fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Stöd och solidaritet

Manifestationer i samband med deportationer

Klipp från media

Information från myndigheter eller organisationer saknas


Arkiveringsdatum 201218:

Blankspot 20-12-12:

"Smärtan från Luciadeportationen 2016 lever kvar" till sidans topp

Luciadygnet inleds med samma smärta varje år. För mig, mina vänner. Som om det var 2016. Det skriver Elisabet Rundqvist i en krönika om "Luciadeportationen" 2016 då elva personer tvångsutvisades från Arlanda till Kabul.

Det var djävulskt kallt. Redan den 11 december var de första demonstranterna på plats utanför förvaret i Märsta. En handfull personer i snö och minusgrader. Tre av dem har kommit att bli mina närmaste vänner och som en utökad familj. Vi delade ett trauma, en händelse som på djupet förändrade våra liv. Dygnet då det blev fullkomligt klart vad ett andrum betyder i praktiken.

Luciadeportationen har blivit referenspunkten med ett "före" och "efter".

Genom nätverket #vistårinteut visste vi att det skulle ske en demonstration och försök att stoppa deportationen. Vi, som inte kände varandra ännu, åkte var för sig till förvaret den 12 december. Vi visste att minst en minderårig skulle utvisas, uppskriven i ålder för att göras utvisningsbar som vuxen.

Mustafa, brottaren, satt där inne, utanför stod Mustafas svenska "mamma" och "pappa" Lena och Magnus. När jag kom vid 14-tiden fanns redan en grupp i dunjackor och filtar. Skyltar och marschaller hade ställts upp mot busshållplatsen. Vi visste att de inlåsta kunde se oss, de blinkade med sina mobiler till oss i den bitande kylan.

Lena och Magnus ringde Mustafa så ofta som möjligt, vi fick veta vad som hände på insidan. Vi fick höra hur de förvarstagna gjordes i ordning för att deporteras om några timmar. På utsidan kom fler och fler poliser, rullade ut avspärrningsband och anvisade oss en del av gården utanför förvaret. Vi förstod på vilken sida de inlåsta skulle föras ut, där stod poliserna i tätare.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Blankspot 20-12-15:

Polisen: Kvällens deportation till Afghanistan skjuts upp till sidans topp

Ett fyrtiotal personer demonstrerade ikväll utanför förvaret i Märsta för att stoppa en väntad utvisning till Afghanistan. Men strax före klockan åtta kom beskedet att utvisningen skjuts upp.

Den 15 december var det tänkt att Sverige skulle återuppta tvångsutvisningarna till Afghanistan. En av dem som samlats utanför förvaret för att protestera mot det var Elisabet Rundqvist.

- Jag är här för att visa solidaritet med de som ska utvisas, så de inte ska behöva resa utan att se oss här. Vi behöver bevittna deportationerna så att ingen utvisas i hemlighet, säger hon utanför avspärrningarna.

För fyra år sedan var hon också här och demonstrerade när den första gruppen unga utvisades i december 2016.

- Då hade jag aldrig kunnat drömma om att vi skulle stå här igen fyra år senare. Då trodde jag att man skulle inse att detta var ett misstag som kunde rättas till och att uppmärksamheten skulle få fler att ändra inställning.

Hon hoppas mycket på de nya lagförslagen som diskuteras och att politikerna ska se de enorma kostnader som utvisningarna för med sig.

- Under de här åren som vi stått här i kyla, regn och stekande sol har också säkerhetsläget försämrats i Afghanistan. De känns bottenlöst att stå här igen. Man borde dra ett streck över det som varit och börja om. Det lidande vi ser i den här gruppen är oförsvarligt.

Inför dagens utvisning hade kritik också kommit, bland annat från Flyktinggruppernas riksråd (FARR) och Röda Korset som anser att läget i Afghanistan är så pass allvarligt att ingen bör utvisas dit med tvång.

(...)

Hela artikeln med länkar till filmer från bevakningen utanför förvaret i Märsta (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.