fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Skäl för och emot uppehållstillstånd, enskilda fall

Företag eller andra egna inkomster

Klipp från media

Information från myndigheter eller organisationer saknas


Arkiveringsdatum 210208:

Dalabygden 21-01-27:

Baqer tvingades slakta djuren och lämna Sverige till sidans topp

rendet med Sveriges yngste fäbodbrukare har hamnat på regeringens bord.

Dalabygden har under hösten berättat om Sveriges yngste fäbodbrukare Baqer Mosawi i flertalet artiklar. Baqer som drev Prästbodarnas fäbod i Rättviks kommun som egen företagare under fyra år tvingades slakta och sälja sina djur, för att resa tillbaka till Afghanistan. Sedan en tid tillbaka håller Baqer sig gömd.

Baqers pass beslagtogs av gränspolisen i samband med att han skulle leverera ost till en kund. Nu bekräftar gränspolisen via mail att "återresan har skett enligt planen". Gränspolisen har lämnat ut pass och biljetter strax innan avresan, står det att läsa i dokumentet som Dalabygden har tagit del av. Kollegorna och vännerna i Sverige har nu ingen aning om var Baqer finns just nu.

- Baqer mår mycket dåligt och vågar inte berätta var han befinner sig för någon. Av rädsla för att bli förföljd på grund av sin uttalade ateism har han också raderat Facebook och sin mail. Den enda kontakten är att Baqer har bett om bilder på de djur som finns kvar, berättar kollegan Bertil Johansson.

Sveriges yngste fäbodbrukare

Baqer kom till Sverige från Afghanistan i samband med flyktingkrisen 2015. Året efter tog han över verksamheten vid Prästbodarnas fäbod i Rättviks kommun, som egen företagare. I samband med det blev han Sveriges yngste fäbodbrukare.

I höstas stod det klart att Baqers asylansökan nekades av Migrationsverket, trots att det hade gått fem år sedan han kom till Sverige och trots att han kunde försörja sig via sitt eget företag.

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 201111:

Dalabygden 20-10-26:

Baqer stoppad av polis - måste "frivilligt" välja att lämna Sverige under veckan till sidans topp

Sveriges yngste fäbodbrukare stoppades när han skulle leverera ost

Protesterna mot att Sveriges yngste fäbodbrukare, 22-årige Baqer Mosawi, skulle tvingas lämna landet hjälpte inte. I förra veckan stoppades Baqer av polisen i samband med att han skulle leverera ost till en kund. Under måndagen kom ett mail med information om att resan till Afghanistan skulle ske "om två dagar".

Baqer kom till Sverige från Afghanistan i samband med flyktingskrisen 2015. När Baqers asylansökan nekades ansökte han om att få ändra sin ansökan till att istället gälla ett arbetstillstånd.

För att få ett arbetstillstånd som företagare måste man kunna uppvisa att man har försörjning för minst två år framåt. Det kan Baqer visa genom det femåriga stöd som han fått från Jordbruksverkets EU-stöd till unga jordbrukare.

Andra regler för företagare

Men egenföretagare måste ansöka om arbetstillstånd från ett annat land. Som anställd hade han enbart behövt visa upp att han haft anställning under minst fyra månader och ansökan hade fått lämnas in i Sverige.

Just att ansökan får lämnas in i Sverige är avgörande för att Baqer ska kunna fortsätta sitt företag. Att handlägga ansökan om arbetstillstånd beräknas ta minst ett år och skulle kunna bli ända upp till 18 månader. Det innebär att Baqer skulle tvingas lämna sina djur under minst ett års tid. Detta samtidigt som det är akut brist på unga fäbodbrukare.

Under förra veckan skulle Baqer leverera ost till en kund men blev då stoppad av polisen som tog hans pass och meddelade att han var tvungen att lämna Sverige inom kort.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.