fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Gränser: passage och hinder

Hinder för återresa efter besök i hemlandet

Klipp från media

Information från myndigheter eller organisationer saknas


Arkiveringsdatum 210921:

Aftonbladet 21-09-04:

Ann Linde om svenskarna i Afghanistan: Kan inte ge några löften till sidans topp

Mellan 150 och 200 svenskar är kvar i Afghanistan efter att evakueringarna från Kabuls flygplats avslutats.

Arbetet för att få ut dem och afghaner som jobbat för Sverige fortsätter, säger Ann Linde (S) till TV4 Nyhetsmorgon.

- Det går inte att ge några löften, säger hon.

Evakueringarna från Kabuls flygplats avslutades i förra veckan. Den 31 augusti lämnade de sista amerikanska trupperna landet.

Men både utländska medborgare och många av de afghaner som hade planerats att flygas ut ur landet blev kvar. Tidigare har UD inte velat gå ut med hur många svenska medborgare eller personer med svenska uppehållstillstånd fortfarande befinner sig i landet.

Nu går Ann Linde (S) ut med hur många som står kvar på den så kallade svensklistan.

- Vi tror att det är ungefär 150 till 200 personer. Men det är frivilligt att skriva upp sig på listan, säger hon i TV4 Nyhetsmorgon och understryker att det inte går att få en exakt siffra på hur många som är kvar i landet.

Måste ha dialog med talibaner

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210904:

Aftonbladet 21-08-17:

Svenska ambassadpersonalen hemma: Är välbehållna till sidans topp

Den svenska personalen från ambassaden i Kabul är hemma.

Det meddelar utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter.

- Stort tack för era insatser och välkomna hem, skriver hon.

Mindre än två dygn efter talibanernas intåg i den afghanska huvudstaden Kabul har den svenska personalen vid ambassaden i Kabul landat på svensk mark. Under tisdagsmorgonen kom beskedet att de befinner sig i Stockholm.

"Under natten har personalen på Sveriges ambassad i Kabul från Utrikesdepartementet, Sida, Migrationsverket, Polismyndigheten och FBA evakuerats till Stockholm", skriver Ann Linde (S) i en tweet.

Hon fortsätter:

"De har landat och är välbehållna. Stort tack för era insatser och välkomna hem!"

Togs ut med militärflyg

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Aftonbladet 21-08-23:

Robinas familj kommer inte in på flygplatsen: "För mycket skottlossning" till sidans topp

UD har skickat militärplan till Afghanistan och lovar att få hem alla svenskar från det numera talibanstyrda landet.

Samtidigt kämpar svenska Robina Ansary och hennes familj med att ens ta sig till flygplatsen.

- Det var för mycket skottlossning så vi var tvungna att åka tillbaka, säger Robina Ansary.

Utrikesdepartementets presstjänst gick under lördagen ut och lovade att alla svenskar som är i Kabul kommer att få plats på planen därifrån. Samtidigt gick ett sms ut till alla de drygt 400 personer som skrivit upp sig på UD:s svensklista:

"Det är mycket oroligt på vägen till och kring flygplatsen. Att ta sig dit kan därmed vara förenligt med fara. Man måste därför själv noga överväga om det är möjligt och säkert att ta sig till flygplatsen."

En av mottagarna av sms:et var Robina Ansary, som är i Kabul med sin man och tre barn.

- De går ut och ger löften men håller sen inte vad de lovar. Får vi inte hjälp utifrån med att komma in på flygplatsen, då tror jag det är omöjligt för de flesta barnfamiljer att komma in, säger hon.

"För mycket skottlossning"

Familjen har försökt ta sig in på flygplatsen fler gånger, men tvingats vända om på grund av säkerhetsläget.

- Det var för mycket skottlossning. Man hör skottlossning hela tiden och ser tårgas. Det är så mycket människor att det bara inte går att komma fram. Man blir livrädd. Det var bara att åka därifrån. Man tänker bara, bort med barnen härifrån, säger Robina Ansary.

Hon tror att barnfamiljerna kommer att behöva extra hjälp för att ta sig till flygplatsen, eftersom man inte kan stå där i flera dagar med barn.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

SvT Utrikes 21-08-20: Sayed har alla papper för att få komma hem - UD svarar inte (Extern länk)

SvT Utrikes 21-08-21: Wadud är fast i Afghanistan - vågar inte åka till flygplatsen (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / AB yyy 21-08-24:

544 personer med svensk koppling har evakuerats till sidans topp

Motorerna på Försvarsmaktens flyg stängs inte av mellan landning och start på Kabuls flygplats.

Sammanlagt 544 personer har nu utrymts från Afghanistan sedan ytterligare 319 flugits ut från Kabul på tisdagen.

- Nu har vi i och med evakueringen i dag i stort sett fått ut de allra flesta, inklusive familjer. Vi har också fått ut många av dem som är på svensklistan, sade utrikesminister Ann Linde (S) till Ekot i Sveriges Radio tidigare under dagen.

Hon kom först med beskedet om att 165 personer flugits ut under tisdagen. På kvällen meddelade hon på Twitter att ytterligare 154 personer evakuerats under eftermiddagen.

I Afghanistan finns både personer som varit anställda av Sverige och omkring 500 personer som anmält sig till "svensklistan", alltså personer som har svenskt pass eller uppehållstillstånd i Sverige. Listan har på kort tid vuxit lavinartat, från omkring 20 till cirka 500 personer.

De lokalanställda består av personer som varit eller är anställda på svenska ambassaden och personer som jobbat som bland annat tolkar åt Försvarsmakten fram till 2014. Hur många som ingår i den senare gruppen är oklart.

"Är inte säkert"

Den 31 augusti väntas USA lämna Kabuls flygplats. Flera europeiska länder har uttryckt att detta kommer att leda till att nödställda lämnas kvar i Afghanistan. Något som även gäller för svensk del.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Sveriges Radio 21-09-02: Svenska medborgare kvar i Afghanistan (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / Squid 21-08-26:

Fler än 900 evakuerade från Afghanistan till sidans topp

Fler än 900 personer med koppling till Sverige har evakuerats från Afghanistan.

Tidsfönstret för att få ut fler krymper, men även när flygplatsen i Kabul är stängd fortsätter evakueringen, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Samtliga lokalanställda, vakter och deras familjer och personer som är uppskrivna på den så kallade svensklistan ingår i gruppen av över 900 personer som evakuerats från Afghanistan, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Sedan i söndags har socialtjänsten i Stockholms stad tagit emot omkring 200 lokalanställda med familjer från Sveriges olika verksamheter i Afghanistan inom ramen för kvotflyktingsystemet, detta efter begäran från Migrationsverket. Dessa personer utgör huvuddelen av de lokalanställda som evakuerats från Kabul.

Sverige har hjälpt både Danmark och Finland och fått hjälp tillbaka. Linde antyder också att ett par tidigare anställda inom den internationella säkerhetsinsatsen ISAF flugits från Kabul till Sverige.

"Inte helt lätt"

Personer ur denna grupp, däribland tidigare tolkar som bistått den svenska Försvarsmakten, har varit svårast att få tag i. Det kan vara personer som arbetat i Afghanistan under 2006-2014 och som fått uppehållstillstånd i Sverige.

- Vissa av de här kan vara utsatta för ökad risk. Vi har ett ganska stort team som går igenom den här listan på omkring 300-400 personer, det har inte varit helt lätt. Vi har hjälp av Försvarsmakten och veteraner, men det finns inte personnummersystem och bristfälliga mobiltelefonmöjligheter, säger Ann Linde.

Utrikesministern säger att ambitionen är att hjälpa alla ur denna grupp som har skyddsbehov.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

TT / Squid 21-08-28:

Hemma i Halmstad efter mardrömsdygnen i Kabul till sidans topp

Först när planet landade i Islamabad kunde hon andas igen. Hemma i Halmstad med båda barnen välbehållna spelas scener från den dramatiska flykten upp när Nargess Wafa sluter ögonen.

- Till och med i planet från Kabul trodde jag att talibanerna skulle skjuta ner oss, säger hon.

När Nargess Wafa och hennes två barn landade på Arlanda i onsdags var det utan merparten av familjens bagage och med skräckbilder innanför ögonlocken. Men de var välbehållna.

- Det enda jag hade kvar höll jag nära mitt hjärta: våra pass. Utan dem kommer vi aldrig härifrån, tänkte jag.

I efterhand kan det te sig dumt - beslutet att åka till Afghanistan. Men Nargess Wafa ville hem, hem till föräldrarna som precis tillfrisknat från covid-19 och som skulle få träffa det nya barnbarnet för allra första gången. När familjen lämnade Sverige i juli var läget i Afghanistan dessutom relativt lugnt. Nargess häpnade över det Kabul hon mötte.

- Det kändes som att landet hade utvecklats väldigt mycket. Kabul var så fint, folk hade fått råd att bygga hus, kvinnor hade egna företag. Men sedan ...

- Ingen förstod hur fort det skulle gå. Ingen kunde tro att regeringen bara skulle ge upp, överge Kabul på det sätt som de gjorde, säger hon.

"Som att få livet tillbaka"

Den 5 augusti uppmanade UD samtliga svenskar som befann sig i Afghanistan att åka hem - information som aldrig nådde fram till Nargess och hennes familj. Dessutom hade de en hembiljett bokad bara elva dagar senare, den 16 augusti. Men nästan samtidigt som flyget skulle ta familjen hem till svenska västkusten lämnade president Ashraf Ghani landet, talibanerna intog presidentpalatset i Kabul och samtliga flygningar ut ur Afghanistan ställdes in.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

Aftonbladet 21-08-28: Evakueringen avslutad - Rahmat var en av de sista att lämna landet (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.