Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Information från myndigheter och organisationer
Pressklipp saknas
Översyn av reglerna om gode män och förvaltare
Regeringen har i dag beslutat direktiv till en utredning som ska föreslå reformer för att förbättra rekryteringen av och stödet till gode män, förvaltare och andra ställföreträdare. Dessutom ska tillsynen av rättssäkerheten stärkas.
- Jag är angelägen om att utredningens arbete kan leda till vi får ett modernt och långsiktigt hållbart system där individen sätts i fokus. De människor som behöver hjälp ska känna sig trygga med att de också får det, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.
Regeringen tillsätter nu en utredning som ska se över reglerna om gode män och förvaltare. Syftet är att komma till rätta med de problem och brister som uppmärksammats. Det handlar om att överväga åtgärder för att förbättra tillsynen, förbättra förutsättningarna för att kompetenta personer ska kunna rekryteras och arbeta som ställföreträdare och stärka enskildas ställning och skydd.
En viktig del i det svenska välfärdssamhället är att de personer som på grund av t.ex. sjukdom eller hög ålder inte klarar av att sköta sina egna angelägenheter får hjälp med detta. Här fyller gode män och förvaltare en viktig funktion som ställföreträdare för den enskilde. Det handlar således om skyddet för de mest utsatta i samhället.
I uppdraget ingår att ta ställning i frågor om bl.a.
+ hur rekryteringen av kompetenta ställföreträdare kan underlättas och i vilka särskilda fall som det bör kunna utses professionella ställföreträdare,
+ hur ställföreträdare kan få ett bättre och mer professionellt stöd under pågående uppdrag,
+ ett nationellt ställföreträdarregister,
+ förbättrade möjligheter för den enskilde att föra fram klagomål mot sin ställföreträdare,
+ vilka ytterligare tillsynsverktyg och sanktionsmöjligheter som behövs, och
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Hämta utredningsdirektiven (Extern länk)
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.