fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Papperslösa, gömda och utvisade

Arbetsmarknad och boende

Klipp från media

Information från myndigheter eller organisationer saknas


Arkiveringsdatum 211018:

Sveriges Radio Dalarna 21-10-08:

Stor polisinsats i dalafjällen - åtta personer frihetsberövade till sidans topp

Gränspolisen har frihetsberövat åtta personer i området kring Idre himmelfjäll. Skälet är att de saknar tillstånd att arbeta i Sverige.

En av dem kommer nu att utvisas och de andra sju kommer att avvisas.

Polisen kontrollerade totalt tolv byggen och ett 50-tal personer i Idre och Sälens skidanläggningar och stugbyar.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 201207:

Dagens Nyheter 20-11-28:

Ensamkommande vittnar om en parallell arbetsmarknad - blir lurade att arbeta gratis till sidans topp

Den nya gymnasielagen delade riksdagen i en infekterad strid för två år sedan. Men vad hände med dem som striden gällde?

DN har pratat med tio afghanska ensamkommande som fått stanna i Sverige. De vittnar om en parallell arbetsmarknad där de blivit utnyttjade och lurade att arbeta gratis.

- Jag skulle kunna få stanna i Sverige men inte överleva, säger Erfan.

Intervjun avbryts tidigt av att Erfan får ett mobilsamtal från en bekant. Under samtalet växlar han mellan suckar och skratt. Han pratar persiska med undantag för ett återkommande ord på svenska: pizzabagare.

- Det var en som ville att jag skulle arbeta svart som pizzabagare, säger Erfan när han lagt på.

Han är en av dem som kom 2015. Han är en dem som fick tre nej och blev papperslös. Han är också en av dem som fick tillfälligt uppehållstillstånd via den nya gymnasielagen.

Enligt de senaste siffrorna från Migrationsverket har 5.878 personer beviljats tillfälligt uppehållstillstånd genom den nya gymnasielagen. Efter avslutad gymnasieutbildning väntar sex månader där de måste skaffa en anställning på minst två år för att få permanent uppehållstillstånd.

DN har pratat med tio afghanska ensamkommande i hela Sverige som vittnar om en parallell arbetsmarknad. Erfan är en av dem.

Han börjar om. Han berättar om sitt liv i Sverige som började en regnig dag i november för fem år sedan. Hur han hade hört talas om hur enkelt det var att få uppehållstillstånd här.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.