fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Skäl för och emot uppehållstillstånd, enskilda fall

Familjehemsplacerade barn

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 211104:

Barnrättscentrum 21-10-04:

Tim, utvisningen och socialtjänsten till sidans topp

Få har nog undgått uppmärksamheten de senaste veckorna (i september och oktober 2021) kring den treåriga pojke som i media har kallats Tim. Pojken omhändertogs av socialtjänsten när han bara var elva dagar gammal eftersom hans mamma, som var asylsökande i Sverige, inte kunde ta hand om honom. Någon pappa finns inte med i bilden. Sedan Tim var spädbarn har han bott i ett familjehem i Skåne som enligt vad som framkommer i media ser honom som sin egen son. Han har inte haft någon kontakt med sin mamma på över två år. Anledningen till uppmärksamheten i september 2021 var att migrationsdomstolens beslut att utvisa Tim vann laga kraft. Hans mamma hade utvisats till Nigeria nio månader tidigare.

Upprördheten har varit mycket stor sedan DN uppmärksammade fallet och en rad frågor har väckts - så väl rättsliga som moraliska. Grundfrågan är nog hur det kan vara möjligt att en treårig pojke som är född i Sverige, som inte längre har någon kontakt med sin mamma, ska skiljas från den familj han har levt med sedan han var spädbarn och utvisas till ett land där han aldrig varit. Röster har höjts för att familjehemsföräldrarna borde få vårdnaden om barnet eller till och med att de borde ha fått adoptera honom. Utifrån debatten i media tycks det också som att många är frågande kring hur Tims situation är möjlig när Sverige inkorporerat FN:s barnkonvention - som ju talar om att principen om barnet bästa ska beaktas och vara styrande vid alla beslut som rör barn.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Göteborgs-Posten 21-11-03:

Treårige Tims utvisning till Nigeria stoppas tillfälligt till sidans topp

Treårige Tim skulle utvisas till Nigeria.

Nu stoppas ärendet tillfälligt då Migrationsverket har fått in en ansökan om verkställighetshinder som ska handläggas.

- Nu går vi på spänn hela tiden och väntar på ett nytt beslut, säger familjehemsmamman Sandra Persson, till Dagens Nyheter.

Det har gått ungefär en månad sedan Göteborgs-Posten skrev om treårige Tim som sedan han var fyra månader gammal bott hos Sandra och Victor Persson och deras två barn utanför Brösarp i Skåne.

När han var elva dagar gammal omhändertogs han av socialtjänsten för att hans biologiska mamma inte ansågs ha möjlighet att ta hand om honom.

Men för lite mer än 1,5 år sedan kom beskedet att Tim ska utvisas. I mitten av januari ska han utvisas till Nigeria där hans biologiska mamma bor, vilket DN var först med att berätta om. Mamman utvisades i december 2020 efter att ha sökt asyl i Sverige vid Tims födsel.

Skapat enormt engagemang

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Sveriges Radio Kristianstad 21-11-02: Utvisning av treårige Tim stoppas tillfälligt (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Nyheter 21-10-26:

Haddile skulle utvisas som 2-åring - nu berättar hon sin historia till sidans topp

Som nyfödd övergavs hon av sin mamma och när Migrationsverket skulle utvisa henne väcktes proteststormar över hela Sverige.

Nu har Haddile fyllt 11 år och vill hjälpa andra barn som hamnat i samma situation.

- Politikerna lovade att ändra lagen. Ändå utvisas barn som bott i Sverige i hela sina liv. Jag säger som Greta: How dare you?

Hösten 2010 kommer en knappt fyra månader gammal flicka in till akutsjukvården i Lund. Hon gråter och hennes svårt undernärda kropp krampar. Röntgenplåtarna visar tecken på att hon utsatts för skakvåld.

Den biologiska mamman ska ha kommit till Sverige från Algeriet strax före förlossningen. Nu har hon försvunnit utomlands, utan att ta med sig sin nyfödda dotter. I stället har flickan bott hos en manlig bekant. Han kommer inledningsvis att misstänktas för misshandel, men släpps senare.

11 år senare, i ett vardagsrum i skånska Broby. Tv:n pumpar ut koreansk pop, i soffan ligger en pudel och sover. Haddile har slutat tidigare från skolan. Hon går i femte klass och älskar att sjunga och lära sig nya danser. Hon härmar rörelserna i musikvideon och håret yr åt alla håll där hon studsar runt.

- Jag skulle verkligen vilja resa till Sydkorea, skrattar hon.

Sedan, allvarligare:

- Och så vill jag jobba för att inga barn som bott i Sverige hela sina liv ska riskera utvisning. Jag vill göra allt för att ingen ska behöva uppleva det jag utsattes för som liten.

Det var här, hemma hos Malén och Miklos Liewehr , som Haddile LVU-placerades som bebis, efter vistelsen på sjukhuset i Lund. Makarna hade sedan tidigare två familjehemsplacerade flickor. Tillsammans med de två biologiska sönerna blev de snabbt Haddiles familj och trygghet i livet.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211006:

Expressen 21-09-21:

Treårige Tim riskerar utvisas - helt ensam till sidans topp

Treårige Tim hotas av utvisning till Nigeria. Ett land han aldrig har varit i eller har någon anknytning till.

Beslutet har väckt stor uppståndelse och ilska - över 100 000 personer har skrivit på en namninsamling för att försöka stoppa utvisningen.

- Utvisas han riskerar han att hamna på barnhem, i ett land han aldrig varit, bland personer han inte känner. Hur kan det motsvara en familj i Sverige? Han är ju vår familjemedlem, säger familjehemsmamman Sandra.

Snart treåriga Tim var bara två veckor gammal när socialnämnden tog beslut om att han inte kunde tas om hand av sin mamma. Hon ansågs inte vara kapabel att ta hand om honom.

Under i stort sett hela sitt liv har han levt i ett familjehem i Skåne. Mamma Sandra, pappa Victor och två syskon är den familj han känner till.

Men nu riskerar det trygga livet utanför Brösarp att ryckas upp. Migrationsverket har bestämt att Tim inte får uppehållstillstånd. Beslutet har överklagats, men migrationsdomstolen går på Migrationsverkets linje.

I stället väntar nu en oviss framtid i Nigeria. Landet hans mamma hade lämnat för att söka asyl i Sverige.

- Vi blev så förtvivlade att det kunde ske. Det är tungt att behöva ta emot det här beskedet. Hela situationen är orimlig, han är ju vår familjemedlem, säger familjehemsmamman Sandra.

Hon berättar att Tim, som egentligen heter något annat, är precis som de flesta små pojkar.

- Han är som alla andra treåringar, han testar oss, gillar att leka med sina syskon - en superhärlig kille som lär sig jättesnabbt.

"Helt förkrossad"

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Dagens Nyheter 21-09-16: Tim var bara 11 dagar när han omhändertogs - nu ska han utvisas ensam till Nigeria (Extern länk)

Brinn för barnen 21-09-13: Stoppa Tims utvisning till Nigeria (Extern länk)

Aftonbladet 21-09-21: Utvisade Tims öde inte unikt - "Sker hela tiden" (Extern länk)

Sveriges Radio P1-morgon 21-09-21: Samtal med Jessica Ivarsson, ordförande för "Brinn för barnen", och Louise Dane, doktor i offentlig rätt (Extern länk)

TT / AB 21-09-24: Nämnd uppvaktar regeringen om 3-åring (Extern länk)

Sveriges Radio Kristianstad 21-09-28: Politiker i Tomelilla: "Det är förfärligt, inhumant och orimligt" (Extern länk)

Sveriges Radio Kristianstad 21-09-30: Intervjun med Tims familjehemsmamma Sandra (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Nyheter 21-09-22:

Därför har familjehemmet inte fått vårdnaden om Tim till sidans topp

Fallet med lille Tim som snart ska utvisas ensam till Nigeria har väckt stor uppmärksamhet. Över 130 000 personer har skrivit på en digital namninsamling för att pojken ska få stanna i Sverige och många frågar sig varför familjehemmet inte kan få vårdnaden om honom.

- Om det finns en politisk vilja är det inte så svårt att tydliggöra i svensk lagstiftning att ett barn i Tims situation inte ska utvisas, säger Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt.

DN kunde förra veckan berätta om snart treårige Tim som tvångsomhändertogs av socialtjänsten när han bara var 11 dagar gammal. Hans mamma anses inte kapabel att ta hand om honom och hans pappa är okänd. Snart ska han utvisas till Nigeria, ett land han aldrig har varit i eller har någon anknytning till.

Fallet har väckt stort engagemang över hela landet de senaste dagarna, bland annat har drygt 130 000 personer skrivit under en digital namninsamling, "Stoppa utvisningen av vår 3-åring". Insamlingen startades av familjehemmet där Tim har bott sedan han var fyra månader gammal. Mamman, pappan och de två äldre barnen på gården utanför skånska Brösarp är den enda familj pojken känner till och de hoppas att han ska få bli myndig hos dem.

- Tim är en del av familjen. Våra biologiska barn betraktar honom som sin egen bror, sade familjehemsmamman Sandra Persson till DN förra veckan.

Enligt Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt vid Stockholms universitet och föreståndare för Barnrättscentrum, är fallet Tim komplicerat, och i de familje- och socialrättsliga delarna är det inte helt tydligt vad som gäller.

- Det är många lager av regleringar som kolliderar eller verkar utan samordning med myndigheter som har olika ansvar. Men ytterst väcks frågor om inte alla barn som vistas i Sverige borde ha samma rättigheter och förstås om vilka beslut som vi tycker är rimliga när det gäller barn som levt hela sitt liv i Sverige, säger hon.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 21-09-22:

Ribbenvik om utvisningen av Tim, 3: "Väldigt sällan de går att genomföra" till sidans topp

Treårige Tim ska utvisas ensam till Nigeria, enligt ett beslut i Migrationsdomstolen. Detta trots att hans släktingar inte vill ta emot honom. Men enligt Mikael Ribbenvik, generaldirektör på Migrationsverket, är det inte omöjligt att utvisningen stoppas.

- Min erfarenhet av liknande fall - nej, det är väldigt sällan de går att genomföra, säger han i Aktuellt.

I hela sitt liv har Tim bott hos en familj på Österlen, där han också går i förskola. Men nu kan han alltså skickas till Nigeria. Hans historia, som DN var först att rapportera om, har väckt starka känslor och kritik mot myndigheternas hantering av hans fall.

- Tim kan inte språket och har ingen anknytning till landet. Han har aldrig varit där, säger Tims familjehemsmamma Sandra Persson, till SVT Nyheter.

Men enligt Migrationsverket håller inte skälen för att Tim ska få stanna i Sverige.

- Migrationsverket fattade beslut i det här ärendet för ett och ett halvt år sedan. Nu har domstolen fastställt detta långt senare, säger Mikael Ribbenvik, generaldirektör på Migrationsverket.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 21-09-23:

BO om utvisning av barn: Riksdagen måste sätta ner foten till sidans topp

Fallet med treårige Tim, som ensam ska utvisas till Nigeria trots att familjen inte vill ta emot honom där, engagerar. Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin menar att man länge varnat för att barn faller mellan stolarna eftersom lagen inte är tydlig.

- Vi har påpekat det här gång på gång, säger hon i SVT:s morgonstudion.

Treårige Tim, som egentligen heter något annat, ska enligt beslut i Migrationsdomstolen utvisas ensam till Nigeria. Detta trots att hans släktingar inte visat intresse för att ta emot honom, och att han bott hela sitt liv i ett familjehem i Skåne. Något som DN var först att rapportera om.

Krockar med andra lagar

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Dagens Nyheter 21-09-23: Rättsexpert: Besluten om Tims utvisning innehåller flera brister (Extern länk)

Rädda Barnen 21-09-23: Rädda Barnen kommenterar: Inte värdigt ett land där barnkonventionen gjorts till lag (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210226:

Aftonbladet 21-02-13:

Glädjebeskedet: Systrarna får stanna i Sverige till sidans topp

Systrarna Rudmila, 16, och Montaha, 13, som bott större delen av sitt liv i Sverige riskerade att utvisas ur landet.

Nu kommer glädjebeskedet - systrarna beviljas tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige.

- När jag förstod att det var sant började jag gråta, säger Rudmila.

16-åriga Rudmila och 13-åriga Montaha riskerade att utvisas till Bangladesh - ett land som de lämnade när de var sex respektive tre år. De skulle utvisas tillsammans med sin mamma, som de inte bott med på fem år, och som socialtjänsten har bedömt inte kan ta hand om sina barn.

För Rudmila och Montaha har det varit de värsta dagarna i livet sedan Migrationsverkets besked kom.

Utvisningen överklagades till Migrationsdomstolen som nu fattat ett beslut.

Rudmila och Montaha beviljas tidsbegränsade uppehållstillstånd på grund av särskilda ömmande omständigheter. Även deras mamma har beviljats tillfälligt uppehållstillstånd.

"Kändes overkligt"

När Aftonbladet når systrarnas ombud har varken Rudmila, Montaha eller ombudet fått glädjebeskedet.

Sen kom tårarna.

- Jag trodde först att de skojade med mig. När jag förstod att det var sant började jag gråta, säger Rudmila.

Hon berättar att det kändes overkligt.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Pressmeddelande från domstolen 21-02-12: Två systrar beviljas uppehållstillstånd på grund av särskilt ömmande omständigheter (Extern länk)

Bakgrunden, om Migrationsverkets beslut:

Aftonbladet 21-02-06: Systrarna riskerar att utvisas: "Våra liv kommer förstöras rejält" (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210208:

Dagens Nyheter 21-02-02:

Nyfödd omhändertogs enligt LVU - utvisas med biologiska föräldrarna till sidans topp

Mio, 1, omhändertogs av socialtjänsten redan på BB eftersom hans föräldrar inte ansågs kunna "säkerställa hans överlevnad". Han bor nu i ett familjehem i Stockholm, som hoppas att han ska få växa upp hos dem.

Men efter avslag i migrationsdomstolen ska han utvisas med sina biologiska föräldrar - som han knappt träffat.

- Hur kan det vara barnets bästa att ta honom ifrån en familj där han är älskad och omhändertagen? säger Jessica Ivarsson, från föreningen "Brinn för barnen".

Utanför huset ligger snön tung, på fasaden syns en stjärna i snö med glad mun, som Mios syskon gjort. De har inga biologiska band, men i deras ögon har det ingen betydelse. Mio, som bott hos dem sedan han var fyra månader gammal, är en del av familjen.

- Det har aldrig varit någon skillnad för dem. Han har varit vår sedan dag ett, berättar Malin, som är familjehemsmamma åt Mio.

Mios biologiska föräldrar kom till Sverige från Belarus sommaren 2019. Mio låg då i magen. Föräldrarna sökte asyl men Migrationsverket avslog deras ansökan samma år. De överklagade beslutet och stannade kvar i Sverige.

En vecka innan sonen föddes, vintern 2019, överföll och våldtog pappan en kvinna som var på väg hem från krogen.

Mio omhändertogs enligt Lagen om vård av unga, LVU, på BB direkt efter födseln. Modern, som har en psykiatrisk diagnos, hade då under en månads tid vårdats på psykiatrisk intensivvårdsavdelning i Stockholm, och återkommande försökt skada sig själv och barnet i sin mage. Något som inneburit "en hög grad av tillsyn" och att sjukvården övervägt att förlösa bebisen innan fullgången graviditet, enligt handlingar från förvaltningsrätten.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 201124:

Mitt-i-Södermalm 20-11-15:

Systrarna ska utvisas efter nästan hela uppväxten i Sverige till sidans topp

Systrarna Rudmila, 15, och Montaha, 12, har bott i Sverige större delen av sina liv. Nu riskerar de att utvisas till Bangladesh, ett land de knappt minns. - Jag kan bara svenska, och känner bara till den svenska kulturen, säger Rudmila.

I Stockholm närmar sig vintern med stormsteg. Höstlovet har nyss gett stadens barn och unga lite andrum i terminen.

Men systrarna Rudmila, 15, och Montaha, 12, är mitt uppe i den värsta perioden i sina liv.

De har nyss fått besked att Migrationsverket beslutat att de ska utvisas till Bangladesh, ett land de lämnade för nio år sedan. Då var Rudmila sju år, och Montaha var tre.

Rudmila har bara vaga minnen från sitt hemland. Montaha har inga alls.

Placerades på familjehem

Systrarna kom till Sverige med sina föräldrar för nio år sedan. Modern skulle studera, men det blev inte som tänkt.

Systrarna har de senaste fyra åren bott på jour- och familjehem eftersom modern lider av psykisk ohälsa. Mammans tillstånd kan bland annat berott på stress över att flickorna och mamman inte haft uppehållstillstånd, menar socialtjänsten.

Pappan flyttade tillbaka till Bangladesh efter bara några månader.

Byggt upp ett liv

I Sverige har Rudmila och Montaha ändå byggt upp ett liv. Så när utvisningsbeskedet kom i september var det som en blixt från klar himmel.

- Jag minns att jag stod i köket när jag fick reda på det. Jag kunde inte tro att det var sant, jag var som i chock. Allt blev bara svart. Alla mina drömmar, att jag inte har en framtid i Sverige, säger Rudmila.

- Jag började gråta när jag hörde det, och blev rädd för vad som ska hända. Det är lika jobbigt idag, säger Montaha.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio yyy 20-11-17:

Hör Niclas berätta om stödet kring utvisningshotade David till sidans topp

För tre år sedan kom David till Vetlanda och in i familjen Henrikssons liv, David är nu elva år och har bland annat Downs syndrom.

Nu ska han utvisas till ett land där han aldrig varit, nämligen Rumänien - trots att han är född i Sverige.

Niclas har blivit Davids pappa och berättar om chockbeskedet som kom i ett brev för några dagar sedan..

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.