fåglar flyger

ASYLNYTT

Aktuellt nyhetsbrev

Fridh advokatbyrå

Sponsrad av Fridh Advokatbyrå

ARKIV:

Nya regler och lagförslag

Flyktinggrupper, landpraxis

Gränser: passage och hinder

Mottagande av asylsökande

Asylutredning och procedur

Skäl för och emot tillstånd

Tvång, hot och deportationer

Papperslösa, gömda, utvisade

Stöd och solidaritet

EU:s flykting- och gränspolitik

Allmänt om migration, statistik

Integration och uppföljning

Debatt och partipolitik

Kultur, personer, diverse

Flyktinggruppernas Riksråd, FARR

menybox Asylnytt startsida Praxisnotiser Kalender FARR:s hemsida

Asylnytt - Arkiv

Flyktinggrupper från olika länder, praxis

Georgien

Klipp från media

Länk till information från myndigheter och organisationer


Arkiveringsdatum 211018:

Sveriges Radio P1-morgon 21-10-06:

Från Georgien/ Georgierna som är flyktingar i sitt eget land till sidans topp

Det har gått mer än tretton år sedan det korta kriget mellan Ryssland och Georgien och många georgier som tvingades fly då hoppas fortfarande att kunna återvända till sina hem i Sydossetien, ett utbrytarområde som fortfarande stöds av Ryssland.

Över 300 000 georgier är flyktingar i sitt eget land.

Vår korrespondent åkte till Tserovani, som utvecklats från enkelt läger till en hel liten stad.

Nioåriga Mariam Amairanisjvili kliver bland höns, kaniner och katter under vinrankorna, som inramar hennes hem. Huset ett enkelt grått betonghus med plåttak, precis likadant som alla andra i flyktingstaden Tserovani.

Men idag är husen inramade med grönska och nya staket. Idag syns det inte att det här var ett kalt flykingläger utslängt på ett torrt fält.

Bredvid huset har familjen ordnat en enkel affär för secondhand kläder. Utanför sitter 74 åriga farmor Natella.

- Vi köper kläderna på en marknad i Tbilisi, men nu har fler kommit på samma sak så konkurrensen är hård här, säger Natella, som varit matematiklärare hemma i Akhalgori, staden där familjen har två hus och ännu större odlingar.

Avståndet dit är bara några mil fågelvägen, men även om Natella säger att det går att åka dit är det i praktiken omöjligt.

Sedan kriget vaktas utbrytarrepubliken Sydossetien med stöd av rysk militär och höga stängsel har satts upp längs det som inte är en erkänd gräns. Utbrytarna har bara erkänts av fyra länder i världen förutom Ryssland. Som pensionerad lärare har Natella en låg pension:

- 270 lari är pensionen och det räcker inte till, säger hon och är glad att hon har söner, som har arbete och kan hjälpa till.

270 lari motsvarar drygt 755 svenska kronor.

(...)

Hela inslaget (Extern länk)

 till innehållsförteckningen innehåll

Källor: Informationen på denna sida är hämtad från följande källor (externa länkar): EU (kommissionen, ministerrådet, parlamentet och domstolen), Europarådet (mr-kommissionären, domstolen, kommittén mot tortyr), FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s kommitté mot tortyr m.fl. FN-organ, Sveriges Radio, SvT, andra svenska media via Nyhetsfilter och pressmeddelanden via Newsdesk, utländska media till exempel via Are You Syrious och Rights in Exile, internationella organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, ECRE, Statewatch och Picum, organisationer i Sverige som Rädda Barnen, Asylrättscentrum, Svenska Amnesty, FARR och #vistårinteut samt myndigheter och politiska organ som Migrationsverket, Sveriges domstolar, JO, Justitiedepartementet m.fl. departement och Sveriges Riksdag.

Bevakning: Hjalte Lagercrantz och Sanna Vestin. Sammanställning: Sanna Vestin. Asylnytt är ett ideellt projekt. Sponsring avser prenumerationsavgifter. Tips emottages tacksamt.