fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Mottagande och bemötande av skyddssökande

Första hjälpen i Sverige

Klipp från media

Information från myndigheter eller organisationer saknas


Arkiveringsdatum 220518:

Sveriges Radio Stockholm 22-05-04:

Nynäshamn stänger flyktingförläggning och krisstab till sidans topp

I början av kriget i Ukraina strömmade flyktingar via Polen till Nynäshamn. Som mest kom flera hundra varje dag.

Drygt två månader senare ser läget annorlunda ut och nu avvecklar kommunen både sin krisstab och flyktingförläggning i Stora Vika.

"Det har kommit färre och färre", säger Christian Wigren är ansvarig för krisstaben i kommunen.

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Blekinge 22-05-16: Karlskrona - inte längre den stora porten in i Sverige (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Blekinge 22-05-16:

Känslor från flykten sätts på vänt i nya landet: Hinner inte sörja till sidans topp

För många ukrainska flyktingar som kommer till Sverige och Blekinge ligger allt fokus just nu på praktiska frågor som bostad och att hitta försörjning. Känslor kring det man upplevt i hemlandet och under sin flykt får sättas på paus och skjutas bort.

Två som upplever det här är paret Anna Schypova och Oleksander Shypov som flydde sin hemstad nära Kiev när Ryssland invaderade Ukraina. "Det finns inte utrymme att bearbeta sina känslor. Vi har många familjemedlemmar kvar i Ukraina men vi har inte tid att vara ledsna eller sörja över något", säger Anna.

Psykologen Anette Carnemalm förklarar att människor i flykt sätter den här typen av känslor på paus för att kunna säkra sin trygghet men att det finns risker med att trycka undan dem alltför länge.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220429:

Sveriges Radio Studio Ett 22-04-14:

Diana hjälper flyktingar att orientera sig i Sverige till sidans topp

Över 400 ukrainska flyktingar har kommit till Skara kommun, en av dem är studenten Diana Skorenko som bor där sedan drygt en vecka tillbaka.

Vi har hört Diana tidigare, i början av kriget. Då satt hon i en källare utanför Kiev där hon tog skydd tillsammans med sin familj.

Nu hjälper hon andra flyktingar att orientera sig i Sverige. Hör Diana Skorenko i Studio Ett

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220413:

SvT Blekinge 22-04-11:

Här ska flyktingarnas djur få veterinärkoll i Verköhamnen till sidans topp

De husdjur som kommit med flyktingar från Ukraina får nu ett eget mottagningstält i Verköhamnen. Här kommer djuren kontrolleras av veterinär.

Det är Jordbruksverket som har beslutat att inrätta kontrollpunkter i anslutning till de hamnar dit många av flyktingarna kommer. Vid dessa kontrollpunkter kommer verkets veterinärer att undersöka de husdjur som medförs från Ukraina.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220404:

Göteborgs-Posten 22-03-24:

Så många ukrainska flyktingar har sökt asyl i regionen till sidans topp

Flera tusen ukrainska medborgare har flytt till Sverige, och sökt asyl enligt massflyktsdirektivet. För att stötta dem som är i Göteborg och som inte har någonting, samlar Göteborgs stadsmission in hygienartiklar och barnmat under några dagar.

Miljoner har flytt från Ukraina på grund av det pågående kriget. Fler tusen av dem har kommit till Sverige. Migrationsverket i region Väst har hittills tagit emot 3 959 asylansökningar enligt massflyktsdirektivet från ukrainska medborgare. När de kommer hit kan de söka uppehållstillstånd hos Migrationsverket i Sagåsen och på utökade Västagatan vid Svingeln, men också på webben.

Enligt Anna Ahlberg, enhetschef på ansökningsenheten, Sagåsen, så kommer inte lika många hit som i början, och nu är det inga köer utanför Sagåsen. Under hela tillståndsperioden har de rätt att få hjälp med boende, men behovet har sett olika ut sen de började att komma hit.

- Majoriteten har ordnat boende på egen hand, framför allt de som kom tidigt. Nu ser vi fler som behöver hjälp med boende, säger Anna Ahlberg

Migrationsverket har 4 000 platser, sen tillkommer kommunens 34 evakueringsboenden med cirka 2 000 platser. Enligt Anna Ahlberg upphandlas nu fler boenden.

De som kommer hit omfattas av LMA, (lagen om mottagande av asylsökande) och när de får ett beslut har de rätt till dagersättning och av vård som inte kan anstå.

Kommunen kan orda fler boenden

Göteborgs stad har fått en förfrågan från Migrationsverket om hjälp med boende för de nyanlända. Kommunen har i veckan löst två olika boenden, enligt Helene Holmström, avdelningschef inom Socialförvaltningen Centrum.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Sveriges Radio Göteborg 22-03-28: Räddningsmissionen, Skyddsvärnet och Stadsmissionen bemannar tillfälliga boenden (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Stockholm 22-03-28:

Psykologen: För många är det i säkerhet som alla känslor sköljer över till sidans topp

Många privatpersoner har öppnat sina hem för ukrainska flyktingar, bland annat i Enebyberg i Danderyd.

Under måndagen ordnades en speciell föreläsning för dom ukrainare som kommit till Sverige.

"Chockfasen kan vara från några timmar till flera dagar. För många är det när man väl kommer i säker som alla känslor sköljer över, säger psykolog Hanna Rohani, som föreläste för nyanlända från Ukraina i Enebykyrka under måndagen.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Nyheter 22-03-30:

Margaryta, 23 år, flydde Ukraina - vill stanna i Ronneby till sidans topp

Från skräcken, kaoset och raketattackerna i östra Ukraina - till idyllen vid vattnet i svenska Ronneby. 23-åriga lärarstudenten Margaryta säger att hon redan känner sig hemma, men om hon och hennes mamma får stanna i kommunen är oklart.

Margaryta, 23 år, hade pluggat fyra år för att bli mattelärare när kriget bröt ut i Charkiv.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220324:

Mitt i Sundbyberg 22-03-18:

Här får ukrainarna hjälp i den långa väntan till sidans topp

I dagar har Faisal väntat på att bli insläppt på Migrationsverket. Kön blir allt längre och inte alla klarar av att bara se på. Såväl organisationer som privatpersoner kommer hit med kläder, mat och leksaker till flyktingarna från Ukraina.

Klockan elva kommer beskedet: Migrationsverket släpper inte in fler i dag.

- I tre dagar har jag väntat, säger Faisal Yakub.

Inte heller nu kom han in. Han rycker på axlarna.

- Det är mycket folk. Fyra, fem dagar är inget problem, jag förstår att människorna som jobbar där inne har mycket att göra.

Fram till för några dagar sedan bodde Faisal i Kiev. Nu har han, liksom hälften av huvudstadens invånare, gett sig av.

Bjuder på varm korv i kylan

I Sverige fortsätter Migrationsverkets region Nord, där Sundbyberg ingår, att vara den som flest ukrainska flyktingar söker sig till. Här finns också Aleksandra Jasinski. Hon delar ut korv med bröd till dem som står och köar medan termometern visar tre plusgrader.

- Jag kände att vi måste hjälpa till, vi är ju grannar, säger Aleksandra som bor i Jordbro men ursprungligen är från Polen.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / Aftonbladet 22-03-20:

Risk att flyktingar utnyttjas: "gamarna finns där" till sidans topp

Kvinnor och barn är särskilt utsatta när de flyr från krig. Polisen i Stockholm har inlett en särskild insats för att förebygga människohandel när flyktingarna anländer.

- Många av dem kan inte engelska och det är väldigt lätt att de hamnar hos fel personer, säger insatsledare Daniel Löfgren.

Över tre miljoner människor har flytt krigets Ukraina och nio av tio av dem är kvinnor och barn. FN:s flyktingorgan UNHCR är en av många aktörer som varnat för att just kvinnor och barn är extra utsatta när de befinner sig i främmande omgivningar och riskerar att utnyttjas av människohandlare.

- Det är tyvärr ingenting som överraskar över huvud taget. Vi har fått en del information från bland annat Polen. De såg redan på uppsamlingsläger och hotell att de här gamarna finns där och försöker hitta lämpliga offer, säger Mats Paulsson, senior utredare inom prostitution och människohandel på Jämställdhetsmyndigheten.

Myndigheten känner hittills inte till några fall av människohandel i Sverige kopplade till ukrainska flyktingar. Däremot har det under möten med Polisen och Migrationsverket framkommit att personer som man är "fundersam till" synts till när flyktingar tagits emot.

"Fula gubbar"

I Stockholm har polisen fått signaler om att så kallade "fula gubbar" och "ljusskygga personer" har rört sig vid färjeterminalen i Nynäshamn och tagit kontakt med kvinnor. Uppgifterna kommer både från poliser på plats och från frivilligorganisationer som tar emot flyktingarna som anländer med färjor från Polen.

Hittills finns dock inga konkreta ärenden, men Stockholmspolisen har med anledning av informationen inlett en stor insats kallad "Accepto" för att förebygga och stoppa människohandel, vilket Expressen var först med att rapportera om.

- Det är det lägsta av det lägsta, att utnyttja människor som kommer från ett krig, är i total kris och har fått lämna allt. Det är fruktansvärt, säger insatsledare Daniel Löfgren.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220316:

Aftonbladet 22-03-04:

Migrationsverket: Människor behöver inte upplåta sina hem till sidans topp

På sociala medier erbjuder privatpersoner källare och stugor till flyktingar från Ukraina.

Vad är bra att känna till för att kunna hjälpa på bästa sätt?

Migrationsverket reder ut vilka möjligheter som finns.

Ukrainska medborgare är viseringsfria i EU, vilket innebär att de kan vistas i Sverige i 90 dagar utan att behöva kontakta Migrationsverket. Hur många som kommit till Sverige sedan invasionen finns ingen siffra på. Enligt Migrationsverket har 1421 personer sökt asyl sedan invasionen den 24 februari. Flera av dem är personer som redan befunnit sig i Sverige

- Bland de som ansöker om asyl när de kommer hit är 80 procent personer som har familj, släkt eller vänner som de bor hos här i Sverige, skriver Annica Dahlqvist, presskommunikatör på Migrationsverket i ett mejl till Aftonbladet

För de 20 procent som inte har eget boende i Sverige erbjuder Migrationsverket boende.

- Det ska alltså inte i nuläget behövas att människor upplåter sina hem till asylsökande. Om det i framtiden uppstår en situation där platserna i vårt mottagningssystem inte räcker har vi en strategi för att expandera vår kapacitet, skriver Annica Dahlqvist.

Omkring 1 500 av Migrationsverkets cirka 10 000 platser är för närvarande lediga. Inom sex veckor räknar Migrationsverket med att ha utökat boendekapaciteten med 8 000 platser till totalt 18 000.

Rätt till ekonomiskt stöd

Ukrainska medborgare som kommit till Sverige och som inte har möjlighet att försörja sig själva har som asylsökande rätt att ansöka om ekonomiskt stöd från Migrationsverket. Det ekonomiska stödet består av olika delar: dagersättning, bostadsersättning och särskilt bidrag.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Sveriges Radio Malmöhus 22-03-08: Migrationsverket: Vi kommer inte klara det här själva (Extern länk)

Sveriges Radio Blekinge 22-03-05: Frivilliga bakom stor hjälpinsats vill få stöd från Karlskrona kommun (Extern länk)

Sveriges Radio Uppland 22-03-06: Svenska familjer i Uppsala tar emot ukrainska flyktingar (Extern länk)

Sveriges Radio Göteborg 22-03-06: Christel förmedlar bostäder till flyktingar: "Många behöver hjälp" (Extern länk)

Sveriges Radio Norrbotten 22-03-07: Svenska kyrkan i Boden kraftsamlar för att hjälpa ukrainska flyktingar (Extern länk)

Sveriges Radio Jönköping 22-03-07: Peter hemma med två familjer: "Gråter varje dag" (Extern länk)

Sveriges Radio Malmöhus 22-03-08: Flyktingarna rördes av Malmös mottagande (Extern länk)

https://sverigesradio.se/artikel/dzenan-tar-emot-flyktingar-i-sitt-hem-flydde-sjalv-fran-balkan-som-barn (Extern länk)

Sveriges Radio Västerbotten 22-03-09: Dzenan tar emot flyktingar i sitt hem - flydde själv från Balkan som barn

SvT Östnytt 22-03-10: Linköpingsborna redo att öppna sina hem för flyktingar

Sveriges Radio Jönköping 22-03-14: Allt fler öppnar sina hem för ukrainska flyktingar: "Vill hjälpa till" (Extern länk)

Sveriges Radio Jämtland 22-03-14: Många privatpersoner vill hjälpa ukrainska flyktingar med sängplatser (Extern länk)

Sveriges Radio Västernorrland 22-03-15: Flyktingmottagaren Kristina riktar kritik mot myndigheter (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

SvT Blekinge 22-03-05:

Här står Blekingeborna redo för att hjälpa flyende från Ukraina till sidans topp

Under lördagen anlände flyktingar från Ukraina med färjan från Polen. På plats i hamnen fanns flera personer som förutom mat också erbjöd sovplats till de som anlände.

- Det är fantastiskt hur folk har slutit upp. Det är ett hundratal familjer här i Karlskronatrakten, som har öppnat sina hem och erbjudit hjälp, säger prästen Sanna Lindersson, som var en av de som fanns på plats.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Norrbotten 22-03-07: 50 flyktingar har nått Boden: "Det är mycket smärta och tårar" (Extern länk)

Sveriges Radio Östergötland 22-03-08: I natt: 16 flyktingar från Ukraina räddades till Östergötland (Extern länk)

Sveriges Radio Stockholm 22-03-09: Lena skänker dricka och blöjor till flyktingar: Jag är väldigt rörd (Extern länk)

Sveriges Radio Gotland 22-03-09: De packar välkomstgåvor till flyktingbarn: "Ska skänka glädje i en svår situation" (Extern länk)

Sveriges Radio Halland 22-03-14: Röda korsets lokal fylldes med gåvor - Linnea kom med gosedjur (Extern länk)

Sveriges Radio Västmanland 22-03-14: Insamling fick stänga - intresset var för stort (Extern länk)

SvT Blekinge 22-03-08: Hjälper flyktingarna varje dag - eldsjälen samlar Blekinges insatser (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Malmöhus 22-03-07:

Utanför Migrationsverket: Här hjälper ukrainare sina flyende landsmän till sidans topp

Skånebaserade ukrainare har skapat en improviserad hjälpcentral vid Migrationsverket på Jägersro i Malmö, dit många krigsflyktingar har kommit.

En av volontärerna är limhamnsbon Maria Osipova som väntar sin egen familj till Sverige på måndagskvällen.

"Vi har samlat 300 personer i vår Facebook-grupp på några dagar...så jag tror vi har hjälpt många", säger hon.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Nyheter 22-03-12:

Efter tolv dygn i Sverige: "Vår dröm om att återvända har krossats" till sidans topp

Efter tolv dygn i Sverige växer familjen Melnyks förtvivlan. De har sökt asyl och hittat ett boende - men hoppet om att snart kunna återvända hem har krossats.

- Putin kommer aldrig att ge sig. Som det ser ut nu har vi ingenting att åka tillbaka till, säger Ludmila Melnyk, 52, från Charkiv.

Det har snart gått två veckor sedan Ludmila Melnyk och sju av hennes barn kom till Sverige efter att ha flytt hemstaden Charkiv i östra Ukraina. Det har varit två veckor av djup förstämning och bottenlös oro.

- Vi lever som i två parallella världar, men ingen av dem känns verklig. I den ena måste vi hantera alla våra känslor, i den andra måste vi ha fullt fokus på alla svåra, praktiska frågor, säger Anastasiia Melynk, 25, den äldsta dottern i familjen.

Det var hemma hos henne i Sundbyberg som Ludmila Melnyk och de sju syskonen - som är mellan 8 och 22 år - landade efter den fyra dagar långa flykten i bil från Charkiv i östra Ukraina. DN träffade familjen dagen efter att de anlänt.

Sedan dessa har vissa saker har fallit på plats. Ludmila och de sju barnen har kunnat flytta in i ett hus i Tumba som en privatperson upplåtit åt dem.

- Jag vet inte vad jag ska säga, det är helt fantastiskt. Vi har allt vi behöver i huset, kastruller, lakan, handdukar, säger Ludmila.

I början på nästa vecka ska tvillingarna Sevastian och Artem, 8, Deniel, 10, Elena 14, och Tanyna, 16, skrivas in i skolan i Botkyrka. Olga, 22, som är nyutexaminerad tandläkare söker jobb och Maria, 19, som studerar programmering, letar efter någon form av praktik.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Ekot 22-03-13:

Gratis tåg mot intyg för flyktingar i Sverige till sidans topp

På flera håll i Europa kan flyktingar från Ukraina åka tåg. Svenska SJ har inte varit lika tydliga.

Men nu säger bolaget att människor på flykt får åka gratis tåg även genom Sverige.

Däremot ska de skaffa ett intyg från SJ om att de verkligen är på flykt, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / Nyheter24 22-03-13:

Volontärerna blir första mötet med Sverige till sidans topp

Hon sätter sig på knä och ger ett barn ett gosedjur - medmänsklighet behöver inte vara svårare än så. När en Polenfärja lastad med 380 ukrainska flyktingar lägger till i ett iskallt Karlskrona är det volontärerna som hälsar välkomna till Sverige.

- Jag vill ju göra något. Man kan inte bara gå omkring och tänka, säger Anki Johansson, som den här veckan har varit i Verköhamnen i Karlskrona varje morgon och varje kväll.

Medan färjan lägger till drar hon fram kundvagnar som fylls med blöjor, filtar, godis och gosedjur. Andra kommer med kaffe och te, mackor och vattenflaskor. Via en Facebookgrupp stämmer volontärerna av kring vad som bäst behövs.

Allt är improviserat på nolltid och likadant ser det just nu ut i andra svenska färjehamnar, som Ystad, Trelleborg och Nynäshamn.

Vilsna och sammanbitna

När ukrainarna från färjan passerat gränskontrollen blir det tydligt varför det behövs. Vissa är sammanbitna, andra ser mycket vilsna ut. Många vet inte var de ska hamna och deras första timme i Sverige blir smått kaotisk.

- Jag ska åka till Malmö, hur tar jag mig dit?

- Jag måste ringa ett samtal, var kan jag köpa kontantkort?

Volontärerna svarar på frågor och löser problem. De skjutsar till tågstationen, lånar ut sina mobiler och ordnar tillfällig övernattning i privata hem när det behövs.

Känner ingen i Sverige

Alina Sibai huttrar i marssolen, när hon väntar på att få åka iväg med Migrationsverkets buss tillsammans med sin man, som är syrisk medborgare och därför fick tillstånd att lämna Ukraina.

Hon kommer från den sönderbombade staden Charkiv, där hon den sista tiden före flykten den 5 mars levde i ett underjordiskt garage, eftersom det var livsfarligt att bo i 25-våningshuset där hon har sitt hem.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 220304:

Sveriges Radio Malmöhus 22-02-27:

Få asylsökande har kommit till Skåne från Ukraina till sidans topp

Över 300 000 ukrainska medborgare har hittills flytt från Ukraina till EU.

Gränspolisen i Skåne följer utvecklingen mycket noga, men än så länge har mycket få ukrainare kommit till Skåne för att söka asyl.

"Det har snarast varit färre ukrainska medborgare som kommit till Sverige, och ytterst få av dem som sökt asyl", säger enligt Mats Berggren, chef för Gränspolisen i Skåne.

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Ekot 22-02-28:

Ukrainska medborgare kommer till Sverige - utan att söka asyl till sidans topp

Få flyktingar från Ukraina har sökt asyl i Sverige hittills, istället bosätter sig de som kommer hos anhöriga och bekanta som redan bor här.

Det bor omkring 5000 ukrainska medborgare i Sverige sen tidigare.

I Migrationsverkets region Syd, dit flest kommit, har bara 30-40 flyktingar behövt samhällets stöd, i form av sängplats och dagersättning, säger Fredrik Bengtsson på Migrationsverket.

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 22-02-28: Migrationsverket: Få ukrainare har sökt asyl i Sverige (Extern länk)

Sveriges Radio Ekot 22-02-28: Svenska kommuner förbereder sig på att ta emot flyktingar (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sverigs Radio Blekinge 22-02-28:

Anställd hos gränspolisen: Ovärdigt till sidans topp

En anonym anställd hos gränspolisen i Blekinge är kritisk till hur Sverige tar emot de flyktingar som nu börjar komma från Ukraina för att söka asyl här.

Han berättar att en man som han själv mötte vid färjan från Polen på söndagskvällen kom till fots och att Migrationsverket skickade honom till Malmö C med tåget. Men hur han därifrån skulle ta sig till Jägersro, där mottagningen ligger, mitt i natten, var det ingen som berättade. "Ovärdigt", säger gränspolisen till P4 Blekinge.

Såhär svarar migrationsverkets presschef i ett mejl: "Det vi vet idag är att de flesta som kommer via färja till Sverige har både egna medel och transport att ta sig därifrån. Skulle denna situation ändra sig framöver kommer Migrationsverket se över närvaron vid färjelägena"

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Sveriges Radio Malmöhus 22-03-01:

Ukrainska flyktingar framme i Skåne: Här är det ingen som bombar till sidans topp

I dag anlände bland de första ukrainska flyktingarna med färja till Trelleborg.

Alexander från Lutsk i västra Ukraina möttes av sin dotter Alicia. "Han vill ta det lugnt här sen vill han hem", säger Alicia.

Yngve Andreasson väntar på sin frus släktningar som också flytt Ukraina. "Det är känslosamt, väldigt, deras stackars resa har pågått i fyra dagar. Det är svårt att finna ord faktiskt", säger han.

Hela inslaget (Extern länk)

Sveriges Radio Malmöhus 22-03-01: Öresundsbron: Ukrainska bilar får åka över gratis (Extern länk)

Sveriges Radio Klartext 22-03-01: Nu är flykting-mamman framme i Sverige: "Idag är jag trygg" (Extern länk)

Sveriges Radio Sjuhärad 22-03-01: Anna återförenad med sin syster från Ukraina - bland de första att komma till Sverige (Extern länk)

SvT Stockholm 22-03-01: Här köar krigsflyktingarna för att söka asyl: "Ukraina är ödelagt" (Extern länk)

SvT Nyheter 22-03-02: Regina flydde kriget ensam - familjen kvar i Ukraina (Extern länk)

Sveriges Radio Malmöhus 22-03-02: Rashid och Ruslana flydde till Malmö: "Vi har funnit lite ro i Sverige" (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Dagens Nyheter 22-03-01:

"Det svåraste var att förklara för barnen att pappa måste stanna" till sidans topp

Blek, trött och stressad körde Oksana Tereshcuck av färjan från Gdansk i Polen vid färjeläget i Nynäshamn strax efter lunch på tisdagen. I baksätet: hennes två omskakade barn, 8 och 5 år gamla.

- Det enda vi vill är att den här mardrömmen ska vara över så att vi kan åka hem igen, säger Oksana.

Många tårar - av både oro och lättnad - rann vid färjeterminalen i Nynäshamn i södra Stockholms län på tisdagen. Både i och utanför terminalen väntade många oroligt på att få möta upp anhöriga och vänner när Polferries bilfärja Nova Star lade till vid kaj.

- Det kändes som att jag aldrig skulle komma fram, jag har känt mig som ett jagat djur bakom ratten, säger Oksana Tereshcuck när hon rullat av färjan.

Strax därefter försvinner hon in i famnen på sin svägerska Tatiana från Märsta som kommit för att möta henne. Oksana bestämde sig för att lämna sin hemstad Ostrog, 25 mil öster om Lviv i västra Ukraina, i fredags. Då var kriget redan ett faktum.

- Det svåraste var att förklara för barnen att pappa måste stanna kvar. Det är omöjligt att förklara för dem vad som händer, vi förstår det ju inte ens själva, säger hon.

Vid utfarten från färjan står Evan från Upplands-Väsby. Han är skakad. Går fram och tillbaka och försöker få kontakt med sin väninna Lika, 25, som är ombord på båten med sin dotter Milan 4 år.

- Hennes ukrainska telefonnummer slutade fungera i morse, jag har ingen aning om hur de mår nu, men jag befarar det värsta, säger Evan som av säkerhetsskäl inte vill ha sitt efternamn i tidningen.

4-åriga Milan har diabetes och hennes insulin är på väg att ta slut, så mycket vet han.

- I värsta fall måste vi åka direkt till sjukhuset, säger Evan.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

SvT Nyheter 22-03-01: 90-tal personer som flytt från Ukraina har anlänt till Karlskrona (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.