fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Stöd och solidaritet

Stöd till utvisade

Klipp från media

Information från myndigheter eller organisationer saknas


Arkiveringsdatum 211104:

Dagens Nyheter 21-11-02:

Hon åkte till Östafrika för att fortsätta att hjälpa den utvisade familjen till sidans topp

De träffades för ungefär ett år sedan när Betty var gravid, ensam med två barn och utvisningshotad. Sedan dess har Mona Edqvist stöttat familjen och blivit något av en extra mormor för barnen.

Nu har hon även åkt till Bettys hemland i Östafrika för att fortsätta hjälpa dem.

- Jag kan inte bara släppa taget om dem utan att veta att de klarar sig, säger Mona, nyligen hemkommen från sin resa.

Mona Edqvist visar ett videoklipp som Betty hade skickat till henne innan avresan. Där berättar hon för barnen att Mona kommer på besök. Barnen börjar jubla.

- Vad ska Mona ta med sig till er?, frågar Betty.

Den fyraåriga flickan behöver inte tänka länge.

- Marabou, tjuter hon och hoppar upp och ner.

DN har följt familjen sedan förra hösten då mamman, som vi kallade för Betty, bodde i en av Migrationsverkets lägenheter på en mindre ort i Västsverige. Hon var då gravid i åttonde månaden och ensam med två små barn, båda födda och uppvuxna i Sverige.

Hon hade lämnat en våldsam relation med en man som hade uppehållstillstånd och därmed förlorade hon sina chanser att få stanna. Det pågår inget krig i hennes hemland och barnen ansågs enligt Migrationsverket ha starkare band till mamman - alltså ska de utvisas med henne.

Det var ungefär då som Mona, på uppdrag av socialtjänsten, blev deras kontaktfamilj.

För att avlasta Betty sov barnen över hos Mona med jämna mellanrum och hon blev något av en bonusmormor för dem.

Den sista tiden innan utvisningen bodde hela familjen i hennes lilla vindslägenhet i Göteborg. I mitten av juli körde hon dem till flygplatsen.

För barnen blev det första gången de skulle lämna Sveriges gränser.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210402:

Dagens Vimmerby 21-03-17:

Nu startas insamling för utvisningshotade familjen: "Tänker inte ge upp" till sidans topp

Cirka en vecka efter det tunga beskedet från Kammarrätten startar nu Lennart Nilsson och Mattias Berggren en insamling för den utvisningshotade Vimmerbyfamiljen Berisha. Målet är att samla in en summa pengar åt dem.

- Vi ger inte upp, säger Lennart Nilsson, familjens "farfar".

I flera tidigare artiklar har vi rapporterat om den utvisningshotade Vimmerbyfamiljen som begärde resning i Kammarrätten. För en vecka sedan kom beskedet att familjen får avslag på sin resningsansökan.

Ett av de sista hoppen för att familjen skulle få stanna i Sverige försvann därmed, men de som kämpar för familjen har inte gett upp hoppet.

- Barnen är som mina egna barnbarn och jag vill fortsätta att ställa upp. Just nu handlar en stor del av min tillvaro om att hjälpa dem. Familjen har krossats, men för mig lever hoppet. Vi ger inte upp, vi kämpar på, säger Lennart Nilsson.

Kammarrättens beslut ska nu överklagas.

- Vi har 14 dagar på oss.

Insamling startas

Halil och Spresha Berisha träffades i Kosovo i början av 2000-talet och kom till Sverige för 15 år sedan. Två av deras tre barn är födda i Sverige och pappa Halil har chans till ett arbete inom äldreomsorgen i Vimmerby. Spresha Berisha har vittnat om flera övergrepp och traumatiska händelser i hemlandet som tvingade familjen på flykt.

De har ansökt om asyl i Sverige flera gånger om, men Migrationsverket har gett avslag. Myndigheten anser inte att det finns skyddskäl.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 201124:

SvT Jämtland 20-11-12:

Föreningen I Do i Östersund hyr ett hus i Kabul för att hjälpa utvisade ungdomar till sidans topp

Föreningen I Do ville göra något konkret för de ungdomar som de lärt känna i Östersund och som nu utvisats till Afghanistan. De beslöt att hyra ett hus i huvudstaden Kabul för att säkra att ungdomarna har tak över huvudet.

Ulla Landenmark sätter på datorn och får kontakt med killarna, medlemmarna, som bor i huset i Kabul. Föreningens möte kan börja.

Mohammad Hoseinzada kommer direkt till mötet från sin praktik på sågen i Hissmofors.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.