fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Gränser: passage och hinder

Smuggling och flyktvägar

Klipp från media

Information från myndigheter eller organisationer saknas


Arkiveringsdatum 220304:

SvT Värmland 22-02-23:

13-åriga Samra om den tuffa flykten från Eritrea till Arvika till sidans topp

Sedan 2010 har drygt 800 personer födda i Eritrea tagits emot som flyktingar i Värmland.

13-åriga Samrawit "Samra" Ghide i Arvika är en av dem och nu berättar hon om den jobbiga flykten och omställningen till livet i Sverige.

- Om inte jag hade kommit till Sverige kanske jag hade varit soldat nu, säger hon.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211210:

Dagens Nyheter 21-11-25:

Flyktingar på väg in i Europa: "Vi vill absolut inte till Sverige" till sidans topp

I länder som Tyskland, Frankrike och Nederländerna noterades under andra kvartalet i år stora ökningar av antalet asylsökande, jämfört med samma period 2020 (då många EU-länder stängde såväl gränser som samhällen). Enligt EU:s statistiktjänst Eurostat ökade ansökningarna med 115 procent i unionen, och i en del länder, som Litauen och Polen, rör det sig om en mångdubbling.

Bara tre av de 27 EU-länderna gick i motsatt riktning: Ungern, Slovenien - och Sverige.

Enligt Migrationsverkets senaste prognos från i oktober väntas 12 000 personer ansöka om asyl i Sverige under 2021. Det kan jämföras med 12 991 under förra året.

Jämfört med 2019, det senaste "normalåret" före pandemin, då nära 22 000 sökte asyl, handlar det om nästan en halvering.

- Vi vet att reserestriktionerna under pandemin påverkar, på grund av Sveriges geografiska läge i norra Europa. Den nya listan med "säkra ursprungsländer" dit personer kan avvisas omedelbart har också lett till färre asylansökningar från främst Mongoliet och Georgien. Sedan har vi fått en ny permanent utlänningslagstiftning, men än är det svårt att veta exakt hur den påverkar, säger Pierre Karatzian på Migrationsverkets presstjänst.

Den nya lagstiftningen trädde i kraft i juli, och bygger på tillfälliga uppehållstillstånd snarare än permanenta, och högre krav för familjeåterförening. Det har lett till ökad oro bland asylsökande, berättar Maja Dahl, som är presstalesperson på Asylrättscentrum.

- Personer som kommer hit känner sig otrygga, för de vet inte om de kommer att få förlängt eller inte. De flesta med skyddsstatus, 97 procent, fick faktiskt förlängt uppehållstillstånd förra året, men det är inte alla som vet det, eller som litar på att det förblir så, säger Maja Dahl.

(...)

Hela artikeln (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 211104:

Sveriges Radio P1 Dokumentär 21-10-26:

Människosmugglarna - Smugglarkungen i Istanbul till sidans topp

Människosmugglaren Dilman gör sig redo för att börja skicka människor mot Europa igen efter pandemin. Viktigast är att hans så kallade VIP-kunder får en trevlig resa på yachterna över havet.

"Det är lätt att få svenskarna att tro på det du säger" - människosmugglaren Dilman.

Han delar in sina kunder i ett klassystem där VIP-kunderna reser bekvämt, med falska handlingar och till och med erbjuds en kort språkkurs innan de reser till Sverige eller något annat europeiskt land.

Ladda ned programmet (Extern länk)

Sveriges Radio Studio Ett 21-10-26: Fler flyktingar söker sig till EU:s gränser (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210904:

SvT Helsingborg 21-08-31:

Tre personer häktade - tros ha försökt smuggla barn till Sverige till sidans topp

Två män och en kvinna har häktats misstänkta för att ha försökt att smuggla in två barn till Sverige. Polisen fattade misstanke när bilen åkte av färjan i Helsingborg i helgen, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

De två barnen, båda enligt uppgift yngre än 15 år, kommer från ett asiatiskt land, och sällskapet ska ha inlett resan mot Sverige i Tjeckien.

De misstänkta kommer från samma land som barnen, men har inga familjeband till dem, uppger åklagare Per-Axel Rosén Beck för TT. Han säger att det är för tidigt att spekulera i om den misstänkta smugglingen genomförts i syfte att tjäna pengar.

(...)

Läs mer (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Arkiveringsdatum 210701:

SvT Sörmland 21-06-16:

Man häktad misstänkt för att ha smugglat ett barn till sidans topp

En man i 40-årsåldern häktades på onsdagen av Nyköpings tingsrätt. Han misstänks på sannolika skäl för grov människosmuggling och greps efter att personal på Skavsta flygplats slagit larm.

Åklagarsidan menar att brottet ska betraktas som grovt eftersom mannen, som är hemmahörande i Göteborg, enligt misstankarna ska ha fått betalt för att smuggla ett barn till Sverige via två europeiska länder.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.