in Ukraina driver ju många på flykt men i grannländerna är viljan att hjälpa stor. Mycket av hjälpen ges av privatpersoner som tar egna initiativ.

"Vi tänker ta in dem i våra hem. Där får de stanna några kvällar, eller flera månader. Det spelar ingen roll. Jag upplever att många här är mer än beredda att ta emot flyktingar" det säger Dragos Badulescu.

Han har kommit till gränsövergången vid Isaccea i Rumänien tillsammans med sin kollega och vän, ukrainaren Mihail, som väntar på att släktingar ska anlända.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Ekot 22-03-01:

Polen/ Polska privatpersoner skjutsar de som flyr från Ukraina till sidans topp

Under tisdagen kom 100 000 människor till Polen över gränsen från Ukraina.

Privatpersoner ställer upp och skjutsar flyktingarna vidare.

"Många av de jag pratat med säger att de tänker stanna i Polen, hos vänner eller familj. Samtidigt är det många som helt enkelt inte vet. De säger att de ska hitta någonstans att vara i kväll", säger Ekots utrikesreporter Trygve Ulriksen Skogseth.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220215:

AYS 22-02-14:

Polen/ Demonstration outside POM detention facility sees arrests, police violence till sidans topp

Demonstration in solidarity with people on the move in Poland met with police violence, arrests

A demonstration held on Saturday outside a detention centre in the city of Krosno Odrza?skie in western Poland was met with a swift response from police, who reportedly used tear gas and batons on the protestors, arresting and detaining 11 people.

"We express categorical opposition to suspicions directed towards detained activists," the No Borders Team said in a Facebook post. "In our assessment, the reaction and brutality of the police was disproportionate, and the police gas, sticks and discs were used without any messages and without prior warning."

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / AB 22-02-06:

Litauen/ De hjälper nödsatta i skogen vid Belarus gräns till sidans topp

Migrantströmmen från Belarus till grannländerna har sinat sedan gränserna förstärkts och militär börjat trycka tillbaka migranter. Men i skogarna längs Litauens gräns kämpar aktivister för att hjälpa dem som fortfarande försöker ta sig in.

- De människor som är kvar är väldigt utsatta, säger Anna Sjöblom från Läkare utan gränser.

En syrisk man sitter lutad mot ett träd på gränsen mellan Litauen och Belarus. Han är kraftigt nedkyld, kan inte resa sig och har ont. Ett team från aktivistgruppen Sienos får kontakt med honom och tillsammans med Läkare utan gränser undersöks han, får värmefiltar och te. Det är julafton.

Mannen är illa däran, aktivisterna kontaktar sjukvård och gränsbevakningen VSAT och mannen förs till sjukhus i Vilnius. Personalen från Läkare utan gränser däremot bötfälls för att ha tagit sig in i gränsområdet utan tillstånd, enligt public service-bolaget LRT.

- Oftare och oftare säger gränspolisen att vi är illegala volontärer som hjälper illegala migranter, säger journalisten Ewa Wolkanowska-Kolodziej, som varit med och startat Sienos.

- Jag tror att vi någon dag kommer att hamna i domstol för att regeringen inte gillar det vi gör.

"Måste lämna er här"

Sienos Grupe startade i Litauen under hösten 2021. Då hade situationen med asylsökande som försökte ta sig in i grannlandet Polen från Belarus kulminerat och tusentals hade samlats vid gränsen och fastnat där - i kyla och ofta utan tillgång till mat, vatten och vård.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

AYS 22-02-06:

Grekland/ AYS Special from Greece: "I cannot swim." till sidans topp

Today is a global day of CommemorAction for people who have died, gone missing or forcibly disappeared on their journeys across borders. In Greece and throughout the world there will be acts of commemoration and resistance at the end of a week that has seen two further reports of violent deaths at the border.

'I cannot swim' were the last words of a young man before he was thrown overboard by the Hellenic Coast Guard into the Aegean on the 31st of January 2022. He has been missing since. Below is the video of his cousin's testimony. They were given life jackets too small for them and left in the water. His cousin believes that he has drowned.

Further reports of 19 deaths came through on 2nd and 3rd February 2022 at the Greek-Turkish land border in the Evros Region. They had died of exposure, having had their clothes and shoes taken from them. Greece and Turkey both blame each other for their deaths and are using these lost lives to further political aims on both sides. The remains were found on the Turkish side of the border, suggesting that they had been pushed back from Greece. The Migration minister, Notis Mitaraki, continues to deny that pushbacks and border violence take place.

In cases of pushbacks in the Aegean, where people are left adrift on life rafts, or are pushed into the river in the Evros region, this violence can be understood as attempted murder. This violence is not limited to border regions, but extends throughout the territory, as people are abducted and subsequently pushed back from deep in the interior of the territory and in urban centers. The perpetrators are Greek police officers, border guards, military officers, and their co-conspirators. They are supported by the Greek state, ministry of migration, and other government institutions that either deny that pushbacks are happening, or deny their illegality. - Open Assembly against Pushbacks and Border Violence Press Conference

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

AYS 22-02-11:

Frankrike/ Eviction in Calais till sidans topp

On Friday, 4th February, activists of Calais Logement Pour Toustes occupied a building in Rue d'Ajaccio, which had been uninhabited for a year. This occupation took place within the framework of the CommemorAction, an international day of mobilisation initiated by the families and relatives of people who have died at the border, to denounce the murderous migration policies of the UK, France and the EU. As they stated in a statement:

"We are occupying a tower [block] in Rue d'Ajaccio, as well as a house on Rue Frederic Sauvage in political and material solidarity with the 1,000 people blocked at the French-British border who are made to live outside"

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211231:

AYS 21-12-15:

Kroatien/ Volunteer convicted in Croatia for preventing pushback till sidans topp

Dragan Umisevic has been convicted in the Croatian court. The following statement was issued on the matter.

Dragan was charged with providing support in seeking asylum to the family of little Madina, a six-year-old Afghan girl who died during illegal expulsion from our country. The European Court of Human Rights has expressly ruled that Croatia severely violated her right to life, her family were exposed to torture, that Croatia denied them access to legal support and international protection, disabled the investigation into her death, and exposed our activists and lawyers to systematic harassment so that the case would not reach the European Court for Human Rights.

(...)

Hela artikeln med vädjan om stöd (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211122:

The Guardian 21-11-10:

Polen/ Poland-Belarus crisis volunteers: 'Border police can be very aggressive' till sidans topp

Grupa Granica strives to bring supplies to stranded migrants and help them deal with border officers

The call came in at about 1.30pm in the afternoon. A group of 15 people, all Iraqi Kurds, had been found in the woods of Narewka after managing to cross the border from Belarus into Poland. One woman could barely walk. Others had early signs of hypothermia.

The young volunteer who answered the phone - one of about 40 members of Grupa Granica, a Polish network of NGOs monitoring the situation on the border - knew they had to act quickly.

If the Polish police arrived before the doctors, they would, in all likelihood, send the migrants back to Belarus, with the risk that their health conditions could deteriorate and become fatal.

At least eight people have died since the beginning of the humanitarian and political crisis with Belarus, which is accused of deliberately provoking a new refugee crisis in Europe by organising the movement of people from the Middle East to Minsk and promising them safe passage to the EU in revenge for the sanctions Brussels has imposed on its authoritarian regime. Poland, which has deployed approximately 20,000 border police, has been accused in turn of violently pushing thousands of people back across the border.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

SvT Utrikes 21-11-11: Hon försöker hjälpa migranter vid gränsen: "De har det svårt" (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet 21-11-14:

Polen/ Borgmästaren tänder gröna lyktor för migranter till sidans topp

I hus efter hus längs den polsk-belarusiska gränsen tänds gröna lyktor efter mörkrets inträde.

Ljuset ska leda frusna och hungriga migranter till en tillfällig fristad i Polen.

- Jag ser det som min plikt att hjälpa, säger borgmästaren Marek Nazarko.

Strax efter 16-tiden faller mörkret i den lilla staden Michalowo, tre mil från gränsen till Belarus, i östra Polen.

Då tänds en grön lykta utanför den 53-årige borgmästaren Marek Nazarkos hus.

En signal för människor som behöver den.

Idén kom från en vän

Här kan de som tagit sig över den belarusisk-polska gränsen få hjälp. Värma sig. Torka blöta kläder och skor. Få en bit mat, dricka vatten. Ladda mobiltelefoner. Få en stunds respit.

- Idén kom från en vän som arbetar som volontär, berättar Marek Nazarko.

- Vi har samlat ihop kläder och mat i två månaders tid. Så kom han på att det här kunde vara ytterligare ett sätt att hjälpa. Det började spridas.

Det bor strax över 3 000 invånare i Michalowo. Den situation som uppstått vid gränsen mot Belarus, där människor från bland annat Irak, Syrien och Afghanistan lockats av diktatorn Aleksandr Lukasjenko med flygbiljetter och löften om en enkel väg in i EU för att sedan bli fast i skogen mellan Polen och Belarus, har inte undgått någon.

-Vi har ordnat med olika hjälpcenter, insamlingar av mat och kläder på brandstationen till exempel. Alla har hjälpts åt, säger Marek Nazarko.

"Ser det som min plikt"

- Som representant för det lokala styret är jag tvungen att hjälpa. Jag ser det som min plikt. Annars är jag inte trovärdig.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio utrikeskrönika 21-11-17:

Polen/ Om de som öppnar sina hem: Lubna El-Shanti till sidans topp

Stockholm, onsdag.

Vad skulle du göra om någon knackade på din dörr mitt i natten och bad om hjälp? Om att få låna din dusch och få ett glas vatten?

Jag vet själv inte vad jag skulle göra.

Men när jag frågade 87-årige Petro Romantjuk i den polska gränsbyn Hajnowka om han var beredd att öppna sin dörr för de migranter som nu håller till i gränsområdet och dykt upp i hans by var hans svar solklart.

"Jag skulle koka potatis, hälla upp varmt te och bädda en säng"

"För det var så min familj överlevde när Nazityskland ockuperade Hajnowka 1941, då fick vi skydd, bröd och tak över huvudet och samma sak när sovjetiska trupper i ett våldsamt angrepp tog tillbaka staden"

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Utrikes 21-11-09:

Polen/ Svensk medborgare gripen vid polsk-belarusiska gränsen till sidans topp

En svensk medborgare har gripits vid den polsk-belarusiska gränsen under måndagen. Det uppger svenska och polska myndigheter. Enligt polska gränspolisen har mannen, som är i 30-årsåldern, försökt hjälpa migranter över gränsen från Belarus till Polen.

Uppgifterna publicerades på Twitter under tisdagen. Svensken ska enligt polska gränspolisen ha gripits under måndagen efter att ha försökt hjälpa migranter över gränsen till Polen. Samma dag har sammanlagt 17 personer gripits vid gränsen, sex stycken misstänkta för medhjälp.

Det är i nuläget oklart var svensken befinner sig eller vilka brott personen misstänks för.

UD skriver i ett mejl till SVT att man har information om att svensken, en man i 30-årsåldern som är hemmahörande i Sverige, har frihetsberövats i Polen.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211104:

University of Oxford blogg 21-10-28:

Spanien/ Foreign minors in streets: From "Dangerous Children" to Children in Danger till sidans topp

Guest post by Elisa García-España and Jacqueline Carvalho

The juvenile delinquency prevention program for foreign unaccompanied minors in street situations in Ceuta (PREMECE) is a pilot program, which included both research and social interventions carried out between April 2018 and July 2019. PREMECE is the result of an agreement between the city of Ceuta and the University of Malaga (Spain) that aimed to prevent the delinquency of minors who had escaped the established child protection system and wandered around the port zone of the city. These minors were at risk of delinquent behaviour, consuming drugs and engaging in fights.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210904:

Vice 21-08-27:

Internationellt/ People around the world help Afghan refugees in their own ways till sidans topp

From free phone calls to chartering rescue planes, these are ways that companies, NGOs, and individuals are supporting Afghan refugees.

Since the Taliban entered Kabul in a swift nationwide takeover, the city's international airport has become a dangerous cacophony of anxiety and violence: people falling from flying planes, babies hauled over razor-lined airport walls, and shots fired by both United States troops and Taliban militants. On Thursday, more than 100 people were killed in attacks by ISIS-affiliated suicide bombers at the airport. The desperation to leave is palpable, as waves of Afghan refugees pour out of the country in cramped planes.

Over the past weeks, as governments of coalition forces in Afghanistan hurried to evacuate their citizens and affiliated Afghan nationals, the people in their countries-companies, grassroots organizations, and individuals-are stepping up to support incoming Afghan refugees in their own ways.

In a statement released on Tuesday, Airbnb announced that Airbnb.org, a charity linked to the company, would provide temporary accommodation for 20,000 Afghan refugees worldwide. Launched last year, Airbnb.org runs a program where Airbnb hosts can provide free or discounted stays to people impacted by emergencies, including refugees and COVID-19 frontline workers. The lodging platform is just one of several companies that have rolled out plans to help Afghan refugees.

Inspired by Airbnb, Hims & Hers CEO Andrew Dudum announced on Thursday that the telehealth platform will be providing 10,000 free primary-care and mental health visits to Afghan refugees.

To facilitate people's communication with their loved ones in Afghanistan, U.S. wireless network operator Verizon announced that they will be waiving charges for texts and calls to Afghanistan until Sept. 6. Retail giant Walmart pledged to donate $1 million to three nonprofit organizations supporting Afghan refugees arriving in the U.S.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

AYS 21-08-18:

Europa/ Protests in Europe in favor of resettling Afghan people till sidans topp

People demonstrate in support of Afghans as governments stay silent

From Afghanistan to Europe, people are demonstrating for the rights of ordinary Afghan people to live in safety. In Jalalabad, people demonstrated and took down the Taliban flag. The Taliban fired into the crowd, killing at least two people.

Organizers put together protests in several major European cities urging their governments to step up and take in Afghan people seeking safety. People demonstrated in front of the Swiss parliament for safe passage. In Scotland, people took to the streets of Glasgow to demand an end to foreign wars and for the government to resettle more refugees. There was also a protest in Berlin to evacuate people where hundreds of people reminded the German government of its obligations to solidarity.

Others are urging the political community to act through letters and petitions. Jan de Volder, from the Catholic lay organization Sant'Egidio, wrote a letter urging the EU to take urgent action and create a humanitarian corridor. The organization promised its support with shelter, sponsorship, and more. US media organizations are lobbying the government to evacuate local media workers who are often the first targeted for reprisals.

This is in contrast to the cowardly actions of European governments. In Kabul, Dutch diplomats fled the embassy without saying anything to local Afghan staff, whose lives are now in danger because of the assistance that they gave to the Dutch government that cruelly abandoned them. Swedish staff abandoned their embassy in the middle of the work day, while local staff were working beside them, then refused to respond to any contact from the people whom they left behind.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210808:

TT / AB 21-07-21:

Belgien/ Hungerstrejkande migranter hotar regering till sidans topp

Hundratals papperslösa migranter hungerstrejkar i Belgiens huvudstad Bryssel.

De runt 400 migranterna, som kräver uppehållstillstånd efter att i många fall ha vistats i Belgien i åratal, har nu även börjat vägra att ta emot vatten.

Enligt Läkare utan gränser (MSF), som tar hand om migranterna vid de två universitet och en kyrka som de ockuperar, kan de utan vatten "dö inom några dagar".

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210720:

Aljazeera 21-07-08:

Spanien/ The Madrid barbershop helping young migrants build better futures till sidans topp

When migrant children turn 18, they must leave state care and secure residency, which without a job proves challenging. A new initiative is trying to help.

It is early afternoon and La Pelu de Maakum, or Maakum Barbershop, has just opened up in Spain's Madrid region.

Reggaeton music plays from the speakers, the air conditioning is on full blast and Mohamed Elhkchin, a 17-year-old from Morocco, sweeps the floor.

It could be a scene from any barbershop in Getafe, a town of 180,000.

But a closer look suggests this is a more unique place.

The sign for the bathroom is in Arabic, poster art calls for "culture today, future tomorrow" and a display case features T-shirts with the logo of Maakum Ceuta Association, a not-for-profit that helps migrant children and young people who arrive alone in Spain.

Unlike other barbershops in the area, La Pelu de Maakum offers more than haircuts. It is offering migrant youth a shot at a better future.

Founded by Maakum Ceuta Association in April, the initiative aims to address one of the biggest challenges facing children who come to Spain alone - how to get residency once they turn 18.

Unaccompanied migrant children who enter the country irregularly are placed under state care until they are of legal age. After that, they are on their own.

Most find themselves trapped in a bureaucratic catch 22 - they cannot find work because they do not have residency, and they cannot get residency because they do not have a job.

Without papers, they can be deported at any time, and are also at a greater risk of exploitation.

That is the situation La Pelu de Maakum is trying to prevent.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210701:

InfoMigrants 21-06-28:

Europa/ 33 European cities sign 'alliance of safe harbours' declaration till sidans topp

An international network of cities is advocating for the just distribution of refugees and migrants in the European Union. During a founding conference in Italy, they articulated their vision of a welcoming Europe.

On Friday (June 25), 33 European cities signed a declaration in the Italian city of Palermo to establish the "International Alliance of Safe Harbours". All signees are united in their willingness to take in more refugees and migrants.

"Cities that are willing to take in more people should be allowed to do so voluntarily," said Mike Schubert, the mayor of Potsdam in Germany, one of the cities that co-signed the declaration.

"With the new network, we want to provide speedy relief for the cities along the Mediterranean," the Social Democrat politician said.

In addition to Potsdam and Palermo, the capital of the Italian island of Sicily, Amsterdam, Munich, Leipzig, Würzburg, Athens, Barcelona and the French city of Villeurbanne -- among others -- signed the declaration in the Italian port city as part of the "From the Sea to the City" conference.

"Instead of concentrating the burden through hotspots and camps with many of them in a few cities along the Mediterranean, we rely on a wide distribution among many cities, which distributes the burden for the individual city through the power of a broadly supported alliance," the declaration reads.

'Committed to humanitarian values'

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210616:

AYS 21-06-10:

Europa/ Campaign mounts to abolish Frontex till sidans topp

Four activists covered the walls of the Center of Regional Coordination of the Canary Islands, which is Frontex's office on the islands, with the list of the names of everyone who has died trying to reach Europe since 1993. Over 40,000 people have died since then (according to UNITED Against Refugee Deaths, the official tally is 44,764 deaths, of which 98% have never been identified). The people wore clothing with the slogan "More Salvamento Maritimo, less Frontex." The protest was organized by several groups, including Red Canaria por los Derechos de las Personas Migrantes, Alternativa Antimilitarista-Movimiento de Objeción de Conciencia, Acción Directa no Violenta y Caravana Abriendo Fronteras.

They were joined by activists in several other countries who carried out separate actions, all part of a wider coalition under the slogan "Abolish Frontex."

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210603:

AYS 21-05-26:

Belgien/ Four acquitted of human trafficking charges for showing solidarity till sidans topp

After a lengthy legal battle, a group of four people that were charged with human trafficking for sheltering people on the move in their homes were finally acquitted by the Bruxelles court of appeals. The group included the journalists Anouk Van Gestel and Myriam Berghe as well as a social worker from the capital.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.