Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Klipp från media
Länk till information från myndigheter och organisationer
Syskonen utvisas - med föräldrar som anses olämpliga
11-åriga Patience och hennes syskon tvångsomhändertogs från sina föräldrar förra året.
Nu ska de utvisas till Nigeria - med samma föräldrar som i domslut ansetts brista i sin omsorg så pass att de under ett år inte fått ta hand om barnen.
- Det känns som att det inte är ett så bra land för flickor. Jag vill vara kvar här hemma i Sverige, säger Patience, som knappt minns något från hemlandet.
Patience är 11 år gammal. Hon är bedrövad.
De senaste veckorna har hon och hennes bröder, sexårige Sunday och 10-årige Sani tillbringat på ett HVB-hem i södra Sverige.
Här väntar de.
Exakt på vad verkar ingen just nu veta.
Onsdagen den 20 april tvingades Patience och Sunday säga adjö till Mariette och Mathias som varit deras familjehem i nästan år.
Med klingande dialekt från länet hon bott i den senaste tiden berättar Patience att hon saknar skolan och kamraterna, och familjen hon bodde med fram tills nyligen.
- Jag har inte fått gå i skolan på flera veckor. De har skrivit ut några uppgifter åt mig att göra men jag vill gå i skolan på riktigt, säger hon.
För att spola tillbaka till hur Patience och hennes två bröder hamnade på det HVB-hem där de nu sitter får man gå tillbaka till början av år 2021. Då omhändertogs syskonen med stöd av LVU, lagen om vård av unga efter att Sundays förskola hade gjort en orosanmälan.
Föräldrarna brast i omsorg
Redan 2018 kom det larm till myndigheterna om barnens situation.
Då ledde utredningarna inte vidare.
Men 2021 slog förvaltningsrätten fast att deras föräldrar brast i omsorgen av barnen och att de därför skulle placeras i familjehem.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Tvååriga Favour får nej av domstolen
Migrationsdomstolen avslår tvååriga Favours överklagande om att få stanna i Sverige.
Mamman kom till Sverige men dog efter att Favour fötts. Tvååringen bor i Jönköping i fosterfamilj, och har själv aldrig varit i Nigeria.
Domstolen motiverar sitt beslut med att det inte bevisats att det finns en konkret hotbild mot Favour.
Hela inslaget (Extern länk)
Sveriges Radio Jönköping 22-04-09: Kritik: Barnkonventionen nämns inte när 2-åriga Favour ska utvisas (Extern länk)
David får stanna i Sverige för alltid - "Vi är överlyckliga"
Hösten 2020 var det flera medier som uppmärksammade då elvaåriga David. En kille som älskar att cykla och spela innebandy.
Sedan våren 2018 har David som har Downs syndrom, medelsvår funktionsnedsättning och autism bort hemma hos familjen Henriksson i Vetlanda där han blivit en i familjen.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Treårige Tim får stanna i Sverige
Treårige Tim skulle ensam utvisas till Nigeria, trots att han levt i princip hela sitt liv i ett familjehem i Skåne. Men nu har han fått uppehållstillstånd i Sverige. Migrationsverket har kommit fram till att utvisningen inte går att verkställa.
- Jag var i Tomelilla och handlade när Migrationsverket ringde. Jag grät så att det hördes över hela affären. Men det var tårar av glädje, säger Sandra Persson som är Tims familjehemsmamma till Dagens nyheter.
Pojken, som i media kallas Tim, föddes i Sverige och var bara elva dagar gammal när han tvångsomhändertogs av socialtjänsten. Pappan var okänd och mamman, som led av psykisk ohälsa, kunde inte ta hand om barnet. Hon utvisades senare till sitt hemland Nigeria.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Favour har bott hela sitt liv i Sverige - nu ska hon utvisas ensam till Nigeria
Tvååriga Favour som bott hela sitt liv i Sverige saknar vårdnadshavare och nu har Migrationsverket beslutat att hon ska utvisas till Nigeria även om det innebär att hon hamnar på barnhem.
Under asylprocessen i Sverige avled Favours mamma plötsligt, hennes pappa bor i Grekland men är inte vårdnadshavare och därför är Favour familjehemsplacerad hos Betty Dickson i Jönköping.
Nätverket runt Favour befarar att hon kan utsattas för könsstympning i Nigeria och de menar att ännu ett traumatiskt uppbrott kommer att skada henne svårt.
Hela inslaget (Extern länk)
Sveriges Radio Jönköping 22-02-22: Många reaktioner efter utvisningsbeslutet - "Risk att barnkonventionen inte tas på allvar" (Extern länk)
Sveriges Radio Jönköping 22-02-22: Beslut om utvisning överklagas: "Hon har hela sin anknytning i Sverige" (Extern länk)
Sveriges Radio Jönköping 22-02-24: Över 13 000 har skrivit under för Favour (Extern länk)
Tim, utvisningen och socialtjänsten
Få har nog undgått uppmärksamheten de senaste veckorna (i september och oktober 2021) kring den treåriga pojke som i media har kallats Tim. Pojken omhändertogs av socialtjänsten när han bara var elva dagar gammal eftersom hans mamma, som var asylsökande i Sverige, inte kunde ta hand om honom. Någon pappa finns inte med i bilden. Sedan Tim var spädbarn har han bott i ett familjehem i Skåne som enligt vad som framkommer i media ser honom som sin egen son. Han har inte haft någon kontakt med sin mamma på över två år. Anledningen till uppmärksamheten i september 2021 var att migrationsdomstolens beslut att utvisa Tim vann laga kraft. Hans mamma hade utvisats till Nigeria nio månader tidigare.
Upprördheten har varit mycket stor sedan DN uppmärksammade fallet och en rad frågor har väckts - så väl rättsliga som moraliska. Grundfrågan är nog hur det kan vara möjligt att en treårig pojke som är född i Sverige, som inte längre har någon kontakt med sin mamma, ska skiljas från den familj han har levt med sedan han var spädbarn och utvisas till ett land där han aldrig varit. Röster har höjts för att familjehemsföräldrarna borde få vårdnaden om barnet eller till och med att de borde ha fått adoptera honom. Utifrån debatten i media tycks det också som att många är frågande kring hur Tims situation är möjlig när Sverige inkorporerat FN:s barnkonvention - som ju talar om att principen om barnet bästa ska beaktas och vara styrande vid alla beslut som rör barn.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Treårige Tims utvisning till Nigeria stoppas tillfälligt
Treårige Tim skulle utvisas till Nigeria.
Nu stoppas ärendet tillfälligt då Migrationsverket har fått in en ansökan om verkställighetshinder som ska handläggas.
- Nu går vi på spänn hela tiden och väntar på ett nytt beslut, säger familjehemsmamman Sandra Persson, till Dagens Nyheter.
Det har gått ungefär en månad sedan Göteborgs-Posten skrev om treårige Tim som sedan han var fyra månader gammal bott hos Sandra och Victor Persson och deras två barn utanför Brösarp i Skåne.
När han var elva dagar gammal omhändertogs han av socialtjänsten för att hans biologiska mamma inte ansågs ha möjlighet att ta hand om honom.
Men för lite mer än 1,5 år sedan kom beskedet att Tim ska utvisas. I mitten av januari ska han utvisas till Nigeria där hans biologiska mamma bor, vilket DN var först med att berätta om. Mamman utvisades i december 2020 efter att ha sökt asyl i Sverige vid Tims födsel.
Skapat enormt engagemang
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Sveriges Radio Kristianstad 21-11-02: Utvisning av treårige Tim stoppas tillfälligt (Extern länk)
Haddile skulle utvisas som 2-åring - nu berättar hon sin historia
Som nyfödd övergavs hon av sin mamma och när Migrationsverket skulle utvisa henne väcktes proteststormar över hela Sverige.
Nu har Haddile fyllt 11 år och vill hjälpa andra barn som hamnat i samma situation.
- Politikerna lovade att ändra lagen. Ändå utvisas barn som bott i Sverige i hela sina liv. Jag säger som Greta: How dare you?
Hösten 2010 kommer en knappt fyra månader gammal flicka in till akutsjukvården i Lund. Hon gråter och hennes svårt undernärda kropp krampar. Röntgenplåtarna visar tecken på att hon utsatts för skakvåld.
Den biologiska mamman ska ha kommit till Sverige från Algeriet strax före förlossningen. Nu har hon försvunnit utomlands, utan att ta med sig sin nyfödda dotter. I stället har flickan bott hos en manlig bekant. Han kommer inledningsvis att misstänktas för misshandel, men släpps senare.
11 år senare, i ett vardagsrum i skånska Broby. Tv:n pumpar ut koreansk pop, i soffan ligger en pudel och sover. Haddile har slutat tidigare från skolan. Hon går i femte klass och älskar att sjunga och lära sig nya danser. Hon härmar rörelserna i musikvideon och håret yr åt alla håll där hon studsar runt.
- Jag skulle verkligen vilja resa till Sydkorea, skrattar hon.
Sedan, allvarligare:
- Och så vill jag jobba för att inga barn som bott i Sverige hela sina liv ska riskera utvisning. Jag vill göra allt för att ingen ska behöva uppleva det jag utsattes för som liten.
Det var här, hemma hos Malén och Miklos Liewehr , som Haddile LVU-placerades som bebis, efter vistelsen på sjukhuset i Lund. Makarna hade sedan tidigare två familjehemsplacerade flickor. Tillsammans med de två biologiska sönerna blev de snabbt Haddiles familj och trygghet i livet.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Treårige Tim riskerar utvisas - helt ensam
Treårige Tim hotas av utvisning till Nigeria. Ett land han aldrig har varit i eller har någon anknytning till.
Beslutet har väckt stor uppståndelse och ilska - över 100 000 personer har skrivit på en namninsamling för att försöka stoppa utvisningen.
- Utvisas han riskerar han att hamna på barnhem, i ett land han aldrig varit, bland personer han inte känner. Hur kan det motsvara en familj i Sverige? Han är ju vår familjemedlem, säger familjehemsmamman Sandra.
Snart treåriga Tim var bara två veckor gammal när socialnämnden tog beslut om att han inte kunde tas om hand av sin mamma. Hon ansågs inte vara kapabel att ta hand om honom.
Under i stort sett hela sitt liv har han levt i ett familjehem i Skåne. Mamma Sandra, pappa Victor och två syskon är den familj han känner till.
Men nu riskerar det trygga livet utanför Brösarp att ryckas upp. Migrationsverket har bestämt att Tim inte får uppehållstillstånd. Beslutet har överklagats, men migrationsdomstolen går på Migrationsverkets linje.
I stället väntar nu en oviss framtid i Nigeria. Landet hans mamma hade lämnat för att söka asyl i Sverige.
- Vi blev så förtvivlade att det kunde ske. Det är tungt att behöva ta emot det här beskedet. Hela situationen är orimlig, han är ju vår familjemedlem, säger familjehemsmamman Sandra.
Hon berättar att Tim, som egentligen heter något annat, är precis som de flesta små pojkar.
- Han är som alla andra treåringar, han testar oss, gillar att leka med sina syskon - en superhärlig kille som lär sig jättesnabbt.
"Helt förkrossad"
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Dagens Nyheter 21-09-16: Tim var bara 11 dagar när han omhändertogs - nu ska han utvisas ensam till Nigeria (Extern länk)
Brinn för barnen 21-09-13: Stoppa Tims utvisning till Nigeria (Extern länk)
Aftonbladet 21-09-21: Utvisade Tims öde inte unikt - "Sker hela tiden" (Extern länk)
TT / AB 21-09-24: Nämnd uppvaktar regeringen om 3-åring (Extern länk)
Sveriges Radio Kristianstad 21-09-28: Politiker i Tomelilla: "Det är förfärligt, inhumant och orimligt" (Extern länk)
Sveriges Radio Kristianstad 21-09-30: Intervjun med Tims familjehemsmamma Sandra (Extern länk)
Därför har familjehemmet inte fått vårdnaden om Tim
Fallet med lille Tim som snart ska utvisas ensam till Nigeria har väckt stor uppmärksamhet. Över 130 000 personer har skrivit på en digital namninsamling för att pojken ska få stanna i Sverige och många frågar sig varför familjehemmet inte kan få vårdnaden om honom.
- Om det finns en politisk vilja är det inte så svårt att tydliggöra i svensk lagstiftning att ett barn i Tims situation inte ska utvisas, säger Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt.
DN kunde förra veckan berätta om snart treårige Tim som tvångsomhändertogs av socialtjänsten när han bara var 11 dagar gammal. Hans mamma anses inte kapabel att ta hand om honom och hans pappa är okänd. Snart ska han utvisas till Nigeria, ett land han aldrig har varit i eller har någon anknytning till.
Fallet har väckt stort engagemang över hela landet de senaste dagarna, bland annat har drygt 130 000 personer skrivit under en digital namninsamling, "Stoppa utvisningen av vår 3-åring". Insamlingen startades av familjehemmet där Tim har bott sedan han var fyra månader gammal. Mamman, pappan och de två äldre barnen på gården utanför skånska Brösarp är den enda familj pojken känner till och de hoppas att han ska få bli myndig hos dem.
- Tim är en del av familjen. Våra biologiska barn betraktar honom som sin egen bror, sade familjehemsmamman Sandra Persson till DN förra veckan.
Enligt Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt vid Stockholms universitet och föreståndare för Barnrättscentrum, är fallet Tim komplicerat, och i de familje- och socialrättsliga delarna är det inte helt tydligt vad som gäller.
- Det är många lager av regleringar som kolliderar eller verkar utan samordning med myndigheter som har olika ansvar. Men ytterst väcks frågor om inte alla barn som vistas i Sverige borde ha samma rättigheter och förstås om vilka beslut som vi tycker är rimliga när det gäller barn som levt hela sitt liv i Sverige, säger hon.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Ribbenvik om utvisningen av Tim, 3: "Väldigt sällan de går att genomföra"
Treårige Tim ska utvisas ensam till Nigeria, enligt ett beslut i Migrationsdomstolen. Detta trots att hans släktingar inte vill ta emot honom. Men enligt Mikael Ribbenvik, generaldirektör på Migrationsverket, är det inte omöjligt att utvisningen stoppas.
- Min erfarenhet av liknande fall - nej, det är väldigt sällan de går att genomföra, säger han i Aktuellt.
I hela sitt liv har Tim bott hos en familj på Österlen, där han också går i förskola. Men nu kan han alltså skickas till Nigeria. Hans historia, som DN var först att rapportera om, har väckt starka känslor och kritik mot myndigheternas hantering av hans fall.
- Tim kan inte språket och har ingen anknytning till landet. Han har aldrig varit där, säger Tims familjehemsmamma Sandra Persson, till SVT Nyheter.
Men enligt Migrationsverket håller inte skälen för att Tim ska få stanna i Sverige.
- Migrationsverket fattade beslut i det här ärendet för ett och ett halvt år sedan. Nu har domstolen fastställt detta långt senare, säger Mikael Ribbenvik, generaldirektör på Migrationsverket.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
BO om utvisning av barn: Riksdagen måste sätta ner foten
Fallet med treårige Tim, som ensam ska utvisas till Nigeria trots att familjen inte vill ta emot honom där, engagerar. Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin menar att man länge varnat för att barn faller mellan stolarna eftersom lagen inte är tydlig.
- Vi har påpekat det här gång på gång, säger hon i SVT:s morgonstudion.
Treårige Tim, som egentligen heter något annat, ska enligt beslut i Migrationsdomstolen utvisas ensam till Nigeria. Detta trots att hans släktingar inte visat intresse för att ta emot honom, och att han bott hela sitt liv i ett familjehem i Skåne. Något som DN var först att rapportera om.
Krockar med andra lagar
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Dagens Nyheter 21-09-23: Rättsexpert: Besluten om Tims utvisning innehåller flera brister (Extern länk)
Rädda Barnen 21-09-23: Rädda Barnen kommenterar: Inte värdigt ett land där barnkonventionen gjorts till lag (Extern länk)
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.