Sponsrad av Fridh Advokatbyrå
EU:s flykting- och gränspolitik
Allmänt om migration, statistik
Klipp från media
Länk till information från myndigheter och organisationer
Från Ryssland/ Krigsmotståndare lämnar Ryssland - många högutbildade
Närmare 13 000 ryska krigsmotståndare har tagit sin tillflykt till Israel. Pianisten Irina Partnaya och biologen Mikhail Savinoff, som nyss kommit till Tel Aviv, säger att den kompetensflykt som pågår kan växa till en störtflod av ryssar som vill lämna landet.
Paret lämnade St. Petersburg mitt i natten. De hade inte sagt något till sin yngste son, förrän de var på väg, då de var oroliga att han skulle försäga sig i skolan.
Irina och Mikhail säger att de haft tur som kunnat komma till Israel på grund av Irinas judiska påbrå. "Om fler länder tog emot flyende ryssar skulle 90 procent av våra vänner lämna Ryssland", säger dem.
Hela inslaget (Extern länk)
Från Ryssland/ Putinmotståndare flyr till Israel
Mellan 30 och 40 ryska oligarker uppskattas ha beviljats israeliskt medborgarskap. Bland dem Roman Abramovich, som är Israels näst rikaste man.
Men i den brain drain som pågår från Ryssland, med flera hundratusen högutbildade flyktingar, söker sig också många Putinmotståndare till Israel.
Det har kommit långt fler ryska flyktingar till Israel än det gjort ukrainska. Pianister, IT-specialister, och journalister, som 30-årige David Frenkel från den oppositionella tidningen Mediazona, startad av Pussy Riot. Vår korrespondent träffade honom och även en rysk pianist som flytt, i Tel Aviv i Israel.
Hela inslaget (Extern länk)
Från Ryssland/ Ida Arnstedt: Sverige måste skydda dem som flyr Putins Ryssland
Redan förra året kallade experter situationen i Ryssland för "den största politiska emigrationen sedan sovjettiden". Det blev allt svårare för ryska oppositionella att verka i landet utan att riskera trakasserier från polisen och i värsta fall långa fängelsestraff. Efter den ryska invasionen av Ukraina har situationen gått från svår till omöjlig, och inte bara för aktivister eller en del av oppositionen.
Nya lagar gör att spridandet av "falsk information", så som att påtala att det rör sig om ett krig och inte någon "speciell militäroperation" i Ukraina, kan ge upp till tre år i fängelse. Nu måste Sverige ta ett större ansvar för att hjälpa dem som vill fly från Putins diktatur.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Från Ryssland/ Den ryska journalisten Svetlana Berezovskaja borde få skydd i Sverige
Thord Eriksson
Den ryska journalisten Svetlana Berezovskaja sökte asyl i Sverige 2018 - och fick avslag. Hon lever nu i Sverige med en utvisning hängande över sig. Verkställs den så riskerar hon förföljelse och fängelse, slår flera ansedda människorättsorganisationer fast.
Svetlana Berezovskaja är en av grundarna till Novye Kolyosa i Kaliningrad, en veckoutgiven nyhetstidning som i hög grad ägnat sig åt att blottlägga korruption i den ryska Östersjöenklaven. Chefredaktören Igor Rudnikov har utsatts för flera mordförsök och sattes häromåret i fängelse efter anklagelser om att själv vara korrumperad.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Från Ryssland/ Maria från Ryssland söker asyl i Sverige - tar avstånd från kriget
Sedan kriget i Ukraina startade har antalet asylsökande från Ryssland ökat markant. Maria Krasova jobbade i en nu förbjuden människorättsorganisation men har tillsammans med sina två barn tagit sig till Timrå eftersom hon inte längre kan protestera mot kriget hemma i Ryssland.
Maria Krasova kommer från Moskva men när vi träffar henne bor hon med sina två barn i en stugby i Timrå tillsammans med flyktingar från Ukraina, hon kände sig tvingad att lämna Ryssland för att kunna fortsätta att ta avstånd från kriget. Nu söker hon asyl i Sverige.
Kan inte vara kvar i Ryssland
- Enda sättet att på ett säkert sätt säga att vi inte stödjer kriget är att vara någon annanstans än i Ryssland, säger hon.
(...)
Läs mer (Extern länk)
Från Ryssland/ Sverige borde ge asyl till ryska desertörer
Daniel Carnestedt, advokat, Pontus Almquist, juriststudent och liberal skribent
Debattörerna: Regeringen kan leda vägen och erbjuda en fristad
Rysslands invasion av Ukraina har nu gått in på sin andra månad och striderna pågår alltjämt med full kraft. Enligt UNHCR:s uppskattningar är ungefär 10 miljoner ukrainska medborgare på flykt. 3,6 miljoner har flytt landet och 6,5 miljoner är internflyktingar.
Var fjärde ukrainare har alltså fått lämna sitt hem och den humanitära krisen är ett faktum.
Den demokratiska världens solidaritet och stöd med den ukrainska befolkningen har varit unisont. Med militärt stöd som svenska pansarskott, långtgående ekonomiska sanktioner, frivilliga humanitära insatser och bojkotter av företag har den ukrainska motståndskraften förstärkts kraftigt.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Från Ryssland/ Ingen oliktänkande ska lämnas ut till den ryska regimen
På onsdagen levererade Rysslands diktator Vladimir Putin ännu en svavelosande tirad. Det var under ett möte med bland annat guvernörer som skulle handla om centralmaktens stöd till landets regioner, för att lindra följderna av sanktioner.
Putin talade om behovet att "rena" Rysslands från "nationalförrädare" som påstods gå främmande makters ärenden. Sådant har hörts från honom förr. Men nu riktades budskapet för första gången till rika, mäktiga och regimen relativt närstående personer. Affärsmän som tjänar pengar i Ryssland, lever lyxliv utomlands och, med Putins ord, befinner sig i utlandet i kraft av sin "slavmentalitet".
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Från Ryssland/ "Ryska flyktingar förtjänar vårt stöd"
I skuggan av massflykten från Ukraina pågår en dramatisk men mindre uppmärksammad flykt från Ryssland av stora grupper i medelklassen och de intellektuella eliterna, som också behöver vårt stöd, skriver statsvetaren Benedicte Berner-Eyde.
Under tiden efter andra världskriget har Ryssland upplevt flera utvandringsvågor. Under den post-stalinistiska repressionen efter diktatorns död 1953 fullföljdes politiken att hålla de sovjetiska medborgarna inneslutna i det kommunistiska fosterlandet och tilläts blott ett fåtal att lämna.
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Från Ryssland/ Andrei vågar inte bo kvar i Ryssland
Den ryska aktivisten och samepolitikern Andrei Danilov söker asyl i Norge. Han säger att hans motstånd mot Ukrainakriget inte är förenligt med att bo i Ryssland.
"Vänner, jag är någonstans i Norge. Fallet är att jag befinner mig på en flyktingmottagning. Målet är att söka politisk asyl", säger en tydligt berörd Danilov i sin video som han la upp på i sociala medier under förra veckan.
Folkaktivisten Dmitrij Berezhkov, god vän till Danilov verifierar för NRK att Danilov söker asyl i Norge, och befinner sig på en asylmottagning och att videon är äkta.
Hela inslaget (Extern länk)
Från Ryssland/ Rysk flykting: Sanktionerna påverkar oss som försöker fly
Samtidigt som många flyr Ukraina, flyr många ryssar från Ryssland. En av dem är journalisten Julia som jobbar på den regimkritiska tv-kanalen Current time. Hon menar att sanktionerna påverkar det ryska folket mer än kriget.
"Sanktionerna drabbar den välutbildade medelklassen som är emot Putin och som nu försöker fly för sina liv", säger hon och berättar att en flygbiljett kostar lika mycket som två månadslöner.
Trots att hon själv är flykting vill hon hjälpa flyktingar från Ukraina och hon är osäker på om hon någonsin kan återvända till sitt hemland.
Hela inslaget (Extern länk)
Från Ryssland/ Putins förtryck kan ge ryssar asyl i Sverige
Tusentals ukrainare flyr till Sverige undan kriget. Men även ryssar flyr - från ett allt mer totalitärt samhälle.
Med den senaste månadens utveckling kan mycket väl även ryssar komma att beviljas asyl i Sverige.
De senaste veckorna har i snitt ett tiotal ryska medborgare i veckan sökt asyl i Sverige. Men hundratals ryssar kommer varje dag till Finland, på flykt från ett land där det kan innebära fängelse att kalla ett krig för ett krig.
Mycket tyder på att fler kommer att vilja lämna landet där regimen nu sätter allt hårdare press på invånarna. Och en del av dem kan också komma till Sverige.
Och chansen att ryska medborgare bedöms behöva internationellt skydd och därmed beviljas asyl är större nu än före invasionen av Ukraina, enligt Rebecca Thorburn Stern, professor i folkrätt vid Uppsala universitet.
- Med tanke på den politiska utvecklingen, som blir allt mer repressiv, där bland annat yttrandefriheten och demonstrationsfriheten inskränks tror jag att det kan finnas starkare skäl nu, säger hon.
Risk vid hemvändande viktig
(...)
Hela artikeln (Extern länk)
Från Ryssland/ Navalnyjsupporter flydde till Sverige
Den oppositionella lokalpolitikern Pavel Chupronov flydde från Sankt Petersburg till Sverige efter att ha blivit förföljd av rysk polis. Nu har den svenska asylprövningsenheten gett avslag på hans ansökan om politisk asyl.
- Om jag inte lämnade Ryssland skulle jag få sitta flera år i fängelse, säger Chupronov.
I slutet av augusti förra året förgiftades den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj under en flygresa mellan Sibirien och Moskva. Navalnyj har länge varit en av president Vladimir Putins och den ryska regeringens främsta kritiker, och dömdes i början av 2021 till två och ett halvt års fängelse.
(...)
Hela inslaget (Extern länk)
Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.
Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.